Факти, Анализи, Коментари
   1 Май 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Война в Столипиново- най- после
Евгений Тодоров - 18 Август 2008
Всъщност това е мечтата на повечето български граждани – масово респектиране на циганското малцинство.
Евгений Тодоров
Евгений Тодоров

В прочутия пловдивски цигански квартал „Столипиново” най-после избухна война. Не става дума за словесно украсяване на нещо, което и друг път се е случвало в в гетата. Някои го наричат побой, други мелле, трети екшън и т.н.

Война има тогава, когато има мобилизация.

В петък вечерта в Пловдив имаше мобилизация. Няколкостотин роми се събраха за минути и тръгнаха срещу силите на реда. С павета и какво ли не. В отговор пък силите на реда са били вдигани от домовете си и изпратени да въдворят ред.

Повечето медии представиха случилото се в духа на познатия сюжет:”Криминално проявен пиян циганин бие полицаи, докога ще търпим?”.

Една –две медии показаха и обратната гледна точка. Циганската. В нея се говори за масови побои – включително над деца и бременни. От полицията веднага опровергаха циганската гледна точка, но камерата на Пловдивската телевизия все пак показа сериозно ранени хора и изпотрошена покъщнина. На този фон синините на Димитър Стоянов изглеждат като невинно почесване. Макар че не е редно да правим подобни сравнения – в единия случай бият коскоджамити евродепутат, а в другия – някакви си цигани.

Като казвам, че войната избухна „най-после”, имам предвид, че тя бе дълго и старателно подготвяна.  Включително и от медиите.

Представяте ли си какво би станало с авторитета, а и с тиража на вестник, който публикува на първа страница описание на онзиденшната история от циганска гледна точка? А след това – само с няколко реда, от полицейска.

Намерете сайтове, в които е описана петъчната история, и прочетете коментарите след това.

В цялата история има един тревожен детайл, който почти всички подминаха. Шефът на Шесто РПУ, на чиято територия избухва войната, твърди, че не е давал заповеди за полицейско насилие над невинни хора. И ако се докаже, че е имало такова, значи полицаите са действали на своя глава. Тоест като паравоенно формирование – както му викаха по времето на югославските войни. А когато се действа без заповед – по собствено убеждение, знаем какво става.

Всъщност това е мечтата на повечето български граждани – масово респектиране на циганското малцинство. В Пловдив с умиление си спомнят за такива акции  отпреди 30 години, когато циганите несмееха да се появят в центъра на града.

Само че респектирането прилича на натикване на духа в бутилката. Все някога той пак ще излезе – още по-отмъстителен.

Тънка работа са междуетническите отношения. Ако се решаваха с мобилизации и респектиране, в САЩ щяха да ги решат още през 30-те години.

Който напада полицаи – на съд.

Който е превишавал правата си – на съд.

Всички останали са невинни. Истерията и пренасянето на вината върху цялата общност не помага с нищо. Така само се подготвя следващата битка. И тя не е далече. Заканите са публични – и от страна малцинството, и от страна на мнозинството.

В България има умни хора, които познават изходите от подобни прецеденти по света – но в техния глас едва ли някой ще иска да се вслуша. Това, което те ще кажат, просто не се харчи на пазара.

На оръжие, братя!


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Л.Христова
14 Apr, 2009 | 07:15

