Факти, Анализи, Коментари
   27 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Митология на кризата
Георги Папакочев - 10 Януари 2009
Най-крехък се оказа митът за нормалността на посткомунистическа България
Георги Папакочев
Георги Папакочев

Кризата със спирането на газовите доставки от Русия беляза страховито втората българска седмица от новата 2009-та година. Попарени бяха редица обществени илюзии и митове. На темата се спира Георги Папакочев.

Само за едно денонощие българите бяха принудени да се уверят за сетен път, че освен най-бедни, най-недоволни, най-болни, най-засегнати от престъпността и корупцията, са и най-уязвими в ЕС от всякакъв вид бедствия – природни, икономически и политически.

Прекратяването на газовите доставки от Русия през Украйна за броени часове разруши и малкото останали митове в съзнанието на гражданина за някаква елементарна сигурност, за наличието на отговорно управление и въобще за съществуването на смислена държава. На пух и прах се превърнаха остатъчните представи на няколко поколения българи за „Кат Русия друга няма”, „За вечната и святата...”, както и за дружбата, която била необходима като „...въздуха и слънцето за всяко живо същество”.

Обречени на студ посред зима

Хладнокръвно и без никакви остатъчни емоции източните черноморски съседки на страната обрекоха посред зима своите някогашни „братушки” на студ, който накара дори държавния глава Георги Първанов да заговори за „безпрецедентно нарушение на действащите договори”, а министър-председателя Сергей Дмитриевич Станишев да определи поверената му държава като „заложник” на спорове между две бивши съветски републики. Тежкото бедствие, което вече дори и управляващите се престрашиха да нарекат „криза”, обезсмисли създаваните илюзии за наличие на механизми, които да посрещат подобни върхови изпитания за населението.

Хаотичното говорене за „внезапно” спиране на газовите доставки от страна на премиера, опровергано само часове по-късно от неговия икономически министър с изпратено още в края на декември предупреждение от руската страна за възможни проблеми, паническите вопли на президента за рестартиране на двата спрени реактора в АЕЦ „Козлодуй”, пълната неяснота около състоянието и количествата на местните запаси природен газ в двете т.нар. ”хранилища” край Чирен и Калиакра – всичко това ясно илюстрира управленския и икономически хал, в който се намира малката европейска държава и начинът, по който тя е управлявана. През тези дни се изпари и митът за обществената солидарност

Когато персоналът на родилните отделения и болниците се чудеше къде вече да включва електрическите печки-духалки, за да запази живота на най-уязвимите – новородени бебета, бременни майки и тежко болни - хлебари и /представете си !/ „вездесъщите” таксиджии безсрамно заговориха за увеличаване на цените, за да засилят още повече усещането за хаос и безнадеждност.

Всъщност най-крехък се оказа митът за нормалността на посткомунистическа България. Той пострада особено тежко, когато една временна, но много нагла, привнесена отвън, енергийна криза, бързо започна да бъде сравнявана от хората с война, земетресение, епидемия и апокалипсис.

Подобни аналогии са вече симптом. За патологичните настроения в едно общество, което се нуждае от бърза и активна политическа и икономическа терапия.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Мсело Тала-тала
23 Jan, 2009 | 21:13

Абе гусин Таткоовньов, я си вземи фотоапарата и щракай - там ти е силицата, кой те излъга , че можеш да пишеш!
Иначе подреди мислите си в прости изречения, намери причинно-следствената връзка и тръгни бавно-бавно слид нея!

Mутрев
16 Jan, 2009 | 14:37

Колега Авел!

По тези въпроси за национална стратегия и БЪЛГАРОФИЛИЯ.... от години насам .....не спират да ме "Изключват" от разни форуми! Дори тук си позволявят да изтриват някои постинги!

Но така е, "кукувиците" се роят в българското гнездо, и изритват птиченцата от гнездото им....за да ги изядат разни там....лешояди и хиени!

А както е тръгнал този сайт.... скоро съвсем ще се затлачи, защото дори и ПАПАКОЧЕВ вече няма да смее да си пише манипулативните идиотщини, нито пък "Чукчописателите на заплата" в сайта! Виж как в момента на национални протести и "странни" засирания на (платени?) провокатори..... тук ни пишат разни коментари за....кредитите!!!!

