Факти, Анализи, Коментари
   27 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Прокуратурата в Пловдив разследва инцидента с бебето в Пловдив
19 Април 2016
Върху бебешката му количка се изсипаха отломки от неподдържана къща-паметник на културата в центъра на града
Прокуратурата в Пловдив разпореди проверка след вчерашния инцидент с 8-месечното момиченце. Върху бебешката му количка се изсипаха отломки от неподдържана къща-паметник на културата в центъра на града. Благодарение на спуснатия сенник детето не пострада по-сериозно. Веднага след инцидента родителите са внесли жалбата. Часове след това мястото на  улица "Опълченска" беше оградено с предпазни метални платна.  

От прокуратурата съобщават, че в хода на проверката ще се изискат документи за установяване на собствеността на сградата, за  нейния статут и за проведени ремонтни действия.  Ще бъдат разпитани също свидетели и родителите на пострадалото момиченце, които вече заявиха, че са изкарали медицинско свидетелство за инцидента и смятат да съдят виновните за случилото се.  

Днес Величко Яков, собственик на сградата заяви, че институциите действат много бавно.  Той  купил къщата - паметник на културата и прилежащия парцел преди две години и оттогава датира  кореспонденцията му с експертите по опазване на паметниците на културата и общинската администрация относно  вариантите  за реконструкция. 
Аз в тази сграда нищо не мога да направя. Тя е паметник на културата. Ако аз бях направил това заграждение, което сега е направено с разрешението на Община Пловдив, и съм заградил тротоара, представете си, че тази майка с детето минава не по тротоара, а минава по павираната улица, там където вървят колите, и стане този инцидент, и аз съм направил това заграждение незаконно, дали не е самоуправство това, дали аз имам право да заграждам чужди имоти. 

По думите на кмета на Район „Централен” Георги Стаменов след съгласуването на цялата документация с  Националния институт за недвижимо културно наследство, тя в момента чака ред  в общинската администрация. Той подчерта също, че сградите на територията на кметството, за които са издадени предписания за укрепване и извършване на ремонти дейности са 300.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Иван
20 Apr, 2016 | 18:42

В тоя Пловдив само с паметници на културата ли ще се занимаваме


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.