Факти, Анализи, Коментари
   22 Май 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Цeната на думите
Петър Краевски - 23 Май 2008
Случайността ми постави тема за размисъл – “цената на думите”. Помълчах красноречиво за минутка и се започна...
Петър Краевски
Петър Краевски

Думите имат различна цена. Цената на думите може да расте заедно с цената на хляба, сиренето и олиото, може да девалвира с ценностната ни система, а дори да предизвиква интелектуални фалити. Казаната дума е хвърлен камък. В собствената градина. Този камък може да бъде перла, диамант или най-обикновено жълто паве, но при всички случаи има инерцията да причини цицина на главата. Или дупка в душата.

Първото, което ми хрумна по темата беше за онзи химик, който влетял радостно в лабораторията и се провикнал:
- Колеги химици, синът ми каза първата си смислена дума!
- И коя е тя?
- Пара-бензол-хидро-хлорид!
Всички се засмяли. Въпреки това за въпросния химик нямало по-скъпа думичка на света от „пара-бензол-хидро-хлорид”. Невероятно, но факт!

Трябва да отбележим и това, че думите имат различна цена в зависимост от устата, която ги изговаря и, разбира се, от окръжението, което ги заобикаля. В устата на политиците, например, думите имат особена цена... Ако попитате един политик: какво направихте за народа? Той ще ви отговори с инфлационния натиск на думите, например така:
- Задавате ми един доста интересен въпрос. Бих казал – въпрос от особена важност! Глобален въпрос по своята същност и дълбочина. Аз съм изключително доволен, да не кажа - щастлив, че ми зададохте точно този въпрос и то с една характерна за случая доброжелателна интонация, с един премерен темп на речта и приятен гласов тембър! Въпроси от този порядък са жизнено важни за обществото и... индивида, затова аз винаги съм толерирал задаването на именно такива въпроси като въпросния въпрос... Имате ли други въпроси?

Както разбирате, цената на думите често се свежда до тяхното обезценяване. Ако все пак вие упорито зададете въпроса си на друг политик: какво направихте за народа?, той може да пусне в употреба  думи с по-особен ценоразпис, думи като тези:
- Ако калкулираме асоциативните дискурси и диспропорции в структурния базис на социума, то приоритетните диспозиции на надстройката релевантно детерминират есхатологичните преднамерености в когнитивната фактологичност на калкулираните същности. Тук не бива да забравяме финансовата резултативност на парадигматичните величини, често параметрични, но понякога и с нефиксиран статус, които, съобразени със социо-културния контекст на епохата, инфлуират, да не кажа - инвазират в сумарната фондова спецификация на споменатите променливи. Включая в това число движението на валутните криви и фиксинга на Дау Джонс...

Мдааа... Скъпи думи са това, приятели. Не по всеки джоб. Но думи, които бъркат във всеки джоб. И то не само на думи. Е, има и доста по-евтинки, които вършат почти същата работа. Въпрос на стандарт. Ако напук на всичко зададете неудобния си въпрос на още един политик, нищо чудно той да ви хвърли няколко словесни петачета като тези:
- Ееее, вижте сега... значи... от една страна... погледнато най-общо... а защо не и в цялост... пък и отчасти... няма спор... така е... убеден съм в това... дано и вие да сте на това мнение... понеже... някак си... така... нали... всъщност - да... но да не изпадам в излишни подробности... все пак... апропо... държа да кажа, че се подписвам под това, което вече казах... все пак няма да се лъжем, я... истината е приоритет... ерго... мисля... че отговорих доста изчерпателно на вашия въпрос... като, че ли... струва ми се... всъщност... сигурен съм, май...

Такива са думите в устата на политиците. Съвсем друга цена има една друга дума - думата на народа. Наскоро се срещнах с известния поет-социолог Краю Петровски, който ми сподели своите проучвания по въпроса и то в рима:


За политиците ни думата народна
проучихме и истината лъсна!
Но никой думата не обнародва,
защото се оказа... мръсна!