Но нали е "модерно" ....интИликтуалците ни да "засират" всичко положително и пробългарско.......

vulgar
15 Jan, 2009 | 07:43

убеден съм,че повечето българи - честни хора и добри патриоти, НЕ СИ ДАВАТ ЯСНА СМЕТКА ЗА ВСЕОБХВАТНИЯ ЗАГОВОР НА ЮДОМАСОНИТЕ СРЕЩУ БЪЛГАРИТЕ!!! Може би само Русия е обект на по-настървен апетит... Става дума за атака по абсолютно всеки детайл от българската ДУХОВНА СНАГА - петимни са ноктите и да изтръгнат да не би под тях да останат кални,но БЪЛГАРСКИ следи. Биха се примирили само ако сме във вид на препарирано животно в природо-ненаучен музей...бъдете сигурни,че и в такъв вид ще бъдем ФАЛШИФИЦИРАНИ

vulgar
15 Jan, 2009 | 02:10

Няма начин да не загубиш чувство за държавност,след като държавата ти 5века е била чужда,а след това само формално-собствена... Все пак Съединението,Сръбско-бъгарската война,обявяването на Незвисимостта са съвременния ПРОЩЪПУЛНИКна държавата България в политически аспект...много спешно подкосен с войните и особено с юдомасонския комунистически режим. Безпорна остава само държавата НА ДУХА Една паралелна България на песента,на убитите поети, Християнската вяра инародните традиции. Ето защо трябваше този ДУХ да бъде СМАЗАН...с чалга,цинизъм,порнография и тотално заличаване на народностната памет...за да стигнем до изявлението на а.райчев,че "българиняма". Официалната историография продължава да ни баламосва относно произхода и същността на българите - фундамента за цялосната постройка на концепции и доктрини относно бъдещето. НЯМА КАК да се гради върху подвижни пясъци...азбуката започва с А,Б...аз,буки...

