Факти, Анализи, Коментари
   21 Май 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
За срама
Веселина Божилова - 23 Юли 2008
Мен ме е срам от това, което написаха в Брюксел. Предполагам, че и вие се срамувате.
Веселина Божилова
Веселина Божилова

Подобно нещо допускат и западните медии, които предрекоха дори народни вълнения и извънредни избори като реакция от този срам. Само че се питам – дали ще познаят? И дали пък чувството за срам е споходило онези, които причиниха този най- голям позор в новата история на България?

Съмнявам се. Съгласна съм с Файненшъл таймс обаче, който написа, че народът в България бил благодарен на Еврокомисията, че най- сетне е разровила бунището. Защото другото чувство, което изпитвам, освен срама, е наистина благодарност и надежда, че в онези големи стандартни рамки няма как да изтърпят нещата, които ние мълчаливо позволяваме вече толкова години.

Някой още да се съмнява в това, че последните избори минаха така френетично с една едничка цел – усвояване на европарите?! По- точният израз е – преджобване на европарите? Е, ами сега? Радвам се, че не познаха. Но не съм и съгласна с това, че спрените по проекти за земеделие и пътища пари сега ще се възстановяват от бюджетния излишък. Защо? Защо тези средства не отидат за пенсионери и сираци, за детски градини и ремонти на училища и болници, вместо да запушваме дупката, отворена от алчните. По- добре те да върнат парите, които са присвоили...

В момента голямо прехвърляне на топка пада. Страшна работа. Като се захвана от скандалите в МВР, мина през взривовете в Челопечене и сега стигна чак до Брюксел, за да ни я върнат във вид на убийствен прав удар, обаче тази топка ей така си скача- подскача и всеки си пази главата. За мен поне ключ към ситуацията дава един бизнесмен, председател на Старозагорската търговска камара, който много трезво отбеляза, че ЕК има толкова много упреци и е спряла парите по европейски проекти, които минават ПРЕЗ ДЪРЖАВАТА, през агенциите, създадени към министерства.  А не спира, напротив, продължава да финансира европейски проекти, подадени от нестопански организации. Или, с други думи казано, когато филтърът за проектите е в Брюксел, нещата са точни. Когато филтърът е тук, в ДЪРЖАВАТА, той се задръства.  Какво означава това, освен очевидното -  който наистина има интерес да работи и търси подкрепа, за да осъществи дейността си, вместо да заграби просто парите, много добре знае и как се пишат проекти, и как се изпълняват, и как се отчитат. А ДЪРЖАВАТА, оказва се, няма и хабер от това. Трудно ще ме убедят в това. Явно и Европа на сълзи не вярва и, вместо да продължава да ни учи и поучава, просто ни цъкна кранчето.

Срам ме е и заради онези европейски лидери, които настояваха нас да ни приемат в Европейския съюз въпреки други, които не ни искаха. Онези, другите, говореха за корупция и организирана престъпност и срастване на тези екстри с държавата, но първите, нашите хора, настояваха. Е, в момента сега и те сигурно се срамуват.

Ще спра да се срамувам единствено ако оправдаем очакванията на Файненшъл Таймс и наистина пометем като вълна един модел, който вече десетилетия смуче кръвта ни. Ама се съмнявам, че ще го направим. Толкова вече ни обезкървиха, че и на това не сме способни. За това също ме е срам, впрочем...

Седмицата след доклада на ОЛАФ беше достатъчна нещо да помръдне в обществения хоризонт, някой да каже нещо в смисъл на разкаяние, някой дори да намекне, че нещата не са както трябва. Вместо това разни доказани мошеници взеха да се показват по всички телевизии и да твърдят, че ще съдят ОЛАФ. Абе... Президентът пък поръча на ДАНС, службата, създадена в 12 без 5, както се казва, да проучва доклада...Откъде изведнъж дойде това яростно недоверие към европейските институции, към които толкова време се стремяхме? А съпътстващите събития продължават да забиват пирони. Трябва ли да припомням?

