Факти, Анализи, Коментари
   27 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Една история в розово...
Евгений Тодоров - 23 Юни 2009
Историите са много, но лека полека ще избледнеят и ще се забравят, противопоставянето се размива
Евгений Тодоров
Евгений Тодоров

Тези дни в пловдивските медии се появи съобщение, че се организира някаква сбирка на учители, на която някой ще обяснява какво място в историята заема Берлинската стена. Сбирката всъщност е част от проект - вероятно с европейски пари. На Стената е посветен и априлският брой на българското издание на „L EUROPEO".

Може би е било по-лесно да се раздаде на учителите по един екземпляр от списанието? Което би било пълна грешка. Защото в италианското списание има неща, които българските учители е по-добре да не знаят. Или ако са знаели, да го забравят.

В списанието, о, ужас,  добавени спомените на няколко българи, преживели ужасите на комунистическите лагери. Помислих си, че само две странички от тези спомени да влязат в учебниците и историята на България ще се промени. Какво обаче пише в учебниците?

„В лагери са въдворени много хора. Това става по решение на специална комисия за така наречените политически опасни лица, за които се смята, че не е целесъобразно да бъдат съдени по обикновения ред. Лагерите са трудово-поправителни общежития /ТПО/ и трудово-възпитателни общежития /ТВО/. Най-известният лагер е Белене". Това е.

Много е важно учениците да зазубрят какво е ТПО и ТВО. Ако сбъркат, учителят ще ги поправи. Точка.

Ако учениците четяха „L EUROPEO", а не учебници,  щяха сигурно за цял живот да запомнят следния епизод, описан от един лагерник: "Надникнах в каруцата и видях нещо невиждано: проснат заклан човек, а през отвора в гърлото му се виждат шушулки грах, които от глад човекът беше налапал, а някой надзирател или милиционер за това му беше прерязал гърлото..." . И т.н.

 Историите са много, но лека полека ще избледнеят и ще се забравят. В същото време тече един процес на размиване на противопоставянето на живота преди 1989 и след това. Прескачайки по телевизионните канали, постоянно попадам на филми, чиито герои си говорят на „другарю" и „товарищ". Усмихнати детски лица и леки коли „Жигули" на фон. Симпатични стари филми за едно симпатично време. Стефан Данаилов води предизборна кампания, носейки на главата си ореола на майор Деянов.

Никой не смее да каже лоша дума за Възродителния процес. БНТ ни припомня славни страници от своята велика 50 годишна история - ех, какъв  „Златен Орфей" правехме, ах,  какви манифестации излъчвахме, их, какви новогодишни програми имаше...

За цензурата, за ченгетата, за масовите уволнения след Чешките събития, за масовите уволнения през 80-те години на всички с „петно в биографията" - нито дума.

В други телевизии пък тези дни се изявява Йосиф Кобзон и ни говори, че е време разочарованите от западната демокрация народи да се върнат към старите си приятели. И че културните връзки, които той заздравява, утре ще се превърнат във връзки икономически и политически. Запява вечният Кобзон за дружбата, зад него стотина униформени от руските Вътрешни войски му припяват, а публиката става на крака и ръкопляска до премала. Става даже тази част от публиката, която е е била "поканена" да дойде -така както канеха едно време на манифестациите.

Историята наистина се лее плавно - без сътресения. Все едно, че нищо не е станало. Все едно, че живеем същия живот и няма от какво да се срамуваме. Не е имало Белене, само „На всеки километър" и „Златният Орфей".  


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Един от "Синият Пловдив"
02 Jul, 2009 | 16:50

Коя е единствената партия, в която НЯМА ченгета?

СИНЯТА КОАЛИЦИЯ!!!!

