Факти, Анализи, Коментари
   27 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Твойту диридже ни мъ касай
19 Август 2010
Угодничеството, нагаждачеството са, като че ли най-ярките черти на българина

"Ние какво сме виновни, че не ви плащат заплатите?!". Подобен род реплики се чуваха от разгневени шофьори, които бяха спирани от протестиращите работници от ТЕРЕМ - Хан Крум вчера.

Махни ми сЪ ут пътя. Аз рабУтя и земам заплата. ТвойтУ дИрИдже ни мЪ касай”, крещяха шофьорите, като не изразяваха никаква солидарност към протестиращите. А работниците мълчаха и стояха на пътя, като за малко да се стигне и до саморазправа. Общо взето през цялото време на краткия протест шофьорите се опитваха да обясняват на работниците, с цветущи български фрази, колко не ги интересува положението им. Стюардеси от пътнически автобуси хвърчаха като пеперудки и питаха: “Ма, на какво прилича това?! Ние време гоним!”.

Впечатление обаче направи поведението на ТИР-аджия, идващ от далеч. Той спря камиона пред работниците. Бързо разбра каква е работата. Взе си чантичката с документи и пари, скочи от кабината и запали цигара. “Разбирам ви колеги”, каза той. А отсреща тълпата за кратко занемя от изненада. След това някой каза: “Няма да те забавим много”. Шофьорът леко повдигна рамене и каза: “Искайте си своето. Аз ще използвам паузата да ида до тоалетната” - и тръгна към близката бензиностанция. След това последваха радостни възгласи от протестиращите.

Струва ли ни много да изразим съпричастност? Може би не. Трябва ли да си припомним протестите на превозвачите преди години? Може би да. Изобщо трябва ли да си припомним всички протести, които бяха продиктувани от това, че някой е бръкнал в джоба и ти е извадил директно парите? Със сигурност. Става въпрос за всички недоволства на земеделци, учители, млекопроизводители, полицаи и т.н. А тогава кой ги подкрепи и ги разбра? Май никой. Мизернодушието сякаш се е превърнало в основен способ за оцеляване.

Тук от сами идват думите на Буров, който много отдавна е казал, че българинът не го интересува как ще се развиват нещата занапред – важното е той да оцелее. Той да е добре. Угодничеството, нагаждачеството са, като че ли най-ярките черти на българина. Ако има светлинка тя проблясва от хора, като онзи ТИР-аджия.

Ей така … прослойките на обществото ни са като стопаджии, застанали на магистралата на цивилизацията. Де на голо дупе, де на трънки, те махат с ръка, надявайки се някой да ги вземе, та било то и авантата да е само метри напред. А когато на някой щастието му проблесне за секунда се провиква към другия: “ТвойтУ дИрИдже ни мЪ касай”. /БГНЕС


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Чалгенсон
12 Sep, 2010 | 12:27

На едни им са виновни комунистите, на други демутратите, на трети...... баба и на лелята на Тодорка.
Да не си мислим дори, че някой ще ....се погледне в огледалото !

Както виждате.... и в този "велик" интИликтуален сайт.... вече ги е страх да си "казват умното мнение" от страх от "читателска обич"

Затуй.... пускат (срещу добро заплащане) рекламни "икономически% анализи на банки....
... и странни коментарни "размишления" за предизборни периоди ...в ШАТИТЕ !!!
Така е безопасно, нали......

Пък за "достойнство и кураж да търсим изход от клопката в която са ни наврели .....подлизурковци, нагаждачи и продажници.....КОЙ НИ Е ВИНОВЕН?
Както казвал някой си Остап Бендер: - Грижата за давещите се е дело на самите давещи се!!!

Мау-мау
29 Aug, 2010 | 15:50

Жалкото в случая е, че само ЕДИН е проявил съпричастност към протеста на страдащите хора! Щото ако бяха доволни от живота си нямаше да излязат на улицата! А вие доволни ли сте? Смятате ли, че животът ви тече по мед и масло? Ако няма солидарност, винаги ще има някой, който да ни работи както си иска, в случаая държавата, която се явява мащеха, а не майка!

