Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Студентски град или в какво се превръщат мечтите...
12 Декември 2008
Не е тайна, че Студентски град все повече заприличва на долнопробен бордей с многобройните си кръчми и барове.

Потресена съм. Цяла България е в потрес. От нелепата и трагична участ на едно 20-годишно момче, излязло да се забавлява в Студентски град и станало жертва на брутална пиянска свада с фатален край. Едно момче, дошло в София, за да учи фармация.

Едно момче с отлична диплома и куфар, пълен с мечти, устремило поглед към големия град. Подобно на хиляди други млади, амбициозни хора, загърбили тесногръдието на провинцията, за да получат качествено образование и по-добър шанс за себереализация...

Подобна трагедия, разтърсила обществото в навечерието на студентския празник, ме кара да се замисля върху човешката жестокост. В главата ми постоянно изниква образа на Стоян, неговата обезумяла от скръб майка, съучениците му, свели мълчаливо глава...И нещо в мен крещи за справедливост. За възмездие!

Всеки от нас е ставал неволен свидетел на пиянска свада, на сбиване в дискотека след няколко големи питиета. Улицата всекидневно ни показва грозната си и отблъскваща страна. И ни поставя в позицията на пасивни наблюдатели на човешкото нещастие и безпомощност. Облъчени сме от насилие, което се излива от телевизионния екран направо на пода в къщи! Отровени сме от апатия, безсилни сме да изкрещим „Basta!”…

Но всяко търпение си има граници. Полицейски куршум в гърдите на 15-годишен ученик вдигна на бунт цяла Гърция. Отприщи недоволството с нечовешка сила и изкара хората на улицата. Развръзката тепърва предстои. Basta!


Разбира се , в контекста на нашата си, родна действителност, подобна акция повече граничи с научната фантастика. Тук е царството на абсурда. Тук управляващите си позволяват да се обръщат към опозицията с обидни епитети, когато отиват да им кажат, че хората не ги харесват, и оприличават протестите на интелигенцията на селски „седенки”...Изобщо циркът е пълен. Във всяко едно отношение.

Но когато става въпрос за зверско убийство, за драмата на едно семейство, безвъзвратно изгубило сина си в разцвета на неговата младост, думите просто са безсилни да опишат покрусата. Логиката се губи зад стена от въпроси, а сърцето се свива от гняв. Защото никой не се е притекъл на помощ на момчето. Очевидци са стояли безучастно и са наблюдавали мелето, след което побойниците са се разбягали, а Стоян е останал да лежи безжизнен в тревата. Каквото и да се случи от тук нататък, то няма да върне момчето на неговите родители.

Студентски град ще продължи да бъде арена за изява на всевъзможни гамени, дошли да прекарат поредната вечер в търсенето на евтин алкохол, евтини мацки и евтин сеир. Чалгатеките ще продълвават да се пълнят с псевдо-студенти от съмнителни софийски квартали, жадни за разголена женска плът и готови да скочат на бой на първия изпречил се насреща им „дразнител”. В мизерните студентски стаи ще продължат да отекват дивашките викове на изпаднали в изстъпление пияни индивиди, дерящи се с пълно гърло от прозореца: „Води ме в някоя квартална кръчма...И поръчвай! ....И се сбий заради мене”...

Защото за никого не е тайна, че Студентски град все повече заприличва на долнопробен бордей с многобройните си кръчми и барове. Защото този квартал е всичко друго, но не и „интелектуално средище”, каквото се очаква да бъде едно място, обитавано от студенти.
Студентски е строителна площадка, където всеки свободен квадратен метър между общежитията упорито се запълва с бетон, за да не остане празно място. Натъпкани в смрадливи кутийки по трима, от бъдещите „умове” на България се очаква да учат за изпити в условията на заобикалящата ги сива, гнусна, просташка... нелепа действителност!

Благодарим! Такава действителност не ни се харесва. Не ни се нрави и факта, че вече ни е страх да се разхождаме свободно по улиците. Че агресията е навсякъде около нас. Basta!

