Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Писна ми да ме плашат с комунистите
8 Октомври 2010
Истинските врагове са наивността и простотията

"Ако си против нас, значи си с тях" - защитата на управляващите политици, в отговор на гласувания срещу тях вот на недоверие.

Писна ми последните 20 години да ме плашат все с "комунистите"! "Гласувай за нас, че да не дойдат комунистите!"

Това ми напомня за един британски филм... Превърнахме се в персонажи от "Гепи" ('Snatch') - там един от героите (по-умния) с повод и без повод "плаши" другия (по-глупавия) с „Do it, Tommy or die Germans will come!"

Писна ми да съм Томи, писна ми да се правя или да ме правят на по-глупава от колкото съм!

Да обичаш политиката и да се интересуваш от нея не са еднозначни неща. Това не е като с футбола и класическата музика...

Аз НЕ обичам политиката, а още по-малко политиците (родните), но се интересувам и следя събитията - по-добре да знам, че съм Томи, отколкото да не знам, че ме правят на него.

Колко Българи следят политическите събития, когато последните не засягат тяхната собствена сфера на интерес или професия?

Да не гласуваш по време на избори, не е еднозначно с това, да не се интересуваш от политика. Аз НЕ гласувам, защото това е моят начин да бойкотирам предложените кандидатури. Ако повече от 50% не гласуват, това би било червен сигнал за политиците, че правят нещо не както трябва... Че е необходимо да се коригират!

През последните 20 години (откакто демократично ни позволиха да НЕ гласуваме) вотът на българите все повече и повече намалява. Не знам причината - дали е от без-интерес или е бойкот?

Политиците обаче упорито си затварят очите пред втората възможност и допускат само първата (във формата и на някакъв вид мързел от страна на избирателите). Непрестанно ни призовават да гласуваме с най-алтруистични лозунги, че всеки един глас е глас за благото на нацията...

Както са тръгнали нещата, ако гласовете на следващите избори намалеят още и минат границата на недопустимото за валидност на изборите, нищо чудно да инкриминират не-гласуването (както е в Бразилия). Развихрилата се полицейщина напоследък е в състояние да стигне и до такъв метод, за да си легализира управлението.

Всички тези най-общи и празни разсъждения са в главата ми от много време, но това, което ме накара да ги опиша и споделя, е 'циркът'. който се разигра в парламента по повод вота на недовери - арената на избраните от нас/Вас политици (защото аз не гласувах, нито за едните, нито за другите, най-малко за третите).

Техният срам - не-професионализъм, популизъм, етнически екстремизъм, най-долен егоцентризъм и много други - „изъм", се превърна в мой/Ваш срам за избора, който сме/Сте направили.

За кого гласувахте, Българи?
За Герб? За бате Бойко? За Волен? Или за БСП? Или дори за ДСБ?

Какво се случи?

Опозицията поиска вот на недоверие от правителството. Аргументацията им беше малко по същество и много анти-Герб политиканстване. Верните съпартийци на Бойко го защитиха не по същество, а с антикомунистическа агитация.

Бойко Борисов не присъства на дебата (макар и да е длъжен, ако не по устав, то поне от благо - възпитание). Появи се накрая, за да раздаде автографи на саркастичния повик на депутати от БСП.

ДСБ се възползваха от трибуната, за да изкажат за пореден път колко мразят БСП и как не подкрепят ГЕРБ, но запазиха тона на „не-посъщество"...

Волен Сидеров използва трибуната, за да удари своята най-печеливша карта по същество - националистическата. Ироничното бе, че така наля вода в мелницата на опозицията (само дето, те вече бяха приключили с гласуването на вота на недоверие).

Ето и резултатът (според мен):
Опозицията ни плаши с настоящето (на партия ГЕРБ) лошо управление.
- Ами, прави са! Лошо е...
ГЕРБ ни плашат „Ако не сте с нас, значи сте с тях! Ще дойдат комунистите!"
- И те са прави...
ДСБ както винаги, изправени пред дилемата кого да подкрепят комунистите или не-комунистите, избраха сигурния начин да омаскарят всички.
- Ха, така, нека им!
Волен Сидеров (той ми е любимецът напоследък) пък реши, че лошото управление и комунистите на власт не са достатъчни заплахи и реши да изкара изконния враг на Българския народ - Турция!
- Е, да, страшни са! Треперихме пред тях цели 500 години, защо да не продължим да се страхуваме?

Изводът (за мен):
Въображаемите врагове, с които ни плашат политиците са всъщност само една маска, с която прикриват не-професионализма си и своята безпомощност да решават проблемите на гласувалите за тях хора.

Решението (пак според мен):
Не ги избирайте! Не им позволявайте да ви превръщат в глупаци, като ви плашат с таласъми от килера!

Иначе, току виж 'die Germans' дошли...

То, всъщност в края на филма, нито германците идват, нито героите забогатяват или поумняват. По-лошо - обедняват и остават с белезите от раните, нанесени им от истинските врагове - тяхната собствена наивност и простотия. (За тези, които не са гледали филма...)

