Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
С очакване за възмездие
11 Август 2009
Цяла седмица новите министри се надпреварват да ни затрупват с данни за далаверите и безхаберието на старите.
Ясен Бояджиев
Ясен Бояджиев

От десетките примери да си припомним само няколко. Луди пари, дадени за пречиствателни станции на малки селца и за екопътеки, докато заради недовършените депа за отпадъци и непохванатите пречиствателни станции на големите градове ни заплашват огромни санкции. Суперлуксозен, със съмнителна по време на криза необходимост ремонт на министерска сграда, на поне двойно по-висока от пазарната стойност, възложен на очевидно нагласен търг с един участник. Сделка за правителствени самолети, още „на първо четене” изпратена в прокуратурата.

„Ситуацията е плачевна, а батакът е огромен. Няма сфера, в която нещата да са изчистени, да липсват проблеми или да няма изоставане спрямо ангажиментите, които страната ни е поела към ЕС”, каза през седмицата един от министрите.

„Крайно време е българите да узнаят истината за антикризисния план на „кабинета Станишев” - вместо адекватни мерки е имало съзнателен план за харчене до дупка”, добави друг.

А финансовият министър ден след ден измерваше пробойните в данъчните и митническите служби с все по-големи суми, за да стигне до 2 - 2.5 милиарда лева от несъбрани акцизи и ДДС. Оказа се, че е легален само 15 % от продавания алкохол, а събрания акциз от горива е два пъти по-малко от миналата година.

Наследството - стряскащо, но не и изненадващо

Дотук, както се казва, добре - обещаната „ревизия” е бърза и безпощадна. Но, колкото и да са стряскащи, данните за наследството едва ли са изненадващи за някого. Пък и силните думи при смяна на властта в България са традиция. И донякъде „нож с две остриета”. Защото, задоволявайки едни очаквания, пораждат нови, още по-големи очаквания – за реформи, които да не позволят случилото се да се повтори, и за възмездие, което да върне усещането за справедливост.

При реформите се забелязват окуражителни признаци. За две седмици бяха свързани информационните системи на данъчните и митниците, за което на предишните управляващи не им стигнаха години. Екоминистърът пък, който е очевиден първенец по бързина и решителност, в рамките на един ден публикува критите с години от предшественика му отчети, прекрати корупционната практика на „мълчаливия отказ” при издаването на екоразрешителни и спря цял ТЕЦ, който година и половина работеше незаконно.

„Батак” в рамките на закона?

Далеч по-проблематично изглеждат нещата при справедливостта и възмездието. Въпреки че заради прословутите „заменки” бе повдигнато първото обвинение. Не се виждат обаче никакви гаранции, че това дело ще се различава по нещо от други подобни, влачещи се с години и обикновено приключващи без резултат. Главният прокурор получи тържествено шестмесечен кредит на доверие, но си е същият. И Висшият съдебен съвет показа, че си е същият, като, вместо да накаже, оневини и възнагради забатачил десетки дела прокурор. Въпреки тежките думи за ДАНС, бившият й председател бе възнаграден с дипломатически пост.

Оказа се, че предвидливо приетият от предишните управляващи Закон за амнистия дава отлични възможности за избягване на отговорност при злоупотреба със служебно положение. Както и че друг закон позволява злоупотребите с еврофондове да се наказват само с глоба до 5 хиляди лева, тъй като не се водят тежко умишлено престъпление. Тъй че няма да е изненада, ако наследеният „батак” пак се окаже в рамките на закона.

Ясен Бояджиев DW


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Чалгев
12 Aug, 2009 | 18:11

Ако вече не е изтрито филмчето и текстовете там.... дори ще научат КАК точно са източили на Луканов-Костов-Доган.... хората парита на държавата. И как жената на синдикалния шеф на Подкрепа е прала откраднатите пари в Щатски банки.....

Може да прочетат дори как Луканов е обяснявал как да се смъкнат ДЕСЕТ КОЖИ от хората.... в мъглата на разпалваната СЗДС-БСП....омраза !!!

Мутрев
12 Aug, 2009 | 18:06

За какви възмездия ни дрънка този господин? Нали става въпрос за същата "класа" люде, дето публично се плюят и "мразят", но си пият заедно питието?

Вижте по-добре пратеното вече тук линкче от Ю-тюб Че да прочетете как Луканов някога представил ББ на Тодор Живков като "наше момче, което за прикритие учи за пожарникар! ...И как после го назначили за негов телохранител, за да не избяга .....при парите си в чужбинска собствена резиденция.....(има и други...за мафията....)


http://www.youtube.com/watch?v=xkrOKDgZjvw




vulgar
11 Aug, 2009 | 18:59

vyzmezdie?.. ha-ha... wait horse for green grass... само на оня свят

eny
11 Aug, 2009 | 17:29

Mislia 4e vsi4ki trebva da otgovariat v S A DA,i posle da otrabotvat kradenoto v Z A T V O R A pri super strogi uslovia , bez GSM-i razbira se.Dano segasnata vlast popita i P R E Z I D E N T A parvan-ov ,ne e li bil informirvan za nesti4ko pone ,ta vtori mandat si e MAL4al i sega mal4i za bataka v BG-a.Nal;i toi e glavata na semeistvo BULGARIA.....???????????????/ili nekoi drug e,atoi e samo fiktivnata pionka/.Ai toia t a to mai e kato onia tato deto ni zatri polovin vek ot zivota,kato f i g u r k a samo ..........xei narode sabudi se, .....4eBG e ve4e na svarsak, moje i da se zatrie ot kartata na sveta .,sad za v s i 4 k i i .sad i zatvarta da vidiat kak naroda jivee v zatvor i sega.Vsi4ko ograbeno da bade varnato i ste vidis narode kolko si bil bogat i kolko mnogo ograben ot sobstvenoto si semeistvo...................

Евмолп
11 Aug, 2009 | 12:12

Наистина трябва стане страшно да си социалист (вж Румен "Писоара" Петков)! И депесар също!

Ама защо все не ми се вярва? Някой осъден досега?


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.