Факти, Анализи, Коментари
   19 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Вулкан е предизвикал цунами с височина 256 метра в древността
6 Октомври 2015
Възможно е вулкан да предизвика подобно катастрофично явление и днес, смятат учените

Учени са намерили доказателства, че преди 73 хиляди години на остров Фого вулканичен връх с височина 2830 метра - един от най-големите и активни вулкани в света, се е срутил, произвеждайки вълна, която е помела намиращия се в близост остров Сантяго, пише Discovery News. Откритията, публикувани в журнала Science Advances, показват, че е възможно Фого или други вулкан да предизвика подобно катастрофично явление и днес.

Научният ръководител на изследването Рикардо Рамалхо от Колумбийския университет посочва, че срутването на огромни вулкани не се случва често, но “трябва да го имаме предвид, когато анализираме опасностите, които носят тези вулканични форми.”
 
Рамалхо и колегите му са проучвали остров Сантяго преди няколко години, когато са попаднали на странна находка - огромна скала с размери на микробус, която е като скалите по крайбрежната линия на острова. Единственото възможно обяснение е, че гигантска вълна е преместила 770-тонната канара.

Учените са изчислили размерите на вълната на базата на количеството енергия, необходимо за преместване на скалата и са установили, че това е била 256-метрова вълна, която се е движила с 45 километра в час, разрушавайки всичко по пътя си. Измерванията на изотопите на химичния елемент хелий са показали, че скалата лежи на повърхността на острова в продължение на приблизително 73 хиляди години.

Не всички учените са убедени, че е възможно вулкани да се срутят внезапно и да генерират огромна вълна. Новото изследване все пак предоставя най-убедителните доказателства, че това вече се е случвало.


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.