Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Европа и българските привидности
Георги Папакочев - 11 Декември 2008
Георги Папакочев се спира върху изпратените от ЕК сигнали.
Георги Папакочев
Георги Папакочев

Визитата в София на генералния директор на дирекция „Разширяване” на ЕС Майкъл Лий произведе новината, че само след месец в България ще пристигне мисия на съюза, която да провери напредъка в особено проблемните области.

Високопоставеният европейски чиновник Майкъл Лий като че разочарова българските управляващи. Противно на тяхната войнствена риторика след спирането на 220-те милиона евро по програма ФАР, в която гостенинът беше визиран лично като виновник за тази обидна „несправедливост”, в София той обезсмисли подготвените нападки срещу него с твърде поучителната за местните политически нрави европейска дипломатичност.

Г-н Лий даде да се разбере, че зад решението за спирането на фондовете стои цялата ЕК, а визитата си е осъществил „по молба на комисаря по разширяването Оли Рен”. Гостът даде поредния шанс на страната
 и успокои предколедно изнервените български управляващи, като ги увери, че техните усилия са в правилната посока, и че за появата на конкретни резултати е необходимо още време.

 Така, привидно, тонът на диалога София-Брюксел изглежда нормализиран и досегашното статукво в отношенията на 26-те с най-проблематичната и най-бедна 27-ма членка на съюза – възстановено.

Но това е само привидно. Както е известно, обсъждането на темата за спрените еврофондове беше стратегически отложено от „Тристранката”, както в България наричат Съвета на лидерите на управляващата коалиция, също за края на идния месец, най-вероятно след проверката на техническата евро-мисия.

През настъпващите коледно - новогодишни празници и честванията на следващите ги многобройни януарски светии, едва ли изпълнителната власт може да направи много за реанимацията на двете разплащателни агенции, за повишаването на административния капацитет, за потягането на контрола върху евро-средствата или за децентрализираното управление на фондовете.


Заяждане с България?

Дори по-лошо – ангажирани все по-интензивно с набиращата скорост и сила предизборна кампания, партийно оцветените ръководства на институциите ще поверяват все повече оперативната работа около европейските пари на странни фигури от управленската периферия, като един зам.-министър на регионалното развитие, който обяви шумно по медиите, че „въобще не искал да разговаря с Майкъл Лий” и че спрените средства били „поръчкова схема” и „заяждане” с България.

Известно е, че злобата, подобно на алкохола, замъглява съзнанието и пречи на трезвите оценки. Генерирането на антиевропейски емоции в България е възможно да доведе ситуация, в която националните интереси, политически и икономически, могат да се „разтворят” в киселината, произвеждана пропагандно от нейните собствени управляващи. Това е недопустимо. И вероятно българите предстои най-сетне да го проумеят.

Deutsche Welle


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

vulgar
30 Dec, 2008 | 05:44

м4, по какво се различават трезвата от пияната свиня? Защото м/у хората ИМА разлика-независимо трезви или пияни

Атентът
19 Dec, 2008 | 21:48

А бе колега, малко ли ти плащат от Дойче Веле и от шпионските резидентури, че и тук засираш хората с манипулациите си ?

Мутрев
13 Dec, 2008 | 14:14

Господин Папакочев, вярно е дето....."...... че злобата, подобно на алкохола, замъглява съзнанието и пречи на трезвите оценки.( но не усещаш ли как хората се събуждат ?)..... - И наче......" Генерирането на антиевропейски (пък и на проевропейски) емоции в България е довело вече....до.... ситуация, в която националните интереси, политически и икономически, СА СЕ се „разтворИЛИ” в киселината, произвеждана пропагандно от нейните собствени управляващи. ( кАКТО ТИ КАЗАХ ОБАЧЕ....хората вече псуват не само политшцшти, но най вече ибрикчиите от твоята класа на "Чукчи -писатели".
И ........... българите ЗАПОЧВАТ ..... най-сетне да проумЯВАТ.



vulgar
13 Dec, 2008 | 09:34

Колега Чалгев и Мутрев, на моята възраст помня как едвам оттървах боя по Великден от 4енгетата...Та тези 50години /от1944/ най-напред удариха ВЯРАТА...после отнеха собствеността на хората. Последвалата половинвековна тотална деморализация...доведе до днешния пълен РАЗПАД. Почти не остана ниша за елементарно укритие и духовно оцеляване освен ...в дълбините на собствената душа,но с нищожни,дори никакви възможности за обществена дейност. Мерзостта на запустението вече е действителност! Ще рече - дошъл е края! Господ да ни е на помощ!!!

Чалгев
12 Dec, 2008 | 15:53

Господа и дами,
Не видите ли как ....Мутро-чалгести политици са си назначили и ибрикчии-журналисти да наричат всички другомислещи, или стратегически назионалноотговорно мислещи за.....Бай Ганьовци и Мутри.... или чалги ?

Май единствения начин да им се каже нещо е..... ДА СЕ ДЕКЛАРИРА ЧОВЕК....МУТРО-ЧАЛГАДЖИЯ !!!

Бог да пази България !!!

Mутрев
12 Dec, 2008 | 15:47

Бе то и аз ги недолюбвам ЕК, но пък и нашите дупедавци си харизаха не само ....Атомнте централи..... за да си "внасяме ток" от ....Албания....с цинкови кофи ???

Иначе..... и господин ПапаЛкоча....можеше да ви каже по-вътрешни информации за "стратегическите игрички около демонтирането на държавата !!!