!?
27 Aug, 2010 | 05:49

на паметника да тъ изтипосаме ли и тебе

Injeto
26 Aug, 2010 | 21:45

Какво ви е виновен само комунизма .Той бе 40гд ми вече 20 гд сме напреднали много. А и подлизурките и нагаждачите са винаги на власт .На Живков паметник му направете и се молете да си върниме старата позиция.

Адриан
26 Aug, 2010 | 16:51

Евала за статията, това представляваме ние за жалост !!!

dobarden
25 Aug, 2010 | 12:52

хайде да видим българската вина в 1:завземането ни от сесесере,2:насилието от болшевизираната пасмина над българския народ - диктатура,3:насилственото отнемане на земята,добитъка и прочие собственост от българите чрез репресии,4:духовно насилие - налагане на комунистически морал,поругаване на черкви и изобщона християнството и...5:след 45години тотална власт,промяна на идеологията и ТОТАЛНО РАЗГРАБВАНЕ НА НАРОДА

%
24 Aug, 2010 | 16:21

Дразниш, авторе!

Mутресян
23 Aug, 2010 | 13:40

Добре щеше да е...вместо "ИнтилИктуалничене" негативизиращо обикновените хора..... да напишат тук статия търсеща КОНКРЕТНИ обяснения на ставащото.......
...и поне....КОНКРЕТНИ ИДЕи за излизане от траещия с години в страната ни проблем са...неплащани заплати !!!

Но дори и за това се иска КУРАЖ и интелигентност, а в този сайт.... журналисти и коментатори ги е страх....да не ги пребие някоя МУТРА...с чукове........................................

И за ваша информация....точно по този начин ( с блокажи на магикстрали...със заринати с тор и зеленчуци общински и административни сгради....НА ЗАПАД СТИГАТ ДО КОНКРЕТНИ РЕШЕНИЯ НА ПРОБЛЕМИТЕ СИ! ............... И знаят ТАМ, че ДЕМОКРАЦИЯТА е просто една непрекъсната БИТКА!!! А не.... изпратена от....някъде даденост !!!

МутреСян
23 Aug, 2010 | 13:31

Тодорчоооо, Негативните качества за които пише твоят любимец тук са ОБЩОЧОВЕШКИ негативни качества!

И "ПишманИнтИликтуалците" ни говорят просто като национални предатели !!!

Щото не е въпроса да се "дрищи" по българското, ами просто да се търси начин да се решат някои сериозни проблеми на обществото!!!

Такива като тебе.... нека си се пишат за активисти в ДПС !!!

Това е едно от най-точните места за продажници от всички раси !!!



Теодор
22 Aug, 2010 | 19:10

Ако комунизма е виновен за нещо то е само за това, че е насърчил естествена за българина черта. Всичко описано в статията е вярно и типично за българина и в отговор на "Аз" - до кога така?, докато има българи. Нека си припомним защо и как Балканския полуостров вкл. и ние сме попаднали под турско робство на първо време и защо толкова дълго сме останали под такова... С две думи - нищо ново под слънцето!

Чалгар
21 Aug, 2010 | 10:32

Той комунизъмъ окончателно зомбира българина

dobarden
21 Aug, 2010 | 08:44

комунизъмъ наложи доста подобни отношения,изцяло противопоказни на обществения интерес:"спасявай се по единично"напр.

Аз
21 Aug, 2010 | 00:06

От нагаждачи-продажници,от овчедушие страдаме всички!Докога така?...

Bravo
20 Aug, 2010 | 10:38

Аз съм ви признал за най-добрите лични статии

Иван
19 Aug, 2010 | 15:57

Била е! Преди 1000 години

infoman
19 Aug, 2010 | 14:58

"Разделяй и владей..." ...а беше държава...


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.