Факти, Анализи, Коментари
   21 Май 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Как се крадеше в казармата...
Евгений Тодоров - 11 Юли 2008
Провокирани лични спомени. По-зрелите читатели от мъжки пол едва ли ще научат нещо ново от моя разказ, но все пак...
Евгений Тодоров
Евгений Тодоров

По-зрелите читатели от мъжки пол едва ли ще научат нещо ново от моя разказ, но все пак...Ако перифразирам колегата Толстой, може да се обобщи, че във всички казарми се крадеше, но във всяка една от тях се крадеше по своему.В нашето поделение се крадеше всичко – строителни материали, бензин, дрехи, салам и какво ли още не. Подред.

КАК СЕ КРАДЯХА КЮФТЕТА

Поделението излезе първенец в социалистическота съревнование и по този повод се организира банкет в стола на Военната академия.Старшината викна няколко войничета, между които имах честта да бъда и аз, да помагаме в преноса на столовете.Преди банкета ни вкараха в една стая и ни нахраниха с кюфтета на корем.След банкета пък ни викнаха да разнесем десетина баки пълни кюфтета, каси с домати и краставици и кашони с вино по домовете на старшините. Откраднатото напълни един камион.

КАК СЕ КРАДЯХА КРЕНВИРШИ

В неделя сутрин в поделението нямаше големи началници, а за закуска даваха по малко колбас. Обикновено дежурните старшини се събираха в канцеларията на нашата рота и си заделяха от закуската на войниците кило – две кренвирши. Нагъваха като невидели, но не можеха да изядат всичко. И тогава започнаха да си правят театър. Взеха по един кренвирш, допряха го на онова място на панталона, под което би трябвало да има нещо друго наподобяващо колбас, и започнаха да го клатят. Пиесата, която играеха, можеше да се нарече “На кой е по-голям кренвирша?” Само дето всички бяха актьори – нямаше публика. Освен мен, но аз в случая бях нещо като сценичен работник. Изведнъж обаче се появи зрител. Най-неподходящият от всички. Командирът на поделението беше решил да види с очите си какво се върши в неделя. По лицето му се изписа гняв, който накара кренвиршите на актьорите да замръзнат.По устав командирът не можеше да се кара на старшините пред един редник. Затова им изкомандва да го последват навън.Старшините тръгнаха разтреперани от страх и в момента, в който прекрачваха прага, като по сигнал хвърляха откраднатите от войниците кренвирши зад гърба си. Аз останах сам в канцеларията. Подът беше покрит с кренвирши, които до преди малко символизираха мъжеството на българския старшина. Сега символизираха неговото падение.

 КАК СЕ КРАДЕШЕ ОТ ВЕЩЕВИЯ СКЛАД

Старшината, който държеше вещевия склад, почти не идваше на работа. Всичко въртеше един набор – приятел.Един следобед отидох в склада на лаф моабет. На тръгване приятелят ми каза:-  Сега облечи каквото можеш и колкото можеш. Само нищо не носи в ръка. Облякох десетина фанелки, десетина чифта чорапи, поне 5 чифта хасени гащи. Нямаше начин само да обуя няколко чифта обувки едни върху други.Чорапите се оказаха много здрави и ги носих поне две години след казармата.

 КАК КРАДЕШЕ КОНТРАРАЗУЗНАВАНЕТО

В поделенията навремето имаше по един полковник, който се занимаваше с издирване и разкриване на врага вътре в поделението. За нашия полковник клюката говореше, че преди това е бил разузнавач в Турция, но се е провалил. В годините, когато служих обаче, човекът се занимаваше главно с разузнаване в артелната. Където откриваше изглежда излишъци. След което ги отнемаше в полза на българското контраразузнаване. През два-три дни той ме посещаваше в лавката и ми прошепваше да му донеса няколко лимонади. Но в “голямата чанта”. Това беше шифърът, че трябва да мина през артелната.Там, само като зърнеха голямата чанта, и бързаха да я напълнят догоре. Слагаха голяма буца сирене, парче кашкавал, щафета салам. Отивах в кабинета на контраразузнавача и там разтоварвах стоката в един шкаф под желязната каса. Слагах новата стока и вземах старата – вече плесенясала. Полковникът се зареждаше винаги с повече, отколкото можеше да изяде. Не можех да си обясня защо е нужно да се краде толкова и после да се хвърля.

