Факти, Анализи, Коментари
   17 Юни 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
До 2 г. изкуствения интелект ще има възможност да убива много хора
6 Юни 2023
Това предупреди Мат Клифърд - съветник на британския премиер по въпросите на изкуствения интелект
Системите с изкуствен интелект ще бъдат достатъчно мощни, за да "убият много хора" в рамките само на две години, предупреди Мат Клифърд - съветник на британския премиер Риши Сунак по въпросите на изкуствения интелект, цитиран от вестник „Таймс“, предаде БНР.

Мат Клифърд, който помага на премиера да създаде правителствена работна група по въпросите на изкуствения интелект, заяви по TalkTV, че политиците трябва да бъдат подготвени за заплахи, вариращи от кибератаки до създаване на биологичния оръжия, ако човечеството не намери начин да контролира технологиите.

„Таймс“ пише, че в средносрочен план експертите предупреждават, че изкуственият интелект може да се използва за проектиране на химически и биологични оръжия и провеждане на масови атаки по интернет.

Миналата седмица, в писмо, подписано от 350 експерти по изкуствен интелект, включително главния изпълнителен директор на OpenAI, който разработи ChatGPT, се предупреждава, че има и риск в дългосрочен план технологията да доведе до изчезване на човечеството. Мат Клифърд, който е председател на правителствената Агенция за напреднали изследвания и изобретения заяви, че това „звучи като сценарий за филм“, но поражда загриженост и една от причините, поради които държавите трябва да си сътрудничат е за да създадат регулации.

Клифърд смята, че в рамките на две години е възможно създаването на компютър, който е по-умен от човека. 

"Ако се опитаме да създадем изкуствен интелект, който е по-интелигентен от хората и не знаем как да го контролираме, това ще създаде потенциал за всякакви рискове сега и в бъдеще и въпросът трябва да бъде приоритет в дневния ред на политиците", каза Клифърд по TalkTV. 

Той обаче допълни, че изкуственият интелект има също потенциал да бъде „огромна добра сила“, ако се намери начин да бъде контролиран.

„Ако нещата вървят правилно, можете да си представите как изкуственият интелект лекува болести, прави икономиката по-продуктивна и ни помага да стигнем до въглеродно неутрална икономика“, изтъкна ученият.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.