Факти, Анализи, Коментари
   19 Май 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Гоцеви гамизовщини
Николай Заяков - 21 Юни 2008
От десетина дни насам двамина претенциозни субекти заемат всичкото говорене и писане в държавата.
Николай Заяков
Николай Заяков


 Г-н Гамизов, твърде интересен и лично на мене симпатичен, къде по телефона, къде директно от екрана предупреди за адска машина в управляващата коалиция. За разлика от анонимните автори на сигнали, той се идентифицира и ,без да му мигне окото, пусна часовника на взривоопасната си машинария. Застарелите и изгубили зрението си наблюдатели побързаха да го обявят за неадекватен, недоучен, неприятел на неприятните политици, приятел на народа, робин худ някакъв, индивид, сбъркал времето и мястото, или направо едно нищо.

Политолозите, уплашени от лавинообразната му популярност и в други случаи разноговорещи, този път вкупом се направиха, че не го забелязват, а неколцина го обявиха за г-н Никой. Един от тях обаче не се сдържа и в прав текст заяви, че г-н Гамизов, в качеството му на самия себе си, представлява – ни повече, ни по-малко, - опасност за обществото и за политическата класа. Тя, класата ни, тъй е изкласила, че сама вече не става и да плаши гаргите.

Друго обаче е интересното. Кой знае защо, г-н Гоце, президент все още, взе твърде навътре г-на Гамизова и неговите гамизовщини. Прие, че пророчествата на тоз млад г-н, красивите му брътвежи и апокалиптичните му внушения по някакъв начин касаят лично него. Получи се някаква учебникарска симбиоза, говорене по поръчка, скачени съдове, които един без друг не функционират, а един с друг пък съвсем никаква работа не вършат. Изглежда, че смисълът на упражнението не е в свършената работа, а в онуй именно, което няма да се свърши.

Г-н Гамизов и г-н Гоце си сътвориха една хубава патърдия, наговориха си куп неща, направиха се на засегнати, намекнаха и за съдилището, само дето не се разбра кой кого и с какво е засегнал. Разбра се, че двама души изпитват отчайваща нужда да ни кажат, че са живи, че търсят взаимност, че са добронамерени и неразбрани, че псевдонимът на единия го е направил персона нон грата в държавите, където агентурното минало не се толерира, и също тъй се разбра, че липсата на такова минало пък, както е случаят с втория г-н, го превръща в персона нон грата в неговата собствена държава.

 Макар на практика да работи като пиар на Президента, г-н Гамизов явно не е предпочитаният пиар. Работейки едновременно и за себе си, той направо се забавлява да гледа как рейтингът му, подобно на бойкоборисовия, е на път да бие всички. Може би гамизовщините не са изговорени случайно. Те напомнят както удържимия възход на г-н Артуро Хи, така и неудържимия възход на неговия първообраз. Тук няма фашизъм, няма комунизъм, има по малко от практическата магия, окултизма, спиритизма и въздържанието. На практика Гоце и Гамизов репликират самите себе си. Но, признавам, г-н Гамизов е много напред с материала.
По някаква негова си причина той решава и е на път да реализира на своя глава един личен рейтинг, какъвто до този момент е бил по силите само на неколцина. Този човек иска да ни докаже нещо, и ако продължат да му се пречкат, ще го докаже. Г-н Гоце е засегнат именно в корена на своята горделивост. Някакъв човек, определян като идващ от нищото, за няколко дни само става известен, колкото и той. Макар все още никой да не говори за рейтинг, няма съмнение, че ако се направи сондаж, такъв ще има. Никой не знае за какво му е на г-н Гамизов известността, в която тутакси се озова, нито защо му е да бъде именно оная точица, която, макар и за кратко, е фактическия център на случването. Но фактът, че от това побърза да се възползва Президентът, навежда на размисли. Също тъй и упоритото отклоняване на острието на гамизовщините  в посока, различна от истинската. Определено смятам, че г-н Гамизов прави много успешен пиар на президента и на премиера, тъй като в представите му те са едно цяло. Газетите много добре знаят това, защото Гамизов не дойде от някакво нематериално нищо, а именно от материалното нищо на печатните и елекронните медии. Той е техен продукт, понеже обратното е невъзможно.

