Факти, Анализи, Коментари
   21 Май 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Промени на търговските банки по офертите за срочни депозити, ипотечни и потребителски кредити през м.юни
2 Юли 2008
Продължава тенденцията на увеличение на лихвените проценти по левовите и евровите депозити

Срочни депозити


Както и през последните няколко месеца насам и през м. юни търговските банки проявиха висока интензивност, спрямо предоставяните лихвени проценти по депозитите си. Като цяло промените бяха свързани преди всичко в посока на увеличение на лихвените проценти по левовите и евровите депозити. Намаленията засегнаха доларовите депозитни продукти на някои банки или път бяха свързани с отпадане на промоционалните им условия. Така например Райфайзенбанк премахна промоционалните лихви по шестмесечните и годишните си стандартни депозити и към момента за тези периоди важат стандартните лихвени проценти. Банката въведе промоция за тримесечните стандартни депозити в лева, евро и долари. Средствата се олихвяват за първия тримесечен период, като за депозитите в лева лихвените проценти са 6.75%, за тези в евро 5.00% и за тези в американска валута 4.00% на годишна база.

Една от най-интензивните банки през месец юни беше Интернешънъл Асет Банк. Тя повиши годишния си лихвен процент по авансовият си депозит „Асет 12+”, като увеличението за лева е в размер на 1.50% на годишна база (от 5.50% на 7.00%), а за евро 1.00% (от 5.00% на 6.00%). Също така от началото на изминалия месец банката започна да предлага нов продукт с нарастваща лихва - депозит „Изкушение” с едномесечно и тримесечно нарастване на лихвата, предлагащи се в лева и евро.

През изминалият месец Токуда банк също предприе повишение на лихвените си проценти по стандартните си срочни депозити, съответно „Токуда Стандарт” и „Токуда Стандарт +”. Както в повечето случаи повишенията засегнаха депозитите в национална валута и тези в евро.

С два нови депозитни продукта през месец юни излезе и ТБ-Д. Единият се казва „Д Банк Бъди богат”, като предоставяните по него високи лихвени проценти (до 12.00% на годишна база) имат за цел да предпазят депозантите от високата инфлация, засягаща левовите спестявания.Вторият срочен депозит се казва „Бизнес” и също се предоставя единствено в лева, като годишният лихвен процент достига 6.30% за срок от една година.


Жилищно и ипотечно кредитиране


През юни заемите за жилища също не останаха статични. Юнионбанк коригира дипазонът на лихвите си, които досега зависеха от процента на финансиране. От началото на юни този процент вече не е фактор и лихвите започват от 8.15% в евро и 8.95% в лева за различните продукти, независимо какъв е процентът на финансиране.

Юробанк И Еф Джи коригира някои от своите такси. При потребителските кредити с ипотека, таксата за разглеждане на документи вече е 70 лв. При ипотечните – 50 лв. таксата за заличаване на ипотека, която прилага банката вече е 50 лв.

От началото на миналия месец Райфайзенбанк започна предлагането на 100% финансиране на покупка на жилище. Условията се предлагат само за покупка на жилищен имот намиращ се в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора и Плевен.

Банка Пиреос България също не изостана от тенденциите и промени някои условия по жилищните си и ипотечни кредити. Така например месечната такса за управление на кредита вече е 0.065% месечно от размера на одобрения кредит. Досега беше 0.095% от остатъка по кредита. При ипотечните кредити банката намали надбавките към 3-мес. EURIBOR/SOFIBOR. Сумата  3-мес. EURIBOR/SOFIBOR и надбавка образува договорената лихва по кредита. Банката също така намали еднократната такса за усвояване на кредита с 50 базисни пункта за нови клиенти и с 80 базисни пункта при рефинансиране на кредит от друга банка на сума над 10000 евро.

ПИБ намали лихвите си от 8.50% в евро и долари на 7.10%. Банката продължава да не предлага жилищни кредити в лева.

Промени в лихвите отчита и ОББ. По кредити за покупка на жилище и за ремонт те се завишиха с 0.30 процентни пункта за лева и евро. Банката, също така, въведе лихва за началния период за кредити за покупка:


а) В лева 4.00% за първата година (12 мес.) и 8.25% за оставащия период;
б) В евро 3.00% за първата година (12 мес.) и 7.25% за оставащия период.


Потребителски кредити


Банките, които промениха лихвените проценти по, предлаганите от тях потребителски кредити са ДСК с 2.55 процентни пункта, съответно от 9.90% на 12.45% за кредити в евро, Сосиете Женерал с 15 базисни пункта – от 8.70% на 8.85%, като ако кредитът е за срок над 5г., приложимият лихвен процент се увеличава на 9.20%.

При Интернешънъл Асет Банк увеличението за кредитите в евро е с 1 п.п. Единствените банки, които намаляват лихвените си проценти по левовите потребителски кредити са Емпорики банк от 13.46% на 11.96%, като в същото време я променя от фиксирана на променлива заедно с Юнион банк и Пощенска банка, която намалява лихвения процент по „Бърз кредит без поръчители програма Приятели А” – BGN от 13.95% на 11.95% и „Кредит по програма Екстра Премия" с превод на заплата за държавни служители” – BGN – от 7.85% на 8.6% (за първите 3 месеца), за останалия период - 9.95%. Всички останали банки запазват нивата на лихвените си проценти непроменени.

Банките, при които се наблюдават промени на таксите за усвояване/ управление на кредита, които се удържат еднократна в началото са Банка ДСК -  размера на таксата се променя от фиксирана сума на 2% от размера на кредита, но се премахва годишната такса за управление; Пощенска банка и Емпорики банк увеличават таксата от 2% на 2.5%, като последната въвежда и годишна такса за управление на кредита в размер на 0.2%.

При Райфайзенбанк  се наблюдава увеличение на  максималния срок на кредитите без поръчители от 84 м. на 120м., като отпада зависимостта на броя поръчители от срока на кредита. Токуда  увеличава максималния размер на кредита от 10 000 BGN на 20 000 BGN, като отпада изискването за застраховане на кредитополучателите и въвежда нов продукт -  „Потребителски кредит за държавни служители”.

 

Екип „МОИТЕ ПАРИ” – Българският Финансов Пътеводител
www.moitepari.bg

 


 


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.