Факти, Анализи, Коментари
   5 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Изнасят оплимпийския огън в открития космос
9 Ноември 2013
В ролята на факлоносци ще бъдат руските космонавти от екипажа на МКС Олег Котов и Сергей Рязанский

За първи път в историята олимпийският огън днес ще бъде изнесен в открития Космос. В ролята на факлоносци ще бъдат руските космонавти от екипажа на МКС Олег Котов и Сергей Рязанский. Двамата ще си предават символа на игрите няколко пъти, докато останалите техни колеги ще имат задачата от борда на станцията да заснемат с фото- и видеокамери тази уникалната церемония в открития космос.

Инженерите са били готови да разработят специален космически вариант на олимпийската факла, при която огънят се имитира от светлинен лъч, но в крайна сметка е било решено да не се променя конструкцията на олимпийския символ. В него сега няма газ, тъй като беше преценено, че е опасно огънят да се пали докато е в космоса. Върху факлата беше направено само едно малко приспособление, за да може към нея да се прикрепи осигурително въже, докато върви щафетата извън станцията. Именно от тази факла, която сега е в космоса, на 7 февруари 2014 г. ще бъде запален главният огън на зимните олимпийски игри в Сочи.

Старт на щафетата с олимпийския огън даде президентът Владимир Путин на специална церемония на 7 октомври. До началото на игрите олимпийският символ ще преодолее над 40 хиляди км и ще премине през столиците на всичките 83 териториални образувания в състава на Руската федерация.


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Дедо Соломон
16 Nov, 2013 | 15:18

Ех. Володя, добър ученик си!- би казал Леонид Илич... (А колко по-доволни щяха да изглеждат Никита Сергеевич или грузинецът...)


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.