Мариана Антова, webcafe.bg


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Tommi
14 Nov, 2010 | 09:10

Alex,изпълнението на твоето предложение,ще ме върне пред урната.Нищо друго!

Един от страната на Чалгата
14 Oct, 2010 | 21:03

Тогава да сменят плашлото с,, Чалга' и чалгари ,а като ти писнат ги сменяме с собствниците от годините на т.н Преход

Alex
14 Oct, 2010 | 16:44

Сега това, което ще предложа, може и да ви прозвучи малко утопично, но според мен не е зле като идея. Не знам в света дали има някаква форма на гласуване при която казваш не само за кого гласуваш, а и против кого гласуваш, т.е. кого не искаш във властта. При това да можеш да избираш не един, а няколко или всички кандидати, т.е. да можеш да кажеш, че никой от така представените партии не ти харесва и си против всички. Тогава нещата ще си дойдат на местото. Сега априори се приема, че поне един от кандидатите ти харесва, а за другите мнението ти е неизвестно. Аз искам като гласувам да дам, примерно, своя глас за паратия 1, а за партии 2 и 3 давам отрицателен глас. А за 5 и 6 никакъв глас. Т.е. първата получава от мен +1 глас а другите 2 по -1 глас а последните 2 - нищо. И тогава като съберат всичките партии отрицателни стойности, изборите се отлагат и се провеждат отново след известн период от време, обаче последните три партии задължително се махат завинаги от всякакви избори, т.е. те трябва да се самоликвидират. Тук има още доста детайли да се уточняват, но при положение, че ти дават възможност да отсвириш директно този, когото не харесваш, гласуването ще е много по-активно - поне 90%.

dobarden
14 Oct, 2010 | 09:37

то пази Боже да не им попадаш в пипалата...на комунистистите и всичките им клонинги ...на нашия управляващ небосклон

Петко Бочаров
13 Oct, 2010 | 18:55

Много зле! Всички изложени тези са грешни! Статията налива вода в мелницата на съществуващите партии , най много на ДПС и Атака, които авторката описва така саркастично. Негласуването и очакването "политиците" да се сетят че някой им показва червен картон и да очакваме от тях да се "сетят" и "поправят" издава много голяма наивност и аматьорско неразбиране на проблема! Единствения начин да се влияена този процес - политиката, е да се гласува! Всяко пасивно онтошение е в полза на тези самозвани политици - да си редят листи сами и да си изчисляват с много добра вероятност кой , как и с кого ще управлява далеч преди изборите. Примери в тази насока могат да се посочат много! Пример: при по-масово гласуване , турската партия в България, или няма да влезе в Парламента или влиянието и ще бъде сведено само до парламентарно присъствие . Традиционните партии няма да могат да редят състава на Парламент или Кабинет предварително, Няма да могат да продават депутатски места на продажни журналя и собственици на телевизии! А да не говорим за това как се продават и купуват журналисти и цели издания!
Според мен, политиката и управлението трябва да става на все по доброволен принцип и на все по доброволни начала! Това означава например: в София да се промени районното делене и да има около 50 района. Тогова няма да може да се "назначават" от партийни централи кметовете. Експеримента с избирането на районни кметове беше пълен провал - избраха всички от партията на ББ без оглед на това кой какъв е. По този начин кметове на райони станаха пианистка, секретарка, охранител и разни друти екзотики, които са смехотворни и без всякакъв опит. Тоест - пълен провал на "мажоритарния" вот, който практически е псевдомажоритарен. Освен всичко друго те бяха никому неизвестни и незнайни! Тяхното достойнство беше само това , че се познаваха с факторите в ГЕРБ /ББ, ЦЦ и Пашата/. Резултатът е ясен - поредните анонимници във властта и никакъв резултат! Та това е общо взето. Превзетата поза "няма да им гласувам" само задълбочава проблема и избива в просташки "теории" от рода на "човека с пистолета да дойде", "на нас ни трябва Генерал", "силна ръка" , щото само той решава проблемите, което пък ни приближава много силно до Куба и Латинска Америка. Оставям си мейла, ако искате да ми пишете, ще ви посъветвам добре!

Николай
13 Oct, 2010 | 15:37

Аз съм от пострадалите
Аз съм от тези, които продълйажат да страдат
От глупостта и неграмотността
Жалко Мариана - за мое съжаление не си разбрала
ИМА ПО-ГОЛИАМО ЗЛО
И ТО Е - КОМУНИСТИТЕ!!!!

Майнев
13 Oct, 2010 | 12:17

http://corruption.blog.bg/photos/31479/original/pile3.gif

NO COMMENT !

Живко
13 Oct, 2010 | 11:57

Подкрепям авторката.

Глупакът си е глупак, без значение дали е комунист, турчин, циганин, вярващ, скинар, хомосексуалист, националист, русофил, франкофон, чалгар, масон и прочее. Тази проста истина остава неразбрана.

анти
12 Oct, 2010 | 22:50

Жалко за младите,те не са виновни,а тези които им отровиха ума по комунистическото безвремие.

