Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Умишлен палеж е сред основните версии за пожара на тютюневите сладове в Пловдив
21 Август 2016
Кризисен щаб в Община Пловдив затвори за три дни участъка от четири улици в центъра на града, където се намират изгорелите късно снощи сгради-паметници на културата
Кризисен щаб в Община Пловдив затвори за три дни участъка от четири улици в центъра на града, където  се намират изгорелите късно снощи сгради-паметници на културата от Тютюневия град. Умишлено запалване е версията, която надделява в първоначалното разследване на пожара.

Четири бивши тютюневи склада изгоряха в големия пожар, избухнал вчера в центъра на Пловдив. От пламъците е засегнат и намиращият се наблизо спортен център. Огънят беше овладян и потушен час след полунощ. В района днес е спокойно, но мястото остава отцепено и охранявано от полиция. Недостъпни са участък от ул. Иван Вазов и още 3 улици около горелите сгради, където все още има лек дим. Затворени са магазините в отцепения периметър. Работещите в тях, много пловдивчани и живеещите в близост продължават идват и да наблюдават и снимат през загражденията останките от емблематичните за града сгради. Все още обаче има малки тлеещи огнища сред руините. За щастие няма засегнати жилищни сгради. Няма пострадали. Работещи в близките офиси бяха изведени от района.

Не се отчита замърсяване на въздуха в района на пожара при тютюневите складове на ул. „Иван Вазов” в Пловдив. Това показа проверката на Регионалната инспекция по околната среда и водите. Гъстият дим на мястото е довел до по-високи стойности на въглероден оксид, което е обичайно при пожар, обясниха от инспекцията.

Екип от пожарникари остава да наблюдава, за да не се разгорят все още тлеещите на места огнища.

От изгорелите сгради са останали само фасади. Напрегната и неспокойна беше нощта за хората, които живеят в близост до пожара. След като огънят беше овладян около 20 часа, два часа по-късно той се разгоря с нова сила. Пламъците се издигаха метри над сградите. Токът в района беше спрян от съображения за сигурност.

Главен комисар Никола Николов, директор на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", благодари лично на пожарникарите за всеотдайността им и разказа, че са работили с риск за живота си, тъй като стена в единия от складовете е рухнала, в близост до тях докато са я гасили.
Една от версиите за причините за пожара е, че е причинен от клошари, които са били в изоставените сгради. Пожарникарите не изключват и умишлен палеж. Хората, живеещи в близост пък казват, че е било въпрос на време нещо да се случи с изоставените постройки. Позовавайки се и на свидетелски показания говорителят на пловдивската пожарна Цвятко Дешев заяви, че вероятно пожарът в последната запалена сграда е предизвикан умишлено:

Много бързо се разрасна там пожарът. За нас това е неспецифично развитие на пожара. Видени са и сини пламъци, няма как толкова бързо да се запали един покрив. Всички причини ще бъдат разгледани и да се надяваме, че ще стигнем до истината.

Големите бивши тютюневи складове са частна собственост. Те са част от групов паметник на културата, наречен "Уличен ансамбъл "Иван Вазов" - "Цанко Дюстабанов". Два от складовете имат и самостоятелен статут на културна ценност и са  собственост на бизнесмена и бивш почетен консул на Италия в Пловдив Пиетро Луиджи Гиа. Третата сграда има десет собственици. На тях са били издавани предписания, не са били глобявани. През няколко пресечки се намира другият нашумял тютюнев склад, който преди няколко месеца, собствениците започнаха да разрушават незаконно.

Министърът на културата Вежди Рашидов разпореди на Инспектората за опазване на културното наследство спешна проверка на случая с изгорелите сладове. След приключването й Министерството на културата ще предприеме предвидените в закона мерки за установяване на възможностите за възстановяване на архитектурния ансамбъл, увериха от ведомството. 

Кметът на район Централен Георги Стаменов, който бе на мястото на инцидента заяви по-рано, че в понеделник ще се събере комисия с участието на експерти от Института за недвижимо културно наследство, за да се прецени какви мерки ще бъдат предприети за обезопасяване на района.

Изключително неприятен инцидент. За съжаление, във всички тези години, в които не се стопанисват тези сгради, може да се каже, че е едно очаквано развитие. Необитаемите сгради, или се саморазрушават, или се подпалват. Това са фактите.

Прокуратурата вече се самосезира, заради пожара. 

В социалните мрежи вече се организира демонстрация срещу унищожението на сгради-паметници на културата в Пловдив. 


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.