Факти, Анализи, Коментари
   22 Май 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Празнични масали
Евгений Тодоров - 25 Май 2008
Господин президент, какво стана с вашето обещание да донесете част от мощите на Св.Кирил? За музея ще попитам догодина.
Eвгений Тодоров
Eвгений Тодоров

Навръх 24 май президентът Първанов говори вълнуващо и даже каза нещо ново – че имаме нужда от нов исторически и художествен музей. И че се надява тази идея да получи мощна подкрепа.

В първия момент се зарадвах на инициативата на държавния глава.

В следващия обаче се попитах дали това е лично негова идея или е на близкия му приятел и директор на обитаващия една позастаряла резиденция музей Божидар Димитров.

В още по-следващия момент се сетих какво я чака България в обозримото бъдеще  - отношенията с Европейския съюз вероятно ще станат критични, инфлационните процеси ще се засилят в резултат на петролната криза, в резултат на всичко това би трябвало да настъпи рязко спадане на жизненото равнище, глад и мизерия за огромна част от българския народ  и т.н. На фона на тези очаквания едва ли ще стигнем до новия музей. Който сигурно би трябвало да изглежда като дворец, който да затъмни величието на двореца на Людмила Живкова. В крайна сметка всяко време трябва да има своите дворци.

Сигурен съм, че и самият Първанов не си вярва, че идеята ще бъде реализирана – поне в обозримото бъдеще. Но нали нещо трябва да се каже на празничния ден. Нещо да се обещае.

Забелязал съм, че около 24 май хората стават особено доверчиви.

На този ден те чуват от държавниците това, което им се иска да чуят. Че не сме най-бедната и корумпирана държава в Европа, а сме нещо велико. И че поне езикът ни е език. Замислен като свещен – каза президентът. Няма да влизаме в спорове какво е език, какво е писменост и дали Кирил и Методий всъщност не се борят против мита за свещените езици…

Но така или иначе поне няколко дена ще вярваме, че президентът ще ни построи нов исторически музей. Нещо като паметник, който ще ни кара да забравяме за текущите си проблеми.

Да си припомним, че точно преди 3 години същият президент ни обеща част от мощите на Св.Кирил да дойдат в България. Една свещена глупост, която обаче даде мощен тласък на любовта ни към държавния  глава – поне за няколко дни.

Някой спомня ли си днес за онази идея, пита ли някой кой даде този акъл и какво стана оттук нататък?

Нека не забравяме, че светите братя са покровители на цяла Европа. И балканските народи би трябвало да са горди точно с това -  че те са тръгнали  от нашите земи – за да станат символ на целия континент. А не да си ги дърпаме обратно – всеки към себе си.

Така че идеята да се разпарчосват мощите на отделни костици може да се роди само в главата на един болен балканец. Искрено се надявам, че президентът ни просто се е предоверил на някой свой съветник и е поел в движението идеята, без да се замисли много.

Тогава целокупния български народ аплодира идеята  за мощите и след три дни забрави за нея.

Аз обаче не съм. Защото най-мразя да ме правят на глупак с евтини пиарски номера. И питам:

Господин президент, какво стана с вашето обещание да донесете част от мощите на Св.Кирил?

За музея ще попитам догодина.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

vulgar
06 Jun, 2008 | 16:05

Прав си,Шопе! Не само руския - всички славянски езици са разновидност на българския. Тази е ГОЛЯМАТА /скривана/ ИСТИНА!!!.... От нас,от славяните,от цял свят...

