Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Издават най-стария учебник по фокуси 500 години след написването му
11 Април 2007
“За силата на числата” на Лука Пачиоли обяснява техниките на жонглирането, гълтането на огън, фокусите с карти и т. н
Портретът на Лука Пачиоли, приписван на Якопо де Барбери.
Портретът на Лука Пачиоли, приписван на Якопо де Барбери.

Американският център за изследване на фокусническото изкуство (Conjuring Arts Research Center, CARC) подготвя издаването на най-стария известен учебник за фокуси и математически пъзели, написан в края на XV в. и началото на XVI в. от най-близкия приятел на Леонардо Да Винчи, францисканския монах и математик Лука Пачиоли (Luca Pacioli). Трактатът “За силата на числата” (De viribus quantitatis) ще бъде публикуван за първи път през 2008 г. – точно 500 години след завършването му, съобщава британският ежедневник The Guardian. Историците смятат, че Пачиоли, който известно време е живял заедно с Да Винчи, е помогнал на ренесансовия гений за създаването на един от най-големите му шедьоври – “Тайната вечеря”.

Пачиоли, който е автор на основополагащия за времето си математически труд “Сума по аритметика, геометрия, пропорции и пропорционалност” (Summa de arithmetica, geometrica, proportioni et proportionalita, 1494 г.), написва съчинението си “За силата на числата” между 1496 г. и 1508 г. В него се обясняват техниките на жонглирането, гълтането на огън, фокусите с карти, как да се накарат монетите “да танцуват”, кокошите яйца “да ходят”, а също така и как да се съставят прости математически главоблъсканици, подобни на съвременното судоку. Освен това, в “За силата на числата” се съдържат множество интересни сведения за техниките, използвани в инженерните трудове на Леонардо Да Винчи.

Трактатът, който е написан на италиански (въпреки традиционното за времето си латинско заглавие), на няколко пъти попадал в полезрението на историците и биографите на Леонардо, но никога досега не е бил публикуван. В момента ръкописът се съхранява в библиотеката на Университета на Болоня. “Книгата е първият подробен учебник за изучаването и практикуването на фокусническото изкуство. Някои от описаните в него фокуснически техники датират още от I век, но трудът на Пачиоли е първият, който освен методите, дава и насоки как да бъдат изпълнени триковете, така че да заинтригуват и забавляват публиката”, посочва илюзионистът и основател на CARC Уилям Калуш (William Kalush). Преводът на трактата отнел 8 години и струвал на Илюзионисткия център няколко хиляди лири стерлинги.

Лука Пачиоли живял с Да Винчи в Милано, в периода 1496-1499 г., преди града да бъде превзет от френския крал Луи XII. Освен приятел, Пачиоли бил и учител по математика и геометрия на великия ренесансов художник, изследовател и изобретател. По-късно двамата често пътуват и работят заедно, като в частност Да Винчи илюстрира едно от следващите произведения на монаха – De Divina Proportione (1509 г.).

Францисканецът, чието пълно име е Лука Бартоломео де Пачиоли (Fra Luca Bartolomeo de Pacioli), се ражда през 1445 г. в Борго Санто Сеполкро в Тоскана. Той се прехранва като пътуващ учител по математика, докато пише научните си съчинения, и е известен като "бащата на съвременното счетоводство”, тъй като в главата “За изчисленията и записите” на своята “Сума по аритметика” той полага основите на съвременните принципи на двойния запис. Пачиоли умира на преклонна възраст в родното си място през 1517 г.


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

валентин
14 Jan, 2014 | 21:13

харесва ми

валентин
14 Jan, 2014 | 21:11

много ми хареса

ivan
01 Jan, 2009 | 00:20

Много е




хубаво.

elgato
16 Apr, 2007 | 11:46

СТРАХОТНООО!!!!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.