Как така останалите ще са невинни -получили са възможност да обитават най-новия квартал на Пловдив със сравнително широки жилища и улици преди 20 години,а го превръщат в кочина, вместо да се мобилизират за учение и труд за доходи,те просят,мамят,крадат хронично и лъжат,от програмите за образование за възрастни хора преди 13 години -само 20 души са посещавали,правят скъпи сватби, и се хранят обилно в сравнение с добросъвестните данъкоплатци,които търпеливо изчакват добрината в отговор на нескончаемите помощи за ромите и са търпели стоически хроничните лишения в резултат на хроничните кражби от такива,които дългогодишно са крали,за да хранят децата си,но всеки път ,когато им се каже да работят за доходи такива крадли и крадци казват,че не им е узоббно да работят и им е по-лесно безнаказано да крадат ,за да ядат и хранят децата си, а даже и за да имат бензин за откраднатите коли , и ток за перални -през това време жертвите,от които се краде изнемогват вси повече от непокриването на хроничните щети, от тормоза, и не смогват по никакъв начин да компенсират растящите загуби дори и с най-високи квалификации,дори и с работа в чужбина ,исотрията винаги се повтаря -беззащитност от крадците и ненаказаност на крадците,които вече са със статут да бъдат осигурявани с всичко от други и да крадат ненаказано и без да възстановяват щетите,които вече включват не само откравни храни,пари,но и домове /многоброяната челяд ,която от рано се размножава се самонастанява в чужди апартаменти и къщи и властите гледат съжалително към престъпниците,не се интересуват от жертвите останали без жилището си/,красат и парцели земя -властите отново не мислят за жертвите -обезземлените по този начин редовни данъкоплатци , с образование и кварификации често са и без работа,която с предимство се създава за ниско образованите, а със средно и висше образование българи по подразбиране да си търсят другаде или с нелогичната надежда,че от само себе си ще се оправи -но такова оправяне няма -и то трябва да е грижа на държавата -нека забележи,че образованите българи умират рано -16-55 годишна възраст -в отчаяние, без помощи дори за храна,след като те първи остават без работа, без жилища след измами или от самонастанени, от стрес при общуване с нагли, от стрес на работа с опасно ниски доходи и свръх-високи чужди сметки ,приоритетно грижи за ромите,които представляват над една трета от мсяко населено място,но никога не се разглеждат проблемите на българите, причинени от ромите,никой дори не отчита свръх-високата ранна смъртност сред българите и причинно-следствените вериги и порочния кръг на мизерията и експлоатацията

SENRAN
01 Sep, 2008 | 22:45

всичките коментари тука са боклуци

Чер Мангал
23 Aug, 2008 | 00:01

Абе... манго, и ти май: "Като видяла жабата че коват вола.... и тя дигнала крак!"


Коя мангасарка те излъга че някой ще се опита да разбере че ИМАШ НЕЩО ДА ОБЯСНИШ ???

И че някой ЕНИЧЕРИН ще ти отговори ???

Манго
20 Aug, 2008 | 22:15

Да де! И аз тъй викам!

Но пък... от мен да знаете.... На туй дередже сте дето САМО ривети и оплювати всичко държавно.... пък не ви и идва на ума да си я ИЗГРАДИТЕ ДЪРЖАВАТА!!!

Затуй пък.... нема значение някво конкретно предложение бил дал .... еди кой си......

Важното е... като кравата дето си острала опашката.... ДА ОПЛЕСКАМЕ И ДРУГИТЕ!!!

Ади.... кажете ми защо така.... у Франсия журналистите ЛАЯТ ...ако се видят някъде бездомни и опасни кучета .... и искат да бъдат ЕВТАНАЗИРАНИ.....

А в същото време...българските джурналисти (един тука ги нарече Еничери).... лаят за "правата на животните" и се "плащат от страшната Брижит Бърдо???

И кажете ми.... защо на мангалите им позволяват властите всичко.... пък Вас... ви газят ченгетата им ???

Зяпач
20 Aug, 2008 | 10:23

Ами полицаите бият всеки когато им се отвори удобен случай, нашите полицаи не са никакви полицаи, те са просто рекетьори с униформи. Не виждате ли че всеки полицай си позволява да изпълнява всякакви позиции, всички са катаджии когато си поискат примерно, джобенето на хора иавтомобили и усвояването на имущество е ежедневие, ..! Не че циганите са стока но, нормалните и честни хора в полицията са малко и определено не са на ръководни постове.

vulgar
20 Aug, 2008 | 07:55

в тая,дето ни държи...за топките - всеки може да бъде бит,е--н и пр...БЕЗНАКАЗАНО! Щом НЕ Е ЧИФУТИСТ.

Манго
20 Aug, 2008 | 00:20

А бре братчет, кой та излъга че в Булгаристан имало.... държава и... държавен афтуритет бе?

Моя братчет дето е в Италия ми казва че ... там били приказвали дето... ако в една държава се налагат "закони" за защите на скитащите кучета -които дори ядат и убиват хора..... е АНТИДЪРЖАВА!!!
Щото тука пишман журналята дрънкат за БрижитБардо .... пък "не виждат" дето у Франсия ги задължават да Евтаназират скитащите кучета, че и котки?

Същото е и с ченгетата! Що пък да не ги трепими след като... не ни пречи никой???