Авел
14 Jan, 2009 | 23:54

"И да си изберат достойни ръководители на НАЦИОНАЛНООТГОВОРНА СТРАТЕГИЯ!!!"
Колега Мутрев, приеми нови адмирации, с горното изречение зачеваш един много остър и много болен въпрос, който в най-новата изтория на Третата българска държава все още не е намерил достойното си място в политиката на БГ правителста, нито преди 09.09.44 г., нито след него, нито след 10.11.90 г. Няма друга такава държава, нито в Европа, нито в Африка, която да няма националнотговорна стратегия или национална доктрина. Да, милата наша България, вече близо 130 г. от третото си възкресяване като държава, все още няма национален идеал, около който трябва да се обединят всички българи, с готовност да го защитават, ако се наложи, без да се делят на русофоби, русофили, германофили, франкофони, англосаксофили и др., а като БЪЛГАРОФИЛИ. Просто няма национална доктрина, затова и всички, които съдбата ги изкачи на кормилото на страната, непрекъснато гледат ветропоказателя накъде ще се обърне, за да си корегират поведението, като хич не ги е еня, как едно или друго тяхно действие ще се отрази на съдбата на България. А Турция, Гърция, Сърбия, Румъния имат, Затова и техните държави и държавници са по-тачени и уважавани като такива от другите държави. Единствените наченки за оформяне на национален идеал бяха поставени по време на борбата за Съединението на БГ през 1885 г., но само след няколко години бяха потъпкани от неукрепналата и продажна новобългарска политическа и военна върхушка. Съединението през 1885 г. е най-великото, най-българското, най-успешното действие на всички БЪЛГАРОФИЛИ за всички времена, подготвено и проведено блестящо от неопитните български военни и неоформени политици, което беше проведено въпреки съпротивата и несъгласието на всички велики сили, подписали позорния Берлински договор, ликвидирал резултатите от руско-турската война 1878-1879 г. Тогава всички българи скочиха като един, мислейки за един национален идеал - обединяване на всички българи в една държава, без да се съобразяват с целите и мнението на великите и околните държави, и това национално единство и смелост ги шокира и те не съумяха сериозно да му се противопоставят /с изключение на неуспешния опит на Сърбия/. Но много скоро в управлението на страната се настаниха безотговорни хора, които вместо да използват потенциала на българите участвали и осъществили Съединението ги подложиха даже на репресии и изолация от политическия живот в България. Спомнете си съдбата на един от тях - Петко войвода, а така се отнесоха с хиляди от тях и новото българско Народно събрание позорно отказа да им гласува по една скромна пенсия поне. За съжаление не само нямаме Национална доктрина, но и в цялата си нова история не се намериха и не бяха избрани националнотговорни правителства, които да вземат националноотговорни решения.
1. Считания за "голям" политик Стефан Стамболов и Народното събрание прецениха, че няма достоен българин, когото да изберат за цар, хан или вожд ба Българската държава и решиха да изпратят делегация в Европата да ни търси такъв - чужденец. Такова чудо, такъв нихилизъм и резил не е известен. И намери кого ? - Фердинанд, с ниска благородническа титла, виенски гейбонвиван, подвизаващ се в кабаретата. Същият този С. Стамболов в предсмъртния си час ще заяви, че това му е най-големия грях - че е довел Фердинанд в България.
2. А правилно ли беше включването на България на страната на Германия в ПСВ ? и да се бием срещу всички околни балкански страни и Антантата /сегашните ни приятели/. Фатална грешка. Осакатена територия. Първа националана катастрофа.
3. Грешката се повтаря и по време на ВСВ. Пак воюваме на грешната страна. И сега на въпроса на "СП"- "кажете ми какво добро е направила Русия за България през последните 60 години?.". Ами колега почетете малко история. Защото сегашните си граници ги дължим на Русия, която с голям зор е успяла да ни ги защити на мирната конференция в Потсдам през 1945 г. Защото победителите от лагера на Западните страни са искали да орежат границите и територията ни, заради съюзничеството ни с Хитлеристка Германия, въпреки, че през 44-45 г. се включихме и воювахме храбро срещу Х. Германия. Още със стъпването на английските войски на гръцка територия през 1944 г. Чърчел е казал: "тази българска държава не трябва да съществува повече" . В Потсдам е могло да останем в границите си преди Съединението през 1885 г. Тъжни, тъжни факти, и нелицеприятни.
Така, че братя българе, нямаме си нито национална доктрина, нито сме си избирали вече от стотина години националноотговорни управници. Може наистина има нещо сбъркано в чипа ни, както се изрази един път внука на известния наш виенски цар -- Фердинанд, щом не можем да си изберем достойни държавници, а може би материалът /т.е.електоратът/ ни е калпав, ...А ?. И дали няма да се окаже право радио Ереван ?. На въпрос: "какъв българин е нужен за да оправи България?, то отговорило: "Българин да оправи България ? - НИКОГА !!!. А може би това го е прозрял още С. Стамболов като е пратил делегация да доведе чуждоземеца Фердинанд да ни управлява?. Каква злощастна съдба ни се е стоварила май. Дано все пак бъдещето опровергае тези мрачни мисли. Дай БОЖЕ да не съм прав.

ПОПСТАНКОВ
14 Jan, 2009 | 20:50

БРАТОВЧЕДЕ ПОПКОЧЕВ, ПОРАДИ ЧТО СЕ СРАМУВАШ ДА СЕ НАЗОВЕШ ПОПКОЧЕВ? ГРЪКОМАНИ ИМ КАЗВАЛ ПРАПРАПРАДЕДО НИ ДИМО. И Е ВРЕДНО ДА МРАЗИШ ТОЗ ,КОЙТО ХЛЯБ ТИ Е ДАВАЛ ,А И ВЪОБЩЕ.

сп
14 Jan, 2009 | 19:31

Дайте да престанем да се делим на русофоби и русофили и да станем най-после българи.И като такъв искам да ми посочите нещо хубаво през последните 60 години, което да е направила русия за нас.

Mутрев
14 Jan, 2009 | 18:52

Пък по отношение на ставащото днес..... дали е вярно че властите са "организирали" пристигането на провокатори със самоделни взривни устройства и ножове?

Ако да..... ужасно е! И единствения начин да се поразбере истината е.... да се следи внимателно какво ще се случи реално на задържаните вече "провокатори" ! Ако ги пуснат скоро и без съдебни преследвания....значи са били платени и организирани от страхуващите се от "народната обич" власти, начело с ББ-в ролятя на "ръжена с който се вадят кестените от жарта" ???

