Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Морковът и газовата сопа
Георги Папакочев - 8 Януари 2009
Украйна вече се превърна в опитното зайче на руския политически експеримент с „моркова и газовата сопа”

Георги Папакочев

Внезапното и пълно прекратяване на газовите доставки от Русия подейства като шок за кабинета в София – освен хаотични кризисни мерки, управляващите планират и други панически действия. На тях се спира Георги Папакочев.

„Годината на Русия в България” вероятно щеше да прерасне безпроблемно в планираната „Година на България в Русия”, ако в дните на своите коледни празници Кремъл не затегна докрай кранчето с природен газ, за да хвърли зависимата изцяло от монополния доставчик България в опасна и непредвидима криза.

Подобно на 2006 година и този път за виновник беше посочена транзитната бивша съветска република Украйна, по адрес на която разгневеният бивш президент и сегашен руски премиер Владимир Путин възкликна миналото лято: „Такава държава дори не съществува”.

Официална  Москва, която празнува и не отговаря на отчаяните опити за официални контакти, само преди няколко дни съветваше притеснените си клиенти от Балканите и Европа да осъдят Киев в Международния арбитражен съд в Стокхолм за кражба на суровина, а нейни емисари призоваваха засегнатите страни като България да искат възстановяване на щетите от Украйна, макар добре да знаеха, че това е невъзможно, защото договорите са сключени не с украински фирми, а с руския гигант „Газпром”.  Фактът, обаче, е безспорен – Русия врътна газовото кранче за Украйна с ясното съзнание, че притокът гориво към европейските й клиенти ще бъде намален до степен, в която пазарните и икономически отношения бързо ще отстъпят място на политическите стратегии. А те, както отбелязват все повече наблюдатели, са ухажване на Западна Европа, сплашване на Източна и вбиването на клин между Стария континент и САЩ.

В началото на октомври миналата година американската посланичка в София Нанси Макълдауни, като че пророчески попита на публична лекция българските управляващи: „Какво ще стане, ако монополистът врътне кранчето или се опита да използва положението си за политически натиск” и предупреди, че „монополните доставчици не трябва да манипулират клиентите си със своето положение, тъй като подобна зависимост е нож с две остриета”.

В средата на декември в Москва руският външен министър Сергей Лавров „успокои” София, която официално подкрепи създаването на руски „Паневропейски пакт за сигурност”, напълно игнориращ възможностите на НАТО и ЕС, че двата българо-руски проекта за газ и нефт, както и АЕЦ ”Белене” ще бъдат реализирани, даде „зелена светлина” за предстоящите вълнуващи посещения през февруари на премиера Станишев и президента Първанов в Москва и обяви, че неговата страна активно ще участва в подготовката на планираната за април Международна конференция по енергийната сигурност в София. Сега, обаче, след пълното спиране на синьото гориво, истинският отговор на Кремъл

става толкова ясен, че дори президентът Първанов говори за страната си като „най-засегната” от газовата криза и призовава панически за рестартирането на един от спрените от ЕС с договор ядрени реактори в АЕЦ ” Козлодуй”.

Така България, която единствена на Балканите и в Европа няма алтернатива за снабдяване с газ и доставките на горивото минават единствено през Украйна, вече се превърна в опитното зайче на руския политически експеримент с „моркова и газовата сопа”.

В случай на успех, методът със сигурност ще бъде приложен от Кремъл както в Грузия и Украйна, така и навсякъде в Европа и на Балканите.

DW


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

HODORHOVSKI
10 Jan, 2009 | 18:43

Ако Руската държава не беше ни отнела монопола за газта и петрола.... сега в света щяха да лаят по....КРАДЛИВИТЕ УКРАИНЦИ!!!

и щяхме да имаме страхотни печалбииии!!!

(даже кяхме да направим някои "благотворителни" доставки с газ и петрол за БЕДНИТЕ БЪЛГАРИ!!!)