Последно от шопа
31 May, 2008 | 20:24

Да оставим глупавите спорове. Време е да им се обясни на "великите братушки", че техният прекрасен руски език е вариант, дори можем да кажем диалект на старобългарския. И ако нашите днешни приятели – турците не бяха владяли 5 века България, днес разликите щяха да бъдат като между българския и македонския.
Но "всяко зло за добро" казва народа. Наистина руският език е един от най-красивите и богати езици в света, но и един от най-трудните. А след 5 века турско робство новият български език е един от най-модерните в Европа, с опростена граматика.
Що се отнася до славянството на русите, те тепърва ще трябва да го доказват генетично. При тях се борят две теории – наследници на хазарите или потомци на шведски племена, които са стигнали дори и до България. Да си припомним защо Швеция подари на България така наречената "сребърна библия".


vulgar
29 May, 2008 | 09:41

Ето ви един пример за "научна"злоупотреба:В Манасиевата хроника има миниатюра,в горния край на която е изписано "Крум княз окова глава Никифора цар и напиват здравица блъгаром" Този ОЧЕВАДЕН текст обаче е "преведен" от съвременния историк така /както дявола евангелието/..."Хан Крум пие здравица със славянските вождове"......остава само да беше допълнил,че са на древляните или пръдличите,а може би на блатняните и псевдонаучната картина щеше да е пълна...като вмирисано блато

vulgar
28 May, 2008 | 17:18

българската същност е като Божието Триединство -Бог Отец,Бог Син и Свети Дух !!! Така ние сме БЪЛГАРИ по кръв,ХРИСТИЯНИ по вяра и СЛАВЯНИ по дух.

vulgar
28 May, 2008 | 17:02

едно си знай баба,едно си бай...Не я съдя! "Тревичи","пръдличи"...Хайде стига да са "славянски" племена - преди азбуката,че и след нея. Те,всъщност,ДОСТА КЪСНОса издирени и постфактум обявени за "славянски" племена,може би защото някои от тях са понаучили старобългарски. Славянски племена преди АЗБУКАТА - НЯМА!!! След нея,за съжаление,противно на българския замисъл за обединение чрез ЕЗИКА,ревностно се обособили народности,проявяващи черна неблагодарност към България като ИЗВОР на собственото им духовно рождение.Ще кажете "Какви са тогава,щом не са били славяни?" Казвали са им "РОБИ"и надали са се интересували от етническата им принадлежност-СКЛАВИ. Ако това ви прилича на СЛАВЯНИ,то значи може би наистина сте наследили РОБСКИЯ манталитет от аморфните,безпросветни общности /по-скоро от контингента на разпилените траки като етнос/,които твъде охотно променяли етническото си самосъзнание в зависимост от обстоятелствата...

За !!! от Шопа
28 May, 2008 | 14:44

Въпреки силната елинизация на Тракия, която се е продължавала и след като тая област станала римска провинция, тракийският език се запазил на няколко места дори до VІв. сл. Хр., когато славяните и
българите се разлели в Балканската област, те заварили многобройно тракийско население, с което те се смесили; до днешен ден в българския език са запазени много тракийски имена на реки и места. Не ще съмнение, че расата на българския народ се определя значително от тракийския елемент, който е влязъл в нея; заради това изучаването бита на старите траки, трябва да бъде една от най-важните задачи на домашната ни наука.
И накрая претенциозни празноглавко, отиди на пл. "Славейков", купи си необходимите книги и чети, чети, чети... да се просветиш !!!


za !!!
28 May, 2008 | 14:02

Чуждото владичество вероятно дало начало на първото разделение на славянския етнос. Покорените племена, които обитавали източните славянски земи, около реките Днестър и Днепър, не можели свободно да контактуват с независимите си западни роднини. Битът, обичаите, вярванията и наречията им развивали все по-големи разлики и се оформили две групи славяни — източни (анти) и западни (венети). От антите прозлезли руснаците, украинците и беларусите; от венетите — чехите, словаците, поляците и лужишките (германските) славяни.
През 5-6 век, под натиска на прииждащите от изток азиатски номади, славяните се раздвижили. Едни от антите се разселили на североизток, а други се установили на юг, в Долнодунавската равнина. Когато преминали река Дунав и навлезли в Балканите, те осъществили контакт с южния (панонски) клон на венетите и понеже все още били доста близки, образували една нова славянска група — славини. Източните славини се заселили и обитавали днешните територии на българи и македонци, а от западните славини — сърби, черногорци, хървати и словенци