Някой да знае нещо конкретно по ставащото пред и около Парламента?

vulgar
14 Jan, 2009 | 10:23

преди година и нещо...в Аржентина излязоха на метеж...изпочупиха луксозни автомобили, лъскави витрини на офиси и магазини,банки...В резултат от страната емигрираханяколко хиляди 4ифута!? Пустите му аржентинци не се уплашиха,че може да ги обвинят в най-страшното "престъпление"- антисемитизъм...защото,по случайност,се оказа,че повечето от пострадалото имущество принадлежи на най-интелигентната мафия. Юдомасонската. Но така е не само в Буенос Айрес...Ракът на 4ифутския глобализъм е разпрострял метастази почти навсякъде...За София да не говорим!Само вижте "символа"и - ***** с кукумявка...и още нещо

Чалгев
13 Jan, 2009 | 16:30

"Добре осведомени източници" твърдят че чукчо-писателското пишещо войнство на този сайт....били заминали на "екскурзия" в топлите страни...... докато се кротнат озверелите от студ и лъжи "чукчи-читатели" на великите им ...недомислия???

Но..... отишли само с "икономиите от закуските" от изминалата манипулационна година и в откриване на..."нов план за манипулиране" на стадото"!!!

Мутрев
13 Jan, 2009 | 16:24

За да не попадаме "редовно" в ситуацията от вица на Господин Авел............. единственият изход е ....да речем...14 януари да стане преломна точка в овчото поведение на Българина!

Защото уж знаем че...ДУМА ДУПКА НЕ ПРАВИ....но не спираме с думи и лъжи да...ЧАКАМЕ! ...някой да НИ оправи!!!

Дано народът най-после си даде сметка че САМО АКТИВНИ И ЗАГРИЖЕНИ ЗА БЪДЕЩЕТО НА ДЕЦАТА СИ ХОРА....могат да променят нещо в сивото си робско ежедневие!!!

И да си изберат достойни ръководители на НАЦИОНАЛНООТГОВОРНА СТРАТЕГИЯ!!!

Авелl
12 Jan, 2009 | 22:59

Адмирации за колегата "Мутрев", за уместните аналози и сравнения. Съгласен съм, че ако повечето ние си чешем езиците и изразяваме някакво мнение по темите на деня, кога успешно, кога скучно, то има хора, на които им се плаща с псевдоерудиция и едностранчива "демократична правда" да громят невежия класов враг. За тези , които си мислят, че съществува само една правда и тя е непременно "демократичната", добре е да се огледат малко около себе си какво става и какво ни чака в житейски план и да знаят следното: "когато се наведеш гол прекалено много в определена посока и забележиш 4 ташака между краката си, не бързай да се радваш, че са ти поникнали още 2, а си помисли, дали някой вече зад теб не е в "бойна" готовност за атака !!!. Сори, ако вица е малко соленичък.

Чалгев
12 Jan, 2009 | 13:31

Сега господин Енчо (Папакочев???) ...щал до ни предложи ПРОФЕСИОНАЛЕН анализ на страннотиите около българските ТЕЦ-ове, както и защо Словаците май..... си пуснаха вече затворения както нашите.... Атомнен реактор!!!

Даже щял да ни обясни КОГА ще се отворят затворените Български АЕЦ реактори!!!

Мутрев
12 Jan, 2009 | 13:21

Енчо Тенев
10 Jan, 2009 | 20:39.....(каква ли му е самоличността на този сол-ташак на Папакочев???)

Да, гусин Тенев (ако това ти е името).....Всеки има право на собствено мнение - г-н Папакочев също.......но, господине, Папакочев е ДЛЪЖЕН да не изкривява действителността,и да прави своите публицистични....анализи изхождайки от реалностите!!! (щото и аз мога да твърдя че...сестра ти е курва, само защото може би не и харесвам)


Прав си обаче че...."Достойно е всеки да отговаря,както за постъпките,така и за приказките си...(особено имащите право и получаващите пари и слава за писанията си, акто продажния ПАПАКОЧЕВ...и доста други )

!Не всички сме "балъци"!....-господин Папакочев...(Тенев???)


