Факти, Анализи, Коментари
   22 Май 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Ренесанс на незабравимия лозунг "Дела, дела и пак дела"
Веселина Божилова - 28 Юли 2008
Коалицията взема енергични мерки...в същата посока. А, и черпи пенсионерите за Коледа
Веселина Божилова
Веселина Божилова

След като премиерът отказа да угажда с уволнения на министри и никой от властимащите не си посипа главата с пепел заради обидния доклад от ЕК, за правителството остана една единствена посока - досегашната. Спасяване на положението и кръпки на парче. Въпреки че Брюксел спря заради злоупотреби и съмнения за корупция редица проекти по ФАР, ИСПА и САПАРД, те ще продължат да се реализират с наши пари от бюджетния излишък.

Оказва се, че според разчетите на МФ още наесен могат да се пуснат в разход 1.4 млрд лв, а после може и още. Няма нищо чудно в това, подобна сума бе изхарчена за по- малко и от месец в края на миналата година. Излишъкът само за първите 6 месеца вече е близо 4 млрд лв. За какво ли са ни европейски пари в такъв случай...

Обаче европейските данъкоплатци отказаха да плащат за същите тези проекти, за които българският данъкоплатец ще плати и без да го питат. Някой някого да е питал дали е съгласен?

Политическо мислене прозира обаче в разпределянето на този излишък- наред с инфраструктурните проекти, където вилнее и най- голямата корупция, другото перо са пенсионерите. Държавата ще им раздаде за Коледа по 100 лв.

На това в други времена са му викали индулгенция... Сега намирисва на подкуп. Като дадеш на някой, който живее със 120-150 лв пенсия на месец цели сто лева, той направо е щастлив. И поне за малко спира да се оплаква, че е жертва на геноцид.

Друго оригинално решение на коалицията е да вдигне за пореден път цените на цигарите. Правилно, удряй пушача, събери му парите, после формирай бюджетен излишък и го раздай на когото трябва. Остави малко и на пенсионерите, обаче, че много се размърдаха нещо...

Впечатлява и реакцията на премиера веднага след прочита на унизителния доклад, повторена и на срещата в Банско. "Най-лесният политически акт е хвърлянето на 1-2 министерски глави, за да се успокои обществото. Но аз се питам това ли е правилното действие, за да се постигне максимален резултат?!"

Мисля си, че една-две министерски глави наистина нищо не са. Другото, което си мисля, е че хвърлянето им все пак има ефект. Ако не върху конкретното незабавно подобряване на ресора им, то върху мисленето на евентуалните кандидат- министри. Защото ако и те тръгнат към заветния стол с идеята за неприкосновеност, действията им няма да се различават особено. При очевидно укоримото състояние на съдебната ни система по какъв друг начин можеш да стреснеш наистина един министър, освен с оставка?

Като че ли единствената самокритика на срещата на коалиция се чу само от лидера на ДПС, той по природа говори прямо точно тогава, когато останалите увъртат. Но в думите му по азиатски пак прозира кодиран смисъл. Доган посочи грешката на управляващите в управляването на еврофондовете - това е ставало по същата схема, като разходването на бюджетните средства, а технологията е различна- тезата първо не издържа, защото всеки, който се е занимавал с проекти, знае, че финансовата част е строго указана, има си своите критерии и изисквания и просто няма как да отчиташ по друг начин, освен посочения. А кодираният смисъл направо отвежда към корупционно мислене в обичайното разходване на бюджетни средства. С една дума, макар и единствен с критична оценка, Доган не каза кой знае какво. Е, не съвсем. Обвини медиите, че създават лош имидж на България пред ЕС.

Тук може да се спори. ЕС като че ли предпочита да чете съдебни решения и министерски отчети, нежели български вестници.

Иначе пак много се говори за енергични мерки.

Много малко остава да върнем на видно място партийния лозунг от началото на 80-те : " Дела, дела и пак дела!"

Какво му е на лозунга? То и тогава народът се питаше за какви дела става дума, съдебни или изобщо...