 МВР се издъни жестоко с отвличането на съпругата на Ангел Бончев. Нарочиха една жертва за борба с корупцията, възможно най- далеч от София – чак във Варна, обаче пък съдийка. Аха да стане работата, когато пак нещата тръгнаха в друга посока – лични отношения, зарязан любовник, глупости...Поредното дело за корупция, пресечено в зародиш. В същата тази седмица върнаха на работа и един доказано подкупен прокурор в София. Върхът на бедите бе пожарът на влака за София в понеделник. Господ ни пощади, ако пак имаше жертви, вече щеше да стане прекалено. Да не забравя и гледката на Митьо Очите, засечен от репортери да си пие кафето и да закача сервитьорки в Слънчев бряг, нежели да гние в тъмница, където въпреки всичко го пратиха. За малко, но все пак...Е, тази сутрин имаме новина- ДАНС посети Златко Баретата и го отведе от дома му. Дали това е арест? Кой да ти каже...

Всичко това показва страстната убеденост на върхушката в горчивата пословица „ Кучетата си лаят, керванът си върви”.  Някои от тях още помнят „ снишаването „, препоръчано от Тодор Живков през 88-ма, но странно пропускат продължението. И да ги хапят в момента кучетата, те стискат кокала, мижат с очи и чакат керванът пак да тръгне... Проклети да сме, ако го пуснем отново обаче...


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

vulgar
27 Jul, 2008 | 06:40

я върви на химическо чистене,че си обърсах задните части с едно кристално чисто перденце-тоалетно...и много съвестно

Пердето
26 Jul, 2008 | 21:38

Мене пък НЕ МЕ Е СРАМ че разни продажни политико-медийни създания СЕ ИЗЛАГАТ по света!!!

Не ме е срам дори че тикви като нашия Вулгарчо са дали задните си ( и тези на родата си части)..... и се подмиват само... мърморейки и дрънкайки глупости!!!


И съвестта ми си е ЧИСТА!!!

&
26 Jul, 2008 | 15:41

......"Ало-о-о! Глей кво става,а не кво==== TE=== баламосват."



vulgar
25 Jul, 2008 | 19:49

dupce,квото и име да си пишеш /напълни форума с различни имена/ по стила ти личи, че си само адин нещастен ззззззззззззззззззззззззззззззззззззлобар...и то от 4ифутистите-4алгаджии,провокатори интиликтоалетни,тъпи нагли мутри,дето и за 4укане не стават...Засрами съ! ама де срам у мухлясала съвест

Пердето
25 Jul, 2008 | 13:31

И аз това казвам де!

......"Ало-о-о! Глей кво става,а не кво ни баламосват."


А това което става е че....... НА НИКОЙ НЕ МУ Е ОСТАНАЛА И КАПКА САМОУВАЖЕНИЕ!!!

Ако комшията напсува жена ти.... ще му строшиш главата, нали? Обаче въпреки че и жена ти, и дъщеря ти.... че и тебе... "отгоре ви онождат"..... мърморите тихичко и се оплаквате... тихичко...( и си подмивате кротко дупетата за....ОЩЕ)


vulgar
25 Jul, 2008 | 08:45

Ало,пердето,не си ли чел:"Взехте ключа на познанието и нито влизате,нито влизащите пускате да влязат"... Та какво очаквате от такива като мен - те Господа разпнаха,а ние ли да им надделеем? Не разбирате ли, че сме в свръхтоталитаризирано,сатанинско общество,в което "само за пред хората" се говорят разни подсладени думички,а ежедневието ни поднася безнаказана ПРЕСТЪПНОСТ..."по делата им ще ги познаете"-защото ЕДНО говорят,а ДРУГО вършат. По същество:като ни спряха ПХАРЕте,на кого накривиха шапката? не ли на все-пак ангажиралите се производители,повярвали на пропагандата,че Еуропата ще ни спаси Ало-о-о! Глей кво става,а не кво ни баламосват.

