Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Обществото ни застина в аналната фаза
Веселина Божилова - 1 Ноември 2009
Терминът е на Зигмунд Фройд. Определя периода, в който детето се учи да ходи в гърне
Веселина Божилова
Веселина Божилова

Този период / възраст между година и половина и три/ слага началото на социалните властови игри. Детето се научава как, след като е изпълнило задачата си, може да повлияе на възрастните, как да ги накара да бъдат добри или лоши. В този си период то искрено се радва на резултатите си в гърнето и се гордее с тях. За него това е богатството. Не случайно в европейските езици има една дума и за „ запечен, стиснат”, и за „ скъперник”. С една дума, казано простичко,това е периодът, в който детето се радва на акото си.

 Без да навлизам в тънки психоанализи, които не са ми и работа, от известно време тази „ анална фаза” просто ми се натрапва. Има си съвсем очевидни причини, както и доста опосредствени. Мястото и на двата вида е в новинарските послания, които идват от медиите. Като начало, да започнем с рекламите.

 Има табута, за които изобщо не ми е мъчно. За табуто да се показват отделителни функции на екрана, обаче, ми се ще да пусна петиция. Не една, не две, не дори три или четири реклами ми се въртят в главата, в които основното място е тоалетната, а главните действащи лица – предимно жени, но се срещат и мъже, без свян издават разни смущаващи звуци и директно си казват защо. Особено когато си седнал да вечеряш и ти сервират поредната порция дрисльовци, това действа. Кога ли ще станем аудитория, на която ще продават рекламни клипове за коли, а не за лекарства против запек и диария...Дори праховете за пране намаляха на екрана за сметка на този тип продукти, това със сигурност означава нещо...

 Към тези преки анални послания прибавям и новините за новооткриващи се тоалетни, които за мен не са никакви новини. Такива места отдавна трябваше да има, точно в този вид, в който се строят сега, по- добре да си мълчим, че досега не ги е имало.

 В по- широк план отпадъците са тема, която владее обществото ни вече и не помня откога, във всеки случай- от последните десет години. Първо София се задръсти с боклуци и сметището в Суходол стана несменяем сюжет. После софийските бали, опаковани като в памперси, тръгнаха из страната и разбуниха населението. После се застрои Екозаводът в Шишманци и освен конкретните боклуци, които ще обработва, твърде много смет се завъртя около него.

 В още по- широк план на радостта от пълното гърне, за което не си положил особени усилия, освен че си се налапал до насита, прибавям и голяма част от субкултурата, която осмисля духовния живот на голяма част от хората. Тази субкултура, творена в жълтия сектор на журналистиката, разрастващ се с часове, сътвори разни креатури, известни с това, че са известни. Ако човек си позволи, може само това да знае- коя чалга-дива кога си е сложила силикон, с кого е спала Златка- плеймейтката, коя фолк звезда още е оплодил Коко Динев и така нататък.

Противно на огромните усилия, полагани по редакции и нюзрумове, все повече хора не гледат новини. Не ги интересува или по-скоро искат да опазят спокойствието си. Говоря за сериозни новини. Виж, другите неща ги вълнуват. И така се получава една наистина диарична смес от реакции, които аз лично не мога да си обясня.  

Телевизиите ни в момента са залети от турски сериали, населението гледа като поробено, пристигането на Инджи и Мехмет се превръща във визита от ранга на свръхзвезда, разиграват се конкурси кой прилича на Онур, пък коя на Шехерезада. В същото това време, промъкне ли се някъде турско име или турчин- реакцията е мигновена. Истерична и дивоомразна. Все ми се ще да питам някой националист как може да мрази турците изобщо, пък да примира за Инджи и Мехмет, кои турци мрази конкретно и , като е тръгнал, защо точно мрази и евреите, и кои точно. Горе долу една и съща част от населението, доста сериозна при това, едновременно гледа турски сериали, върти кючеци по кръчмите и мрази турците. Не е ли странно и за тях самите?!

 Прекалено много омраза се навъди в това общество. Стига се дотам, че при новина за смърт на дете от малцинствата, все се намира някой да напише отдолу – кво толкоз, то е циганче...

 Опосредствена, но все пак сериозна връзка намирам и между корупцията и аналната фаза на обществото. Корупцията е начин да получиш пари, за да посредничиш между двама души, които иначе вършат някаква работа. Поне това е най-честият вариант. Комисионните за разни сделки, които понякога стигат милиони. Не е ли това пак радост от нещо, което си постигнал, като просто си се хранил на трапезата? Не е ли това едно истинско лайно в чинията на целия народ?

