Факти, Анализи, Коментари
   27 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Предизборен пир по време на чума
27 Април 2009
За днешната българска власт въпросът с приличието въобще не стои
Ясен Бояджиев
Ясен Бояджиев

Прогнозите за България са тревожни: дефицит в бюджета от 1% и свиване на икономиката с 3,5%. Какво прави държавата на фона на тези прогнози, а и на все по-осезаемите всекидневни удари на кризата?

Преди два-три месеца едно от най-модерните медийни словосъчетания беше прескочилото от рекламите в политиката "2 в 1". Помните, става дума за едновременното провеждане на два вида избори, прието от всички, но отхвърлено от БСП и ДПС като част от тънките им сметки за изборна победа. Идеята се забрави. Има обаче основания да се реабилитира словосъчетанието, макар и изпълнено с по-различен смисъл.

Да живей международното положение

По принцип на много места, особено по на изток и по на юг, се забелязва склонност на властта преди избори да харчи повече. Колко повече - е донякъде въпрос на приличие. За днешната българска власт въпросът с приличието въобще не стои.

На всичко отгоре като дюшеш й дойде "щастливото" стечение на обстоятелствата в международното и вътрешното положение - изборите съвпадат със световната криза, която може да ни е привнесена отвън, но ние творчески ще я побългарим и ще я използваме като китайския й йероглиф, който означавал и възможност. Избори по време на криза – "2 в 1" или възможност за грандиозно предизборно харчене с осигурено алиби.

Кипи усилен и безсмислен труд

През последните месеци от всяко правителствено заседание се пръкваше по някое и друго решение за нови многомилионни разходи в най-различни държавни начинания. Донякъде условно те могат да се разделят на две основни категории.

В първата са директни разходи за съмнителни, ненавременни, да не кажем направо безсмислени и даже вредни дейности. Като безплатна почивка на море за пенсионери, малки общински проекти или двойно събиране на боклука в София. Целта е директно предизборна – омайване на избиратели или окепазяване на конкуренти, нещо като предварително купуване на гласове. Разбира се, покрай тази цел се постига и друга – парите отиват в "правилни" фирми-изпълнителки.

Към тази категория можем да причислим и харчове за предизборно печелене на време – като например абсолютно безсмисленото изгаряне на милиони във вид на газ за поддържане "изкуственото дишане" на Кремиковци.

Ако в първата категория се работи за оставане на власт, при втората става дума за доупотребяване на властта. Тук изборите са не цел, а водораздел. Понеже не се знае какво ще има отвъд него, се използват последните месеци за "оползотворяване" на мандата чрез стратегически проекти за дългосрочно усвояване. Схемите са по-сложни, парите са повече. От център за нанотехнологии и предприятие за възобновяема енергия, през индустриални паркове и подкрепа за голф-туризма, до сделки като тази за новата сграда на агенцията за приходите и държавния мултиплекс с частно участие. Да не забравим и най-големия залък – АЕЦ "Белене".

За кого играе държавата

И в тази категория стандартното алиби е борбата срещу кризата, в която държавата била длъжна да се намеси като инвеститор и директен играч на пазара. По света спорът за ролята на държавата в икономиката по принцип и в частност по време на криза продължава десетилетия в теорията. В българската практика обаче този спор отдавна е решен.

Намесата на държавата по правило означава липса на прозрачност, конкуренция, контрол, отчетност. Липса на ефективни резултати или на каквито и да било резултати. Освен безкрайно прахосване на публични ресурси. В сегашния случай прахосването е дирижирано насочване пак към любими отрасли и фирми.

Присъщата и изключително важна роля на държавата би трябвало да бъде да създава и стриктно да следи за спазване на правилата. Тук държавата сама нарушава правилата, така че в любимото си публично-частно партньорство сама се нарежда от страната не на публичния, а на частния интерес.

Ясен Бояджиев DW

Ситуацията е като предизборен пир по време на криза. А властта изглежда като компания, която, преди да затворят или да я изгонят от кръчмата, пие като за последно. Защото има кой да плаща.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

vulgar
15 May, 2009 | 09:59

какво е положението в България...откакто
СПОДЕЛИХ,4е Акдрей Рай4ев каза /цитирам/:"българи НЯМА"
той се радва на все по-голяма популярност...надпреварват се да го канят ВСИ$КИ "български медии"
Е...щом той ни калъпи...все простаци ще сме