Пердето
25 Jul, 2008 | 01:35

Мене пък ме е срам дето ....... в България не се намери някой да даде под съд... или да провали по изборите им.... такива тепегьози дето не само че си ограбиха народа, ами и в касите на Европата почнаха да бъркат!!!


Права е авторката!!!

Срамно е че все ЧАКАМЕ.... НЯКОЙ ДРУГ ДА КАЖЕ..... къде е ключа от мазето!!!

Чалгю
25 Jul, 2008 | 01:28

Има основание да го е СРАМ ... интИликтуала от хората!!!


.... или да казва това!!!

Щото дори и купена диплома за интелектуал не му трябва на човек за да знае че.... Хората по дрехите посрещат... но по акъла изпращат!!!

Даже и .... Иврупейити не ги е грижа дали си бъльгарин, или амджикистански гражданин!


Просто гледат....КОЛКО СТРУВАШ и кво имаш под шапката!!!

Mутрю
25 Jul, 2008 | 01:23

Интелектуал-евро-българино!

Ако искаш..... може и философско- интИликтуален спор да проведем!
(Вулгарния ще брои точките)

Аз поне казах неща ... конкретни!

Теб пък.... ника ми ли не ти харесва, или това което казвам???... и заради туй ли значи.... НЕ СМЕЕШ ДА КАЖЕШ НИЩО ПО СЪЩЕСТВО???

Та..... нещо по въпроса за интелектуалното и морално ниво на..."Българските интИликтуалци" ще изречеш ли???



vulgar
24 Jul, 2008 | 22:56

typanarq/дет съ пишиш интилекктуалл/ мога да ти предложа Народно лечение от интелектуална педерастия - бай Марко. Тъй ши ти насини дупето, че истински демократ да станеш и всенароден любимец/всъщност европейски/ Може и за някой изявен демократ-холандец ,или който ида е да те оженим да се СРОДИМ с европата - интелектуално,пък и емоционално,по швестерски

vulgar
24 Jul, 2008 | 22:40

че кажи нещо умно бе,тъпанар! европеец бил-да не си написал "Червено ичерно" . Аз и среден не бих ти дал - ти си от онези кученца дето от страх лаят и уж на мечки налитат,а е време за фисурите си да се погрижат

ИНТЕЛЕКТУАЛЕЦ
24 Jul, 2008 | 22:20

Мутрю, чалгю,вулгар, е как да не ме е срам от хората в Европа, че такива като вас се наричат българи.Аз съм българин,т. е. европеец. А вие от имената си личи.

жулгар
24 Jul, 2008 | 19:20

многу мъ исрам,4и ми зеха нивата,улойти и амен и къщата. принудих съ да ида в софия,белким намеря ляб,а софиянци викат-вър си на селу бе цървул. а аз кво да търся на селу,кат сичку ми украдоъ-сега англи4ан ми зе къщата,и дано мъ земи на работа да му я ремонтирам.исраммъй!

Mутрю
24 Jul, 2008 | 12:08

Тая ..... самоопределила себе си за интИликтуална ... тиква тука, ако беше наистина чела Иван Хаджийски.... щеше да знае че Иван Хаджийски не е обвинявал българина за "носител" на общочовешките злини и простотии!!! Нито пък за "лишен" от общочовещките положителни качества!!!

ПАЗИ БОЖЕ СЛЯПО ДА ПРОГЛЕДА!!!

Mеценат
24 Jul, 2008 | 12:03

Те такива интелектуалци назначаваме ние в БГ интИликтуалния свят!!!

Дето само смачкват освиненото самочувствие на хората!! И дето НЕ ДОПУСКАТ НА "НЕИНТИЛИГЕНТИ" .... да правят коментари за умствено-духовното ниво на ....културтрегерите ни!!!

Чалгю
24 Jul, 2008 | 11:59

Тука пък ... един "интелектуалец" пак се прави на софист!!! Щото не видях някой да е казал че "ние българите" сме.... велики!!!

Казано беше само ....че "интелектуалците в БГ" са.... полуграмотни и нихилистични злобарчета!!!!