Ето още 19 причини да гласувате за нея:
1. Полезно на по-голямата част от общество – и в миналото, и днес, и в бъдеще. Реформите, които кабинетът Костов направи, бяха спасителни за българите, ефективни и предопределиха бързото икономическо развитие през следващите 10 години. Днес в сините редици бавно се заражда новата икономическа перспектива пред страната. Ако сините или идеите им управляват – бизнесът все по-малко ще се нуждае от държвата, а самата държава ще може да се съсредоточи в образованието, да се обърне повече към социално слабите българи, към големите инфраструктурни и публични проекти. В крайна сметка и за по-бедните българи едно синьо управление ще донесе повече средства и възможности от пропаганднолявото. Както се случи в периода 1998-2001-а година.
2. Синьото извървя дълъг и мъчителен път на постоянно себеочистване, понякога преминаващо в канибалско самоизяждане. Днес „сините” имат рефлекс на самоконтрол, понякога надхвърлящ границите на здравия разум, но при всички случаи много по-ефективен от самоконтрола във всяка една друга политическа сила. Идеята, че безобразията на „нашите” ще бъдат простени, защото са си „наши безобразия”, все още е жива в БСП и НДСВ, доминираща в ДПС и „Атака” и умело маскирана при ГЕРБ. При "Лидер" си е направо „символ верую” на цялата партия. При сините е невъзможна точно заради групите, които постоянно и зорко се следят една друга.
Само един пример ще дам – жестокият начин, с който се саморазправихме с управлението на Софиянски в София беше излишен. Имаше много грешки на Стефан, но последвалите управления на града ясно показаха, че са твърде далеч от неговата ефективност, а днешният фитнес режим на града няма нищо общо с буйния му растеж в периода 1999-2005 г.
3. Синьото все още се ползва със завидно доверие в Европейската общност не само по линия на Европейската народна партия. Това доверие не е панацея, но без него реформите, от които се нуждаем, ще се провеждат много трудно. Защото ще трябва да бъдат отстоявани не само пред българите, но и пред европейските чиновници всеки ден.
4. Ако синьото се научи да не клейми генерално вътрешното несъгласие, то неговото днешно разделение ще се превърне в най-голямата му утрешна сила. Защото обществото на свободни хора толерира свободното отстояване на различията и от постоянния сблъсък на различни възгледи по-ясно се очертават различните възможности. Казано простичко – синьото дава реални основания да смятаме, че най-после е научило, че в спора се ражда истината, а не само учредителни конференции на отцепнически партии.
5. Синьото е на път да прозре максимата, направила САЩ най-силната демокрация в света – „единни в многообразието”. Или поне искрено се надявам, че е така. Може би трябваше повече упорство и по-умело политическо инженерство при съставянето на сегашната
6. След 8 години в опозиция синьото се убеди, че е грешно да „назначаваш избирателите си” в държавната и общинска администрация. Ето защо днес, най-рационална и убедителна програма за намаляване на бюджетните разходи за управление може да се прочете именно в тяхната програма.
7. Синьото най-после откри себе си в средната класа, в дребния и среден бизнес, сред свободните професии. То се убеди, че т.нар. „едър български капитал” по природа е склонен да колаборира с управляващите, независимо от техния цвят и да търси възможности „да си купи послушанието на работниците” – т.е. да олевява. Няма как двигателната сила на обществените промени да е съсредоточена или у хора, които се стремят към монопол, или у мнозинство, което желае само и единствено увеличаване на социалните разходи и намаляване на работното време.
8. Ако получи възможността за управление, изстрадалото последните 8 години синьо най-после ще има смелостта да се обърне към нацията с посланието за „кръв, пот и сълзи”, за предстоящите трудности, без да го залъгва с месиански очаквания. Казано на шега – Иван Костов вече не може да е месия, освен за много малък брой негови твърди фенове. Той вече може да е рационалният, признаващ ужасяващите изпитания, които предстоят на всички ни, държавник. Той няма нужда от месиански образ, какъвто му чертаят някои. Има нужда да подчертае убедителността си на мъдър политик, преживял 2 и 200. Всеки глас, всяка партия, които се присъединяват към Синята коалиция затвърждават този образ – необходим не само на самия Иван Костов, но най-вече на бъдещето управление.
