Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Агент "Спас" пише на о.р. генерал Спасов
Евгений Тодоров - 15 Декември 2008
Като си помисли човек – то каквито враговете, такива и агентите, такива и генералите.
Евгений Тодоров
Евгений Тодоров

София,

Кафене „Монтерей”

Драги братовчеде,

Отдавна не сме се чували, не ти знам и новия адрес, но от вестниците научих, че редовно ходиш в кафенето „Монтерей”. А него всички го знаят.

Сигурно си прочел, че мен ме разкриха. Сега ми се смеят и внучетата, и комшиите, и наборите. Идваха от местния вестник, аз им казах, че не се срамувам, че съм бил агент, даже съм горд, че съм служил на Родината.

Ти обаче знаеш, че истината е съвсем друга.

През 1972 година ти още беше просто ченге в нашия град, най-много капитан да беше, и за една бройка щяха да те уволнят от органите. И на Новата година, когато се бяхме събрали у калеко Петър ти ми приплака, че всеки момент щели да ти духнат под опашката, защото не ти стигала една бройка да изпълниш плана за вербуване на агенти. И аз тогава – бях поне на три ракии, ти казах, че ти позволявам да ме вербуваш и да пишеш от мое име, стига да почерпиш някой ден.

Не знам какво е станало после, аз даже го бях забравил този разговор до онзи ден, когато идва Минчо комшията и вика „Честито”. В някакъв вестник пишело, че съм бил агент Спас.

Сигурно си ме кръстил на дядо ни Спас, в това няма нищо лошо. Обаче във вестника пише, че съм бил донасял срещу жената и тъщата. Не можа ли да измислиш нещо по-далечно, ами си ме подписвал под сведения за тези две проклети жени.

Тъщата се спомина миналата година, лека й пръст, но жената е жива и здрава. И по цял ден пита – какво съм писал срещу нея. Размахва точилката и ми вика „ченге мръсно”.

А аз не знам какво съм писал, защото нищо не съм писал, а това, което ти си писал, било унищожено 90-та година – така пише във вестника.

Затова не мога да отговаря какво съм писал, само викам, че е държавна тайна. И се държа като комунист на разпит.

Сега тя каквато стана –стана. Поне ти успя да се издигнеш и стана генерал – макар и вече от резерва. С което съм горд и аз, защото съм допринесъл нещо.

Но ако трябва да си казваме истината в очите, ти не изпълни обещанието си. Не почерпи.

Пиша ти, за да ти припомня това обещание. Другия понеделник ще ходя до София да търся едни документи за трудовия стаж и ще мина през това пусто „Монтерей” да те видя. И да почерпиш. Ще нося и фотоапарат да се снимаме. Защото какво му остава на човек – славата, че е бил агент и че е помогнал на един български генерал в борбата с враговете на социализма и комунизма.

Като си помисли човек – то каквито враговете, такива и агентите, такива и генералите.

Карай – българска работа.

Довиждане

Твой агент Спас


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

vulgar
29 Dec, 2008 | 15:14

то много лесно било...решаваш да се провериш като министър и хоп...готово. Видях се колко пари струвам! Ама кой ще те направи такъв? Стига илюзии,мечти др.глупости...

Чочо
29 Dec, 2008 | 13:10

Поздравявам автора на статията за хумора и нестандартния подход при разсъжденията си.Виждам,че добре е навлязъл в материята касаеща взаимоотношенията между агент и служител на ДС.Моята забележка към него е ,че не всички агенти и служители на бившата ДС са били такива и са работили по този стереотип.Това е много далече от реалността.Приемам статията като приятелска закачка и с чувство за хумор.Гледам позитивно на съдържанието и.Един съвет към автора:ако толкова си принципен защо не вземеш да станеш министър на МВР или пък директор (генерал) на ДАНС,НРС или друга подобна институция за да видим на какво си способен.От страни е много лесно да се вадят кирливите ризи,но какво остава за честните хора които работят в тези институции за благото на обществото.Държавата се крепи на своите институции(за добро или за зло)и не бива така с лека ръка да се окалпазява труда на тези служители.Нали в края на краищата те изпълняват функции в полза на това общество.

vulgar
22 Dec, 2008 | 12:02

явно трябва най-напред да хвана Андрей4о-капазанина,дето каза,че "българи няма",да му извия вратлето като на недотакована ярка,да му се изплюя в човката и да го питам: ИМА ЛИ? Агент Райчев!? И на кучетата...дано им хареса,въпреки че се сумнявам...