"МИРАЖ" АДЕДЕ
12 Jan, 2009 | 04:36

Г-н vulgar, вие току-що спечелихте 4исто нов коминочистач!!! Той ще почисти НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО Вашшия занемарен комин! 4естито! От Вас очакваме да заплатите САМО $318 за пътни и командировъчни. Останалото остави на нас. С уважение - Яко Димов,президент.

vulgar
12 Jan, 2009 | 03:42

...най сетне ме избраха за пълнозърнест 4ЛЕН на 3-ти евро ВХОД,бл."Мамалига",общ.Запрянов,окр. Колумбия. Аз отдавна живея там и си плащам асансьора,въпреки че живея на първия етаж, поздравявам съседите,без да им се бъркам в личното им чувство за 4алгадецибели,падащи от високо найлонови метеорити и др.подобни 4удеса на съвременната културна революция. Условието беше да си забраня ползването на единствената печка "ЧУДО",с която отоплявах килия н-р 1 във входа-моята. И О, Чудо! Станах част от входа и изхода на най-обещаващия проект за братско съжителство и културно сътрудничество в глобалната екосистема на човешките ресурси и пр. връзки с обществеността. Получих право на глас в пустиня и други благи видения за публично признание. След такова 4УДО, ЗА КАКВО МИ Е ПЕЧКА...

Авел
11 Jan, 2009 | 18:34

Предлагам "умниците" във форума, които употребяват същите прилагателни за руските ръководители, като и техните приятели Ющенко и пани Тимошенко, да се позамислят над някои очевадни факти. Ако се поровите по украински и руски сайтове ще се убедите колко е грозно от устата на държавни ръководители като тях да звучат същите обидни епитети към съседни държавни ръководители. Такова поведение ако е приемливо за форумски гамени, то не е за един държавен ръководител. В такива случаи, както се казва, каквото посееш, такова и ще пожънеш. Затова и преференциалната цена от 250 долара за 1000 кубика украинските братя и ние след 2010 г. можем само да я сънуваме.
1. Кой е виновен за настоящата световна финансова и икономическа криза - Русия, КГБ, ФСБ, ГРУ или старата БГ ДС и ГДР-ска Щази ?.
2. Как мисли форумеца, загрижил се за кредите на Русия, дали всичките напечатани щ.долари са обезпечени със злато и кой е най-големия длъжник в света /само вътрешна задлъжнялост 50 трилиона долара/ ?.
3. Защо САЩ преди 5-6 годинни започнаха постепенно да обезценяват щатския долар, за да стане почти курса му ,както при бай Тошо и кому е изгодно това ?. Най-елементарните финансови резултати сочат, че при такъв подход:
- валутните запаси в долари на държавите и гражданите се обезценяват /да ви припомня ли как големите длъжници у нас по Виденово време си изплатиха кредитите за шепа зелена взлута ?/;
- тъй като долара е основа на цялата световна търговия, то чуждите държави, които продават стоки и енергоносители ГУБЯТ. Тогава, какво ненормално има в това - износителките на енергоносители да повишават цените, и този процес ще продължава.
4. Преди 3 години, Русия предложи на страните от Парижкия клуб веднага да им изплати външния дълг и това изплаши кредиторите, защото не могат за си получат всички набелязани лихви. С голям зор се съгласиха на два транша да им се изплатят 30-те милиарда в.дълг. Подобно предложение бе направено и на другите кредитори, но и те не се съгласиха и дългът бе изплатен частично, а в момента златно обезпечения резерв на Русия е над 500 милиарда долара. No Koment !
4. Газовият спор, рано или късно ще бъде решен по пазарни цени, но и ние трябва да имаме готовност след 2010 г, да купуваме газта по тези международни пазарни цени, т.е. 450-500 долара за 1000 кубика. както свикнахме да си купуваме бензина на цени по-високи от тези в САЩ и ЕС. Така, че излишно е да се плюят от злоба гущери, а да се готвим да приемем за световна валута освен зелените гущери и други накои валути, НЪЛ ТЪЙ, както каза един форумец.


pump it!
11 Jan, 2009 | 11:45

Хайдуците на кремълския путьо се разпасаха окончателно!
Може би защото знаят какво ги чака, а една поговорка учи, че змията хапе най-силно преди да умре.
Тъпанарите до там сринаха всичко, че нямат свежи пари, за да купят пшеница от САЩ и Аржентина, молят за кредит!
А с газовата идиотщина съвсем осраха всичко!
Но мужишката кретения е всеизвестна, учудени едва ли има...