Mутрев
10 Jan, 2009 | 18:12

Правилно са отчели колегите "чукчи-читатели" тук...."Чукчо-писателските" болноегови и "майстор-манипулационни" ....излиания на господин ПАПАКОЧЕВ!!!
Нормално е също дето си поставят въпроси по отношение на..... "неполитичността" на този сайт!!!
Ако господин Папакочев имаше куража и интелигентността на "независим" анализатор, можеше да научим, че май наистина има ОГРОМНИ злоупотреби и кражби от страна на украинците! Както и факта че сега..... при спадналите мноого цени на петрола и газта, ще бъде идиотщина от страна на Русия да продължи да понася НЕЕТИЧНИТЕ УДАРИ И КРАЖБИ!!!

Щото все пак....това е държава, която трябва да се грижи за населението си!!!
(макар че Папакочев признава правата на всички други, освен на Русия.... да си търси законните интереси)

Жалки ЧУКЧИ-ПИСАТЕЛИ-манипулатори и лъжци сте Вие, Господин Папакочев....както и приютяващия отровните ви манипулации сайт !!!!

vulgar
09 Jan, 2009 | 13:43

прав си, рай4ев: няма газ - няма българи! Я си иди доброволец в Газа...че там има черни арапи...за донатаковане

andrej rajchew
09 Jan, 2009 | 13:15

bylgari nema - za kwo wi e gaz?

vulgar
09 Jan, 2009 | 12:52

Русия от край време има едно страшно оръжие - СТУДА,от което си е патил не един агресор. А според Костов може и рома да се окаже алтернатива на медеца на Баба Меца - йо-хо-хо! Той може и да си е въобразявал,че ще разиграва Русия като циганска мечка...но всичко това прилича на гладния Манго,който сънувал баница.Че и децата набил дето искали да я изядат сялата...

1
08 Jan, 2009 | 19:55

Кога и в какво България-нейните управници-е реагирала адекватно?
Авторът най-добре да замълчи, че тези които са раждани, кърмени и образовани от соц-а най-малко имат право да плюят срещу него!!!

P.S. Баба Ванга е казала две неща: "Не се продавайте на америка заради парите й." и "Бъдещето на българите е с руснаците!"

23
08 Jan, 2009 | 18:53

Лошо Папакочев, лошо.....Ще ПАПКАШ КОЧАНА май????