Докато подреждах лимонадите, хвърлях по един поглед на бумагите на бюрото. Веднъж зърнах донесение от “агент Велинов” – запомнил съм за цял живот името. Агентът докладваше, че е бил на гости на лейтенант Йорданов, говорили са за политика, но лейтентатът е проявил “положително отношение към мероприятията на народната власт”.Този позитивен – да го наречем, донос, беше на бюрото и след три дни. Изглежда това беше работата на българският контраразузнавач поне за една седмица. И си мисля сега – когато пак си говорим грешни ли са агентите. Да предположим, че този полковник днес е народен представител и са разкрили, че е работил във ВКР. И започва спор срамно ли е това или не. Със сигурност героят на българското разузнаване и контрарузазнаване ще каже, че той е служил доблестно на родината цял живот и че не се срамува от това!

Казармата – казват, била школа за мъжество. За мен си беше школа за това как се краде. Беше ми даден урок за цял живот – можеш да си обичаш родината, може да си готов да умреш за нея, но това не пречи да си я доиш като дойна крава...


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

marko
18 Jul, 2008 | 19:54

хванит,Алла, хванит...меня за калашника,дорогая!

marko
16 Jul, 2008 | 22:28

Alla,ella da ********...ako panimaesh dawolna ostanesh

Озарен
14 Jul, 2008 | 14:47

Всъщност, службата в артелната очевидно не винаги носи само облаги. Ето години след това авторът е лишен от възможността да разгледа процеса в целия му обхват. Все пак кражбите от ГСМ-а са другата половина от картината.
Иначе, Алла е много права. Все пак това е нейното мнение, при това поднесено по толкова характерен и "приятно всопмнится" начин.


Алла
14 Jul, 2008 | 14:44

Che Guevara и Мутрю!
Привет и от мен!:)))

... ще стоя тука, докато все още има такива, като вас - на мой век хватит!:)))
И децата си ще продължавам да ги задържам тука, доколкото ми стигнат ДУМИТЕ! А все по-трудничко става:((( Постоянно им повтарям: "Какво ще стане с Родината ви, ако заминат всички добри, умни и образованни?.."

Все някой ще трябва един ден да почне да чисти Авгиевите конюшни - на "плювачите" не можеш да се надяваш, "плювачите" със оплюванета си само добавят мръсотия:(((

... За другите - да не се обидят, че не им обърнах вниманието:))) - какво да им кажа?? Грехота да се обиждаш на обидените от Бога...


Che Guevara
14 Jul, 2008 | 11:16

Евгени, страхотно си го написал, братле, точно така си беше, който можеше - лапаше кюфтетата, а който не можеше - сега злобее из форумите. Алла (привет, дорогая :)) много добре им го каза.

Мутрю
14 Jul, 2008 | 04:39

Странно.... чнооого лаем по крадливите цигани... пък като дойде ред за "мнения"... пак на темите за краденето сме най-много!!

Ама тя АЛЛА хубаво ви го каза:

- Что за хора сте?? Завистници, критикани (не критици!) ... айде, да спестя другите дефиниции, че пак давам възможност да ми кажат "... да заминавам за Москва, щом на мен не ми харесва..":))

Алла! Стой си тука.... Може пък някой и да се "събеди" от простащината и критикарството си!!!

Иван Звездев
13 Jul, 2008 | 17:37

А бе като те гледам още ти се стича мазнина по бузите от кюфтетата дето си хапвал по време на Соца, ама не мога да разбера едно- защо се гневиш, че други са хапвали повече от теб? Освен това ми се струва, че си служил на пъпа на София, а там служеха само наши момчета- значи зор не си видял и за това си затваряй устата и не говори за военната служба. Като ти гледам влажния поглед още жалиш за времето, когато всичко беше общо, а общото-наше (мое). И сега си седнал да учиш патило. По-добре за теб, лично, е да не ругаеш Соца, защото си видял и опитал само благинките му. Между другото- по онова време в дълбоката провинция във войнишките столови даваха твърд колбас, а не кремвирши, така че може да съжаляваш че си махал тоалетна хартия, когато ние нагъвахме сервилата. А ако можеш разгледай долапа със старите ти чорапи - сигурно си скътал още някои зеленкяви такива (на нас ни даваха партенки тогава...).

Ядосан
13 Jul, 2008 | 17:15

... не, нямам нерви, да си губя времето и да му давам оценка на този педераст!...