9. Без синьото в следващия парламент наистина всеки ще може „да си легне” с всекиго, поради отсъстващата изначално демаркация на моралните различия в обществения живот. Няма политическа формация в България – колкото и да се самопровъзгласяват за десни, европейско-народни и т.н. – която да се отъждествява недвусмислено с определената от кабинетите на Филип Димитров и Иван Костов обществена тенденция. Разделението „комунизъм-антикомунизъм” все повече се замества от разделението „гражданство – мафиотизирана политика” и при това противопоставяне сините категорично се отъждествяват с гражданството.
10. Синьото управление в момента е единственото, което не може по презумпция да бъде обвинено в безпощадно отношение към природата на България. Големите посегателства над горите, презастрояването на Черноморските и планинските ни курорти, перверзната „целесъобразност” при въвеждането на зоните от „Натура 2000” се случиха при управлението на НДСВ, БСП и ДПС и при отчетливата и ясна съпротива на СДС, ДСБ, "Гергьовден" и отделните земеделски партии. Надигащите се зелени движения, които не гравитират около сините политически идеи, трудно могат да убедят „зелено мислещите българи” в автентичността и добрите си намерения.
11. Подкрепата за Синята коалиция в момента ще е реална подкрепа за сериозни и спешни реформи в българското образование. Реформи, които са не просто необходими, а жизнено важни за оцеляването ни като нация в изключително агресивната среда на общ европейски пазар на труда. Днес по особено драстичен начин се виждат плодовете на 8 години волунтаризъм в областта на образованието, на една политика, която на практика беше изместена от агресивен PR и която предполагаше, че с купуването на училищни автобуси се решава въпросът за свободното движение и конкуренцията на знания и идеи в България и света.
12. Управляваща синя коалиция утре ще означава незабавни стъпки към реабилитиране на местната политика, на реалната местна власт. В момента единствено в програмите на партиите от Синята коалиция могат да бъдат видени не лозунги, а поредица от стъпки, които ще дадат делигирани бюджети на районите и кметствата в общините, реално програмно бюджетиране, създаване на второ ниво на самоуправление между общинската и централната власт, истински мажоритарен избор на съветници. С две думи – реална децентрализация и самоуправляващи се общини. И тази философия не е лабораторно създадена, а е се основава на смисъла на Обединена Европа като организация, в която най-силната административна единица е именно общината. Тези реформи не са нужни просто за оцеляването на България, а за преуспяването на ЕС като най-модерната човешка обществена организация в досегашната всеобща история.
13. Аграрната политика, предлагана от партиите в Синята коалиция, е сред малкото казано по темата, напълно лишено от сантименталност и утопични патриархално-наивистични загрижености за българското село. Става дума за икономика, при която действа простото правило купуваш евтино – продаваш скъпо, влагаш малко – получаваш много, и най-вече мислиш в съпоставителни предимства за бъдещето, а не в абсолютни за миналото, когато българските селяни са изхранвали Османската империя.
14. Синя политика по сигурност, вътрешен ред и правосъдие. Не знам дали е „време за добрите”, както твърди не особено оригиналната рекламна кампания на Синята коалиция, но със сигурност е крайно време да дойде времето за лоши неща за лошите. Неработещата съдебна система е част от негативния чеиз на управлението през последните 20 години. В това число и на синьото управление от 1998-2001 година. Най-често реформираната и най-малко реформираната. Заявките на Синята коалиция за промяна на конституцията и сериозни последователни стъпки за независимост и същевременно реален самоконтрол на съдебната власт са спешно необходими, за да оцелее малкото останал смисъл, който хората откриват в съществуването на българската държава. Съдебната система е зона на изключително внимание не само във вътрешен план – тя е и рубежа, по който се сипе най-яростният „приятелски огън” от страна на Европейския съюз. Необходими са решителни, дълбоки и бързи промени с ясни резултати. Двуинстанционно производство по повечето дела, възможност за смяна и отзоваване на съдии при доказан конфликт на интереси, повече самоконтрол, пълна финансова независимост на съдебната от изпълнителната власт и т.