И когато същият този Студентски послужи за арена на жестоко престъпление, може би е крайно време компетентните лица и институции най-сетне да се намесят и да гарантират сигурността на онези млади хора от цялата страна, които просто имат желание да следват! На онези, които са избрали да упражняват правото си на СЪЩЕСТВУВАНЕ в България! Не в Англия, не в Германия, не в Америка...В България.

Моите най-искрени съболезнования на семейството и приятелите на убития Стоян.

Автор: Десислава Тодорова, dt@news24.bg


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

v
30 Dec, 2008 | 05:29

4аалго,ти си вдигнал ръчичките

Чалгев
23 Dec, 2008 | 12:54

Господ го разпнаха фарисеите........ а тълпата (разни хленчещи вулгарчовци викаше...Осанна)

И нямаше кой да ....СИ ВДИГНЕ ГЛАВАТА !!!



dream
22 Dec, 2008 | 18:35

дреем,дреем...

vulgar
22 Dec, 2008 | 10:20

добре,че ние умираме,а ТОЙ се РАЖДА!!!

vulgar
22 Dec, 2008 | 10:08

аз взех участие

vulgar
22 Dec, 2008 | 10:05

значи,приятел,ПРИЗНАВАШ,че всъщност НЯМА КОГО да изберем! Ей туй тя! Да изправим глави?.. Той наведе глава и чертаеше нещо по пясъка...Абе ний Господа си разпнахме...

Mутрев
19 Dec, 2008 | 21:37

Не бе, приятелю! Гласувай за когото щеш!

Пък и..........Достатъчно е просто да си избереш някой по-малко гаден.... и да е в "бита позиция"...... По този начин просто ще се стопи...."мнозинството на гласуващите под строй и кебапчените избиратели"

И като видите как някой чукча-писател ви въже...... СКАЧАЙТЕ НА ПРОТЕСТИ !!!

Щото най-вече против тези гадни ибрикчии-манипулатори трябва да се скача !!! (дето все се оплакват че уж било нямало свобода на словото)



vulgar
18 Dec, 2008 | 10:40

Най-жалкото е,че "свободния пазар" се оказва поредния блъф! То не бяха квоти,изисквания,санкции...все познати социалистически прийоми на доминиране на чиновник над предприемача...каква ти тук свобода. Освен това дребния и среден бизнес все повече се натиква в к-чи г-з в полза на едрия рогат монополист...Туй магазинче,работилничка,фермичка...някаква хрумка - забравете. 4ервения щит огражда и пази един елит, а другите са по периферията или направо аут. Командите са централни - от центъра могат само да се подиграват на наивниците,въобразили си,че могат да участват във вземането на решения. Т.н. макрорамка е поредния,невидим затвор - вече ГЛОБАЛИСТИЧЕН. Тоталитаризма,леко напудрен,гримиран,костюмиран...набира опасна скорост и наистина заплашва да стане НЕОБРАТИМ.

vulgar
18 Dec, 2008 | 09:50

Признавам,че политическите въртележки ми идвт в повече...Като ги слуша човек - всички свети води ненапити,а резултатите плачевни. В днешната ситуация КОИ да изберем? Бат Бойко,Атака...

ЛИБЕД
18 Dec, 2008 | 00:22

ПРИВЕТ на цензора

Мутрев
17 Dec, 2008 | 15:54

Сега за Вулгарчо и подобните нему, ще направя един елементарен пример:

Ако при изборите от 48 процента реално гласували са гласували за... Иван 20працунтя....за ибрям-25 прроцента, за Костюф...3процента..... е едно.

Друго е обаче ако се включат още 51 процента "мълчащи ии плачещи недоволни" ..... Тогава същите гласували за гореизбраните ще се окажат в ТОТАЛНО МАЛЦИНСТВО..... и някои дори няма да имат нужния минимален процент за да влязат в парламента !!!

А на политическата сцена ще изгрее НОВ ТИП МНОЗИНСТВО !!!

Анадънму???