vulgar
11 Jan, 2009 | 05:00

изкушавам се / да ме прости Господ! / да припомня едно свое виждане за "огледалното несъответствие". Това е един прост трик на сатаната,чрез който той извърта истината като отражение. Така подведения често,вместо да полети в облаците,се бухва право в блатото...защото е взел отражението за действителност. В случая реалистичното заглавие на г-н Папакочев е " Криза на митологията"...Криво да седим,право да съдим...нъл тъй.

prof. Wuchkow
11 Jan, 2009 | 04:08

ЕЕто Аз СМЕЛО плюя властимеющите...но през стъклото на камерите - все пак съм културен човек. Моля следващия!

simon boliwar
11 Jan, 2009 | 03:41

той и Езоп ще да е бил голям страхливец.../кой знае дали и името му е това/. Вместо смело да разобличи "свободните", той я заусуквал с разни басни и пр. за дървета,секири и т.нанататъкачкана

vulgar
11 Jan, 2009 | 03:29

Енчо, нали не си въобразяваш,че твоята "смелост"ни впечатлява! В робска ситуация още древните са казали: "бягай,крий се,мълчи" . Вашата "свобода "само ви легитимира като слуги на поробителя. Моля,не се перчете с това!

Авел
11 Jan, 2009 | 00:39

Искам да поздравя форумците като "Студент" и др., които имат доблестта в морето от русофобия, което се излива по нашите медии през тези дни, да погледнат по-реалистично на трагичната ситуация, в която се оказахме, поради руско-украинския спор за газта. И в статията на Папакочев се акцентира на вината на Русия, като доставчик на енергоносители, но небрежно се подминава ролята на транзитника на тези носители. Не би трябвало споровете около цени и договори на газта да се отразяват на редовните доставки на газ през украинска територия за европейските потребители. Това е все едно да се повреди локомотива на международния влак през България и ние да не смениме локомотива и да изпълним задължението си да го предвижим до турската граница. Договора за доставка на газ за Украйна е изтекъл в края на 2008 г., но договора за транзита на газта през Украйна изтича през 2010 г. Значи никакви причини, освен крупна авария по трубопровода не трябва и за миг да забавя транзитирането на газта. А така ли е в действителност ?. Вече 40 години руският "Газпром" доставяше редовно газ за Европа, независимо от острото противопоставяне между НАТО и Варшавския договор по време на Студената война. Някой сериозно ли мисли, че Русия е виновна и е спряла безпричинно подаването на газ, за да си развали имиджа на редовен доставчиик ?. А освен украинозащитници като Папакочев и тези с подобно мнение, има хора с трезво мислене, и то в "братска" Унгария, която бе газена от руските танкове през петдесетте години. Господа, купете си утре един сериозен вестник, за да прочетете, че унгарското правителство днес е подало на международен съд Украйна, за неизпълнение на задълженията си на тразитник на закупена газ от Русия. Вероятно и други правителства, уважаващи себе си, разбрали кой е виновника за спиране подаването на газ, ще поискат да бъдат обвезщетени за загубите си, но съм уверен, че сред тях няма да е българското, по разбираеми причини. Възниква въпроса кой на кого извива ръце, кой саботира, кой е ненандежден партньор и кой извършва политически шантаж ?. А искането за покупка на газ на преференциални цени от 200 долара, вместо на предлганата 250 долара за 1000 кубика какво е ?. И не е ли кражбата на газ за други потребители опит да се принуди Русия да продава газта на исканата цена ?. Между впрочем европейските потребители с право поставят въпроса, а защо трябва да се предлага на Украйна пеференциална цена от 250, а не 450-500 долара, както на европейците ?. Заради това, че с официално решение Украйна въоръжаваше и воюва с военни специалисти и наемници в Грузия срещу Русия ?. От кумова срама наследниците на Запорожките казаци и на Бандера трябваше да си кротуват, защото с такова поведение, като съседи, може да им се стъжни "светлото" европейско бъдеще. Русия трябва да е голям мазохист, за да не отчита нелоялното поведение на съседа си. Най-после трябва да е ясно, че това, което се случва на пазара на енергоносителите е отражение на развиващи се глобални процеси в борбата за контрол и притежание на енергоносители и ......, колкото и да е странно, ... и на прясна вода. НастоБъдещите събуития

Енчо Тенев
10 Jan, 2009 | 20:39

Всеки има право на собствено мнение - г-н Папакочев също.И ако забелязахте - с достоинство и с отговорност се подписва под статията си!А вие-форумците,ако уважавате себе си,излезте от анонимност,покажете се на бял свят и моля ви,постарайте се да бъдете поне малко по-обективни!Достойно е всеки да отговаря,както за постъпките,така и за приказките си!Не всички сме "балъци"!