н. и т.н. Това са само част от категоричните заявки на сините за промени. Остава да бъдат и промоцирани лицата на Синята коалиция, които бързо да се облекат в обществено доверие, за да ги проведат. Издигането на Неделчо Беронов за президент беше добра първа стъпка в тази посока. По-късните законодателни инициативи в 40-то ОНС – също. Сега наистина е време за решителна гражданаска подкрепа и сме длъжни да я дадем.
15. Синята коалиция е необходимо да бъде подкрепена, за да се прекрати най-после господстващата срамежлива нечестност по отношение службите за сигурност. Осем години след управлението на ОДС службите в България продължават да са най-непрозрачната, най-неефективната и поглъщаща огромни и безконтролни публични средства сфера на управление. Самата система на МВР е с прераздут щат, изключително неефективно управление и с крайно незадоволителни резултати. Службите за сигурност пък страдат от конституционно заложената шизофренна фигура на президента и постоянните, скромни като резултат, опити на парламента да върне гражданския контрол върху тях. В програмите на партиите от Синята коалиция има ясни виждания за необходимите реформи, срокове и желани резултати.
16. Макар да са далеч от смелото признание, че здравната реформа е катастрофирала и трябва да се започне отново, сините политици са сред малкото български държавници, които все още твърдо говорят за радикални реформи в областта на здравеопазването. Неоспорима истина е, че започнатата от тях реформа през 1999-а беше изкривена до неузнаваемост от последвалите упражнения на НДСВ, БСП и ДПС. Резултатите днес са видими за всички. Българското здравеопазване е кентавър, болен от шизофрения и непрекъснато яхан от некадърни здравни министри, монополна здравна каса и алчни фармацевтични компании, умело възползващи се от корупцията в сферата, за да затвърждават монопола си върху здравето. Необходими са спешни реформи, основани върху елементарната представа за добро и зло, каквато само етичната концепция на сините може да наложи и да превърне в действена политика.
17. Рационалността на възгледите в областта на културната политика на България са вероятно сред най-големите достойнства на синята концепция за управление. Започналото при госпожа Москова съживяване на държавната отговорност за културата даваше резултати повече от 8 години – до степен да не се забелязва пълната безпомощност на последващите управления да отвоюват по-достойно място за културата в разпределението на публичните средства.
18. Парламентарното поведение на партиите от Синята коалиция през изминалите 8 години ми дава основание да смятам, че промените в мисленето на хората, които леко се чалнаха от огромното обществено доверие през 1997-а, е окончателно и наистина в добра посока. Днес сините са по-рационални, по-наясно с приоритетите и необходимите първи стъпки на едно оздравително управление, по-лишени от илюзии от когато и да е било. Многократните раздели и събирания, продължителното седене в опозиция ги направи тъжни и мъдри, а – както казва Конфуций – ако се срещнат две еднакво силни амрии, ще победи по-тъжната. Тук виждам и ролята на всички онези българи, които – макар и да имат много резерви и съмнения по отношение на една или друга фигура в синята коалиция – трябва да подкрепят сините на 5 юли. Трябва, за да дадат възможност да се сблъскат две еднакво силни армии, а да победи по-мъдрата.
19. Изстраданата истина е по-добър учител от подарената. Преди 2000 години Богочовекът Исус, изворът на изстраданите истини и надеждата за спасение, каза: "Истината ще ви направи свободни.". Днес мога само смирено да Го повторя: тези думи са истина. А вие сте свободни да повярвате в тях.

