Факти, Анализи, Коментари
   19 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Интернет и компютрите влияят негативно на студентите
17 Декември 2016
Не е правилна политиката на много университети, които позволяват и дори стимулират студентите да носят лаптопи и таблети по време на занятия, смятат изследователи
Наличието на компютри с достъп до интернет понижава успешността на студентите в университетите на САЩ и прави двойкаджиите дори най-умните и мотивирани сред тях. „Фактът, че интернет влияе негативно върху успехите на учениците, ни кара да се замислим, доколко правилна е политиката на много университети, които позволяват и дори стимулират студентите да носят лаптопи и таблети по време на занятия, макар и да не са им нужни. Сега моля своите ученици да сядат на задните седалки, ако те са решили да дойдат в часовете ми с компютър, за да не разсейват останалите“, заяви Сюзън Равица от Университета на щата Мичиган в Ийст-Ленсинг. 

Тя и нейните колеги са стигнали до този извод, наблюдавайки група от няколкостотин студенти, посещаващи курс по психология, воден от авторите на изследването. Учените подчертават, че участието на студентите в експеримента е било напълно доброволно и те са знаели, че професорите им следят активността им в мрежата чрез сървъра, през който техните лаптопи и таблети са били включени към интернет. На част от студентите учените са позволили да ползват компютрите и мрежата по време на занятия, а другите е трябвало да „страдат“ , временно лишени от развлеченията и общуването по време на експеримента. Останалата част от участниците са могли да ползват интернет, но само за образователни цели. 

Прочитайки курс от 15 лекции, Равица е направила блиц тест сред студентите, оценявайки тяхното ниво на знания, мотивацията им и какво са успели да запомнят. Резултатите са били предсказуеми – студентите, които са ползвали компютри, са се справили много по-зле на контролното, отколкото тези, на които това е било забранено. Любопитен факт е също така, че използването на лаптопи и таблети за образователни нужди никак не е помогнало на студентите. Средно тяхната успешност е била същата, както и при всички останали „компютъризирани“ студенти. Равица смята, че записването на лекциите от ръка по-добре ни помага да запомним информацията, която ни подава лектора, защото нищо друго не ни пречи. По тази причина тя е спряла да качва своите лекции преди и след часовете, а ги публикува седмица преди изпитите, за да не се отвличат с компютри студентите по време на часовете. /БГНЕС и РИА „Новости“


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

спокойно
04 Jan, 2017 | 17:11

Не сканирам никого ! За какво е тази паника ?


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.