Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Завива ли България от Москва към Вашингтон?
15 Юни 2010
Forbes анализира неясната позиция на българското правителство около проекта "Бургас-Александруполис"

В обширен материал Forbes анализира неясната позиция на българското правителство около проекта "Бургас-Александруполис", опитвайки се да прозре дали е дошло времето на преориентация на София от Русия към САЩ.

Българският премиер Бойко Борисов обяви в петък, че България се отказва от проекта за петролопровода „Бургас-Александруполис” на стойност 1,0-1,5 млрд. долара, като същевременно изграждането на планираната АЕЦ „Белене” се замразява. АЕЦ "Белене" трябваше да замени остарялата "Козлодуй", построена още през 1967 г. и осигурявала около 40% от електроенергията на страната до затварянето на реактори 3 и 4.

Изявлението бе неочаквано и изненада дори енергийния министър от кабинета на Борисов, който, помолен за коментар, заяви, че „не може да повярва”, че премиерът му е казал нещо подобно. Часове по-късно, оставяйки цяла Европа объркана, Борисов оттегли изявлението си с думите, че „българското правителство не е взело крайно решение за изграждането на „Бургас-Александруполис”. Изявленията, макар и доста противоречиви, поставят под въпрос отношенията София-Москва, тъй като се предполага, че Русия трябва да играе ключова роля и в двата проекта. Според последното изявление на Борисов, "Бургас-Александпруполис" се отменя поради екологични съображения, както и заради страховете, че може да навреди на туристическия бизнес в България.

С други думи, отношенията на България със САЩ са очевидно във възход, което обаче поражда въпросителни относно дълголетните връзки на София с Москва, датиращи още от времето на Руско-турската война и базиращи се на културни и религиозни връзки. Проблемът на България в условията на икономическа криза, е, че страната е с малко опции за действие, въпреки традиционните си връзки с Русия, понеже, като член на НАТО, София е обградена от съюзници на Алианса.

Свидетелство за сближаването с Вашингтон е и неотдавнашното посещение в София на директора на ЦРУ Леон Панета, ухажван от цялото правителство по време на престоя си. Въпросът е дали българските политици могат да си позволят подобен завой? Декларацията на Борисов и последвалата я "отмяна" означава, че все още има много вода да изтече, докато София направи своя окончателен избор, заключава Forbes. /БГНЕС


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

deko
16 Jun, 2010 | 00:43

bg ne trjbva da zalita,a da ci gleda intereca,atomna zentrala beshe postroena ot us v romania cega 2 shte ce ctroi,rucnazite shte ctrojt atomna v turzia.dosega zentralata mojeshe da bade poctroena na nicka zena,no nie veche izpucnaxme vlaka i chujdite intereci ni iztikaxa,v dneshno vreme trjbva da ce deictva barzo a ne destki godini da ce protakvat neshtata. nali gledate :ctaklen dom:vijdate tam kak ce manipolirat xorata ta kvo da kaja za takiva ogromni proekti.njma prijteli a ima intereci a ako bg tolkova darji da ima prijtel to tova e evropa i veche da miclim kato kajem-da ili-ne kak ce otrazjva tova na evropa i nashij imidj,podpicvash dogovori pocli kazvash ne nadrugij den kazvash drugo-v evropa cme no cme dalech ot evropeizite.

troy
15 Jun, 2010 | 18:27

kato bluf pri igra na poker,povedenieto na BB e razbiraemo i pravilno.kato anonce e riskovano i neumestno.ekologichnoto objasnenie e nesustojatelno.a,ako ne Belene,zashto ne razshirenie na Kozloduj,kojto e seizmichno po siguren.a za Jujen potok ne se kazva.Forbes umee da pravi dobri analizi.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.