za !!!
28 May, 2008 | 13:59

Списък на славянски племена абодрити
берзити
бетенци
браничевци
брежани
вагрити
вараби
варни
ваюнити
велегезити
велети
велетичи
винули
висляни
волини
вятичи
гаволяни
гевелди
глиняни
далеминци
доленчани
драговичи
драгувити
древляни
древяни
дулеби
езерци
жирмунти
кривичи
левбузи
леняни
лехи
лужичи
лютичи
мазовяни
милинги
милчани
моравяни
моричани
ободрити
плони
полабяни
полчани
поляни
поморяни
радимичи
рани
ререги
рети
ринхини
руяни
сагудати
севери
северяни
силезяни
словяни
слюбляни
смолинци
смоляни
спревани
струмяни
суселити
тиверци
тимочани
укряни
уличи
хижани
хървати



vulgar
28 May, 2008 | 13:36

Що се отнася до топонимите,особено внимание заслужават тези с корена БЯЛ,БЕЛ...множеството селища БЯЛА и призводни: Беляново,Белцов,Белене,Балчик,самият Балкан,Беласица...за да стигнем до Бяло море и градовете Велес, Волос и древната уж "П"ела,а всъщност Бела/бяла/,защото е доказан тракийския произход на думата ВАЛОС - БЯЛ,БЛЕСТЯЩ,ЦАРСТВЕН.Мисля,че не е далече от истината етимологията на собствения ни етноним БЪЛГАРИ от този древен корен.Заслужава си да бъде много сериозно изследван от добросъвестни специалисти. Нека бъдат БЛАГО-СЛОВЕНИ!!!

za !!!
28 May, 2008 | 01:03

Старобългарският език е най-ранният писмено засвидетелстван славянски език. В старите паметници този език първоначално бива наричан ѩӡыкъ словѣньскъ (iензыкъ словяньскъ), а впоследствие ѩӡыкъ блъгарьскъ (iензыкъ блъгарьскъ). Старобългарският език е един от световните класически езици, наред с латинския и старогръцкия език.

При изследването на старобългарския език от немалко значение са и научни дисциплини като топономастиката, диалектологията и лексикологията, включени в балканското и славянското езикознание, защото именно в диалектите и изобщо в езиците на балканските народи, а също така и по техните земи са се запазили много славянски (с произход от българските славяни) думи, които имат звучене по-близко до старобългарското (със запазени носовки и неметатезирани групи с плавни съгласни и др.). Българската топонимия и диалекти също ни дават (след строго научни изследвания) много данни за старобългарския език, дори и за предписмения му период (достатъчно е да споменем топонима „Варна“ с неметатезирана група CorC).



vulgar
27 May, 2008 | 05:34

из "Житие на Климент Охридски"от архиепископ Димитър Хоматиан: "Този велик наш отец и светилник на България бил по род от европейските МИЗИ,които обикновения народ знае и като БЪЛГАРИ.Те били изселени в старо време от военната сила на Александър от разположения край Бруса Олимп към Северния океан и Мъртвото море,а след като минало много време със страшна войска преминали Дунав и завзели всички съседни области:Панония и Далмация,Тракия и Илирик,а и голяма част от Македония и Тесалия."
Ето най-сбит разказ за българската история. Значи българите са МИЗИ,но те са и БРИГИ,БЕЛГИ/пеласги по гръцки/,ГЕТИ,ТРИБАЛИ...с други думи - от многобройния,но разединен контингент на траките.За да се споят духовно дошла небходимостта от книжовна норма-СЛОВОТО...така сме станали СЛОВЕНИ

!!!
26 May, 2008 | 19:53

Шопе,шопе! В първо отделение си останал по история...Хайде кажи за какви "славянски" племена говориш щом самата дума не е съществувала преди азбуката. Най-различни - да, и все наши по-близки,или далечни родственици,а СЛОВОТО като норма започнало да ги сближава в НОВОТО им качество на СЛОВЕНИ.Да се говори/наистина още в първи клас/ за "СЛАВЯНСКО МОРЕ",преди азбуката е извънредно груба манипулация и 100% АНАХРОНИЗЪМ.