КУЧЕТО СКАЧА СПОРЕД ТОЯГАТА!.......... и не са ви мангалите виновни че сте се огъзили на... всичките посоки на света

gogo
20 Aug, 2008 | 00:16

На циганите нема как да и помогнеш те самите не искат да си помогнат и не е само в бг в цяла европа само вредът те никога няма как да се променят за ништо не стават да се върштат в Индия.

ParadigmVision
19 Aug, 2008 | 16:57

В Америка нападнеш ли полицай - можеш да се считаш за мъртъв. За съжаление в България цигани и дребни мошеници си правят каквото щат с полицията. Не претендирам, че много знам, но ние сме може би единствената държава с толкова слаби права на силите на реда. През ден четем за нападения над полицаи и след това, в случай че се открие нападателя, следва задържане за 24 часа и нещо от сорта на "осъден за леко хулиганство да изплати нз си какво дрън дрън". Крайно време е да се действа с по - силна ръка! Посегнеш ли на орган на реда значи да посегнеш на държавата! А циганите бият наред и след това реват пред ЕС... не може така... ако вадиш нож, от нож ще умреш са казали хората...

Димитър Георгиев
19 Aug, 2008 | 10:59

Аз само да кажа че столипиново е най-големия пункт за съхранение и продажба на херойн в България. Там трябва да се взимат крайни мерки. Циганите са се скрили зад правата си на малцинство, явно повече от нашите и заревждат цялата страна с херойн от Турция. Не да ги бият ами направо да ги затварят тея мангали правещи пари от страданието на хората.

Mанго
18 Aug, 2008 | 22:48

Плъховете... може и по-нататък да ги ядеме!

Сега поне да не ни пречеха да си хапваме скитащите кучета!

Ама нали на нЕкои в Булгария им трЕбат и кучета, и сигани.... че да са освинени и уплашени!!!

(затова и .....Уж Брижит Бърдо ги плашела да изтребят кучетата - макар че във Франсия са длъжни да ги евтаназират всичките скитащи кучета и котки)

Чалгев
18 Aug, 2008 | 22:44

Всъщност.... проблемите със сиганите са им..... мината за статии по медиите!!! И колкото повече такива... толкова по-малко възможности за Българина да се събуди от страшната анестезия предхождаща "оперативното разрязване" на една държава ... не са да я окрадат, ами.... да си я присвоят сялата!!!

Иначе, понеже и на запад вече е модно.... ето ви едно решение за изхранването НЕ САМО НА ГЛАДНИ СИГАНИ :


Социален министър на индийски щат смята да изхранва населението с месо от плъхове

закуска
обяд
Виджай Пракаш (Vijay Prakash), социален министър на индийския щат Бихар (Bihar), предложи радикално решение за продоволствените проблеми на щата. Той смята да започне производство на месо от плъхове и смята да осигури такива продукти не само за най-бедните слоеве на населението, но и за ресторантите, магазините и хотелите, пише Telegraph. Първоначално Пракаш планира да създаде мрежа от пунктове за продажба на месо от гризачите в по-бедните селски райони.



ninurta
18 Aug, 2008 | 22:38

Всяка уважаваща себе си държава спазва законите,които я правят Такава.Това,че трошат полицаите като боксова круша показва едно-няма институция,която да поддържа стабилноста и мира или тази институция/МВР/-НИКОЙ Я НЕ БРЪСНЕ ЗА...Със съжаление.Корупция и промутренски профил-това са тези/уви/,които трябва да ПАЗЯТ.Държавноста я няма,държавата-проформа.
Когато се напада полицай и се събират над 1000 души в меле,трябва да се намесят "БЕЗРЕДИЦИТЕ",не да се слуша "депутата Сипетчи",според когото полицаите действали като куклукскланова чета и мутренски отряд.Ако това беше станало в Турция,циганите не биха си намерили задниците на километър.
За циганите -закон няма.Те не са учители,лекари,животновъди срещу които полицаите са "силни"-бият и смазват...срещу циганите са си просто обикновени мряукащи котаци.
За пример-ВИЖТЕ ИТАЛИАНСКИЯ ЗАКОН СРЕЩУ ЦИГАНИТЕ и отговора на Берлускони към критиките на ЕК..."Съветите ви не ще опазят моя народ от анархия,кражби и бандитизъм.Затова "хуманноста" си задръжте за себе си,"бедните" ще ви ги преотстъпим,ако са ви толкова мили,няма място в Италия за безчинстваща сган."

Мутрев
18 Aug, 2008 | 21:35

Моля, не обиждайте сиганите! Имат си хората нужса от къщи и работа!

