Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Приеха окончателно промените в Изборния кодекс
28 Април 2016
Депутатите решиха при президентските избори тази година, машинното гласуване да се въведе в най-малко 500 избирателни секции
При определени обстоятелства избирателни секции в чужбина ще могат да се откриват и извън дипломатическите представителства и консулства. Това решиха депутатите с окончателното приемане на промените в Изборния кодекс, съобщава БНР. Депутатите решиха при президентските избори тази година,  машинното гласуване да се въведе в най-малко 500 избирателни секции. На президентските избори през тази година ще се извършва и експериментално машинно преброяване по правила, приети от ЦИК. 

Парламентът отмени и гласуваният вече текст, според който не се допускаше произвеждането на избори и гласуване по национален референдум в един и същи ден. Остава сегашната разпоредба, според която, ако в една година има национални избори и национален референдум, те трябва да се произвеждат на една и съща дата. Председателят на НС Цецка Цачева обясни защо това е важно.

Защото е несправедливо без да сме имали изобщо такава мисъл да четем, че видите ли единствената цел на промените в Изборния кодекс, които правим в момента, е само, за да се раздели провеждането на бъдещи референдуми с предстоящите национални избори. Това е и категоричното мнение на председателя на нашата партия на г-н Борисов , който в качеството си на министър-председател не веднъж е заявявал свое мнение, от което няма отстъпление, че трябва да мислим и за финансовата стабилност, за икономиите, които се реализират при едновременно произвеждане на референдум с избори.

С приетите промени в населените места на държави-членки на Европейския съюз, в които няма дипломатическо или консулско представителство, ще може да се образуват избирателни секции при наличието на не по-малко от 100 избиратели, подали заявление. С решение на ЦИК, по предложение на Външно министерство, ще може да се образува една избирателна секция в населено място с население над 1 милион жители на държава, която не е членка на ЕС, в което няма дипломатическо или консулско представителство. Избирателна секция се образува при наличие на не по-малко от 100 избиратели, подали заявление, в което са заявили желанието си да гласуват, решиха депутатите. 
В отрицателен вот председателят на ДПС Мустафа Карадайъ обясни, че е гласувал против, защото текстът е антидемократичен. По думите му най-потърпевши от тези промени са българските граждани, които живеят в Турция, САЩ и Канада. 

След приемането на тези текстове депутатите от ДПС напуснаха пленарната залата  
Независимият депутат Лютви Местан определи днешният ден като:
Демократичният български парламент днес става заложник на едно откровено фашистко изстъпление и всички съучастници.
За БСП промените ограничават свободи. Чавдар Георгиев добави.
Приехте един антисоциален, антинароден кодекс, увеличихте контрола, ограничихте жалбите.

По -рано на извънредно заседание правната комисия прие доклада, който предизвика скандали в парламента. Документът предвижда в населените места на държави-членки на ЕС, в които няма дипломатически или консулски представителства, да се разкрива изборна секция при начилие на поне 100 избиратели. Освен това, с решение на Централната избирателна комисия ще се сформира една избирателна секция в населено място с над 1 милион жители в държави извън ЕС, където няма такива представителства.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов аргументира провеждането на заседанието:

Днес заседанието е извънредно. Необходимостта възникна, пак казвам, казах  го и в началото, ще се повторя за яснота, защото в зала бяха изразени претенции затова, че текстовете не са обсъждани на правна комисия.

НС удължи своето работно време до приемането на всички текстове от допълнителния доклад, изготвен от заседанието на правната комисия. 

Преди това се проведе извънреден председателски съвет в НС. Председателят на парламента Цецка Цачева прекъсна заседанието. Причината е гласуването на втория доклад на правната комисия по промените в Изборния кодекс. Опозицията се възпротиви с мотива, че се нарушава правилникът на Народното събрание.
Парламентът излезе във втора почивка, след като не можа да си изясни провеждано ли е заседание на правната комисия по-рано днес. Основният проблем, който се очерта, бе дали провеждането на религиозни обреди е предизборна агитация. И макар Народното събрание да гласува, че това не е агитация, последва процедурен вакуум, който доведе до ново прекъсване на заседанието. Напрежението бе породено от срещата между част от депутатите от правната комисия, на която е бил изготвен допълнителен доклад по промените в Изборния кодекс. На срещата са били обсъдени най-спорните точки в Изборния кодекс – къде ще има секции в чужбина, как ще се провеждат референдумите и дали да има машинно гласуване?


На петия ден от работата на Народното събрание по изборното законодателство се стигна до ново заседание на правната комисия. Повод за объркването е внесеният допълнителен доклад на комисията. Въпросът обаче кога е имало заседание възмути опозицията. Четин Казак попита:
Кога комисията по правни въпроси се е събирала, кога е обсъждала тези текстове и ги е гласувала, че ние в момента ни е раздаден един документ, наречен допълнителен доклад на комисията по правни въпроси. Нито аз, нито моите колеги от парламентарната група на ДПС сме били уведомявани, че има насрочено заседание на комисията по правни въпроси с дневен ред и така нататък. Ние не сме присъствали на подобно заседание.

Хамид Хамид също остана с въпроси:
Последните думи, с които господин Главчев даде почивка и прекъсна заседанието, той каза, да оставим правната комисия да проведе своето заседание и да реши. Такова заседание не е имало. Аз и моите колеги обикаляхме и питахме къде ще бъде заседанието на правната комисия, какви са тези криминални заседания, госпожо председател, това не си го беше позволявала даже госпожа Фидосова!

Председателят на парламента Цецка Цачева се опита да обясни на депутатите:
Самият доклад съдържа подписи на народни представители, а кога е проведено това заседание, става ясно от момента на внасянето на доклада, тъй като той е внесен в 10.32 часа. Заседанието е било преди 10.32 часа.

Емил Димитров от Патриотичния фронт се оказа сред участниците във въпросната комисия:
И аз обикалях като колегите от ДПС, защото не знаех къде е и накрая отидох в кабинета на господин Главчев, за да разбера къде е и се оказа, че заседанието е при него. То се проведе, аз разписах съответния документ и всичко беше наред. Може би не сте проявили достатъчно активност.

Гроздан Караджов обвини управляващите:
Народното събрание е най-публичният орган в държавата. Нито сме секретна служба, нито сме ДАНС, нито сме ГДБОП да провеждаме секретни мероприятия да се издирваме и да си провеждаме СРС-та. Насрочете нова почивка.

Председателят на правната комисия от ГЕРБ Данаил Кирилов заяви:
Не е имало заседание на правна комисия. Докладът в този вид е изготвен за ваше удобство.
Това доведе до спиране на парламентарното заседание и ново заседание на правната комисия.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.