Л. Дилов

Мутрев
30 Jun, 2009 | 17:42

И последно, дами и господа!

Преди години левият интелектуалец Жан Пол Сартър беше казал : "Противопоставят се, за да се поставят" !!!

Това е лайтмотивът на повечето днешни БГ-интелектуалци!!!

Довчера възхваляващи Тато и партията му, днес лаят като паленца (но без конкретни и реални данни и смислени идеи за новото) срещу "гадните червени" .... надявайки се да ги "вземат на издръжка" някъде ???

Повръща ми се ! А на вас ???

Mутрев
30 Jun, 2009 | 17:24

Все пак, дами и господа, не е ли крайно време... "общественото мнение" да започне да .... разнищва бозавите псевдо-есета на псевдоинтелектуалците ни, които са станали обикновени ибрикчии на ...които им плащат?



Не ви ли липсват личности като Ботев, Вазов... и изобщо ...плеядата родолюбци, които създадоха ВЪЗРАЖДАНЕТО и възкръсването на българската духовност и самоуважение ???

Защото е истина, че сегашните просто...затлачват... станалото дори и наскоро в миналото. А който не познава миналото си.... не може да създаде нито нормално настояще, нито пък някаква... идея за бъдеще!!!

Опознай си ченгетата, за да...
30 Jun, 2009 | 12:12

Останалото - от всеки според вкуса му. Ето нашият принос към пловдивските избиратели:

От "РЕШЕНИЕ №69 ОТ 29.06.2009 Г. - ЛИЦА, РЕГИСТРИРАНИ ОТ ЦИК ЗА КАНДИДАТИ ЗА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ"

Асен Димов Методиев - ДПС в 16-и ИР-Пловдив
Бойко Иванов Ватев - "Ред, законност и справедливост" в 16-и ИР-Пловдив
Ваньо Тодоров Иванов - За Родината – ДГИ-НЛ в 16-и ИР-Пловдив
Владимир Иванов Хаджов - "Обединение на българските патриоти" в 17-и ИР-Пловдив-област
Георги Миланов Георгиев - Български национален съюз – НД" в 17-и ИР-Пловдив-област и в 22-и ИР-Смолян
Димитър Костадинов Калдиев - Българската лява коалиция в 17-и ИР-Пловдив-област
Дончо Нанов Дончев Гърбов - Коалиция "За Родината – ДГИ-НЛ" в 16-и ИР-Пловдив
Минчо Генов Минчев - Българската лява коалиция в 9-и ИР-Кърджали и в 17-и ИР-Пловдив-област
Симеон Ангелов Шуманов - "Български национален съюз – НД" в 16-и ИР-Пловдив и в 17-и ИР-Пловдив-област
Стефан Иванов Дедев - ГЕРБ в 16-и ИР-Пловдив
Стилиян Николов Иванов - "Българската лява коалиция" в 16-и ИР-Пловдив и в 25-и ИР-София

Евмолпеец
30 Jun, 2009 | 11:24

Точно така! Само да добавя, по-точно да повторя, че думите са на професор Михаил Константинов от едно интервю пред радио Пловдив.

Mутрев
29 Jun, 2009 | 18:55

Искам да кажа всъщност, че в МУТРЕНСКА ДЪРЖАВА.... хората са длъжни да имат МУТРЕНСКО ПОВЕДЕНИ срещу будалкащите ги политици и ибрикчийската им "псевдоинтелигентщина"

Тоест....ДА ГЛАСУВАМЕ! За когото и да е! Но да стопим по този начин "електорамната тежест" на екскурзиантско-и купуваните..."гласоподаватели на продажните наши "ЕНИЧРСКИ ПАРТИИ"- мутромафиоти !!!

Мутрев
29 Jun, 2009 | 18:49

Както казва господин Евмолпеец,...."Който не си познава миналото го изживява отново и отново!"


Това е всъщност което ...вече поне двайсет години ни разиграват "пишман интелектуалците" (да не би да им харесва да си стоят в миналото???)

Изводът е, че е крайно време хората да спрат да чакат ...някой да дойде да НИ оправи, защото думата има и един много негативен смислов оттенък ! Който иска да го "оправят"... да иде на екскурзия в Турция!

