Факти, Анализи, Коментари
   28 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
На дъното на Галилейско море откриха загадъчна структура
11 Април 2013
Конструкцията се издига над дъното на езерото на 10 метра, а диаметърът й е 70 метра. Тя напомня на пирамида

Гигантска скулптура от камък е открита на дъното на Тивериадското езеро, по-известно като Галилейско море в Израел. За момента археолозите нямат точен отговор на въпроса, с каква цел е построена тази структура. Нейната възраст също не е известна. Тайнствената структура има форма на конус. Тя е изградена от базалтови блокове. Цялата структура тежи около 60 тона, съобщава Live Science.

Конструкцията се издига над дъното на езерото на 10 метра, а диаметърът й е 70 метра. Тя напомня на пирамида, която обикновено се използва за погребения. Дали е използвана за такива цели, е все още неизвестно.

Структурата е открита през лятото на 2003 г. при проучване на езерото с помощта на ехолокатор. След това пирамидата е проучена от водолази. Това се съобщава в списание International Journal of Nautical Archaeology. По-детайлно проучване показало, че тя е съставена от базалтови блокове с дължина 1 метър. Водолазите обаче не са открили пряко доказателство за обработка на камъните.

Според археолога Йцжак Пац, пирамидата по всяка вероятност е построена преди около четири хиляди години, тъй като такава е възрастта на мегалитните структури открити в близост.


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.