И около повече от продажното поведение на уж-българските политици!
Но това е също като световната криза дето уж нямаше да ни засегне..... а сега започват странни ....кризисни удари и пренастройки на "ръководството на псевдо-държавата ни"

Но пък .... най страшно е когато БАЙ ГАНЬО стане ....политик, или журналистин...... и реална майкопродажна МУТРА !!! (като писалия горе ПапалКочеф..... и странната ни политическа безглава.....ТРИГЛАВА ЛАМЯ !!!

гоуст
12 Dec, 2008 | 10:52

вижте "Забранена любов"/ по-добре не я гледайте,въщност/...още една сигурна ПРИВИДНОСТ...на изкуство. Защото когато си разгадал някак матрицата на 4ифутизма,един само поглед е достатъчен за да схванеш огледалното несъответствие между заявка и резултат - защото става дума за РАЗРЕШЕНА всъщност ПРИВИДНОСТ на любов...т.е. съвършено МЕНТЕ! Поредното менте,с което притъпяват вкуса ни към ИСТИНАТА. Аман от боклуци,господа...при това канцерогенни!

vulgar
12 Dec, 2008 | 10:06

да си призная...вече не вярвам нито на очите си,нито на ушите. Уличат някого в нещо нередно,а той като излезе с едни приказки...гледаш,слушаш...абе добър човек,мааму стара. Пък нали и доказателства неоспорими са нужни за да го заклеймим,а доказателства - йок. Даже си мисля,че ако успея някак да приклещя Райчев и да го подхвана за изказването му,че "българи няма",сигурно така благо ще го заусуква,че НЕ ТОВА е искал да каже...и т.н. "По делата им ще ги познаете...защото едно говорят,а друго вършат",каза Господ. А народа: "Казана дума - хвърлен камък". Тъй че с техните камъни,по техните глави и толкоз. Щото байгън вече

БОЙКО ОТ БРЮКСЕЛ
12 Dec, 2008 | 00:39

Брюксел

“Такъв срам не съм брал никога, заради това правителство”. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който е в Брюксел за участие в среща на европейски държавни и правителствени ръководители от Европейската народна партия /ЕНП/.

Преди нея обаче Борисов бил на друга среща за фондовете и измамите в ЕС. “Всяка дума бе свързана с измамите, с корупцията, със спрените пари за България”, обясни Борисов пред български журналисти. Той окачестви като “самоубийствено поведение” втвърдяването на тона на България към Брюксел заради спрени европейски средства. Този тон на виновен, който да се прави на сърдит, не го приемам. Направих изказване, че българският народ не заслужава това поведение и се надяваме в скоро време да има избори и да се прекъсне тази практика, подчерта Борисов.

Българският народ не заслужава да бъде третиран като най-корумпирания и най-санкционирания народ в Европа. В България има политически партии, които са готови да носят отговорност, добави той. По думите му в момента заради това правителство имаме милиарди загубени безвъзвратно пари.

За разлика от правителството, ние от ГЕРБ искаме всякаква помощ - мониторинг върху всички министерства, поне две-три години наблюдение на всяка сделка, на всеки конкурс, на всичко, което правим, докато не възстановим доверието. Така ще бъде, ако ГЕРБ спечели парламентарните избори, изтъкна Бойко Борисов.

АСН

vulgar
11 Dec, 2008 | 13:19

всички медии в България /предимно 4ифутски/тръбят за убийства,изнасилвания,кражби...а не за "незнайния поет",написал:"Да се завърнеш в бащината къща,когато вечерта смирено гасне и тихи пазви тиха нощ разгръща да приласкае скръбни и нещастни."-----"О,скрити вопли на печален странник,напразно спомнил майка и родина!"

Марети
11 Dec, 2008 | 12:29

Райчев - на брускети

!!!
11 Dec, 2008 | 12:24

и да не забравите,че Андрей Райчев каза:"българи няма"

vulgar
11 Dec, 2008 | 12:07

...и понеже няма начин да не ме обвиняват в "антисемитизъм",ще ви кажа: УБИЙТЕ 4ИФУТА...В СЕБЕ СИ!!! Това е едно добро начало! Соломон да пасе...по привидните си български владения. Защото те владеят само ако са завладели душата ти. И когато разберете,че душата ви НЕ Е ПРИВИДНА,тогава и България ще започне да изплува от мъглата...ИСТИНСКА

vulgar
11 Dec, 2008 | 11:22

уви,след далечното управление на рода Дуло,България е къде повече,къде по-малко едно ПРИВИДЕНИЕ. След "призрака на комунизма"- хептен. Започвам да си мисля,че с всичките си негативи,турското робство е направо шербет,в сравнение с 4ифутското,след1944г.-тотално МЕНТЕ! Лъжата стана "най-естественото"нещо,а тарикатлъка - най-ценно качество...щъ купи и щъ продаде - най-висока похвала...Политическото робство от векове възпита странен национален характер-да оцеляваш поединично и на всяка цена...Моралът стана мерна единица на възможността! Ако нещо МОЖЕ е МОРАЛНО,ако не - НЕ Е. 4ифутската демагогия е станала ЧАСТ ОТ САМАТА НИ СЪЩНОСТ. Даже добронамереността ни е покварена,защото нали пътят към ада бил постлан с добри намерения...Ате са фалшиви априори в среда,изключваща подобни намерения...те просто нямат почва. Виж 4ифутизма,като най-лесен за консумация ИЗБУЯ У НАС с пълна сила.И ако беше физически сигурно щяхме някак да се справим,но този път ни удариха МОРАЛНО!!! Има ли нещо стойностно от духовните ни устои,което да не бе омърсено,отречено,подиграно...Моралът е фундамента на всичко останало,а сме свидетели на тотална ДЕМОРАЛИЗАЦИЯ. Оттам нататък за враговете ни е лесно да ни работят както си пожелаят.Сори,но днес наистина всеки трябва сам да се спасява!Повече от всякога досега.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.