Другите.... както ви каза Евмолпеец:

"Когато гласуват малко хора партиите с твърд електорат получават по-висок резултат отколкото биха получили ако гласуват повече хора. Това е нещо съвършено различно. Една партия като ДПС с твърд електорат мотивиран ако гласуват 2 милиона и половина души тя ще има около една пета от гласовете, ако гласуват 5 милиона души – ще има 12 на сто от гласовете."
И още:
"...просто хората най-сетне трябва да разберат, че трябва да гласуват. Това е простото. Но не защото иначе ще им се преразпредели гласа, не. А закото само гласувайки може да се каже, че си взел участие в бъдещето на собствената си държава. Звучи високопарно, но е вярно."



Евмолпеец
29 Jun, 2009 | 11:36

Та така, да се върнем на сериозни проблем, подхванат от Е.Т.
Има една мисъл (не знам чий е оригиналът), кято обощава ,мого добте всичките доводи за доброто познаване на миналото:
"Който не си познава миналото го изживява отново и отново!"
Трудно може да се добави нещо, поне според мен.

И един мой въпрос, който задавам винаги на хората, говорейки по тази тема - с какво клането в Батак заслужава внимание повече от клането след 9-ти септември?



Евмолпеец
29 Jun, 2009 | 11:28

Багратионе, ние всички сме принцове в сравнение с последния, писал се "филибелиец". Сигурно е имал тежко детство, горкият. Но простите родители не оправдават простащината...

Багратион Пети
27 Jun, 2009 | 06:40

Евмолпеец, ако те притеснява многоточието от предишния ми постинг, приеми го като проява на собственото си подсъзнание. А това за конвергенцията е заявка за много сериозен разговор. Не ми приятно да ме приравняваш с vulgar, който си е откровен антисемит. Без етикети. Мисли.

Евмолпеец
26 Jun, 2009 | 10:46

Както и очаквах, ти си лъже-Багратион, защото един принц е най-малкото благороден...
Жалко, винаги се намира някой, който да наруши добрия тон. А темата е сериозна, все някога трябва да надскочим ненавистта, която изпитваме помежду си и да говорим спокойно.

Багратион Пети
25 Jun, 2009 | 21:44

Това не е извинение, а информация. Твоето е индрома на щрауса. Дори извение не ти трябва за да си завреш главата в... пясъка.

Евмолпеец
25 Jun, 2009 | 13:26

Багратионе, и ти като Vulgar търсиш извинения за робизма ни.


Зритю Зрителов
25 Jun, 2009 | 08:24

БНТ обществена телевизия ли е? Митко Цонев е като пластелин. Удобен кадър. Не става за водещ изобщо, но кво от тва... Видяхте ли - пусна филмите на баща си. И автобиографичен филм му направи. Родата му е ангажирана в БНТ и цоца яко. Яка метла трябва да играе там.

Багратион Пети
25 Jun, 2009 | 08:18

Абсолютно съм съгласен с автора на статията. В момента тече размиване на престъпленията по времето на соца. Защо? Защото още през 1986-та Запада и СССР се разбраха за конвергенция на елитите т.е. за падането на Берлинската стена, разпускането на ССС /Световната социалистическа система/, НО при запазване на соцелита като управляващ под една или друга форма /най-вече чрез тайните служби/. Това е "цената" която Западът плати за разбиването на соцсистемата - като си затвори очите за изконно грешното наливане на демократичните основи у нас. Сега разбирате ли защо се премълчават фактите за лагерите в учебниците по история? И защо на никой не му пука?

водач на МПС
24 Jun, 2009 | 14:59

Ето ви още една история отпреди близо 50 години.
В старата ни махала едно момче го застреляха на улицата!
Военните го застреляха!
Не милиционерите!
Без съд и присъда!
Затова че беше решил да им се противопоставя.По мирен начин.Като говори за зверствата им!
Бяха го подмамили.Провокатори!
И тогава и сега съществуват провокатори!
Тях винаги ги е имало ,има ги и ще продължи да ги има!

