Факти, Анализи, Коментари
   27 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Хербаризираната столетница
Георги Папакочев - 20 Ноември 2008
След клипа зрителят буквално онемява. После се пита дали всичко това е заснето, за да бъде размножавано като спам ...
Георги Папакочев
Георги Папакочев

Паянтово трамвайче от 20-те години на миналия век крета през гората към „Семинарията” в София, а негов ватман е българският премиер. Това показва каченият в интернет клип на БСП, посветен на конгреса на „столетницата”.

Върху посланията на видеоклипа се спира Георги Папакочев.

 Черно-бялото филмче е толкова шокиращо „знаково”, че българският му зрител инстинктивно се замисля в кой век живее и променило ли се е нещо през последните 20 години в България. Ако се съди по творческата кинематографична инвенция с участието на двама популярни изпълнители и един статист, а именно ватманът Сергей Станишев, другарят му от „бойната група” и настоящ министър на културата Стефан Данаилов, изиграл славни роли в киното с името „Серго”, и накривилият каскета поизпаднал възрастен симпатизант, пътник в трамвая, неволно в посттоталитарното  съзнание на българина изплуват „незабравими” символи от миналото

Ръчките за управление на раздрънканото трамвайче, пъплещо по зигзагите към някогашния „Дворец на пионерите”, сега Семинария, са в ръцете на младия български министър-председател. Подобно на „Великия кормчия”  и „Бащата на народите” в Москва, а защо не и на царствения татко на неговия коалиционен партньор, който навремето е управлявал локомотиви, сегашният водач уверено кара вагончето напред, а над главата му се мъдрят ръждясалите многозначителни табелки „На предната платформа – 15 места” и „Забранено е да се говори на ватмана”.

 След кратък тръс, както навремето във филма за терористите от бойните групи „Черните ангели”, в трамвайчето се „мята” някогашният хубавеляк, а днес натежал и побелял високорейтингов министър на културата, който на шеговития въпрос на ватмана-премиер „Не е както едно време, а?”, му отговаря на „ти” с думите на непоправим фанатик: „Прав си, не е, но мечтите и идеите останаха все такива!” Тогава в „бойната група” на кретащото трамвайче се включва оръфаният пенсионер-пасажер , който с ръка на гърдите произнася пламенно: „Сергей, тук са и идеите, тук са и мечтите ...”
 
И върху мелодията от култовия комунистически сериал „На всеки километър” грейват алените надписи: „47-ми конгрес на БСП. Управляваме с идеи и сърце”. 

         След клипа зрителят буквално онемява. После се пита дали всичко това е заснето, за да бъде размножавано като спам в интернет, за постигане на пропагандния ефект на победителя в президентските избори в САЩ, или наследниците на „столетницата” действително са се хербаризирали по този разтърсващ начин.

 Но скоро махва с ръка, и си казва „Да, те още са на всеки километър, чак до края на света”. И такива ще си останат. Върху малкото раздрънкано трамвайче.

DW


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

vulgar
21 Nov, 2008 | 09:34

Бай Пешо,току-що в Копанаров Live,стана дума за българската търпимост,толерантност и тинтири-минтири...Дали ако съм влюбен в него,той би признал правото ми да го обладая- свободна страна сме,пък ако е и по взаимно съгласие...пей ходжа. Той,освен това,бил атеист,тъй че и от Бога страх няма...Копанаров Love ще стане предаването му - но поне на Азис да мязаше...а то кютук необработен

бай Пешо
21 Nov, 2008 | 08:41

Жоро, стой мирен и не дърпай дявола за опашката, щото и на теб ще ти излезе тиража като на адаша ти Копанаров.

vulgar
20 Nov, 2008 | 13:59

да припомня в какво се състои хитростта на 4ифутите,на "камъните"примерно / щайн - камък/ . Хитрината е,че уж са от различна националност: "руснака" Айзенщайн,"германеца" Айнщайн,"българина"Вагинщайн...все 4ифути всъщност,а има и с не така явни имена,внедрени в различни страни,на които трябва да вредят. Но КАМЪКЪТ,който ОТХВЪРЛИХА зидарите/т.е.масоните/ СТАНА ГЛАВА НА ЪГЪЛА - Господ Бог Иисус Христос !!!

vulgar
20 Nov, 2008 | 13:43

...радвам се,че използват ника ми съмишленици,а не провокатори. Само не допускайте грешката,че става въпрос за тъпанари...доколкото невменяемата организираност на 4ифутистите просто е АНТИЧОВЕШКА и АНТИБЪЛГАРСКА , но не и ТЪПА. Напротив - хитра,подла,нечистоплътна,лъжлива,злобна,нагла,...и вече...на всеки сантиметър

vulgar
20 Nov, 2008 | 13:30

Те се чудят какво да измислят за да натрапват още тъпите си комунистически идей

vulgar
20 Nov, 2008 | 11:55

...с мечти и идеи...въх - посиращо!

vulgar
20 Nov, 2008 | 11:50

...Тенекеджиева,примерно...можеха да забременят

vulgar
20 Nov, 2008 | 11:45

понеже естетиката на клипа е типично Вагинщайнова, вече споделих,че му липсва малко още персонаж...бременна еврейка,потомка на многомилионните ОЦЕЛЕЛИ от ИЗМИСЛЕНИЯ "холокост",но пък щеше да стане накъртващо нереалистично - кой от тези се вози в трамвай? Но пък чалгата щеше да припомни,кой ще наследи батмана! На тези посерговци им постилат още преди да се родят


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.