Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Унижение
Георги Папакочев - 13 Октомври 2008
Сегашната държавна власт не само мрази своите граждани, но и ги унижава непрестанно.
Георги Папакочев
Георги Папакочев

Събитията през отминаващата седмица доказват за пореден път, че сегашната държавна власт не само мрази своите граждани, но и ги унижава непрестанно.

Подобно на тинята, която има своите дълбочини, така и човешкото унижение има своите  необятни измерения. Много българи  вече са във фазата, в която приемат униженията, на които са подлагани, като нещо закономерно и неизбежно. Поради което често дори не им хрумва да защитят елементарното си човешко и гражданско достойнство.

От години насам животът в големите градове е особено тежък, а в българската столица – понякога непоносим. Който не е преминавал града с неговия примитивен обществен транспорт, вероятно си е спестил парещото унижение да прахосва часове от живота си в очакване на нередовното старо, мръсно и претъпкано возило, сумарно да пропилява безценно време и нерви в ендемичните транспортни задръствания, причинени от съзнателно поддържаната десетилетия селска инфраструктура на големите населени места и на столицата. По време на  голямата блъсканица в т.нар. ”превозни средства” в началото и края на работния ден, вие ставате не само свидетел, но  и принудителен участник в изстъпления, след които се чувствате унил и смачкан в буквалния и преносен смисъл. Участници в тези ексцесии на изнервената тълпа всекидневно стават деца, младежи, жени и възрастни хора.

Държавата ви унижава и в собственото жилище. Тя ви задължава да плащате сметките за ток и отопление на онези клетници или хитреци, които категорично отказват да правят това поради недоимък или просто поради липсата на елементарен обществен ред. Защото принципът на „комуналките” от зората на комунизма продължава да владее умовете и практиките на много фигури от сегашното управление.

Вие сте унизени, защото от скандалите около новите „стари” силови структури на държавата отдавна сте разбрали, че продължават да  ви подслушват, следят и манипулират по начина, по който са го правили с вашите родители и техните родители. Вие сте смачкани от натрапчивото повсеместно медийно присъствие на мрачни фигури от тоталитарното минало които и днес продължават менторски да ви „изясняват” нещата от живота и властта, и подсъзнателно да ви внушават, че те са вечни, защото „тяхното дело е правилното”!

Вие сте обезверени, тъй като всичко това се случва пред очите на вашите деца – в училище, на улицата, в сладкарницата. И когато четете във вестника съвети как да откривате педофилите, които преследват същите тези деца, отново се усещате сам, безпомощен и неразбран. Казано иначе – унизен от липсата на държава, на общество и на елементарен морал.

Унизени сте и от факта, че повече от половината ви сънародници нямат никакво доверие в парламент, правителство и политически партии, както сочат данните на съвсем скорошно европейско изследване. Потиснати сте от констатацията, че над 80 на сто от вашите съграждани не вярват на никого от околните, а половината са убедени, че повечето хора биха ги излъгали.

В крайна сметка свиквате. Или се примирявате с реалностите. Така, както сте свободен човек и набеден европеец. Така, както сте българин.

Deutsche Welle


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

муспи
22 Oct, 2008 | 00:33

Слущай израил! Аз, йехова, вашия дявол, се разпореждам: да се осигури качествено производство на натурално свинско месо, без химия, по всички континенти, за да задоволи Моят народ най дълбоките си копнежи. Откито консумиране, сякаш не съм ви казвал, че всичко е ваше, и Аз съм на ваше разположение. Обаче, люде Мой, и Аз като вас не правя нищо от юнашки бабаитлък, а искам най напред контракт. Свински пръжоли с европейски вина и бели европейки ще ви сервират и предлагат свойто тлъсто, доколкото искате. Обаче, плодове на Моята Похот, - срещу кръв! Реки кръв на бели европейци, и ще познаете че Аз съм си Аз. Отначало почнете с България. При добре свършена работа в това враждебно място, синагогите ще открият ежесъботни свински барбекюта, само за вас (имайте предвид - натурално свинско!), за да познаят гоите че и Аз мога. Смятам, че е хабеж на време и писане да ви напомням, че за свинското и за кръвта няма да се изръсите нито цент, все пак говоря на обучени братя. Аз ви обичам, защото разчитам на вас. Шалом.

seemore
17 Oct, 2008 | 17:35

Геноцидът (от гръцки:γενο - род, племе и латински:caedo - убивам) е международно престъпление, при което се предприемат действия с цел да се унищожат частично или напълно представителите на дадена националност, етническа, расова или религиозна група посредством:

* убийство на членовете на тази група;
* причиняване на тежки повреди на здравословното им състояние;
* насилствено възпрепятстване на тяхното възпроизвеждане;
* насилствено изселване;
* причиняването на каквито и да е тежки условия за живот, с цел унищожаването на тази група.