Чалгев
17 Dec, 2008 | 15:46

Иначе... Симеон-втори поне една умна фраза направи - тази за смяната на ЧИПА! Щото ако си смениме робския и ревлив чип...... пичовете-политици ....ще се изселят от България !!! (и ще напълнят затворите)
Пък и пишещите къде ли не ...... анализатори и ЧУКЧИ-ПИСАТЕЛИ-журналисти ще станат за тотално посмешище!!!!

Ще видите как ще им отеснеят ризките на този род МУТРО-ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ и лъжливи българи!


Зората е пред изгрев! Народа наистина се събужда!!!

Мутрев
17 Dec, 2008 | 15:40

Вярно дето НЯМА за кого да се гласува! Но пък ако всички гласуват ..... поне за "по-малкото зло" .... ще им се скапе продажната ...демутратична математика!

Защото така ще има просто 51 процента нови гласове, които просто ще изхвърлят от парламента .... и ДПС, и БСП, и СДС-тата !!!

Пък ако решат 51процентата "негласуващи" ....могат и да си набедят някое магаре, и да го направят президент ! Така че..... по-добре магаре, отколкото продажни политици, нали ???

vulgar
17 Dec, 2008 | 09:01

Мутрев,ако наподобя поговорката "Залудо гласувай..." все едно призовавам да се гласува за луди... Но не бил луд този когото са избрали,а онзи,дето го избрал. Нали сума народ гласува /без мен/ за Негово нанагорнище долно...Е?!? Или сега ще е Горно нанадолнище...и вместо да "сменяме ЧИПа", казваш да сменим ПИЧа...

Ч
16 Dec, 2008 | 23:02

Хей жалки чалгаджий защо изтривате

vulgar
16 Dec, 2008 | 16:25

Мутрев,кажи ми за кого да гласувам ! Ако не са Станищеф, Гологан или Неговото нанагорнище - ще те послушам. Ако не те затруднявам дай и някой-друг аргумент. Аз в никакъв случай не твърдя,че в България няма читави хора,но КЪДЕ СА,ще ги има ли изобщо в списъците,коя е организацията им...Казваш "младите", но има социалисти,царисти,етнисти - общо взето-политкариеристи. Как можем да променим избирателния закон и т.н. та да бъдат издигнати свестните българи?

Мутрев
15 Dec, 2008 | 15:00

На 4ДС ще напомня само ...... да не му се случи "диво прасе" да го подгони! И тогава ще види дали има, или не...Българи! Тикво ДРС-арска .... да не си мислиш че всички в бг са етнопродажници и платени чужди маши???

Пък на Вултарния празноглавец ще напомня да спре със "чезнадеждието си" ! Като не знаеш кой точно ти е враг - бори се някак си ......ЗА ИДЕАЛИТЕ , а не "срещу...нам кой си"..... който може и да е другия....

Петр Дънов ви каза още преди много години, че в библията е погрешно преведено ...онова там за..."Който не е с мен, е против мен"


Вярната фраза е: - КОЙТО НЕ Е ПРОТИВ МЕН - ЗНАЧИ Е С МЕН"

Т.Е ...... АКО имаме обща идея....можем всички да се борим ЗА тази идея!!!

А общата идея на гражданите на една държава не е ли...благоденствието на поданиците и силата на държавата ? И не се ли спират продажните гадове поне с ИЗБОРИ ???

4ДС
15 Dec, 2008 | 08:57

Винаги ще намираме подходящата абревиатура за да продължим да ви управляваме! И ще продължаваме да ви баламосваме с ласкателства...че сте най-интелигентната нация /след нас,естествено/...и други подобни, докато не признаете правотата на скъпия ни ортак Андрей Райчев, който в прав текст ви каза,че не сте никакви българи,че такива изобщо НЯМА !