Господин Гюров
26 May, 2008 | 16:26

vulgar, нали иначе все се гордеем с българите, които не се отричали от вярата си (по турско време). В този смисъл, "легитимните българи" не са тези, които са приели християнството, ами избитите от касапина Борис 52 болярски рода. Т.е. легитимни българи май не са останали.

С руснаците говорим почти на един език, което е прекрасно - можем да се разбираме по-лесно, да четем книгите си и тн. Някои шопи обаче много държат да превърнат предимствата в проблеми. Сигурно мислят, че с повече проблеми се живее по-интересно.

Да се забелязват нещата, които ни свързват, вместо тези, които ни разделят, би направило живота много по-хубав. Пробвайте някой път.

Софийски шоп
26 May, 2008 | 09:18

Боже мой, какво невежество !!!
Днес и първолаците знаят, че на територията на днешна България са живели многобройни ПЛЕМЕНА, между които и славянските. Това, което панславянско-съветските “другари“ криеха от българския народ е, че прабългарските племена не са пристигнали с “бандата“ на Аспарух (Исперих) през 7 век, а са се настанили по тези земи още в 3 век и са считани за най-добрите воини. За това има доста византийски (ромейски), а и други писания.
Бедни юроде, християнството в българското царство е наложено от цар Борис I, а не от Кирил и Методий. Те, и преди всичко техните последователи Климент и Наум са осигурили средствата за отделянето на България от Византия.
Чети и се просвещавай !


vulgar
26 May, 2008 | 00:18

ето например долния "славянин"/дето е писал по-долу де,не че е долен/,не съм сигурен дали е наясно,че е БЪЛГАРИН! Дали разбира,че все още легитимните българи по кръв са именно онези,които приеха християнството чрез Кирил и Методий?! А че следовниците ни от други народности не искат да признаят българите като свои УЧИТЕЛИ...истината е тази и на тях предстои да я познаят. По-жалко е когато българи остават слепи за нея.

vulgar
26 May, 2008 | 00:00

Шопе,разбери,ти и други неразумяващи,че славяните НЕ СА ЕТНОС!!! Понятието СЛАВЯНИ /по-точно СЛОВЕНИ/ иде след азбуката на светите братя за да обозначи онези,които,макар и на шопски,си говорели всъщност БЪЛГАРСКИ. Някои от тях /както и днес/ може и да не са осъзнавали този факт. Именно по тази причина са възможни спекулациите спрямо уж ентелегентете-днес дори най-умните от тях не разбират /или не искат да разберат/,че СЛАВЯНСТВОТО е българско чедо,а не някакво доведено или намерено изчадие,в каквото май започва да се изражда.

бай Пешо
25 May, 2008 | 13:39

"Забелязал съм, че около 24 май хората стават особено доверчиви."
Бравос ,Женя, комсомолецо дърт, на туй ли се надяваш, та да пробутваш масалите си?

Ала и аз "най-мразя да ме правят на глупак с евтини пиарски номера".

славянин
25 May, 2008 | 12:28

Абе, шопе, езикът, на който пишеш, си е чист славянски. За добро или за лошо. Двама души - ако ще да са гении, не могат да дадат език на една държава. Те са създали просто една графична система, която няма почти нищо общо със сегашната. Историческата роля на Кирил и Методий е на друго ниво - по-високо от шопското мислене.

