Факти, Анализи, Коментари
   21 Май 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Писма от Мрачна поляна
Николай Заяков - 8 Юли 2008
Видите ли социолози да проследяват мнението ви, първом се запитайте кой им плаща...
Николай Заяков
Николай Заяков

Таз сутрин бях твърде приятно сюрпризиран. Пловдивска газета, кръстена на името на реката Марица, публикувала е стъкменото от някаква агенция за подучване и изкористяване на общественото съмнение проучване. И там черно на бяло се потвържадава красивата и скъпо платена тенденция да се повдига рейтингът на нашия любим, откъдето и да го погледнеш, кмет. 68 от всеки 100 пловдивчани одобряват нашия индивидуален любимец, вследствие на което той става всеобщ такъв.

Ощипах се, но явно недостатъчно силно. Наложи се да си причиня болка, за да повярвам на тез социологически пръдни. Щом видях името на агенцията, тутакси реших, че не са пръдни, ами диария. Тез хора не си играят, те лъжат тъй на едро, както им се и плаща.

И кой платил проследяването на общественото самомнение. ВМРО платила. Партийката на Славча платила. И с какви пари, моля ви се. С парите на истинската, оригиналната, паметната, революционната организация на Гоце и Даме, на която се писаха наследници таквизи комунистически тарикатчета. Не туй важното, обаче. Важното, че тез прилепала, вендузи да ги наречем, успяха да изпързалят сума ти автентични партии, да им се сложат за партньори, та дори и да се окумят в парламента.

Тез същите сега издокарват мазното си протеже на първа пловдивска кипра. Не стига, ами излиза, че над половината пловдивчани мислели, че г-нът Славчо и протекторалният му Съвет са добре запознати с проблемите на градеца ни. То всичките 100 % пловдивчани са извечно запознати със същите тез проблеми, и какво от туй. А че е добре натъкмено изследването, види се от  внимателно подбраните думички из въпросите. Тъй например “подкрепа” се употребява наместо “одобрение”, като се счита, че сме толкоз балами, та да ги вземем за едно и също. Пък, за да не би да се усъмним случайно, турят му и едни 50 процента,че стоял Славчо близо до гражданите.

То си е истинска наслада да гледаш как някакви человеци, твърде голяма група граждани от селски тип, трудят се на Славчовата нива, изтипосват го на важен и работлив индивид, поливат го, пръскат го, обгрижват го, та белким му цъфнат налъмите. Няма да стане. Не чакайте нищо, да ви не иде зян чакането. И видите ли социолози да проследяват мнението ви, първом се запитайте кой им плаща. Платете си и вие, ако щете да поръчвате музиката.  


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Озарен
08 Jul, 2008 | 15:26

Напълно съгласен съм с преждеговорившия.

мм
08 Jul, 2008 | 14:15

Не гласувах за Славчо, не го и одобрявам много като кмет. Само че този коментар ми се струва едно просто оплюване, каквото се чува на почти всяка пенсионерска седянка. Разликата е, че тук то е облечено в красноречие. Ако автора е провел собствено проучване на общественото мнение или знае за такова, което не е платено от ВМРО, нека го каже. Ако не - да изрази съмнение. Но такова оплюване и откровени обиди са меко казано недопустими за всеки средноинтелигентен и средно-възпитан човек. Не е хубаво човек да изпада в крайности, защото ако случайно се окаже, че греши, би изпаднал в доста сконфузна ситуация.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.