Чалгев
10 Jan, 2009 | 18:29

Всъщност, вместо да каже нещо по продажното затваряне на АЕЦ в България...... поскомунистическия агент-провокатор ни залъгва с.....

."Когато персоналът на родилните отделения и болниците се чудеше къде вече да включва електрическите печки-духалки, за да запази живота на най-уязвимите – новородени бебета, бременни майки и тежко болни - хлебари и /представете си !/ „вездесъщите” таксиджии безсрамно заговориха за увеличаване на цените, за да засилят още повече усещането за хаос и безнадеждност."

Ако не бахте продали толкова гадно всичко в България.....господа посткомунистически изчадия....... щяхме да имаме по-малко проблеми, както и много повече пари от изнасяната поне в Балканските държави електроенергия!!!

НАРОДЕ..... ЗА КОГО ЩЕ ГЛАСУВАШ СЛЕДВАЩИЯ ПЪТ???

(ИЛИ ПАК ЩЕ СИ ОСТАВИШ ЖИВОТА В РЪЦЕТЕ НА ...ЕКСКУРЗИАНТИ И ЧЕНГЕНЕТА???)



Mутрев
10 Jan, 2009 | 18:20

Всъщност "бълвочите" на Папакочев не са толкова русофобски, колкото....АНТИБЪЛГАРСКИ!!!
Защото не спира да размазва надеждата на българина!
Да не мислите че двойно-тройното шпионско изчадие ще се опита да напише нещо положително за Българина.....поне накоя от многото иначе благотворителни акции и инициативи на бедния българин???

КРИЗАТА У НАС Е КРИЗА НА ДУХА!!!(най-вече)

И тази криза е финансово организирана от БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ И "БЪЛГАРСКИТЕ" анализатори и публицисти!!!

ТУК Е КЛЮЧЪТ ОТ МАЗЕТО, господа!!!
а КОЙТО ИСКА ПО-НОРМАЛНИ ИНФОРМАЦИИ....да чете небългарските и неофициозни медии по света!!!


vulgar
10 Jan, 2009 | 14:48

Разгеле! Веднага ще се обадя на Медведев да ме награди с лична доставка природен газ...за заслуги. И току-виж гьонсуратя ми поомекнал

Пендрагон
10 Jan, 2009 | 14:22

Vulgar, да защитаваш руски интереси, когато майка ти, баща ти и децата ти студуват е висша форма на гьонсуратлък.

vulgar
10 Jan, 2009 | 14:14

а и Боже опази от Паси! Защото е ясно,че паралиите,а не толкова държавите / които са техни / диктуват политики. Златното теле сега ни управлява чрез своите внедрени емисари /обикновено с еврейски имена/ Неидентифицирания субект Рай4ев /органически фалшив/,когато каза,че няма българи,естествено лъже,но е прав,че няма БЪЛГАРСКА държава! Нека припомним,че "народ" и "държава" са различни понятия - често АНТАГОНИСТИЧНИ

vulgar
10 Jan, 2009 | 13:29

какво е виновна Русия,че тръбата минава през крадливи територии...Естествено,дори на родно чедо би спряла кранчето,ако вместо в неговата уста медеца тече в чужда. Още повече ние,а в перспектива и Украйна,сме в "чужд лагер"- какво ни дължи тогава Русия? А за приятелството и сиренето...Тръбопровод като дъга небесна ли да построи...

Студент
10 Jan, 2009 | 13:21

Наистина не мога да разбера модераторите на сайта. До кога ще позволявате на този "репортер" да изразява русофобските си емоции пред хилядите читатели на сайта? Не мога да си обясня как сериозен журналист би позволил на личните си убеждения да засенчат фактите. Моля, не позволявайте на г-н Папакочев повече това!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.