В България май НЯМА интИликтуалец да знае че..... колкото и да храчиш по другите.....НЯМА ДА ТЕ ВЗЕМАТ ЗА ПО-МАЛКО ЖАЛЪК заради това!!!
Пък и.... отсичайки някому главата.... няма да станеш ПО-ВИСОК!!!


но.... вижте пак ...великата БГ- интИликтуална (оплюваща "простите" позиция!!!) Дядо ми казваше за такива: - На кривия ..й върната му пречи!!!

"Що да се срамуваме? Като чета коментарите на Чалгю, Мутрю, Пешо и Вулгар, всичко си е на ред.Виновни са евреите, интелекталците, Иван Хаджийски и онези с фесовете. А ние сме най-великите.
долу Европа, да живее България!"

Да господине.... ТИ... не само дето не си от най-великите... ти си от заразните бацили носещи.... нихилизация и смърт на всички доближили до тебе!!!


marrii
24 Jul, 2008 | 04:49

ЕС НЕ ВЯРВА НА ТОВА ПРАВИТЕЛСВО.НЕ ИСКА ДА РАБОТИ ПО-ВЕЧЕ С НЕГО.ПРАВИТЕЛСТВОТО НЕ РАЗБРА ТОВА.......ОБЕЩАВА ДА ВЗЕМЕ МЕРКИ И ДА СЕ ДОКАЗВА ОТНОВО......

horata
23 Jul, 2008 | 19:37

Сер - гей Стани - шеф = Жан Валжан

АНОНИМЕН
23 Jul, 2008 | 19:14

И АЗ СЕ РАДВАМ, ЧЕ НАЙ-ПОСЛЕ НИ "НАБИХА ЧЕМБЕРИТЕ". СЛЕДВАЩАТА МИ РАДОСТ ЩЕ Е, КОГАТО ЧИНОВНИЦИТЕ ОТ ДЪРЖАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ ЗАПОЧНАТ ДА ПЛАЩАТ ОТ ДЖОБА СИ ЗА ЩЕТИТЕ, КОИТО ДЪРЖАВАТА Е ПОНЕСЛА ПОРАДИ ТЯХНАТА НЕКАДЪРНОСТ, МЪРЗЕЛ ИЛИ ЗЛОУПОТРЕБИ. ЗАЩОТО В МОМЕНТА ЗА ТОВА ПЛАЩАМЕ САМО И ЕДИНСТВЕНО НИЕ - ЧРЕЗ ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ.

бай Пешо
23 Jul, 2008 | 18:21

Не "Мен ме е срам", а СРАМ МЕ Е.

amenhotep
23 Jul, 2008 | 18:15

neka vseki ot nas znae che intelektualciv Bulgaria nema.te beha izbiti,kato danail krapchev,prechupeni kato dimitur talev,iztikani v periferiata,katoakademik arnaudov ili kupeni i masonizirani,kato oshte jiveeshtia lubomir levchev i stefan danailov sushto!slugi na judo masonskata mafia!za politicheskata vurhushka razorjavashta chrez aroganten grabej Bulgaria,trebva da znaem,che tja ne e sluginja na mafiata ,a e chast ot neja.povecheto sa judei,drugi masoni i malka chast sa bulgari- predateli,kato paravanov,kostov i silno maskiranata n.mihailova.izvodut e samo edin-izlizaneto ot tazi poredna/treta/nacionalna katastrofa e pulno otstrnjavane na vseka politicheska figura ,opozorila Bulgaria prez poslednite 12 godini -VUN OT VLASTA!samata statia e mnogo dobra.vsenarodno grajdansko nepodchinenie pridrujeno ot obshtonarodna stachka e orujieto na BULGARINA opredelen za holokost ot judomasonskata globalistka plutokracia.za izrodi kato ahmed demir,r.petkov i podobia ne mi se govori!!

отчаян
23 Jul, 2008 | 17:16

Като слушам реакциите на правителството, излезе, че от Брюксел ни похвалиха...

