Факти, Анализи, Коментари
   19 Май 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Не пипайте системата!
Евгений Тодоров - 20 Юни 2008
Разни призраци ходят из България – призраците на илюзиите.
Евгений Тодоров
Евгений Тодоров

Едната илюзия е, че една мажоритарна избирателна система ще направи чудо. На мястото на омразните партийни протежета ще дойдат истински народни любимци.

Следващата илюзия е, че ако има референдуми, народът ще си казва тежката дума и така ще се изземе властта от ръцете на управляващата мафия.

И т.н.

Пълни глупости.

Проблемът не е в избирателната система, а в самите избиратели.

Каквото и система да смени сегашната, резултатът няма да е по-различен. Може да бъде и по-лош.

Едни мажоритарни избори ще дадат кураж на всички местни олигарси. И България ще мине в ръцете на местните феодали. Има сто начина местните крепостни да бъдат стимулирани да гласуват правилно. Първият е като се помогне на местния футболен отбор.

Нашумели врачки и едрогърдести певачки няма да имат конкуренция при един мажоритарен избор.

Тогава ще си мечтаем да се върнат даже най-лошите години на досегашната ни  демокрация.

Колкото и да са лоши партиите, във всяка от тях има някаква колективна система, има някакви механизми на вътрешна корективност. А и на външна.

Кой обаче ще бъде коректив на братя Галеви? А братя Бееви няма да имат повече нужда от партийни патерици.

От недрата на народа ще изплуват такива борци за етнически чиста нация, че ще си спомняме за Волен Сидеров като за майка Тереза.
Ще се появят екзотични социални философии, на които все ще се намери кой да повярва.
Сметната палата не може да се оправи с 300 партии, а как ще контролира приходите и разходите на 30 000 упътили се към властта борци за народното доверие?
Иначе изборът ни наистина ще бъде по-голям - ако сме имали досега партията на бай Ганю, сега ще можем да гласуваме и за Дочоолу, и за Гочоолу.
Не знам накъде би тръгнала България, ако се управляваше с референдуми, но със сигурност знам как би изглеждала днес, ако референдумите бяха започнали преди десетина години.

Никога нямаше да влезем в Европейския съюз, да не говорим за НАТО. Свято щяхме да пазим ракетите СС 23 и всичките си атомни реактори – до един.

Народът твърдо би гласувал против всякакви опити за налагане на пазарна икономика и държавата сега щеше да определя цените – както при Татово време.

Магазините щяха пак да бъдат празни и щеше да се наложи да върнем Корекомите.

И т.н.

Когато народът се чеше, проблемът не е в дългите му нокти.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Бат Сали
30 Jun, 2008 | 04:41

Що ми пипнахте системата? Как сега ще се петелчат някои с дипломите си?........................."Тъщата на печатаря Пашов дала гаража си за цех
Бат Сали продавал дипломи по 1300 лева
Полицаи вадят от печката запалените винетки ментета"


Кози уши
28 Jun, 2008 | 22:45

Все повече стават хората които усещат грозната манипулация и лъжи в които са набутани! КОЕТО ВСЪЩНОСТ Е ДОБРЕ! ЗАЩОТО.............................

Човек се затрива! Написано се изтрива! Сайтове се манипулират!.............. Но чутото веднъж, прочетеното веднъж.... дори и изтрито..... остава запечатано в мозъка и съвестта на "триещия истината" и на.... "случайните свидетели на събитието"..................... Както в приказката за цар Траян!!!..................... Някой май продава свирки от храста дето е израстнал над загробените тайни!!!


Черню
28 Jun, 2008 | 12:17

И понеже 13 процента са само заявяващите че няма да гласуват (пък иначе са доста повече) аз предлагам... циганите да гласуваме масово! Хем парички ще изкараме като обещаваме да гласуваме за "боядисаните лидери", хем ще имаме даже повече от гласовете на "екскурзиантите" от Турция! Така че господа! Не гласувайте за корумпирани и гадни предатели. Гласувайте за мангалите!!! ВСЕКИ "ПРЕМЪЛЧАН" ГЛАС ПО ВРЕМЕ НА ИЗБОРИ ДАВА ПРОЦЕНТНА (И РЕАЛНА) ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА НА мангалите!!!