Е, кажете ми, каква е цената тази дума? Нейната цена е пропиления живот на едно цяло поколение. Тежка цена за една дума, която така или иначе никой не иска да чуе.

Още много думи мога да кажа за Словото. Думите са сърдечни изстрели в тъмна гора. Думите са бренекета на мисълта. Думите са ювелирни сферички в бойни формации. А очите ми са дула, в които думите гнездят немиролюбиво... Мога и така, по-жаргонно:

Езикът ни, брато, е адски готин,
за плямпане направо е трепач!
То мухабети, лафове страхотни -
пинизи и за густо, и за плач!
Но най ги кльопам звънките му звуци,
когато се попържаме – върха!
Надай уше, и те ти кеф на буци,
фелацио жестоко за духа!
Език на Кондьо, Джаго и Камата,
На Джанго зе, Ъпсурт и Уикеда!
Ти, намбър уан от всички на земята,
каква ли почест аз да ти отдам?
След всичкото, което прозвуча,
ще взема в твоя чест да помълча.

До тук – 749  думи. Ще ги направя 800 по хонорарни съображения.

Думите имат цена, но аз съм подозрителен към ценоразписа на думите, въпреки, че се възползвам от него. Така е в пазарната икономика - цената на думите не може да се сравнява с думата на цените. Защото цените винаги имат последната дума.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

vulgar
09 Jun, 2008 | 04:05

Петре, жив да си! Пиши с името си,братко!

Noble-Fair Sitting Bull
28 May, 2008 | 10:51

Прав е г-н Краевски! Казаната дума е хвърлен камък! Затова бих призовал аудиторията да внимава къде хвърля камъните. Защото едно е да хвърлиш камък ей така, някъде си, и съвсем друго да го хвърлиш така, че да счупиш тикавата на опонента си, което от своя страна никак не е здравословно и за двама ви. В смислъл, че след като се нарадвате на ефекта от хвърлянето, трябва и да помислите за отмъщението, което неминуемо ще последва. Ще ви обземат основателни тревоги, а многото тревоги и притеснения, както всички добре знаем водят до рак. Затова аз много, много няма да философствам (или философствувам, както се пишеше преди време) и ще ви дам директно линка към видеоклипа, който направих в чест на спечелването на "Купата На Императора" за 2008 г. от нашето златно момче Калоян Махлянов - Котоошу! Това момче, което с поведението си, скромността си, прекрасното излъчване и обаяние прави най-добрата реклама на Родината ни по цял свят!
За разлика от някои тъпи, недодялани, неграмотни, грозни, кривокраки, нахални, нахакани, претенциозни бивши футболисти и отчайващо некадърни треньори, говорещи едва-едва испански и млатещи нахални фотографи всеки път когато им падне и когато са сигурни, че онзи няма да им го върне тъпкано.

http://www.youtube.com/watch?v=C9R3sBB7S6A

Само ще повторя това, което ще видите и което вече цял свят чете за нашия Калоян:

Над него - Синьо небе!
Под него - Всички останали!

Честита победа и Наздраве!


vulgar
27 May, 2008 | 05:44

Авитохоле,виж какво съм цитирал в твоя подкрепа под последната статия

!!!
26 May, 2008 | 19:58

Авитохоле,напълно съм съгласен с теб! Точно това искам от доста време да на някои по- прости и от мен.

