Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Нобелова награда по икономика за Абиджит Банерджи, Естер Дюфло и Майкъл Кремер
14 Октомври 2019
Банержи и Дюфло са преподаватели в Масачузетския технологичен институт, докато Кремер е от Харвардския университет
Икономистите Абиджит Банерджи (индиец), Естер Дюфло (францизойка) и Майкъл Кремер (американец) спечелиха Нобелова награда за икономически науки за 2019 година за създаване на експериментален подход за облекчаване на глобалната бедност, съобщиха от Кралската шведска академия на науките. "Тази година лауреатите въведоха нов подход за получаване на надеждни отговори за най-добрите начини за борба с глобалната бедност", се казва в изявлението на академията, цитирано от Ройтерс.

Банержи и Дюфло са двойка не само в научната работа, но и в живота. Те са преподаватели в Масачузетския технологичен институт, докато Кремер е от Харвардския университет. Естел Дюфло е втората жена, спечелила нобеловата наградата за икономика. Тримата учени ще си поделят поравно 9-те млн. шведски крони от наградния фонд. Всяка година 5 млн. деца умират, преди да навършат 5 години, често от болести, които биха могли да бъдат излекувани по евтин или простичък начин.

Тримата учени са развили методите си през 90-те години с работа в държави като Кения и Индия, а сега експерименталните им изследвания доминират този раздел от икономическата наука. Официално известна като наградата на Швейцарската централна банка (Riskbank) за икономически науки в памет на индустриалния инвеститор и изобретател на динамита Алфред Нобел, самата тя не е създадена от нейния основател, а по-късно. Тази награда е създадена от Riksbank през 1968 година, като нейният първи носител е избрана година по-късно.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.