Анонимен
14 Dec, 2008 | 17:23

Поне да не се върне ожтново Н.В. Цар Симеон ІІ, известен комарджия и крадец на държавни имоти. Но в България всичко е възможно (даже да ти върнат два пъти крадените гори).

vulgar
14 Dec, 2008 | 13:57

kogato "синя" София бе залята от милиони - кво стана? СДС- съюз на държавна сигурност и масов обирджилък...и другите филиали на ДС - ДПС/ на Пискюлите/, ДСБ /на бирниците, НДСВ/на Негово височетво/...Или за спорта да се разтъпчем,пък което и ДС да вземе отново властта ...не е важно?! ХАЙДЕ НЕ ХОДЕТЕ ЕДИН МЕСЕЦ НА РАБОТА!!! СТОЙТЕ СИ У ВАС!!! Правителството ще падне! Но КОЕ ЩЕ ДОЙДЕ?..

dim
14 Dec, 2008 | 12:59

пичове, ако излизахте по улиците толкова колкото пишете коментари тука в нета ... можеше и да е по различно положението ни ... можеше и нещо да се промени

Като стачкуваха учителите родителите ги плюха - вместо да ги подкрепят, утре те като стачкуват учителите ще си го върнат навярно

всичко в наща държавица е такова ... тъпоъия и малоумие ...

vulgar
14 Dec, 2008 | 09:27

е добре,всички знаем кое не е наред,но като изтъквам първопричината..."стига с този примитивен антиционизъм".Ама моля ви,ако не виждате срещу кого,срещу вятърни мелници ли ще се опълчите. И аз бих желал да съм професионалист и като д-р Хаус с прецизен скалпел да изрежа тумора от снагата на България, но когато самите българи не го виждат,или дори ми се карат,че упреквам невинните 4еКисти...сори,пич. да продължават да те цоцат кръволоците,а ти им се извинявай,че се намират разни примитиви,които ги обиждат на сатана. Наистина трябва да сте слепи да не виждате потопа от про4ифутска пропаганда,с която ни заливат ежедневно по телевизията напр. Тия хазарски разбойници,поюдейчени някога,когато ние сме приели християнството,са 4еКистите,за които ви говоря...Те бяха комисарите на комунизма,а сега малко префасонирани - на глобализма...все 4ифутизма. Само дето не виждам как бихме могли да ги победим! А най-малко - като няма съзнанието,ЯСНОТО СЪЗНАНИЕ, че те са палачите на България...е,разбира се ползват за черната работа еничари,лумпени,кариеристи...и други някои етноелементи, обитаващи България,но които в никакъв случай НЕ СА част от нацията ни. Българската вина следователно е в НЕВЯРНАТА ДИАГНОЗА на болестта

anonim
14 Dec, 2008 | 05:13

Моите съболезнования към близките! Трагедията в случая е голяма, но гнева за възмездие не трябва да бъде персонално насочен само към извършителите на това деяние, а към държавната система и управление, които създадоха и създават условия и предпоставки за възникване на такива трагедии. В държавата цари анархия на всички нива на управление! Корупция, далавери, битова и организирана престъпност, мафия, убийства, беззаконие, липса на морал, ред и правосъдие - това отдавна е наше ежедневие! Единственото спасение е в промяната! Пълна промяна в политиката и управлението на страната! Промяна на стария, корумпиран политически елит! Нови хора с нов Европейски обществен морал, нови бизнес правила, безмилостна борба с корупцията, организираната престъпност и мафията по всички етажи на властта. Равенство пред закона за всички! Достоен и спокоен живот на този горд, но тъпкан и унижаван с години български народ!!!

vulgar
13 Dec, 2008 | 22:59

ПРАВОСЛАВИЕ, БЪЛГАРСКИ ЕЗИК, НАЦИОНАЛНА КУЛТУРА!!! А не неясни западни ценности. Не 4алга, пустословия за толерантност,разюздана слободия...И по-малко 4ифути в управлението на държавата. Нека се определят дали са повече българи,или държат за Израел,Турция,Занзибар...повече отколкото за България.