Фройд
28 Jun, 2008 | 12:09

Разни призраци бродят из България! Призраците на - "унищожителите на илюзии" и на простичка надежда

vulgar
25 Jun, 2008 | 05:54

някои и в ушите работят,особено в козите

Кози уши
25 Jun, 2008 | 00:14

Човек се затрива! Написано се изтрива! Сайтове се манипулират!.............. Но чутото веднъж, прочетеното веднъж.... дори и изтрито..... остава запечатано в мозъка и съвестта на "триещия истината" и на.... "случайните свидетели на събитието"..................... Както в приказката за цар Траян!!!

vulgar
23 Jun, 2008 | 20:51

докато не изгоним евреите от властта - аз ще съм вулгар и толкоз. А тези сънародници-българи,които ме ненавиждат са дупелизци на фактическите ни господари-4ифутите...те "дълбоко"ги уважават,а мразят простите булгари. АФЕРИМ СИСТЕР,МАШАЛЛАХ!

Весел
22 Jun, 2008 | 22:12

Та по отношение на съдържанието, статиите и постингите в кърджалийския сайт..................... в РАМКОВА КОНВЕНЦИЯ ЗА ЗАЩИТА НА НАЦИОНАЛНИТЕ МАЛЦИНСТВА,СЪВЕТ НА ЕВРОПА е записано също:....................... 3. Алинея 2 на този член от РАЗДЕЛ II се прилага без това да накърнява изучаването на официалния език или преподаването на този език.
....................... ЕСТЕСТВЕНО НЯМА ДА СЕ НАМЕРИ НИТО ЖУРНАЛИСТИН, НИТО ПИШМАН-ПОЛИТИК, КОИТО ДА СПРАТ ОМРАЗНИТЕ И ОБИДНИ ЗА БЪЛГАРИТЕ ДРЪНКАНИЦИ ТАМ!!!.......
естествено....в България няма нито истински политици, нито пък родолюбци (щото дори Болен СИДЕРОВ не спира да дрънка простотии .... но си пази "оста на създаването на омраза" за да...."Добре ни разделят и владеят"

Весел
22 Jun, 2008 | 18:35

Всъщност, Господа и дами..... отдавна вече не вярвам да се осмели някой да се опита да защити ДЕМОКРАТИЧНО интересите на род и племе ... и държава! ............само в псевдодържава като Булгаристан.... може да се търпи политика, личности.....сайтове като цитирания ... вкоито има "двойната мярка" т.е. .... на официалния език на мнозинството - една псевдоверсия нямаща почти връзка с написаното на ТУРСКИ ЕЗИК!..................... Бог да пази родината ми!!! (а пишман политиците-продажници.... да им бере гайлето Всевишния)

Весел
22 Jun, 2008 | 18:25

Ще ви обърна внимание също че от месеци наред в "Българоезичния вариант" стои една статия за "Дискриминация спрямо Турския език в БГ.... и не може там да си каже човек мнението. .......................... За турскоезичната версия, както и за странно предимно турскоезично оформяне на сайта може да се произнесе само СПЕЦИАЛИЗИРАН АДВОКАТ И СЪД .... а интересно какво ли си пишат там на турски ....посещаващите сайта....( СЛЕД КАТО ДОРИ ДИСКУСИИТЕ ИМ НА БЪЛГАРСКИ СА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО АГРЕСИВНИ И АНТИБЪЛГАРСКИ)....................................................Обидно е също че български пишман-националисти като Волен СИДЕРОВ..... се занимават само с разпалване на омраза..... към "Турската партия ДПС"...... докато историческата истина е че личности като ДОГАН, ОКТАЙ, ЕТЕМ и доста други са всъщност внуци и правнуци на ЗАСЕЛЕНИ В БЪЛГАРИЯ ...Татари, черкези... и други мюсюлмани ....уж на мястото на заминалите в Бесарабия и Русия...българи!!! КОЙ ЩЕ СЕ ОСМЕЛИ ДА КАЖЕ ОТКРИТО..... че ДПС всъщност е ШПИОНСКА РЕЗИДЕНТСКА база на антибългарщината!!! И че българските "турци" не са и половината генетически турци ....макар че дори пишман-патриоти продължават да дрънкат ПАНТЮРКИСТКОТО... Турчин-щото мюсюлманин!!!