И...... понеже в Америка има много работа, пък и продават големи къщи за по един долар (както пише в днешния брой на вашето издание).....изходът е следния!

....... От публикувания пак тук материал за "ползата и предимствата на кредитите".... става ясно, че Българските банки могат да дадат кредити на сиганите!!! И да ги подкрепят в преселението им в щатите!!!

"Как ли ще завърши кредитната криза в САЩ – вече продават къщи за $1"

А може да се използва същата формула и за да се довърши мъчителния наш..... ДемУтрасионен преход!

Единственият бемол в тази история, разбира се е...... кредитно-нищожната стойност на "българските интИликтуални вестнико-писачи......чукчи!!!


h8core
18 Aug, 2008 | 19:08

sisi
18 Aug, 2008 | 09:50

според мен е неправилно циганите да се наричат малцинство - вече не са такова май...

---------------------------
Те са вечното малцинство и вечно онеправдани, дори когато в циганските им квартали има една шепа български семейства. Те са жертви дори, когато убиват и насилстват. Вечните жертви, горките. Те са бедни, дори и когато карат последен модел автомобили.

h8core
18 Aug, 2008 | 19:04

Който смрадлив циганин вдигне ръка срещу полицаи или друг българин - на съд... готварски съд, щото другия е корумпиран и не върши работа!!!

бай Пешо
18 Aug, 2008 | 18:01

Ех, Женя, Женя, комсомолецо дърт,
С тези си слова" И ако се докаже, че е имало такова, значи полицаите са действали на своя глава. Тоест като паравоенно формирование – както му викаха по времето на югославските войни. А когато се действа без заповед – по собствено убеждение, знаем какво става." , защо всяваш паника предварително - нарочно от скудоумие или са ти платили за това??
А зовът ти в края на писанието е жалък опит за ЭНТЕЛЕКТУАЛНО издевателствуване и последното доказателство на неизчерпаемата ти самодоволната простотия.
Бъди здрав.

анонимен
18 Aug, 2008 | 17:25

Конфликтът в Столипиново съвсем не е етнически, а социален. Конфликт между две групи или общности от хора - едните спазват законите, а другите не. Ако някой си мисли, че под етническата окраска може да оправдава и поощрява циганите да се държат като хулигани - не е познал. Защото хулиганството е наказуемо от закона и за него трябва да отговарят еднакво всички. А така излиза, че за българите хулиганството е престъпление, а за циганите - етническо право.

HITLER
18 Aug, 2008 | 10:49

НА САПУН ТАЯ СГАН ДОЛНА НА САПУН, КВО ГИ ЗАЩИТАВАТ, КРАДАТ И ИЗНАСИЛВАТ И ПРОДАВАТ ХЕРОИН МАЙКА ИМ НА САПУН

краси
18 Aug, 2008 | 10:24

За съжаление не можем да вярваме нито ,на телевизиите ,нито на вестниците и не го казвам защото ме гони параноята;)
Преди време,по стечение на обстоятелствата , имах поглед отвътре и по време на стачката на ТИРовете и по време на стачката на Личните лекари . Нищо вярно не казаха журналистите отразили събитията - или по точно през такава призма извъртяха нещата че, самите хора организирали протестите не повярваха на очите и ушите си ! Затова и толкова бързо се обезкуражиха !Не може така -ясно е управляващите защо се опитват да извъртат и омаловажават нещата - но, защо между "купените журналисти" не се намери един свястен да отрази събитията правилно и безкруполно излагайки и двете гледни точки не ми го побира главата !
Затова НИКОГА НЕ ПРИЕМАЙТЕ ЗА ЧИСТА МОНЕТА НЕЩО ОТРАЗЕНО ОТ МЕДИИТЕ ! МИСЛЕТЕ И "СМИЛАЙТЕ" ИНФОРМАЦИЯТА КОЯТО ВИ ПОДНАСЯТ ! Защото доста ни подценяват и българи и турци и цигани - мислят ни за зомбита които каквото им се каже ще вярваме като все едно Господ го е казал!
П.П. От доста време аз лично не гледам новини , когато и да попадна на тях освен истерия ,паника и демагогия друго не "струи" , толкова е жалко да виждаш как "от перушка правят кокошка " и от "слона правят муха ".

sisi
18 Aug, 2008 | 09:50

според мен е неправилно циганите да се наричат малцинство - вече не са такова май...


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.