Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Реч на Бойко Борисов пред Общото събрание на ООН
28 Септември 2018
Българският премиер подчерта значението на усилията за интеграция на Западните Балкани в Европейския съюз
България доказва с дела, че е ангажирана в борбата срещу наркотрафика, заяви премиерът Бойко Борисов пред Общото събрание на ООН, съобщавайки за акцията на Агенция “Митници“ на “Капитан Андреево“.

“Дори в момента българските митнически власти, българската прокуратура, прави операция и задържа стотици килограми хероин. В този момент моята страна може да служи за пример в постигането на мир, сигурност и стабилност, както и на целите за устойчиво развитие минават през конкретни стъпки, като тази“, каза Борисов. 

Българският премиер подчерта значението на усилията за интеграция на Западните Балкани в Европейския съюз. И изрази подкрепа за народа на югозападната ни съседка в усилията да утвърди на референдума в неделя безпрецедентния компромис с Гърция за преименуването на Република Македония.

“Буквално след два дни народът на нашата югозападна съседка ще трябва да направи решителен избор за своето бъдеще, да утвърди постигнатия безпрецедентен компромис със съседна Гърция, който ще разчисти пътя на страната към европейската интеграция.Моментът наистина е исторически, точно затова ние трябва да ги подкрепим в стремежа им да направят новия избор за държавата си“, посочи Борисов. 

Борисов заяви, че имиграционният проблем може да бъде решен само чрез пресичане на социалноикономическите и политическите му корени:

„Ако тези усилия не се подкрепят с активна, посредническа и миротворческа дейност, шансовете им за успех са обречени. И тук виждаме изключително важната, бих казал незаменима, роля на ООН, която при наличие на достатъчно политическа воля при държавите-членки, може да укрепва в бъдеще“.
"Нашата мисия днес е да не допуснем връщането на ксенофобията и антисемитизма", заяви премиерът Бойко Борисов в речта си пред Общото събрание на ООН. Той подплати думите си, като припомни спасяването на българските евреи през Втората световна война:

“Българският пример трябва да бъде познат, да даде кураж на много хора по света, които и днес се борят, за да спасят човешкия живот и достойнство, така както и човешките си права“.

"Препотвърждаваме стратегическото партньорство между България и САЩ. Двете страни споделят общи ценности и интереси и имат ангажимент към опазването на мира и международния ред", е заявил премиерът Бойко Борисов на среща с държавния секретар на САЩ Марк Помпео в Ню Йорк, съобщи правителствената пресслужба. 

Двамата са били единодушни, че службите на двете страни си сътрудничат ефективно в борбата срещу организираната престъпност, тероризма, трафика на хора и наркотици, киберсигурността и корупцията. 

Привличането на американски инвестиции е сред основните приоритети в усилията на българското правителство, е посочил още Борисов, като е изтъкнал, че "страната ни би оценила високо подкрепата на САЩ за реализацията на газовия разпределителен център на наша територия, който би разширил енергийната диверсификация на България и би помогнал за изграждането на конкурентен и либерализиран газов пазар в Европа”. 


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.