Весел
22 Jun, 2008 | 18:15

Дали ще пипате системата или не..... докато "болните за власт и известност" .... се занимават с .... личното си обогатяване в дейността на политически и обществени фигури.... така ще е!.............................. Ако обаче някой е малко тарикат (и поне малко родолюбец) ще спечели луди пари, а и затварянето на един от изключително перверзните и опасни "сайтове" като цитирания по-долу! Защото...ГОСПОДА АДВОКАТИ и родолюбци - НЯМА В СВЕТА ДЪРЖАВА която да толерира толкова ....антинационален сайт с "една частица само на националния официален език..... докато по-голямата част от сайта, форумите му , пък и "версията-Електронен вестник " Са ТЕНДЕНЦИОЗНИ И АНТИНАЦИОНАЛНИ!!! Искам да ви кажа само че "българоезичния вариант" е много по-беден и с по-малко мнения (докато в дискусишонния форум дори и да иска човек....ще му е трудно да се оправи ако не владее турски език!!! .............Български сайт ....НА ТУРСКИ ЕЗИК САМО???........... В европа ако някоое етническо малцинство иска да разпространява новини и информации на "майчиния си език" - може ЕДИНСТВЕНО АКО ВСИЧКО Е ПРЕВЕДЕНО НА НАЦИОНАЛНИЯ ЕЗИК НА ДЪРЖАВАТА!!! ...... и може ЕДИНСТВЕНО В МЕСТНИ РАДИОТА И КАБЕЛАРКИ............... а не както е тук.... по националните медии, и то...НЕПРЕВЕДЕНО НА БЪЛГАРСКИ.

ДСБ подготвя нов вот на недоверие
22 Jun, 2008 | 17:02

*******

ДСБ подготвя нов вот на недоверие
22 Jun, 2008 | 17:01

Не пипайте системата! Нашите избиратели ще го направят!!! ДСБ подготвя нов вот на недоверие

Цицерон
21 Jun, 2008 | 18:12

РАЗРУШЕТЕ СИСТЕМАТА!!! Чрез тази система децата на първите комунисти станаха първи капиталисти. Но си останаха същите некадърници. Нужна е система, която чрез естествен подбор да издига кадърните.

Анализатор
21 Jun, 2008 | 15:57

Системата трябва да се разруши! Защото 20 години води гражданите само към едно - мизерия. Защото тази демокрация е само една фасада, зад която се вихри олигархическа диктатура, осигурявана точно от тази политическа система. А на автора, комсомолски мухъл, ще кажа, че никой не е по-велик нито от делата си, НИТО ОТ НАРОДА СИ. Тези, които твърдят, че народа е прост, изразяват само едно - собствената си социална простотия. Всяка политическата система е предпоставка за развитие на демокрацията, а бъллгарската е предпоставка за задушаване на демокрацията. А демокрацията и високия жизнен стандарт вървят ръка, така както фалшивата демокрация в банановите републики и мизерията. Неслучайно Ирландия, в която референдума е уважавана институция, е на 4-то място в света по жизнен стандарт, да не говорим за феномена Швейцария.

бай Пешо
21 Jun, 2008 | 14:12

Гусин ОЗАРЕН, халал ти вяря за думете "Не може тия дето се самоизживяват като честни, почтени, образовани и умни да казват "Аз не съм за политиката щото тя е мръсна работа", "аз съм отвратен от тия горе и няма да гласувам" и т.н. и после да очаква нещо да проработи без той на практика да докаже и наложи почтеността си.

Тази социално лентяйска поза на парадиращия със социална отговорност социално безотговорен индивид е типична за нашенеца и малко зависи от ценз, произход и т.н.
Типичен представител на този изроден манталитет е Проф. Юлиан Вучков, пращящ от болезнена мнителност, и рефлекторно бягащ от отговорността да прояви морала и интелекта си в оправяне на бакиите у нас чрез реални действия, различни от въртене на езика като бетонобъркачка, в което се забъркват нескончаеми критики спрямо тия там-горе. По този показател е той е типичен народен "интелигент"."
Туй по ТАО ли или по Конфуция е??

Озарен
21 Jun, 2008 | 09:52

С много, малко или николко слова всички се надпреварват да повтарят едно и също:"Проблемът не е в избирателната система, а в самите избиратели".
Добре, ама това се знае още от Лао Дзъ насам.
Виждам размах на идеи, полет на мисълта, но все в една посока да повтаряме въпросната констатация.
Ами, опитайте се да предложите алтернатива, осъществима.
Излишно е толкова енергия да отива само в повтаряне на едно също, да сте видели това нещо да променя?

Tim
20 Jun, 2008 | 20:11

Статия с подобно мнение се появи и другаде (http://www.komentari.com/).
Авторите са напълно прави.
Проблемът не е в системата: проблемът е в нас.

Нашия манталитет задава как ще проработи системата.

Ние сме способни да извратим до неузнаваемост всяка система, която действа добре при други, по-нормални люде.

Проблемът очевидно е, че ние нямаме никакво намерение да погледнем себе си критично и с готовност да се покаем и още по-малко да се оправим.