Doktor
23 Jul, 2008 | 16:08

Nichto niama da stane!Za 15 godini b-g sistemata gangreniasa.Triabva spechna amputazia.

lubo
23 Jul, 2008 | 15:12

Нека да сме на ясно. Всички министри, министър-председателя, президента и всички членове на агенции по разпределянето на пресъединителните фондове са си получавали заплатата. Оказва се, че за две години те не са свършили никаква работа, а единствено са крали или са правили опити да крадат, докато ние сме им плащали отгоре на всичко и заплатите, които мисля, че са си получавали съвсем редовно. За несвършена работа те са получавали пари, които сега е редно да бъдат върнати в Държавния бюджет. Защото тези пари са наши. Ние сме им плащали за работа, която те не са свършили. Народа е работодателя и когато работника не може да се справи с работата си - той трябва да бъде уволнен.
Впрочем, изчислил съм, че ако прибегнем до помощта на западни експерти, които да заменят нашите некадърници и крадци и ако им дадем заплата от 25 000 евро месечно ние ще спестим около 600 000 000 евро за една година. Да не говорим и колко работа ще бъде свършена и колко по-лек ще бъде и нашия живот.

da
23 Jul, 2008 | 15:09

Българите нама да помръднат докато не опре ножа до кокал.

Предлагам ЕС да наложи ембарго на България, да нама храна, да няма горива и да няма материали.

ПЪЛНО ЕМБАРГО.

само тогава овците ще скочат и ще изгонят с камъне и дърве изедниците.


pak
23 Jul, 2008 | 15:03

тук е анадол.
всяко чудо за 3 дни.
нищо няма да стане.
знаете го.
спрете да пишете глупости.

интелектуалец
23 Jul, 2008 | 14:10

Що да се срамуваме? Като чета коментарите на Чалгю, Мутрю, Пешо и Вулгар, всичко си е на ред.Виновни са евреите, интелекталците, Иван Хаджийски и онези с фесовете. А ние сме най-великите.
долу Европа, да живее България!

Багратион Пети
23 Jul, 2008 | 13:04

Чудесна позиция! Въпросите, обаче, са много по-дълбоки и нелицеприятни. Откъде дойдоха парите на Прехода и къде отидоха? Кой контролира потоците от блага? Не сме ли свидетели на една титанична битка между Русия, Европа и САЩ? КГБ-ските структури срещу ония другите? Не вкара ли Русия троянски оне в Европа и не се ли опитва да я дестабилизира чрез провокирани проблеми в тях? Замислете се!

репортер
23 Jul, 2008 | 12:25

Браво, Весе! Супер як коментар!!!

Mеценат
23 Jul, 2008 | 12:01

Да! Обаче интелектуалците се считат за ...войни на културата!!!

А култура без меценати НЯМА!!!

И понеже мутро-чалговците .... работят и като меценати.... нормално е да налагат СВОИТЕ МАНИПУЛАТОРСКИ ИЗИСКВАНИЯ!!!

Mутрю
23 Jul, 2008 | 11:58

Мене пък ме е срам от пишещите за... хонорари...... нихилистични и обидни за...обикновения българин ..."коментари" и "есета"


Срам ме е че не се опитват да се запознаят реално със ставащото по света, да направят ОБЩОЧОВЕШКИ изследвания и анализи ( без да търсят само... как да доразмазват самоуважението на освинения обикновен българин)


Да си спомня някой.... подет от интелектуалци призив за всенародни манифестации и действия за защите на обикновените хора?

Чалгю
23 Jul, 2008 | 11:52

Добър е коментара! Да се надяваме скоро да видим и коментар за "странните" наши "интелектуалци"!!!


Дето си мислят че единственото доказателство за интИлигентност е.... нихилистичното (но не много адресирано) плюене срещу.....Мутро-чалго-политико-мафиоти. И разбира се срещу.... "тия прости българи"


Някой няма ли мнение за НЕГАТИВНОВЛИЯЕЩОТО "интИликтуалничене"???

Някой няма ли да напише нещо изпълнено с надежда и с.... конкретни идеи за излизане от калта???

Иван
23 Jul, 2008 | 11:23

Добър коментар!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.