      Що ли се чудим, че така реагирахме на инсталацията на Давид Черни... В известен смисъл този човек ни прозря направо гениално. Да му се ненадяваш просто.



последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Mутрев
15 Nov, 2009 | 16:33

Аз пък почвам да си мисля че ВУЛГАР-чо е просто ....платено от евреи (или собствениците на сайта)....за да разводняма свестните постинги и да.... насочва задаващите си въпроси за реалната роля на нечии капитали и машинации.... към отвращение от дебилни дрънканици!

Така, дори и стина да е казал Вулгарчо..... обръща казаното в обратна посока, и става....ВИП на "ционистките манипулации"

vulgar
06 Nov, 2009 | 16:16

ако питате мене...по-добре е ДА СПРЕШ ДА СЕ НААКВАШ В РАННА ВЪЗРАСТ,а не като 4ифутите ДА СЕ ОСИРАШ ЦЯЛ ЖИВОТ...КАЗАХ!

vulgar
05 Nov, 2009 | 10:54

поредната 4ифутска пръдня...евреопейсйия съд в страсбург осъдил Италия заради разпятията в училищата?! Иде ред на кръстовете върху черквите...до пълната победа на звездата на давид

vulgar
04 Nov, 2009 | 01:48

тъкмо се наканя да бъда по-умерен и...намира се някоя чуденка,която ме убеждава да продължа...
абе,що не се чудиш и остроумничиш относно мракобесния закон,който прилагат доста евреопейски държави-да осъждат невинни граждани само защото са се усъмнили в броя на починалите евреи през втората свет. война.. .за руснаци,българи,германци и т.н.- сумнявай съ колкото щеш,не е подсъдно...баш си е чудна работа,средновековна чак...от гъза си ли го извадиха тоз закон!!!

!
03 Nov, 2009 | 23:07

Еееех, vulvar, и при теб е така - всичко от аналното отверстие ти излиза. Без това, което трябва, разбира се, защото ти си от тези със синдрома на трите з-та Злоба, Завист, Запек.

Е и едно Т има, ама то и синдромът не винаги е с напълно еднакви симптоми.

Бива, бива simplicitas, ма чак толокоз...

vulgar
03 Nov, 2009 | 02:27

да,съвременните евреи са прозелити,т.
е.- евреи по вяра,не и по произход...най-вече хазари,отколешни наши смъртни врагове...доказани безродници,без собствен език идържава,но внедряващи се в чужди такива...за единствено собствен интерес.Те са метастази на най-отвратителния човекоподобен материал, който просто трябва да бъдеизрязан като тумор-иначе светът загива

Гай Подлеций
02 Nov, 2009 | 12:50

Има още един не съвсем тънък психологически нюанс, Весе.
Като не може да предизвика симпатия с плода на своята активност (нещо направено и/или измислено) индивида се опитва да печели симпатия с представянето на пасивната си позиция в конкретна светлина - бедни сме, прости сме, няма помощи, държавата не се грижи за нас и т.н. Обобщено - ние сме много добри, но сме жертви на някой злодей поради което нищо хубаво не може да видите от нас.
Отлично разработено в ромската общност.
И ето тук идва величината дебелина на пласта (психологическия).
Като виждаме, че при циганите важи почваме и ние да се вайкаме, справка - твоята статия.
Какъв е извода? Ами сега?

vulgar
02 Nov, 2009 | 09:50

кои точно 4ифути мразя...ами например онези,които затвориха в стъкленици фекалии на 4ифути-свръх богаташи и ги изложиха като произведения на изкуството!?! Ама изобщо не ме вълнува какво е "гениалното"послание на лайната...и не зная в коя фаза сме застинали ние, но поне все още не признаваме фъшкиите за изкуство,нито кенефите...въпреки дрисливите напъни на 4ифутите да осерат ВСИЧКО,и в осраното им изкуство ЛЪХА на реализъм...

Gun
01 Nov, 2009 | 18:14

Тия слова крилати си ги чети ти красавице. Явно си ги писала да им се възхищаваш самостоятелно и интимния ти приятелски кръг. За това хората обичат ББ. Поне като им говори го разбират.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.