И се чудим кого да набедим, че ни е виновен за поразиите, които деморализираните ни душици си нанасят на всичко около нас.

Народ, който в мнозинството си се ръководи от страха да не се мине, да не си разваля рахата, да завижда и сочи другите за виновни, който само търси сгода за да излъже и преметне кой му падне на сгода няма шанс с никаква система.

И никаква система няма шанс да проработи с при такива като нас.


Няма смисъл и да ругаем и сочим управляващите като виновни.
Че те са най-лошите, а ние доу сме най-добрите.

Тия горе са статистическа извадка на тия долу.
Всички ги е нашенска майка юнашка раждала и възпитавала, в една система са расли и на една ливада са пасли и са станали в средно едни и същи магарета.

Каквито сме долу - такива са и там горе.

И сме си лика-прилика.
Какъвто е процента на читавите и на идиотите долу - такъв е и горе.

Не може тия дето се самоизживяват като честни, почтени, образовани и умни да казват "Аз не съм за политиката щото тя е мръсна работа", "аз съм отвратен от тия горе и няма да гласувам" и т.н. и после да очаква нещо да проработи без той на практика да докаже и наложи почтеността си.

Тази социално лентяйска поза на парадиращия със социална отговорност социално безотговорен индивид е типична за нашенеца и малко зависи от ценз, произход и т.н.
Типичен представител на този изроден манталитет е Проф. Юлиан Вучков, пращящ от болезнена мнителност, и рефлекторно бягащ от отговорността да прояви морала и интелекта си в оправяне на бакиите у нас чрез реални действия, различни от въртене на езика като бетонобъркачка, в което се забъркват нескончаеми критики спрямо тия там-горе. По този показател е той е типичен народен "интелигент".

Българите сме дотолкова деградирали и социално беотговорни, че просто не виждам какви шансове имаме за бъдещето си.

Каквото и да се случи у нас ще бъде под външен натиск и много бавно.

Нас ни тегли към дивотията, не към цивилизацията.
Ние в настоящия си вид сме неспособни да теглим напред.
Нас трябва да ни бутат и теглят с триста зора и остени.

Имам чувството, че сме малоумниците на Европа.


бай Пешо
20 Jun, 2008 | 14:30

Ех, Женя, Женя, комсомолецо дърт, защо в твойта телевизийка лично водеше рубриката "Референум" , драскаше плюсове и минуси, а после ги пресмяташе (за туй си предаване с гордост пишеш, пъчейки се, в самохвалното ти блогче на измислени, преиначени и неверни, грешни споменчета) ?
А с тези слова "От недрата на народа ще изплуват такива борци за етнически чиста нация, че ще си спомняме за Волен Сидеров като за майка Тереза." от позата си на Делфийска Сибила, библейски пророк и баба Вангя взети заедно, гаргите ли плашиш, правиш се на интересен или са поредния израз на скудоумните ти напъни да речеш нещо??? Мислиш ли, ченякой ще ти повярва, особено акоте знае какво си що си? Всуе!

Господин Гюров
20 Jun, 2008 | 13:05

Липсата на мажоритарен вот предотвратява евентуален успех и на свестни хора, не само на бандити. Ако мажоритарният елемент в миналите избори за евродепутати не беше толкова орязан, щяхме да видим в Европарламента няколко други наши представители, които го заслужават повече, отколкото заминалите вместо тях.

Колкото до Лечков, Сливен го избира за кмет не от 6 месеца, а от доста години вече. И досега бях останал с впечатлението, че е един от успешните кметове в България.

Георги
20 Jun, 2008 | 12:09

Напълно съм съгласен.
Мажоритарен е изборът на местна власт- кметове и общински съвети. По този начин Сливен си избра Йордан Лечков за кмет. И вече 6 месеца и повече улиците стоят разкопани след "газификацията". След дъжд водата тече не в реките а по улиците- няма кой да почисти канализацията.
Да не говорим за повсеместната мръсотия, паркирали в нарушение коли и т. н.
Мажоритарният избор не решава нищо. Това просто е поредната залъгалка за обществото- "Тва кат стане и сичко ша са упраи."

Ако не си го оправим ние друг няма да ни го оправи.

gerryqu
20 Jun, 2008 | 10:10

Която и система да изберем, проблемът е един - всеки народ си заслужава управниците. Защото си ги избира или защото казва "от мен нищо не зависи, кой ли ще ме чуе", и оставя да избират лумпените, малцинствата и бабичките. А когато така избраните управници се издънят - сяда на по ракийка и плюе!
Халал да ни е политическата система и упражняващите се по нея върху нашето битие!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.