Софийски шоп
25 May, 2008 | 11:59

На територията на царство България по времето на Борис I и Симеон I живеят различни племена и етноси, защото по това време България е може би най-голямото европейско царство. И те говорят на своите диалекти : траките – тракийски ; славяните – славянски, прабългарите – прабългарски ; гърците – гръцки и много, много други. Заслугата на Борис и Кирил и Методий е, че върху основата на съществуващите по това време диалекти и наречия създават един общ език и което е още по-важно, подаряват на този език една нова азбука, която е нашата гордост. Не е важно кои диалекти преовладават в новият език, важното е, че след покръстването на Борис I и обявяването от страна на Симеон I писмеността и езика на Кирил и Методий за официален език на българската държава и църква, българското царство получава единствено възможният официален език – (Старо)Българският.
Абсолютно е немислимо, че великите български царе Борис I и Симеон Велики са употребявали чужд език – славянски.


Софийски шоп
25 May, 2008 | 11:59

На бедните, подути от водка съветско-руски специалисти можем да само да припомним, че през 9 и 10 век не може да се говори за руска държавност, а по скоро за хазарско-юдейски хаганат. Те би трябвало да се заинтересуват дали въобще са славяни или далечни потомци на шведски племена (генетиката, отречена от Сталин, вече съществува).

Софийски шоп
25 May, 2008 | 11:58

Нашите чешко-моравски, сръбски, руско-съветски и други братя трябва най-напред да погледнат картата на Европа по времето на Борис I и Симеон Велики и след това да предявяват своите претенции. Да припомним на “чешко-моравските учени“, че след заминаването на Методий за Рим, всички негови ученици са избити и прогонени. По тайнствен и странен начин са спасени само двама – Климент и Наум, които веднага стават висши държавни служители на (княз, кан, цар) Борис. И когато умореният и болен охридски епископ Климент решава да се оттегли, той подава оставката си директно на цар Борис, а не на своята църковна йерархия.

Софийски шоп
25 May, 2008 | 11:56

Както казва народа “никой не е пророк в собственото си село“.
Трябваше един австрийски професор да им каже на българите,
че езика поръчан от Борис I и извоюван с ловки дипломатически маневри от папата и константинополския патриарх, а след това провъзгласен от Симеон Велики за официален език на българското царство е СТАРОБЪЛГАРСКИЯ, а не “старославянския “ на панславянските съветски “езиговеда“, пардон езиковеди.


Софийски шоп
25 May, 2008 | 11:55

На територията на царство България по времето на Борис I и Симеон I живеят различни племена и етноси, защото по това време България е може би най-голямото европейско царство. И те говорят на своите диалекти : траките – тракийски ; славяните – славянски, прабългарите – прабългарски ; гърците – гръцки и много, много други. Заслугата на Борис и Кирил и Методий е, че върху основата на съществуващите по това време диалекти и наречия създават един общ език и което е още по-важно, подаряват на този език една нова азбука, която е нашата гордост. Не е важно кои диалекти преовладават в новият език, важното е, че след покръстването на Борис I и обявяването от страна на Симеон I писмеността и езика на Кирил и Методий за официален език на българската държава и църква, българското царство получава единствено възможният официален език – (Старо)Българският.
Абсолютно е немислимо, че великите български царе Борис I и Симеон Велики са употребявали чужд език – славянски.


Софийски шоп
25 May, 2008 | 11:54

- Франция – През 1539 г. Франсоа 1ви с декрет обявява френският език като официален за кралската администрация, съдебната система и всички документи касаещи ежедневният живот
- България – През 893 г. Симеон Велики, обявява писмеността и езика на Кирил и Методий за официален език на българската държава и църква !
Баща му цар Борис I с ловки дипломатически маневри реализира признаването на българският език като четвърти език на християнството (заедно с иврит, гръцки и латински) от римският папа и константинополският патриарх.

- Разликата е точно 646 години в полза на България.



  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.