Някой трябва да спаси този народ, но кой ли...

кирил
17 Oct, 2008 | 12:54

хм......и статията и коментарите пораждат много мисли. Особенно последния - помогни си сам.
Помня, преди време, един министър на търговията от СДС казваше същото - ми ние се "оправихме", "оправете" се и вие - и тези които сами се оправиха, презират и мразят тези, които не искат или не могат, по най различни съображения, да се оправят сами. А едно от тези съображения на такива хора е, че биха искали за всички да има "оправия", и дори си "пропиляват" живота за това! Толкова бих казал за "оправянето" сам.
Но, изниква въпроса от статията на г-н Папакочев - е и?
Всички виждаме и знаем за тези неща - е и?
До сега какво ли не опитахме - всички видове партии, всички видове управления, протести и т.н и т.н. - е и? Да има някаква промяна? И какво правим от тук нататък, да питам аз с любимия въпрос на политици, полицаи и така наречени бизнесмени - какво правим от тук нататък?
Ми г-н Папакочев, уважаеми дами и господа, ми то май не остана вече друго освен да се хванем за пушките!
Е добре, ама и това е правено! И пак - е и?
Революцията изяжда своите деца и родители!!! Щото след всяка добра промяна, отгоре изплува така наречената пяна - най-амбициозните, най-желаещите, но в никакъв случай най-можещите!!!
Тези последните, сокато се заемат да оправят променената държава, общество, нация - другите с голям ентусиазъм в приказките се заемат да вземат всички важни постове в държавата за да направят държавата своя собственост, щото сега им е паднало.
Това е положението до сега от историческа гледна точка!
Та пак изниква въпроса - Е И ?
Какво да правим? - quo vadis?
Колко пъти е задаван този въпрос...........
И все така си стои открит......

софиянец
17 Oct, 2008 | 12:17

да, чешем езици, всички, но с чесане се решават много въпроси и проблеми. трябва да се говори и да се действа - и двете, едно по едно е малко странно.
а за унижението - много хубаво се дадоха няколко примера - единия дава, другия получава, или 50-50, та не е ли същото и с унижението - единия унижава другия допуска да бъде унижаван.
но това са много високи ценности, които търсим в хората при положение че в сф около 70% от хората/дано не са повече/ действат първосигнално, първично, без мисъл/. децата са най-чистото, най-умното, най-ценното ни - но всъщност кой ги обучава, пак ние - онези около 70% без ценности - с основна задача да са нахранени/преяли/, облечени/с два пълни гардероба/, мобилизирани/ с около 2 коли/, подслонени/ с около 2 апартамента/ - невъзпитани, необразовани и безрелигиозни хора, носещи със себе си група възхитителни пороци - неуважение на ближния, алчност, омраза, мързел.
за какво унижение можем да говорим от друга страна - та ние самите заслужаваме ли друго?!?
тук ми хрумва и друг въпрос - защо ни харесва самите ние да се унижаваме, и себе си и един-другиго - може би защото се чувстваме виновни и се наказваме, защото сме грешни, но пред кого - пред следващите поколения ли, пред предишните ли или пред природата майка - май и трите?! не трябва ли да се обичаме ...
и уважаеми съграждани, лесно решили проблемите си с преместване на тялото в други предели - та това е най-лесното. имаме огромното щастие да живеем в свободна държава и всеки да може да тръгне накъдето си иска и да каже "аз си реших проблемите". а какво е решил след като е избягал и е оставил решението на някой друг, отговорността за решението също, и изпълнението. вярно, казват че верния път е трудния, но човек е устроен да търси лесния път, като водата, но така е първично устроен човека, ако се е развил до някакво ниво той започва да се бори, а не да бяга.
Не бягайте - борете се, уважаеми съграждани, напуснали бойното поле поради страх ...
а за себе си мога да кажа, че съм щастлив - та нали затова живея - за да съм щастлив! опитайте и вие!