vulgar
13 Dec, 2008 | 16:09

Щом ти харесва ще наричам 4ифутите 4еКисти - да няма антицинизъм!..сионизъм и пр. Едно е сигурно: борбата е безмислено жестока / подчертавам БЕЗМИСЛЕНО/ когато е неясен истинския противник. Много лесно тогава бунта може да бъде използван...от същия...както често става. И язък за барута! Много дим,малко огън - файда йок! Потъпкани менти,екстременти,експерименти - поредно фалшименто. Ме4ти - сън в зимна нощ. Бяла смърт. Лайна и помия. Свобода? ОТ КОГО?! ОТ КАКВО?! Да речем национална стачка! О.К. Всички си остават в къщи - седмица,месец...Правителството пада. КОЙ ИДЕ ? Б.Б.то? Някой познава ли тази тайна организация ГЕРБ?.. Че е на чегета - ще го преглътнем. Но оттам нататък? Ама то има ли нещо с тежест в обществото,което да не е сврзано с ченгетата...от добрите макар. Кой ще изгради държавата и как? Имали програми...АМАН! Програма,а кото ни настъпят оттук-оттам...грампрома и т.н. Назад,назад,моме Калино!

Чалгев
13 Dec, 2008 | 14:23

Стига и ти с твоята злоба и примитивен антиционизъм бре....вулгарен!!!

ВЯРА,НАЗЕЖДА И ЛЮБОВ - са все още в основата на НАДЕЖДИТЕ на младите !!!

Покажи им че вярваш в тях..... че се надяваш ТЕ да спасят родината ни !!!!

(и дано се сетят че на вълка му е дебел вратът, защото САМ си върши работата !!! Т.е.,....... за станат наистина активни, а не "....да чакат на политически зеленчуци" дето....екскурзианти и мангали ги избират !!!

анонимен
13 Dec, 2008 | 14:20

НЯМА ЛИ КОЙ ДА ПОПИТА МИНИСТЪРА НА МВР КАКВО СЕ ПРАВИ, ЗА ДА СПРЕ ПРОДАЖБАТА НА ДРОГА В ЗАВЕДЕНИЯТА НА СТУДЕНТСКИЯ ГРАД. ЗАЩОТО ХОРАТА, КОИТО УБИХА МОМЧЕТО, СА БИЛИ ДРОГИРАНИ, С НИЩО ДРУГО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОБЯСНИ БЕЗПРИЧИННАТА ИМ АГРЕСИЯ И ЖЕСТОКОСТ.

vulgar
13 Dec, 2008 | 00:19

вий,с мечтите,я докарахте до тука...МЕЧТИ?! Що за 4ифутска измислица. Какви ме444ти. Има ВЯРА,НАДЕЖДА,ЛЮБОВ! Има Иисус Христос! Ме4та на английски е СЪН,а Господ каза: "Бъдете будни...и молете се" Недейте спа,демек - ме4та. Сънят ражда 4удовища! Затуй, СЪБУДЕТЕ СЕ!!!

мерджан сали
12 Dec, 2008 | 17:23

Всички "боклуци" се събраха в София от цялата страна,вие какво очаквате да стане?Студентски град за мене е едно предградие,а не една "инелектуална среда".
Моите съболезнования на семейството и приятелите на убития Стоянл


Mутрев
12 Dec, 2008 | 16:04

Да ! Тъжно е!
Но пък.... нали и в странни и редителски стратегии отдавна е казано че едно общество се разбива най-вече чрез сриване на ценностните системи на подрастващото поколение ?

Да не мисли някой че сега студентите ще се мобилизират както в Гърция ..... за да разбият тези странни "отровни гъби- барзаци" .... или пък ще напомнят на политиците да си направят национално-отговорна стратегия и да а следват ???

Да не си мисли някой че ....биещите се като вехтошари за пари и имоти и власт български православни свещеници ...ЩЕ ПРИЗОВАТ КЪМ ОСЪЗНАВАНЕ И ГРАЖДАНСКО ДОСТОЙНСТВО ???

Бог да пази България и изоставеното и ...идващо поколение !!!!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.