Авел
08 Jan, 2009 | 14:55

Подкрепям предишното мнение и призива. Личи добре подкованата идеологическа закалка на автора, когото съм слушал в публицистичното му предаване в една от телевизиите. Той без видни усилия навлиза в познатите журналистически клишета в последните дни и се спира на злия нрав на Руската мечка и е безприкословно убеден в безкористната и искрена загриженост за незавидното ни положение на новите ни братя по класа. Подобни журналисти и коментатори с чиста съвест скоро ще обвинят за световната финансова и икономическа криза непременно пак Руската мечка, ФСБ, ГРУ и бившите служби - КГБ, ДС и ЩАЗИ и изобщо гробокопача на световния капитализъм /извинете за грубостта/, искам да кажа на световната демокрация - комунизЪма, а може евентуално и световния тероризъм. Приятно е да имаш такъв богат избор от врагове, винаги можеш да обвиниш за неудачите си някой от тях. Обаче иска ми се да поглаголствам по някои факти:
1. Кой и защо започна Първата свтовна касапница през 1915 г., когато Ленин все още не беше създал държава за болшевишката напаст и ги нямаше още по-горе изброените злодеи и с каква цел се избиха взаимно над 25 милиона души ?. Всеки средно интелигентен индивид, който е чел малко история, трябва сам да си отговори. Тази война, както и всички преди нея са се водили за територии и природни богатства, както при Гай Юлий Цезар, така и при Бисмарк и Чембърлейн. Що се отнася до "моркова" на Русия, не е ли ясно, че той не може да се достави директно в София с АН-124, а трябва да се пусне по едни тръбички, минаващи през Украйна, като за целта се сключват договори за доставка и договори за транзит. Известно ли е на автора, че Договора за транзит на руския газ през Украйна изтича през 2010 г. ?. Явно авторът е 100 % убеден, че не е имало и грам отклонена газ от украинските власти /Не може наследниците на Тарас Шевченко да са толкова некоректни/, вярвайки безприкословно на лицемерните официални изявления на украинците. За редовната доставка на такава стока като газта и нефта е необходимо и транзитника да е изряден, но изглежда за автора това е несъществена подробност.
2. Снощи един наш бивш мургав премиер, по ТВ, бурно изрази възмущение от намерението на злата Руска мечка, от 2009 г., да продава "меда" си на всички европейски потребитили на еднакви цени. По същия начин реагираха и украинците на преговорите за новия договор за доставка на газ, като изявиха готовност да купуват по цена около 200 долара за 1000 кубика, като бивши братовчеди на Русия, а Русия им предлагаше газ за цена 250 долара. Но те се нацупиха и прекъснаха преговорите. Останалото го знаем. Не може да градиш съвременна търговска политика, оповавайки се на стара дружба. Не може години наред политически да си навел д...то с удоволствие към Чичето зад океана, да си готов да станеш 54-ти щат на една известна държава, а да се надяваш икономически да те третират при определяне цените на енергонасителите като Чеченската република. Затова, като се върнат на масата за преговори, наследниците на Тарас и Бандера ще трябва да се бръкнат за цена над 400 долара. За съжаление такова бъркане в джоба ни чака и нас след 2010 г.
3. Западноевропейските потребитили се учудват и питат защо Русия дава преференции на някои страни като Украйна при определяне цените на енергоносителите ?. И това е основателен въпрос. Защо ние свикнахме да заплащаме за стоките за шир потреба в магазините не само европейски, но и над европейски цени, а за енергоносителите се надяваме на преференции и говориме за "тояги, моркови, извиване на ръце, политически шантаж и т.н." ?.
4. Преди 5-6 години Русия предложи газопровода "Син поток" да премине по дъното на Черно море, през България - до Турция. Тогава нашите "капацитети" се изрепчиха че "такова животно - тръбопровод по дъното на Черно море, нема" и че е екоопасно и т.н. и се отказахме от предложението. Тогава Русия избра по-дълъг път на тръбата - директно до Турция и след 4-5 години руски, италиански и турски фирми построиха "такова животно", а нашите "спецове" се потопиха наср....ни. Възниква въпрос. Ако беше минал този газопровод през наша територия, дали Русия щеше да завърти и неговото кранче, за да ни докаже колко сме зависими от нея? и дали щяхме да минаваме сега на мазут?. Оставям отговора на съвеста на всеки. Лесната смяна субекта на фобията и филството /типично за нас/ не носи добри плодове. Щом толкова се страхуваме от изнудване, трябваше като италианците да си направим 4-5 газохранилища като Чиренското и да посрещаме по-спокойно такива ситуации като сегашната.

Моля?!
08 Jan, 2009 | 12:42

Не мога да си обясня защо информационен сайт като този, постоянно публикува статии на псевдо репортери, които налагат убежденията си на Вашите читатели. Защо вместо да отразяват фактите, както това правят колегите му в други статии относно газовата криза, този репортер ни предлага неговата изкривена представа за реалността, в която отново обвинява "Червена Русия" за нашите проблеми. Моето мнение е, че проблемът е далеч по-сложен, а ФАКТИТЕ говорят, че дори френския президент и други високопоставени личности от Западна Европа не могат да определят еднозначно кой е виновникът за газовата криза. Под внимание трябва да се вземе и фактът, че част от договореностите между "Газпром" и "Нафтогаз" са засекретени! В заключение умолявам модераторите на сайта да не допускат такива сюреалистични статии, за да не бъде объркван повече и без това обърканият български народ!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.