Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Кой е най-ниският държавен глава в света?
4 Март 2008
Доскоро това безспорно бе Ким Чен Ир, след избора на Медведев вече не е ясно
При подобни снимки Медведев винаги е крачка напред
При подобни снимки Медведев винаги е крачка напред

До вчера бе очевидно кой е най-ниският управник в света - с ръста си от 162 см безспорния приз държеше Ким Чен Ир. Върховният главнокомандващ на Корейската народна армия, генерален секретар на Корейската работническа партия и "Велик ръководител" на народа на КНДР едва стига до раменете на своите конкуренти. Единственият, който можеше да претендира за това звание по данни на сайта shortsupport.org, бе президентът на Франция Никола Саркози. Той е висок 168 см, около 10 см по-нисък от бившата мадам Саркози, но това явно не може да поколебае позицията на Ким.

Изборът на Дмитрий Медведев за президент на Русия обаче променя статуквото, пише британският в. Гардиън. Въпреки че на предизборните плакати той бе изобразен рамо до рамо със своя наставник Владимир Путин, ръстът на Медведев от глава до пети е 162 см и затова въпросът остава открит. По официални данни Путин е със цели 8 см по-висок, журналистите се стараят да снимат Медведев отдолу нагоре, а в присъствието на други хора го съветват да стъпи една крачка напред.

За да се реши възникналия спор, са необходими по-точни измервания. Във всички случаи изброените по-горе държавни глави са просто великани, сравнени с исторически личности. Най-нисък от всички световни лидери е бил Бенито Хуарес, пет пъти президент на Мексико (от 1867 до 1872 година) - неговият ръст е бил 135 см. Енгелберт Долфус, австрийски канцлер от 1932 до 1934 година е бил 148 см висок. Давид Бен Гурион, първият министър- председател на Израел, е бил висок 150 см, Никита Хрушчов - 158 см, а Хайле Селасие - 160 см.

Преди да се правят каквито и да е теории, трябва да се знае, че учените преразглеждат теорията си относно най-известния до този момент деспот-дребосък Наполеон. Оказва се, че неговият ръст не е бил 155 см, както се знае, а 165 см. Така че, в края на краищата, размерът може и да няма значение...


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.