Факти, Анализи, Коментари
   7 Февруари 2023
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Банките печелят 5300% от паричните преводи
16 Март 2011
Трезорите искат от граждани и фирми средно по около 5 лв. за превод на пари от една банка в друга. Това прави надценка от над 5300%

Цената на една банкова транзакция в България е 9 стотинки, при поискани 40-50 евроцента, ако платежната система бъде изградена от някой чуждестранен оператор. Това заяви управителят на БНБ Иван Искров при официалното откриване на новата сграда на БОРИКА-БАНКСЕРВИЗ - фирмата за платежни услуги в България, предава АСН.

Тя е собственост на БНБ и банките. В същото време трезорите искат от граждани и фирми средно по около 5 лв. за превод на пари от една банка в друга. Това прави надценка от над 5300%, пресметнаха клиенти на трезорите. През 2010 г. банките поддържат добро ниво на печалба независимо от продължаващото повишаване на лошите кредити и на свързаните с това увеличени разходи за обезценка, констатират от БНБ.

Банките приключиха 2010 г. с 616,7 млн. лв. печалба. Това е с 20% по-малко от печалбата им за 2009 г. Класифицираните експозиции (проблемните заеми) на банките нарастват с 9% през последното тримесечие на 2010 г. и в края на декември представляват малко над 20% от общите кредити, сочат данните на БНБ. Необслужваните кредити над 90 дни в края на декември достигат 6,4 млрд. лв., или 11,9% от всички кредити.

Всички банкомати у нас работят с чип карти, които са най-сигурните. Това заяви Христо Костов, главен директор на "Картови системи и операции" в БОРИКА-БАНКСЕРВИЗ. Според него няма по-сигурна система от банковите карти с чип и досега в света няма случай те да са пробити от мошеници.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2023 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.