бай Пешо
12 Jul, 2008 | 15:25

Сударня Алла, защо се вреш , където "мъжете си ги мерятт" ???
И друго - фактите са жестоко нещо, както казват, когато те говорят и боговете мълчат.

aleko
12 Jul, 2008 | 14:23

Gospojo Alla, az pi6a na 4ist mai4in ezik, no sym prinuden da upotrebqwam latinica, a ti pi6e6 na razwalen bylgarski ezik, makar i da upotrebqwa6 kirilica. A toite izwodi sa tolkowa mytni, 43 4owek nie e na qasno kakwo iska6 da kaje6. Ako si syglasna 4e twoq pisatel Tolstoi e kolega na tozi draska4, to zdrawe da e. Ti nqma6 ponqtie ot literatura i ne dawai um na drugite, za6toto kakto se wijda nie si mnogo inteligentna

1414
11 Jul, 2008 | 17:54

Написаното отговаря на истината и не само товаллл

Майната
11 Jul, 2008 | 15:50

И аз харесвам свежарския хумор на Е.Т., но не ми харесва, че и рускинките го харесват. Защото аз тях не харесвам, особено ако не са младички и особено, когато, бидейки немладички, дават акъл на очень плохий болгарский, с подчертан руски акцент (това беше пропускът на рускинките от соцлагеристкото време).
Рускинки-мискинки - марш домой!

Алла
11 Jul, 2008 | 15:02

Вие, българи - са страшна работа!! Страшна в буквалем смисъл, от думата страх:((( Но лошото в тази работа, че на никой не му е страх от вас (в смисъла "респект"), а сте страшни сами за себе си!!
"Колегата", който тръгнал да учи автора, че "... ne se srawniawai z Tolstoi, mnogo si daleko ot nego, malko po- skromno, kakyw kolega ti e toi?.." даже не прави труда да пише на майчин си език и коментира не по същество, а ей така - само и само да се каже нещо "супротив":(((

Другият пак - явно от завист - че на време не можал даже и "..Руска гимназия и сърбо-хърватска филология.." да "изкласи", злобее, че че точно по тази причина не са го сложили "лавкаджията"... Что за хора сте?? Завистници, критикани (не критици!) ... айде, да спестя другите дефиниции, че пак давам възможност да ми кажат "... да заминавам за Москва, щом на мен не ми харесва..":)))

Г-не бай Пешо (страшен българизъм:)))! ОБРАЗОВАНИТЕ хора ВИНАГИ са образовани хора, независимо от властта! Най-добрият пример (от опита на нашите два народа), какво става, когато лаици на всички нива - от лавка до Парламента, "превземат" властта са случаят с Ленин, който "приканваше" кухарки (готвачки, ако не сте изкласили руска гимназия) в правителство, и половината от българското население, минало през властни структури по време на Великия Преход без да има нито политически опит, нито, най-важното, образование

Защо никой не забелязва, че автора по достъпен за него начин поднася своето ПОКАЯНИЕ? Веднъж не съм прочела в неговите публикации, че всички са черни, а той е бял и мекичек и нямал нищо общо със миналото.. Никога не крие какво е бил и какво е правил по онова време... Да, бил е лавкаджията в казармата, защото, явно, е знаел, че 5х5 е равно на 25.. ".. ну, на 26.. или 27 в крайния случай, но никак не е 28!..":))) А и е знаел да пише.. и то - на кирилица!:)))

Господин Тодоров! Винаги с удоволствие чета Ваши блогове и постинги. И уважавам гражданската Ви позиция, независимо, че не винаги сме на еднакво мнение.

P.S. Моля да бъда извинена за неизбежните граматически грешки, които съм направила:(((


Поручик Галицин
11 Jul, 2008 | 14:28

Само да запитам автора.
Как стана така, че сужеше в Академията на пъпа на София, а не например в Грудово, Елхово, Марица и т.н.? Какви ли качества си притежавал?

aleko
11 Jul, 2008 | 13:59

eh, ne se srawniawai z Tolstoi, mnogo si daleko ot nego, malko po- skromno, kakyw kolega ti e toi? Ako e po pero, to mnogo trqbwa o6te da pi6e6 i pak nqma da byde6 kato nego.

бай Пешо
11 Jul, 2008 | 13:32

Ех, Женя, Женя, комсомолецо дърт,
Помним, помним добре кои ги правеха лавкаджии в казармата по онова време и как се ставаше такъв.
Твоя милост как се вреди? Дали защото също като"колегата" ти агент Алберт - Георги Коритаров беше изкласил Руска гимназия и завършил "сърбо-хърватска филология"???


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.