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

vulgar
31 Jul, 2008 | 07:00

на близнаците-мутрочалгаджии: ако мислиш,че не разбирам Защо се кръсти така...за да ме приравниш със СЕБЕ си - НЯМА КАК! Чифутите НЕ СА ИЛЮЗИЯ,или натрапчива мисъл,а МНОГО ШИБАНА РЕАЛНОСТ.Жалко,че си на тяхна страна,но те разбирам - те ти дават клисавия хлебец...мислиш си,че наужким си мутро-чалга,но сполучливо си налучкал истинската си същност:чифутист-шизофреник

Чалгю
30 Jul, 2008 | 20:02

Ми той девиза все си е:


- Дела.... дела.... и ПАК ДУМИ!!!

На кого му стиска дори и да си отвори очите???

Мутрю
30 Jul, 2008 | 19:59

Вулгарчо.... тебе май наистина са ти изпили и ума.... и душичката тези..."чифути", а???

Иначе.... когато има ОКУПАТОРИ..... организира се реално съпротива!!!

А ти.... не ми изглеждаш нещо на герой-родолюбив ???



vulgar
29 Jul, 2008 | 23:32

мисля,че си прав,Веско! Но не изпускай от внимание,че и Европата си е ОКУПИРАНА от 4ифутистите/Хитлер им беше поредния некадърник в шибания им театър/,с когото "озакониха" пълното БЕЗЗАКОНИЕ!!!!помни това

Веско
29 Jul, 2008 | 17:33

Пък и не е ли странно че българските медии НИЩИЧКО не ви казват за стачките и протестите на западноевропейите???

Гледам тук първата странича с "разкази" за "трагични катастрофи", но не и с данни за сосиалните вълнения и протести из Европата (дори за стачката на авиаторите от Луфтханза) ???

Веско
29 Jul, 2008 | 17:28

Чудесен коментар! С лека поправка на девиза. Още по ТодорЖивково време девизът беше....

Дела, дела, и пак....думи!!!


Иначе, не е ли време наистина интелектуали и патриоти да си помислят за ролята на "духовно-будните" в борбата за "излизане от кризата"???

Не е ли всъщност ТАМ ключът от палатката???

На запад земята се тресе от демонстратиращи, стачкуващи, борещи се за правата и "покупателните си възможности"! Ако им бяха казали сега че парите от Еврофондовете ще се спрат, но ще се вземат от бюджета, на Запад щяха да вдигнат революия!!!

А в България ТЕПЕГЬОЗИТЕ-политически мутри.... нищо не правят освен наново да се насочват да доограбват народа!!!

Потърпевш от политиците
28 Jul, 2008 | 20:09

Много си права, Весела, то кого по-напред да уволнява Станишев, за уволнение е цялото правителство и ние всички тук в България много добре си знаем това, лошото е, че вече и в Европа го знаят! Може пък да не е лошо, а да е за добро, то в България промените винаги са ставали с натиск отвън.
Та кого точно да смени Станишев - Гагаузов ли, който, за да контролирал харченето на европарите щял да внася отвън одитори!?? Боже, колко глупост има на този свят, господи, и тя е концентрирана в българското правителство! Хората искат от него да въведе ред в министерството си и в сферата на строителството, за което отговаря, а той говори за внос на одитори отвън. Този човек на третата година от мандата си не е наясно с какво точно трябва да се занимава един строителен министър! Има ли смисъл да изреждам другите имена на министри- така че лозунгът "Дела, дела и пак дела" съвсем си е намястото, бих припомнил и един друг лозунг, също толкова актуален днес: "Икономиката икономична - дело на всички!"

vulgar
28 Jul, 2008 | 13:02

Весела, "по делата им ще ги познаете"... Е който не ги е познал досега-хак му е. Но какво да направят тези,които и познали са безпомощни? Как в кочина да си постелеш чиста черга

Тошко-Галошко
28 Jul, 2008 | 11:40

А може би е време пак за снишаване, а?


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.