Факти, Анализи, Коментари
   29 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Система за сигурност ще буди заспали шофьори
11 Декември 2013
Инфречервена камера ще следи очите на шофьора и ако установи, че той започва да заспива, ще се включат звукова аларма и вибрация в седалката

Система за сигурност, която установява кога шофьорите се затрудняват да останат будни чрез наблюдение на движението на очите, ще бъде тествана, като целта е да се намалят катастрофите на автобуси, пише The Telegraph. Технологията на компанията Seeing Machines ще бъде инсталирана в автобусите на пет различни превозвача и ще следи движението на очите на водачите с инфрачервена камера, която функционира безпроблемно както на тъмно, така и през очила. Когато се установи, че шофьорът започва да заспива, той ще бъде събуждан със звукова аларма и вибрация в седалката. Системата е проектирана да изпраща сигнал за тревога и до контролен център.

Системата за наблюдение на умората вече се прилага в 110 камиона в австралийските мини, но това е първият път, когато ще се използва при автобусни пътнически превози на далечни разстояния. Автобусният транспорт е доказано един от най-сигурните начини за пътуване, но рискове винаги има, казва мениджърът развитие на една от компаниите, които участват в теста. „Технологията вече е доказала ефективността си при екстремни условия в отворените мини и сега обещава да донесе полза и за обществения транспорт”, заявяват от компанията, разработила системата за наблюдение на умората.


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.