Факти, Анализи, Коментари
   30 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Германец е полетял две години преди братя Райт
22 Май 2013
Густав Вайскопф е извършил първия полет със своя самолет "Кондор" още през август 1901 г.

Германецът Густав Вайскопф е извършил първия полет със своя самолет "Кондор" още през август 1901 година, повече от две години преди американските братя Райт, които досега се считаха за пионерите на авиацията.

Странният летателен апарат на Вайскопф всъщност бил и първият летящ автомобил, пише авиационното списание "Джейнс уърлд еъркрафтс ", цитирано от БТА. Смелчагата успял да прелети с него около два километра на височина 25 метра.

Густав Вайскопф конструирал своя "Кондор" в началото на 20-и век. Той можел да се кара като автомобил, но можел да бъде преобразен и на самолет с прикрепените към него крила. Комбинираният апарат "Кондор" бил известен още и като "Номер 21".

Той бил оборудван с два мотора - единият с мощност 20 конски сили за летене и един с мощност 10 конски сили за движение по пътя. "Кондор" разполагал с две перки, когато бил в режим на полет.

Успешният си опит Вайскопф осъществил, след като емигрирал в САЩ. Това станало на поле в щата Кънектикът. Вайскопф, който в Америка променил фамилното си име на Уайтхед, извършил два демонстрационни полета със своя "Кондор" през август 1901 година.

Година по-късно той усъвършенствал апарата си и с модела "Номер 22" направил още един успешен опит на 22 януари пред 17 свидетели.

Историческият полет на братя Райт, които досега бяха считани за пионерите на авиацията, бе осъществен през декември 1903 година.


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.