Комунизми разни...
11 May, 2009 | 11:29

Каква е наистина тази нечовешка страст, с която комунистите, техните деца и внуци са се впили във властта (дето, както казваха съвсем по кърлежки, „с кръв сме я взели и с кръв ще я дадем”)? През каквито и метаморфози да премина партията на Дядото, на септемврийците, на атентаторите от “Св. Неделя”, на пролетарските поети с матроски фуражки, с шмайзери и ватенки, на шумците-мандраджии, на Гошо Тарабата и Георги Боката, на Тошо, Пеко и Мако, на Пешо Танкиста, на Румен Запалката и Гоце Историка – едно качество на тази партия остана непроменено през годините: жадността за власт, докато се докопа до нея и безмилостното вкопчване в нея, след като я сграбчи.
Ето я и днес: осем години управлява пряко или чрез подставени лица. По стар болшевишки тертип овладя и държи всички лостове в държавата – от политиката, през икономиката, съдебната, полицейската и църковна власт до културата, спорта и медиите. И пак трепери от страх да не й се е разхлаби захапката, пак се зъби срещу всеки, дръзнал да оспори вечното й пребиваване, впита в слабините на държавата и обществото.
Едни безобидни митинги на студенти и благодушни еколози пред парламента бяха достатъчни, за да се размърда застрашително кърлежът, да размаха хобота и да защрака с щипци. Партията, пожертвала преди 19 години чл.1 (за по-младите читатели – това беше членът от Конституцията, установяващ ръководната роля на БКП), сега действа сякаш в страната е валиден чл. Единствен: „Цялата власт принадлежи на днес управляващите, на техните обръчи, на техните марионетки и кукловоди. Тя не подлежи на преотстъпване, на отдаване или замяна. Властта не се изпуска. За тази цел всички средства са позволени.”
Достатъчно бе да се появи първият бегъл намек за автентична и обединена опозиция и впилата се във властта партия, заедно със своите дъщерни образувания, задейства една след друга алармени програми: съдебна гавра с елементарни демократични норми по адрес на един от конкурентите, парламентарен законодателен фарс с нечувана смяна на изборните правила в движение, активиране на свои, отдавна заложени, креатури и изграждане на популисткия им имидж. За приготвените отсега пачки банкноти и мобифони с фотофункция в помощ на пускащите „правилната” бюлетина полуграмотни избиратели да не говорим...

vulgar
10 May, 2009 | 19:21

туй не е чума,а Свински грип...само дето е много по-отдавна...от времето на чифутизма-болните свини,чифути

vulgar
07 May, 2009 | 11:02

не псувайте чифутите на очи - очи немат,не ги псувайте на акъл-те са раздвоени,не ги псувайте на майка-таковали са си майката... Псувайте ги на КЕСИЯ-дано се изпълни!

Jay
05 May, 2009 | 23:01

Bugaria!!!!!??????
Kade e tsar Ivan Asen II?Kade e Simeon?kade e xan Krum? KADE SA ISTINSKITE BULGARIENS.Kade e BULGARIA?
Kakvo pravite s mojat homeland????????????
Koi ste vie glupaci, nedoklateni , jadni za pari i vlast?
6te umrete kato vsi4ki nas, i na groba vi njama da pi6e 4e ste geroi, 6te vi plujat vsi4ki koito vi znajat, bez tezi koito vi lizjat *****!
Vie ste tezi koito izgonihte balgarite ot BULGARA!!!lI4NOSTI BEZ liza. nA4ALNIZI BEZ POD4INENI.KOI NAI NAKRAJA SI MISLITE 4E STE???????????
ZAKLEVAM SE AKO MOGA, DA DOIDA I DA IZPRATJA VAV VIZANTIA , NE PO JELANIE, DA SABIRATE MASLINI, ZA DA SI PLATITE SPANETO I AKO NE6TO OSTANE, ZA CIGARI.
IDIOTI..................................................
I NE BARZAITE DA SE RADVATE!!!!!!!!!!!!!!!
AZ SAM NA PAT DA VI ,***** VIDJA!!!!!!!!!!!!!
JAY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
P.S. NOVIAT PINO4ET IDVA, SAS NEGO SA MAKARENKO I STALIN......
GOSPOD DA VI PAZI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

муспи
04 May, 2009 | 22:10

Знаете ли че България не е спасявала никакви еврей, а ги е избила. Това чудовищтно престъпление е било укривано от царя (знаете, той е еврейн и знае как да скрие), комунистите (знаете - еврей) и демократите (те пък нямат какво да крият). Виждате, няма еврейн за цяр, - и ако се намери поне един в България, аз си оттеглям думите назад, и се подлагам на репресии, този път за утвърждаване на холокоста. Това негово отричане 60 години (връстници с ЦСКА - чорбата е с еврейски произход) - ще ни коства, първоначално два милиарда, - само два, но еврейте са оптимисти - само като начало.
А каква радост, какво непрекъснато веселие по цялата територия, докато още я имаме. Не може ли Холивуд да ни направи документални филми, и ние като другите да си ги гледаме за утеха? (тази радост носи на нас утеха, както на тях страдание). Не може ли, по телевизията, да пъхнеме на Исак&Соломон Паси в гъза една тротилова шашка и да я взривиме?

