Факти, Анализи, Коментари
   27 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Отворихме ли кутията на Пандора?
Димитър Петков - 21 Май 2010
Създадена е изкуствена форма на живот – реакции и размисли

Заявлението, че са създадени изкуствени клетки на базата на компютърно генериран генома, които пресата вече нарече "Синтия", предизвика протести и премерени реакции в САЩ. Американски учени успяха да синтезират изкуствен геном на бактерията Mycoplasma mycoides и го трансплантираха на друг тип бактерия, получавайки "синтетична клетка", управлявана само от този геном. Резултатите от работата на учените, ръководени от д-р Крейг Вентър, бяха публикувани в списание Science.

Учените твърдят, че Синтия е в състояние да прави чудеса - тя може да нахрани света, да замени горивото и дори да пречиства въздуха от замърсяване, тъй като тяхната разработка позволява да се създат бактерии "предназначени" специално за решаване на конкретните проблеми.

Обществото “Приятели на Земята” (Friends of the Earth) веднага реагира, като заявяви, че този научен пробив, който подменя милиарди години от еволюцията, е заплаха за света и на всички изследователски институти трябва да се наложи мораториум.

"Трябва да бъдем абсолютно сигурни, че стриктното държавно регулиране предпазва околната среда и човешкото здраве от тези потенциално опасни технологии. Все още сме далеч от разбирането как гените влияят върху развитието на живота и ще бъде трудно да се предотвратят експерименти със синтетичната биология. Вентър, вече се намесва в природните екосистеми и прехраната на човечеството, пренебрегвайки физическите прояви на живота ", се казва в изявление на международната организация със седалище във Вашингтон.

Много еколози и защитници на човешките права обявиха, че правителството не е готово да регулира тази революционна област на науката. Изследователската "зелена" организация ЕТS Group би тревога, твърдейки, че Вентър отвори “кутията на Пандора”, пише РИА Новости.

"Това е квинтесенцията на синдрома на" кутията на Пандора "- както разделянето на атома или клонирането на овцата Доли. Ние всички сме изправени пред последиците от този смущаващ експеримент ... Той носи нов кръг от проблеми, за които не са готови, нито правителството, нито обществото", се казва в изявление на групата.

ЕТS също така призовава за международен мораториум върху разработките в областта на синтетичната биология в частни лаборатории, защото те могат да представляват заплаха за живота.

Намерението на Вентър открито да публикува всички резултати от проучването може да бъде използвано във вреда на човечеството, смятат някои учени, тъй като технологията позволява синтез на патогенни т.е. опасни за живота, микроби.

Националният научен Съвет за биологична безопасност бе принуден да заяви, че "Синтия" не е ново биологично оръжие. "Това не е допълнителна заплаха за създаване на нова форма на биологично оръжие", заяви Пол Кайм, председател на Съвета и молекулярен биолог от университета на Северна Аризона.

Религиозни групи в САЩ също така повдигнаха етични въпроси за създаването на "изкуствен живот", вярвайки, че обществото не е склонно да приеме прагматично пресъздаване на "Тайният живот".

В крайна сметка изглежда човечеството наистина не е готово за това ново технологично ниво. Способни ли сме да се опазим от възможността за създаване на нещо чудовищно? Не! Докато има толкова много зло по Земята няма как да спрем използването на технологиите за вреда на хората. Вентър може да е добронамерен, но нека не забравяме, че пътя към ада е осеян с добри намерения.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

kosaks
25 May, 2010 | 10:20

ЗАЛИТАНЕТО НА АВТОРА КЪМ НАКЛОНА ЧЕ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРАВЯТ ОТКРИТИЯ Е МЕКО КАЗАНО НЕНОРМАМЛНО ... МОЕТО МНЕНИЕЕ Е ЧЕ ТОВА ДА СЕ ОТВОРИ ПАНДОРА НЕ Е БИЛО НИКОГА ПРОБЛЕМ ... ПРОСТО МАСОНСКИТЕ КОРПОРАЦИИ И СКАПАНИТЕ ХРИСТИЯНО-ЮДЕЮ-КОМУНИСТИ+КАПИТАЛИСТИ МОГАТ ДА ГИ ИЗПОЗЛЗВАТ СРЕЩУ ВСЕКИ И ДА ЗАРАДИ ТОВА ОБЩЕСТВОТО НИ НЕ Е УЗРЯЛО ЗА ТЕЗИ ТЕХНОЛОГИИ НЕ ЗА ДРУГО ЗАРАДИ МОРТАЛНИ ИЛИ ЕТИЧНИ ДИЛЕМИ А ЗАРАДИ КОНТРОЛА НА СКАПАНИТЕ МАСОНИ-РОТАРИАНЦИ И РИМСКИ КЛУБ
РАБОТЕЩИ СРЕЩУ ЧОВЕЧЕСТВОТО ЧРЕЗ УЖ РЕЛИГИЯ И МОРАЛ.

*Любо
22 May, 2010 | 05:06

Браво на Вечен!

Една рационална мисъл в този вестник за месеци време...

Поздрави!

муспи
22 May, 2010 | 05:05

Предназначението на нашия свят е да създава материал за ада. Човекът сам си го е избрал (всеки един по отделно), като непрекъснато го декларира с умразата си към себеподобните. Изключенията които не са съгласни с тази участ са толкова малко, че не се виждат. За тях е разиграна Спасителна акция, а не за всички. Те са тези дето всички ги мразят защото са предпочели мизрията пред съжителството с всичките, предпочели са умразата от разумните като по малко зло от приятелството им. Безисходицата на всичките показва на тези "идиоти" изходната врата.

Иван
21 May, 2010 | 14:24

Да де, Вечен, обаче кой ще му се наслаждава?

Вечен
21 May, 2010 | 14:16

Човека е грешка на Природата. Няма на тази Земя друго същество което да се самоунищожава. Какво би станало ако това създание, тази грешка, Човека изчезне, ще се промени ли нещо, аз мисля, че няма. Напротив, ще се си отдъхне планетата. Ще стане Рай на Земята.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.