Noname
11 Oct, 2010 | 13:39

Мариана Антова, ти ни призоваваш да гласуваме за БСП ли?
Първата ти грешка е , че мислиш комунистите (бесепарите) за въображаема заплаха. :) Не само , че не са, но и не са спирали да ни упралвяват с изключение на периодите 1991-92 с първото правителство на СДС и 1997-2001 правителството на ОДС. През останалото време сме управлявани от комунисти. Не се ли вижда резултата от тяхното управление!? Бедна и разсипана държава. И това не те плаши? Ако повече хора мислят като теб ще означава, че комунизма е победил и положението е безнадеждно. :( Направо да се изнасяме от тази скапана държава населявана от тъпи и прости чалгаджии!

NGN
09 Oct, 2010 | 18:40

Mariana, mnogo ci naivna. Opitvash se i nas da ni podvedesh. Predi poslednite izbori ti imashe mnogo posledovateli (neglasuvashti) sashto kato teb ogorcheni ot polititcite. Kato rezultat - Troinata coalitcia. Obediniha se istinskire kradtci za da dooglozgat Bulgaria. I go napraviha!
Viarno e che Gerb ne e perfectno pravitelstvo, no sashto taka e viarno che ne sa kradtci. Sto se otnasia do politceishtianata za koiato Gerb vcichki placheha po forumite "Hiama li koi da gi ozapti tezi iavni kradtci" Sega plachesh - "Politcheishtina" Triabva da razberesh ch poslednia bastion na KDS e sadebnata sistema i dokato ne bade razbita vsichki arestuvani izvergi shte badat osvobojdavani s visokomerna nasmeshka ot nezavicimata sadebna sistema (KDS). Vprochem edinstvenia koito se plashi ot masovo glasuvane e BCP i DPC zashtoto tehnia electorat glasuva pod stroi a ostanalite kato teb rasajdavat na tema "obideni ot polititcite". Za v badeshte ne se napavai da rabotish za BCP/DPC zashtoto stavash smeshna. Vprochem kolko ti platiha da probutvash tozi naivinitet.

Авелин
09 Oct, 2010 | 13:18

Мариана, напълно подкрепям мнението ти. Последното ми гласуване беше преди 10 години. Наслушах се на обещания и самохвалства. Изглежда ще трябва да потвърдя заключението, че "Едните и другите и третите са "маскари". Всички сериозни претенденти да ни управляват през тези 20 години доказаха неспособността си да управляват "тази страна", както се изрази за пръв път грозно преди години един очилат премиер, наречен "дългото изречение", но явно е бил много точен. Защото всички доказаха, че приемат избирането им като удостояване с честта да се докопат до кацата с мед на "тази страна", а не на родната България. Тази каца с мед е за всички, а не само за избраниците и техните наследници, балдъзи, шуреи и баджанаци. Колко актуално звучи днес родната творба "Големанов", а в национален план - незабравимия и вярно отразяваш манталитета на българина филм "Баш Майстора". В тази връзка тази сутрин слушах един много точен и верен коментар по ТВ "Европа". "В България всеки който забогатее влага богатството си в луксозно потребление /скъпи коли, вили-като квартални гимназии или апартаменти в Дубай и на Канарските острови, а не влагането им в бизнеса и производството. Когато българина забогатее /в средния и висшия ешалон на богатите/, първата му работа е да си смени жената и колата". Някой може ли да оспори тези изводи?, особено след публикуването на видеоклипчетата, снимани от хеликоптер през тези дни ?. В същото време беше казано, че най-богатия европеец /от Германия/ ходи до офиса си с метро !!!, а при необходимост ползва едно BMW, производство 1993 г. Как мислите има ли българин, камо ли наш бизнесмен -богаташ, да счита този европеец за нормален ?, едва ли. Затова по брой на луксозни коли на калпак от населението държим първенство, а по икономическо развитие можем да се сравняваме с Буркина Фасо, защото нашите родни бизнесмени и олигарси се надпреварват да се конкурират, кой повече луксозни коли има " Майнбах, Бентли, Ферари, Ролс-Ройс и т.н. и кой по-скъпа сватба ще спретне - за половин или за 1 милион евро, примери колкото искате. Затова сегашните политици с еуфория отчитат икономически ръст от 0,5 % !!!, .... и затова не ни е виновна само световната икономическа криза и "международното положение".
И много е вярно - само бойкота на "електорато" - над 50 % и невалидност на изборите ще ги накарат малко да се позамислят за поведението си, а не когато са в опозиция и на митинги - говорят така, като че ли мед им капе от устата. Говорят едно така хубаво - да им ръкопляскаш, а когато дойдат на власт да ни казват модното напоследък: "твойтУ дИрИдже нИ мЪ кЪсай". А дори и да направят участието ни в изборите задължително , пак можем да им кажем и напишем, че са БОКЛУЦИ и не стават за управляващи. За съжаление има и една друга истина - "хубавото кафе става от ХУБАВО кафе", т.е. такъв ни е "материало", щом като, който от нас да изберем да ни управлява, след време става за "попържане".


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.