Факти, Анализи, Коментари
   27 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Цената на природния газ скача с 23.89% от днес
1 Октомври 2008
Второ повишение с над 21% ще има през януари, парното поскъпва от ноември с 12%

Цената на природния газ се повишава с 23.89% от днес. Ще има и увеличение на цената през януари – с над 21 %.
Вчера ДКЕВР реши пределната цена на природния газ да бъде коригирана с 23.89% за четвъртото тримесечие на 2008 г. Цената на синьото гориво от 1 октомври ще бъде 538,66 лв. за 1000 куб. м без ДДС. Корекцията е с 103,86 лв. върху прилаганата в момента от Булгаргаз ЕАД цена на синьото гориво, която е 434.80 лв. за 1000 куб. м без ДДС.

Регулаторът отказа исканото от Булгаргаз ЕАД повишение с 36.51%.

Парното ще поскъпне с повече от 12% от ноември, заяви председателят на ДКЕВР Константин Шушулов. Синдикатите застанаха срещу предложеното увеличение и поискаха 24 процентно поскъпване, разделено на две стъпки през следващите шест месеца.

Двустепенното увеличение на цената на природния газ е резултат от становишето на Националния съвет за тристранно сътрудничество, съгласувано с ръководството на "Булгаргаз" по-рано през деня. От “Булгаргаз” съобщиха, че ръководствата на “Булгаргаз” ЕАД, „Топлофикация Плевен” ЕАД, „Топлофикация Бургас” ЕАД и „Топлофикация Враца” ЕАД са постигнали споразумение за цялостно изплащане на просрочените към 30.09.2008 г. задължения за доставен природен газ в срок до 30.11.2008 г.

ПРОГНОЗАТА

Според макроанализатори в резултат инфлацията ще се повиши общо с 1.5%, а според работодатели ще се увеличат рисковете пред българската икономика на фона на глобалната финансова криза. Енергийни експерти пресметнаха, че при подобно поскъпване на газа цената на парното трябва да скочи с 30%.

С решението за новата цена на природния газ се създават предпоставки за дестабилизация в българската индустрия. Заедно със световната финансова криза се натрупват два риска, които изправят българската икономика пред криза, и отговорност за това носи правителството, коментира председателят на КРИБ Иво Прокопиев пред Дневник он- лайн.. По думите му още по-сериозен проблем в сравнение с цените е тайната на договора с "Газпром". Вчера икономическото министерство обеща да го предостави в секретното деловодство на парламента.


БИЗНЕСЪТ


Бизнесът се раздели в позициите си. Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Българската търговско-промишлена палата (БТПП) се обявиха против решението на регулатора и правителството, Българската стопанска камара (БСК) и Асоциацията на индустриалния капитал (АИК) бяха доволни.

РЕАКЦИИ

Булгаргаз“ да бъде задължен при интерес от друг доставчик да представя инфраструктурата си за достъп до потребителя, предлага НДСВ. Това каза зам.-председателят на партията Милен Велчев. Според Велчев не е разумно само една компания да бъде монополист в преговорите с Газпром. Докато се построи „Наубко“, очевидно единственият доставчик на газ ще бъде Газпром и ние сме за и други алтернативни търговци да имат право да се договорят с руската компания и ако могат да постигнат по-добри цени, допълни той.

 Според НДСВ основните параметри от договорите с Газпром трябва да бъдат огласени публично. Велчев обясни, че макар да са подкрепили тогавашния министър на икономиката, както и подписването на договора, те не са запознати с всички параметри в него. Увеличението на газа не се дължи изцяло на условията в договора, заяви Велчев. Той предположи, че вероятно договорът предвижда всяка година скромно плавно увеличение, но със сигурност предвижда и индексация спрямо цените и на другите енергоносители.

НДСВ се обяви по-бърза приватизация на енергийния холдинг, като първата стъпка би трябвало да бъде продажбата на миноритарен дял през фондовата борса. Държим на скорошна приватизация и на „Топлофикация-София“, каза зам.-председателят на НДСВ. Той изрази надежда, че държавата и Столична община ще предприемат бързи действия за да се намери стратегически инвеститор.

 Мисля, че сега оттук нататък всички ще берем плодовете на това закъснение. Така Йордан Костадинов, депутат от БНД и член на Комисията по енергетика в парламента коментира за предаването “Преди всички” на БНР по-късното вдигане на цената на природния газ. На въпрос колко точно ще бъде увеличението на цената на синьото гориво, Костадинов каза, че тя трябва да стигне до пазарната стойност. Относно покачването на цената на парното, депутатът от БНД каза, че ще бъде около 12-13% и че софиянци нямат друга алтернатива и се отопляват чрез парно.

МЕРКИ

За да стигне до по-ниска от прогнозираната октомврийска цена на газа, ДКЕВР е намалила с 50 млн. куб.м най-скъпите доставки, а надценката на "Булгаргаз" е 0.5% вместо разрешените 3%, се посочва в съобщението на регулатора.

Министърът на енергетиката Петър Димитров обеща компенсаторни мерки за българските домакинства. “Могат да се дават помощи на семействата, които потребяват или газ, или продуктите от газа”, каза енергийният министър.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.