Факти, Анализи, Коментари
   1 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Всеки четвърти човек в света е давал подкуп
9 Юли 2013
Корупцията в бедните страни е два пъти по-висока, отколкото в развитите държави

Всеки четвърти човек в света е давал подкуп. Това сочат данните от проучване на Международната правозащитна организация „Трансперънси интернешънъл”, предаде Би Би Си. Според изследването, през последните години корупцията в целия свят се е увеличила.

От  „Трансперънси интернешънъл” твърдят, че корупцията в бедните страни е два пъти по-висока, отколкото в развитите държави.

В доклада на организацията се подчертава особено рязкото увеличаване на подкупите във Великобритания: през миналата година 5% от британците са платилли подкуп, което е пет пъти повече, отколкото през 2010 година.

27% от участниците в проучването на неправителствената организация заявяват, че през последните 12 месеца им се е наложило поне веднъж да дадат подкуп, за да получат някаква услуга от държавно учреждение или друга институция.

Държавите трябва да погледнат сериозно на надигащите се гласове срещу корупцията и да вземат конкретни мерки, осигуряващи прозрачност и подотчетност на администрацията пред гражданите, предупреди Югет Лабел, председател на "Трансперънси интернешънъл".

Анкетата "Световен барометър за корупцията" сред 114 000 души от 107 страни сочи и криза на доверие към политическата класа. В 51 държави политическите партии са смятани за най-корумпираната институция; според 55 на сто от запитаните правителствата обслужват с дейността си частни интереси.

"Трансперънси интернешънъл" препоръчва на политиците по-специално да публикуват и своите данъчни декларации, и тези на семействата си. Политическите сили трябва според организацията да обявяват кой ги финансира и в какъв размер, за да се откроят "потенциалните конфликти на интереси".


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.