КАБАК
17 Oct, 2008 | 11:44

Харесах стаията. Но съм съгласен,че зависи всичко от всеки един.
Убеден съм в това,че всеки един от нас е като клетка съставляваща единия организъм на човечеството,като цяло.
Когато човечеството проумее тази прста истина,когато хората обгърнат с обич природата и света,който ни заобикаля,когато се вгледаме- /в така наречените от нас нисши организми ще установиме,че отговор има за всеки въпрос изникнал пред нас висшите/.
И как да стане това...? - просто Е !.... Абсолютно всеки един от нас го знае,вижда,осъзнава и разбира....Та може ли да има нещо по-чисто и неопетнено от ДЕТЕТО.!?.. Ако ДЕЦАТА бъдат издигнати в култ- на пиедестала на уважението и зачитането им като най-съкровеното благо на обществото,всички ние ще придобиеме друг облик и поведение към нас самите и себе дори.
До тогава....медиите ще се радват на "имане на работа",ще бълват писания и снимки с огромни цветни заглавия- за извратеноста на обществото- за алчноста и егоизма-за злобата и омезрението изпълващи душевността на НАС-знаещите и можещи скодоумници.
Какво им даваме - Да си ОТВОРИМЕ тъпите мозъци и да проумееме,че това,което правиме с ТЯХ с ДЕЦАТА си ще ни се върне тъпкано,като бумеранг....
Не можело да се измисли свястна система за обучение...-така ли...на Ви тогава "на учителя С любов"........
Не можело с дрогата да се справиме...на Ви" високо интелектуални и всестрано развити личности".........
Не можейки семейството да преживява......,няма семейство,.....има проституция........

diadoto
16 Oct, 2008 | 21:07

Мога да се съглася с предложението да започнем първо от себе си.но понеже познавам отлично Жоро Папакочев,все пак съм почти три десетилетия в медийте съм съгласен с него.Добре аз почнах от себе си.Бях рамо до рамо с незабравимия Д-р Дертлиев.Той беше и е моят кумир.Човекът който не се отказа до последния си дъх от правото на всички да живеят и се трудят в съвременния живот на Демокрация и пазарно стопанство.Г-н Папакочев е един от първите наши журналисти с будна съвест и отговорност пред обществото.Как може сам да промени нещо което ние всички трябва да променим заедно.С Д-р Дертлиев,мир над прахът му ,ние социалдемократите дадохме шанс на столетницата да промени себе си ,да промени отношението си към новите изисквания на демократичното общество.За съжеление ТЯ пропиля тази възможност.Не направи това за което й бе гласувано доверие.Не мога да си го и помисля че старата поговорка на моя дядо ,съратник на Александър Стамболийски която непрекъснато казваше:Вълкът си мени козината но не и нрава!Може би тук за нравите ,за възможностите на "столетницата"и нейната промяна трябва да помислят всички на които им е мило отечеството.Аз не отстъпвам от моя идеал,идеалът който уважава всяко човешко същество,неговите потребности и възможности.Вярно е Жоро Папакочев има много по голям опит от нас в политиката и все още е необходим за нашето общество.Нека му дадем този шанс.

Пример
16 Oct, 2008 | 15:29

Г-н Папакочев, много сте прав ... и .....??? И какво следва от тук нататък? Вие какво предлагате? Защо го пишете? Какво искате да кажете? Да ни предложите нов кмет, президент, премиер или друг "спасител"?!
Това "почесване на езиците" надолу поне е обяснимо, всеки има мнение и иска да го каже .. ОК!!!! Прекрасно, и? а после? и какво следва? МНОГО сме добри в приказките всички, мноооого ама като опре до елементарното хвъляне на боклука никой не си прави труда да намери кошче или да СПАЗВА правилника за движение по пътищата например, нееееееее, всеки един от нас е велик, всичко знае, може, дава акъл и въобще ....
Аз ще предложа нещо конкретно на всички, започвайки от пишещите и четящите тук, а па после можете да го споделите с нас обратно.
ЗАПОЧНИ ОТ СЕБЕ СИ! НАПРАВИ НЕЩО - походи пеш например, вместо да се буташ в автобуса, или ако се буташ поне не участвай в скандали. ПОМОГНИ НА НЯКОЙ, ПОЧИСТИ, СПАЗВАЙ ПРАВИЛАТА НА УЛИЧНОТО ДВИЖЕНИЕ! Може някой да види от теб и да почне също да го прави, може детето ти да спре да притичва на червен светофар като теб и да си хвърля (не кутията от цигари, а) дъвката в кошчето, а не на земята. Може би ще стане ясно в един момент, че да помогнеш на инвалид да пресече например или да му дадеш път седейки си в колата е най-малкото човечнна постъпка, а не слабост на индивида. Така де, да не се увличаме! ЗАПОЧНЕТЕ ОТ СЕБЕ СИ!

Spas
16 Oct, 2008 | 11:46

Za evreite moga samo da kazha / estestveno glavno za vyrhushkata/,che sa nay-otvratitelnata mafia

Господин Гюров
15 Oct, 2008 | 12:37

Внимавайте, vulgar, отдавна е казано - властта развращава :) А след Фройд Адлер е определил нагона към власт като другата голяма движеща сила в поведението (след сексуалния нагон).