Чалгев
19 Dec, 2008 | 11:37

Иначе, твоите пишман интелектуалци и...чукчи-писатели можеха да ви кажат как в нормалните ДЕМОКРАТИЧНИ държави има нещо което се нарича "бяла протестна бюлетина"

И недоволните от политиката и кандидатите росто пускат гласовете си "с празни бйлетини", но по този начин се спира....ТОТАЛНАТА ИЗБОРНА ПОБЕДА ..... с платените гласоподаватели !!!

Мутрев
19 Dec, 2008 | 11:26

Ми то тезе твои...."интелигенти" явно са платени от някого ! Защото когато туристическо-кебапчените орди отново гласуват.....ОТНОВО С ДВАЙСЕТ ПРОЦЕНТА от възможните гласове ще имат АБСОЛЮТНОТО МНОЗИНСТВО!!!


зА ДА СИ РАЗПРОДАВАТ .... и демонтират изоставената от "интелектуалците си" държава !!!

vulgar
18 Dec, 2008 | 16:25

ето,гледах току-що група интелигентни мъже,които настояват,че начинът да накажем политиците е ДА НЕ ГЛАСУВАМЕ...точно обратното на твоето убеждение,Мутрев. Естествено схващам,че така дисциплинираните поддръжници на досегашните управници,при липса на изискване за задължителни51% гласували,ще си се изберат отново...пък било и с 10тина % от избирателите,а съм чувал,че си разпределяли останалия %. Друга препоръка е да гласуваме всички със задраскана бюлетина, но пак остават тези достатъчни 10%. Твоят съвет е да изберем ново магаре,с надеждата,че няма да е толкоз корумпирано като досегашните. А НЕ ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ СМЕНИ ИЗБИРАТЕЛНИЯ ЗАКОН?!

vulgar
18 Dec, 2008 | 11:56

Отношението към ДС е показателно за поробената ни държава...защото КОЙ българин би имал нещо против СОБСТВЕНАТА си сигурност?! Очевидно става въпрос за НЕбългарска държава,а оттам и основателната българска неприязън към нея. "по делата им ще ги познаете"-каза Господ. Видяхме и разпознахме! Грабителство,безстопанственост,лъжи,убийства,разврат...КОЙ имаше силата да стори всичко това?.. ДС,естествено! Остава да се надяваме,че иде ред на най-читавите измежду нейните членове,които,дай Боже,се опрат съответно на най- читавите простосмъртни патриоти български,та малко си стъпим на краката...

Мутрев
17 Dec, 2008 | 21:49

..................Исках да кажа нещо там за надеждите на младите, но излязло с печатна грешка....

От друга страна пък....кой го е грижа за младите (ако си е осигурил собственото потомство) ???

Пък и тази фраза :"Като си помисли човек – то каквито враговете, такива и агентите, такива и генералите." е ЛЪЖЛИВА !!!

Защото именно продавайки и задника си на УМНИ врагове........ са ни такива и агентите, и генералите..... и журналистите !!!


Чалгев
17 Dec, 2008 | 21:40

Някога "Журналист или публицист" бяха ТИТЛА !!!

Днес присвоилите си тези названия са станали жалки МУТРОприслужнички и ибрикчии !!!

Срам и позор за лаещите сруще Бай Ганю....байганювци !!!

Mутрев
17 Dec, 2008 | 21:35

....."Като си помисли човек – то каквито враговете, такива и агентите, такива и генералите."
Бих добавил също и Чукчо-писателстващите идиоти, дето се отдават на "епистолярни еднодневни писания" .......вместо да се осмелят да кажат нещо конкретно по решението....да речем по ъпроса за загубените илюзии и но млодите !!!

Ама пък казват че така било ..... по безопасно..... и такива "велики мислители" не рискували..... да ги пребият с чукове...... или да ги отстрелят като зайци!

Повръща ми се от такива като тебе....аФторе!!!


vulgar
17 Dec, 2008 | 09:09

...хубава градация...следва НИЩОТО,където ви е мястото

Ние пак сме тук
17 Dec, 2008 | 08:51

На всеки километър, метър,сантиметър,милиметър,микрон

alexany
16 Dec, 2008 | 12:09

И аз го харесвам. Чета с удоволствие неговите статии

кк
15 Dec, 2008 | 23:27

Да Евгений Тодоров е умен човек и е много добре възпитан приятно е да четеш неговите коментари.Браво!!!!Да е жив и здрав и да ни радва с хубавото си писане.

мм
15 Dec, 2008 | 22:54

Авторът е умен човек.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.