Чалгев
03 May, 2009 | 12:05

Да живей международното положение..... и словопръцкането на БГ-интелектуалци и чукчописатели!

............................................................
"Ситуацията е като предизборен пир по време на криза. А властта ..и медийните ни търтеи...изглеждат като компания, която, преди да затворят или да я изгонят от кръчмата, пие като за последно. Защото има кой да плаща."


.................................


Лелин
01 May, 2009 | 13:20

Всъщност, господа и дами,
Да не забравяме че едно от основните условия да те вземат на работа в Дойче Веле.... Свободна Европа... или пък в Новости... е ДА СИ ВЛЯЗЪЛ С ПОДПИСА СИ В ТЯХНОТО ДОСИЕ! Но...поне засега, техните досиета .... не ги размахват разни продагници (както у нас) !!!

В Щатите например, ако издадеш някого че е член на ЦРУ, чака те затвор и тотално отписване от политическата листа !!!


У нас.... за същото получаваш дори постове в Комисии на ООН, ставаш лектор в западни университети.......

Чалгев
01 May, 2009 | 13:09

Всъщност господина се мъчи да каже какво става и у нас, и в чужбините...!

Но явно политически очилца му пречатдавиди основното! А то е, че не е само Франция която се намесва като инвеститор и спасява свои водещи производства и отрасли!

Друг е въпросът, разбира се, за ..... странно обезсмисленото ни законодателство. А оттам и условията за ширеща се корупция и безхаберие!

Ако имахме политици като ...първите наши след освобождението... Или поне като тези на запад, дето не гледат вече ....политическата ти боичко, ами доколко си ПОЛЕЗЕН ЗА ДЪРЖАВАТА..... нямаше да предъвкваме двайсетгодишната плява, наречена.... ПРЕХОД !!!

.....Тъжно е, но факт ! В политическото ни пространство, особено и в медийното ни.... водещи сили са тези на ЕНИЧЕРИТЕ! ( еничери на различни чужди .... бойни поделения....)

vulgar
29 Apr, 2009 | 12:14

ауторе,как да не се знае кои ще ни тероризират и занапред - все същите,джанъм...други и да има, няма как да стигнат до властта. Кауза пердута! С България е свършено! ..един занемарен,кичозен музей на открито

07
29 Apr, 2009 | 07:04

Това не е държава , а кочина..

Mутрев
28 Apr, 2009 | 18:47

Кипи усилен и безсмислен труд...... особено след пишман интелектуалците на Бг!

Дето все се ...разграничават от държавата, и от народа си! И дори не смеят да напишат някъде, че ако в държавата нещо не е както трябва.... виновни са ...определени хора, и е нужно да се направи нещо ОТ гражданите НА ТАЗИ ДЪРЖАВА! За да не си позволява нико...прогледнал слепец-чукчописател.... да плюе по ДЪРЖАВАТА !!!

А по постинга на Мусли..... аз също имам познати, дори приятели евреи ! Но не бих казал че са направили нещо ...за България ! Дори и заради факта че.... НИКОЙ В ЕВРОПА И СВЕТА.... не знае че ние си спасихме съгражданите евреи от Хитлер! И че дори Борис втори беше май отровен заради това!
(това че у нас.... понякога... се споменава това.... в чужбина изобщо не го знаят!


Пък и мога да ви кажа какви гадости говорят "мастити български интелектуалци"-евреи...по западните медии!!!



муспи
28 Apr, 2009 | 00:46

Не всички еврей работят в правителството, много от тях са на културния фронт, пишат, ноти, режисура - по е доходно от държавна служба. Между тях има и много добри хора, мой приятели, и те са дали толкоз на България, колкото Левски и Ботев не могат и да мечтаят (виж - какво са дали еврейте на българия), а сега се трудят (думата - трудят, по еврейски адрес предизвиква творческа парализа - нека всеки сам да си фантазира) - на българската нива, и вече се пише само нива.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.