Онези, които употребяват Гамизов, ще трябва да приемат и факта, че са хранителната среда на гамизовщините. Той не може без тях, но и те вече не биха могли без него. Политическото говорене в България обикновено се практикува от лаици. Но г-н Гамизов не е лаик. Той дълго и самовлюбено се е подготвял за своята кампания. Той е общувал с огледалото повече от всеки от своите огледални обекти. Той не случайно избягва каквато и да е конфронтация с политици извън триото Първанов-Борисов-Станишев. От-чаяно се нуждае от рейтинга на тримата, преформулирайки го в рейтинг за четирима. Мисля, че хора като анализатора г-н Аврамов едва ли ще го спрат със заклинания. Този човек се захранва именно със страховете на онези, към които се обръща.

 Освен, че си е повярвал, г-н Гамизов е твърде обсебен от себе си. Той еволюира все по-голям в собствените си очи. Без да е заплаха за когото и да било, той се бронира и охранява тъй, сякаш е заплаха. При него бодигардовете не отразяват външна заплаха, а самите са заплаха, насочена навън, те са част от реквизита.

 Г-н Гамизов играе. Той е театрал и практиките му се вместват в границите на театъра. Извън този театър той би бил само един приказливец с леко размътен поглед, с адресати, но с неадресирани послания. Констатациите му за българските работи са същите, които чуваме и от някои партийно обвързани интелектуалци. Сами по себе си тези констатации не ангажират никого, но биха означавали много, ако са произнесени в правилния момент. Г-н Гамизов уцели момента. Но не уцели опонентите си. Те може и да се изживеят на негови говори-тели, но едва ли ще му бъдат в услуга. Никой не може да кръжи в орбитата на Гоце, Станишев и Борисов безнаказано. Ако си в тази орбита, ти си един от тях. Ако не се самонакажеш, ще те накажат.

 Гоцеви гамизовщини.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Весел
22 Jun, 2008 | 16:32

Истинската адска машина не е толкова в медиите (плащат ли им да премълчават исторически истини или реални опасности?)............ Вижте тази дискусия чако не са я вече махнали от сайта..... и ако искате попитайте медии и политици за тяхното мнение по въпросите там!!!.............. *********

spravochnik
21 Jun, 2008 | 11:49

Николай Заяков е роден на 27 октомврви 1940 г. в с. Врабево, Троянско, където завършва и гимназия. Следва българска филология в Софийския университет. Истинските университети на поета обаче са софийските кафе- нета и кръчми, където преминават студентските му години в компанията на поетите от поколението на 60-те години. Издава първата си книга през 1967 г. в пловдивското издателство “Христо Г. Данов”. Пловдивската му съдба е неразривно свързана с неговите връстници, поетите Петър Анаста-сов, Иван Вълев и, малко по-късно, Иван Николов. Николай Заяков е познат на своите читатели и като публицист. Всъщност трудовият му стаж преминава в един вестник и в едно списание. Рубриката му “ Писма от Мрачна поляна” в пловдивския в. “Марица” за жалост е свалена от цензурата в годините на демокрацията и забранена дори и като слoвосъчетание.

Любен
21 Jun, 2008 | 11:04

Една от истините които Гамизов изрече по телевизията,е за топлофикация,като намекна,че за да са такива цените,само държавната енергйна мафия може да ги толелира и да прекрива,тези които изпразват джобовете на гражданите.В Австрия,топлофикация принадлежи на тези,които е ползват и там цените са минимални.Нима електрификацията и топлофикацията в България принадлежи на някого?Кой е присвои(открадна)?През нашите радиатори,ТЕЦ охлажда водата с която са произвели ток и цените би трябвало да са такива,че да стигат само за подръжка,другите загуби трябва да са за сметка на ТЕЦ-а,който печели от производството на ток,в чиято цена е калкулирана и цената за охлаждане на тази вода,която е вторичен продукт при производството на ток.Спомена,че някой,на много високо ниво, саботира ,прилагането на “Когенерацията” в топлофикация,което ще намали драстично цените на топлото.Не е лъжа,че през топлофикация,са откраднати над 1,5 милиарда.При тези факти,които подсказват,че мафията си има държава,какво може да се очаква,когато му дойде времето,да се отнеме държавата от мафията?Какви могат да са прогнозите,когато ще трябва да се спре кран,или мрежа от кранове,който наводняват мафията с милиарди??




  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.