Вярно е, че проблемът не е само български. Но ние тук като че ли го драматизираме повече от другите народи. Или поне на словесно равнище е така, не че иначе правим кой знае какво.

Нека като минимум почнем да почистваме боклуците от градинките край къщите и блоковете ни, а после да викаме по министрите и кметовете. Ако все още имаме такова желание...

vulgar
15 Oct, 2008 | 08:28

Не мога да дам рецепта,разбирам Ви,Г-н Гюров,но случката във влака е проекция на десетилетия държавен разврат! Подобни заложби не са от вчера,нито ние,българите,сме единствен абонат. Но фактите от подобен род идат да покажат,че обичайните случки са рожби на обичайната действителност...А те ни се диктува / диктатурва/ от съвсем КОНКРЕТНА ВЛАСТ. И ако тази развратна власт е неизбежна, то плюя на нея ! Нека заплюят и мен...ако един ден стана като тях - нещо,което е невъзможно,но знае ли човек...

Господин Гюров
14 Oct, 2008 | 22:58

vulgar, струва ми се, че пропуснахте смисъла на коментара ми.
Ще го поясня с пример по действителен случай. Преди няколко години по неволя слушах във влака оживен разговор между обикновени хора в съседното купе. В обичаен стил критикуваха властта, съда и прочие. Докато в един момент една жена заяви гръмогласно: "Ами какво, аз ако бях съдия и ми предложеха 1 милион, за да пусна някой, и аз щях да го пусна! Кой не би го пуснал, има ли такъв?" Мълчание в купето.

Ето за това става въпрос. Това имам предвид като казвам, че властимащите не са паднали от небето, а са едни от нас. С които и да ги сменим, пак ще са същите. Защото 99% от нас са такива.

Корупция има не само защото някой взема пари, а и защото някой дава. Докато има кой да дава, ще има и кой да взема. И с всичко друго е така.

vulgar
14 Oct, 2008 | 13:31

...и прав е "муспи"- еврейска колония сме,от най омразните им...може би след Русия защото е по-голяма и богата от нас

vulgar
14 Oct, 2008 | 13:09

Г-н Гюров,очевидно всеки трябва да се усъвършенства,да се променя и пр. Но хайде да видим КОЯ част от тялото ни МОЖЕ да извърши това - естествено ГЛАВАТА. И като е така,значи истинските промени в държавата могат да бъдат извършени от ПРАВИТЕЛСТВОТО,т.е. НЯМА КАК властта да е развратна,крадлива,продажна и в крайна сметка - подставена,подчинена на външни фактори / оновно на еврейската олигархия/...и ние да сме в състояние сами да се справим поотделно. И стига са били едни от нас...шефовете ни. До един са подбрани и назначени без възможност обикновения народ да стори това. Тази глава просто трябва да бъде ОТРЯЗАНА...или да се спасяваме поединично - кой как може и с Божията помощ.

Господин Гюров
14 Oct, 2008 | 11:33

Не са виновни евреите или филанкешията Иван, виновни сме си всички ние. Никой не ни унижава, сами се унижаваме. Властта е такава, каквито са гражданите. Политиците и общинските чиновници не са паднали от небето, те са едни от нас, не по-добри и не по-лоши.

Най-лесното нещо е да се приказва и да се пишат коментари. Папакочев е добър в това, както и много други от нас. Но като опрат нещата до това нещо да се промени реално... когато всъщност трябва НИЕ САМИТЕ да се променим, тогава никакви ни няма. Оправдаваме се, че някой друг ни е виновен (властта, циганите, евреите, дядо Господ и прочие) и всичко приключва до там.

мусни
14 Oct, 2008 | 00:29

За всичко това може да се говори, само да не се и намеква , че България е еврейска колония. Така и при комунизма можеше да се бичува бюрокрацията, само да не се споменава БКП, еврейска мафия, правеща това което прави и днес. Но тя владее цялия свят, защо към нас е особенно усърдна? Мисля, че отговора е в статията, - ние виждаме злото и никакви увъртвания не могат да ни излъжат. Не навсякъде е така. В Америка например, са така изтренирани, - че способния винаги успявал, и Бог като виде че правиш пари, ще ти ги умножи. Еврейте са най способни и затова са богоизбрани. Несъгласните са за присмех на децата. Голяма рядкост в света е талантът ни за ориентация, и това вбесява дявола.

nabludatel
13 Oct, 2008 | 19:05

Аз не съм, защото не съм в БГ. Просто ми писна да викам "Неволята" и взех живота си в ръце. То се видя, че никой няма да ми помогне, затова си помагам сам. ;-) А ВИЕ КОГА ЩЕ СЕ ОСЪЗНАЕТЕ?


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.