Факти, Анализи, Коментари
   8 Май 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Жилищен блок по секретна съветска разработка издържа 9-та степен по Рихтер
17 Февруари 2009
Бившият директор на СМК- Велико Търново осъществи своя патентована разработка
Газобетонови тухлички
Газобетонови тухлички

Eдинственият жилищен блок в България, който издържа трус почти 9-та степен по Рихтер, завършват във Велико Търново. Сградата ще остане невредима при земетръс с мащабите на този от 1913 година, при който почти цяло Велико Търново е било сравнено със земята. Според сеизмолози тогава градът е връхлетян от трус с магнитуд от 7,5-7,8 по Рихтер. При най-голямата - 9-а, степен се смята, че няма сграда, която да остане. Блокът, който се прави на ул. „Стоян Коледаров” N 11 от компанията „Строителни изделия 94”, обаче издържа почти до нея. Това сочат изпитателните тестове на материалите, които се използват при градежа, финансиран от „Корпоративна търговска банка”, твърди изпълнителят му Тодор Тодоров.

Специалните газобетонови тухлички, с които се правят 62-та апартамента и 80-те гаража, са патентовани още през 2000 година. Разработката е заимствана от секретни съветски технологии още при възстановяването на разрушената от земетресението Стражица. Според Тодор Тодоров у нас няма друга сграда, която да издържа трус от почти 9-а степен. Инвеститорът притежава и сертификат за разработката си.

Подобен способ с газобетонови тухлички се прилага в трудните за строителство райони на бившата СССР. Изобретението на великотърновеца осигурява изключителна здравина, топло- и шумоизолация и изключително бързо и евтино строителство. То се основава на бетонови елементи с различни кухини, които се подреждат един върху друг. Блокчетата са изготвени по БДС чрез специални матрици. В тях е влязъл бетон с определени параметри и е сложена арматура. Така строителите не могат да правят компромис с материалите и се постига изключителна здравина, обясни инженерът. С тези тухлички освен якост се постига и отлична топлоизолация, която е два пъти по-добра от тази на конвенционалните тухли.

За направата на блока в старата столица, който ще бъде завършен всеки момент, са използвани и строителни материали от Германия и бившата СССР, както и лични виждания на Тодоров. Ветеранът строител е правил повторно почти цяла Стражица заедно с други легенди като Игнат Раденков и Дамян Илиев.Тодор Тодоров е бивш директор в Строително-монтажния комбинат.

През 1997 г. той е подал документи за изобретението си в Патентното ведомство и в продължение на три години разработката е тествана в Научноизследователския строителен институт в София, преди да му разрешат производство. Тогава обаче на власт е СДС и поради факта, че е член на БКП още от 1968 г., сини управници са му попречили да направи смесено българо-руско предприятие за безкофражната му технология.

Един кубически метър от газобетонните тухли тежи около тон. Два пъти и половина по-тежки са стандартните бетонови градежи.

Според Тодоров, ако разрушителното земетресение от лятото на 1913 година се повтори, доста от новото строителство в града ще поддаде, защото в търсене на бързи печалби се пести от материали и не се изпълнява по спецификация.

Стилян Найденов, в. "Борба" Велико Търново


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

комшийка
21 May, 2009 | 15:25

Забравих да спомена че в Германия и Русия няма сеизмична дейност. Та за какво говорим тогава?

комшийка
21 May, 2009 | 15:24

Само че всички носещи колони са лети на ръка. Бъркат си цимента с пясъка и с кофата заливат. Това си е най-новата технология от 21 век.


H8CORE
17 Feb, 2009 | 22:26

Една обикновена колиба направена със сравнително еластични връзки или някоя землянка, спокойно могат да издържат 9-та степен на Рихтер. Да му мислят тия в големите блокове. :s

124
17 Feb, 2009 | 19:20

Специални газобетонови тухлички - от радиоактивна кремиковска шлака...Издържат не само на земетресение...:)

експерт
17 Feb, 2009 | 15:04

Абе май не е съвсем така, за да издържи една сграда на силно земетресение и трябва еластичност и баланс със центъра на тежеста. А здравината не означава винаги еластичност!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.