Евмолпеец
24 Jun, 2009 | 12:24

Шопе български, истината говори от твоята уста!
Ето какво казва в едно интервю по този въпрос не кой да е, а самият Михаил Константинов:
"Когато гласуват малко хора партиите с твърд електорат получават по-висок резултат отколкото биха получили ако гласуват повече хора. Това е нещо съвършено различно. Една партия като ДПС с твърд електорат мотивиран ако гласуват 2 милиона и половина души тя ще има около една пета от гласовете, ако гласуват 5 милиона души – ще има 12 на сто от гласовете."
И още:
"...просто хората най-сетне трябва да разберат, че трябва да гласуват. Това е простото. Но не защото иначе ще им се преразпредели гласа, не. А закото само гласувайки може да се каже, че си взел участие в бъдещето на собствената си държава. Звучи високопарно, но е вярно."

Евмолпеец
24 Jun, 2009 | 12:19

Vulgar, даже и да се съглася с теб (събитие с малка вероятност), това няма да промени истината за събитията от нашата история. Виновните трябва да бъдат наказани и/или поне ФАКТИТЕ ЗА КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ им зверства - широко огласени.
Ако я караме по твоята логика, утре ще изкараме, че за 500-те години РОБИЗЪМ са виновни пак мойсеевите наследници...

ПП Робизъм е готин термин, нали! Можеше да ме цитираш, аз го измислих и съм широкоскроен

Български шоп
23 Jun, 2009 | 22:17

Виновни за “мафиите“, олигарсите-комуняги и ченгета, корупцията, процентите на ДПС са онези 3 милиона избиратели, които не отиват да гласуват. Те нямат право да мрънкат след това. Българите са спечелили всички битки и изгубили всички войни. Техния шанс ще дойде ако се събудят и вместо да бойкотират изборите, отидат да гласуват, за да не се оставят цигани и турци да ги управляват. Гласувай БЪЛГАРИНО !
Патриоти, не гласувайте за идиоти !


vulgar
23 Jun, 2009 | 17:55

евмолпеец,ентелегентен пи4 си,ама все тая грешка допускаш / и др. твои съмишленици/: така ли не разбрахте, че нещастника альоша е същия,че и по-голям РОБ на 4ифутската МАФИЯ,от нас. ЗАБЕЛЕЖИ,че сега е решено България да изплаща допълнителни ПЕНСИИ на "репресираните 4ифути" / макар и само с вечерен час ?!?/...някъде около 700 лв. допълнително... не ми гавари за руснаци,пажалуста

Евмолпеец
23 Jun, 2009 | 10:37

Да, Евгений, така е. И това започна доста отдавна, но със сигурност се засили, когато дойде тройната коалиция на власт. Започнаха да се появяват "стари" муцуни, позабравени "интелектуалци", белокоси "бивши" лидери, някои от които са в момента губернатори. Започна да се говори за Димитров, за величието му, искаше се да се възстанови наградата на негово име. Паралелно се заговори и за възстановяване на пенсиите на т.н. "борци" против т.н. "фашизъм". Възстанови се паметника на Тошко - Галошко.

През 2007г съвсем в стила на ранния соц, помпозно, с много червен кич, беше отпразнувана 50 години на Глупака на хълма, по известен като Альоша. Започна се година на Русия в България. Руските главатари пак почнаха безцеремонно да навикват нашенските помияри и съвсем скоро те ще започнат да се хавалят като Тодор Живков, "че като бил в Москва, яко го драли" (карали му се, а той - щастлив, че не са го ритали по селския задник...)

В магазините се продава водка "Сталинская", а по улиците - фланелки с негови портрети и подобаващи надписи, а също така и фланелки с написи "СССР" и "КГБ" - възхвала на на-големия масов убиец, на създадената от него империя на злото и на инструмента на това зло. До тях са изображенията на друг убиец - Че Гевара...

И още много признаци за РЕКОНКИСТА, за РЕКОМУНИЗАЦИЯ има, но на нас май ни харесва?




  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.