Авитохол
26 May, 2008 | 16:52

Вулгарино, българите са древен народ! Те са наследници на пеласгите, които са най-древните обитатели на Балканския полуостров, много по-древни от елините! Една част от тях са отишли в Азия, за да се завърнат отново в земите си.

vulgar
25 May, 2008 | 07:04

Нека продължа по темата за ПЪРВИТЕ СЛАВЯНИ - БЪЛГАРИТЕ ! Както казах,това трябва да се разбере по ред причини,най-важни от които са: 1. Да се унищожи вътрешното ни раздвоение по отношение нашата етногенеза ! / всякакви спекулации,че не сме славяни са смешни...защото именно ние,БЪЛГАРИТЕ- СЛАВЯНИ,което ще рече ПРАВОСЛАВНИ ХРИСТИЯНИ,пишещи на Кирилица,макар и трудно,все-още отстояваме българската си идентичност/. 2.Да се пресекат и не по-малко агресивните напъни да се ВМЕНИ на понятието "СЛАВЯНИ"етнически смисъл /така ще проумеем не по-малко смешните сказки за "пра-славянството"...все едно да говорим за миналото на НЕРОДЕН Петко/.И 3. Най-важното е да УТОЧНИМ ПОНЯТИЯТА за да подредим правилно както историята,така и настоящето си,в случая: ПЪРВИ СЛАВЯНИ са БЪЛГАРИТЕ Св.Св. КИРИЛ и МЕТОДИЙ.

SY
25 May, 2008 | 01:15

Честит празник на ПК, на всички форумци и на всички, които се самосъзнават като българи, защото през последните дни предствители на един етнос, с чийто мандат ни управляват днешните управници, най-безцеремонно ни заявиха, че е време "тази страна" вече да има вицепрезидент от техния етнос. Вероятно това ще стане и много широкоскроени демократи ще ни уверяват, че в това няма нищо страшно, даже е желателно, щом този етнос от 18 години непрекъснато получава все по-голямо политическо присъствие в държавните и административни институции на страната ни. Само, че на мен ми се струва, че те ще защитават националните интереси на една съседна нам страна. Техният парламентарно представен партиен вожд за тези 18 години не може да събере и 30 присъствени дни в парламента, но това не му пречи да си взема редовно депутатската заплата, но знаем приказката за зелника. През тези изминали години не видях нито вожда им, нито един техен представител да присъства на честване на Априлското въстание, 3-ти март или 24 май, както и на празничното шествие днес. Та, ето такива едни размисли ме обземат днес. Що се отнася до 24 май - той е най-българският и трябва да се гордеем, че сме дали писменост на 300 милиона славяни и че днес на кирилица се печатат и документите на ЕС, въпреки опитите преди години на един наш президент да я замени с латиница, за да не сме затруднявали нашите западни приятели при контактите ни, особено по Интернет. Само, че пак загложди едно червейче. Тези дни прочетох, че "братята" македонци пак са ни откраднали нещо от историята - щели да строят паметник в Скопие на "Хитар Пейо", демек на "Хитър Петър". Ама хак да и е. Оти ние досега не се сетихме да си му построим паметник у Софията, затова нека ни го земат и него, както цар Самуиля, Хилендарскиьо поп, Яне Сандански и др. Така, че со свито срце очековам постройката у Скопие и на паметнико "Кире и Мето", ако да сме им построили поне на тях паметник пред Народната библиотека.

vulgar
24 May, 2008 | 18:08

Честит Празник!!!
Искам да ви обърна внимание,че мнозина образовани родолюбци не схващат една хитроумна заблуда : че понятието СЛАВЯНИ е етническо и представлява нещо различно от нас,БЪЛГАРИТЕ. Никъде преди азбуката обаче ТО НЕ БИ МОГЛО ДА БЪДЕ СРЕЩНАТО /оставете СКЛАВИ, което има само звуково подобие и съвършено различно значение - РОБИ / ! Първи СЛОВЕНИ / от буквата С - СЛОВО / са БЪЛГАРИТЕ и чак след това онези,които възприели БЪЛГАРСКОТО СЛОВО от първоучителите!!! Разберете това,моля ви!

бай Пешо
24 May, 2008 | 16:30

Халал тихляба най-паче за стихотворенийцето, адашче и честит 24 май!

Багратион Пети
24 May, 2008 | 11:42

Честит празник на всички и предимно на хората от сайта!

fen
24 May, 2008 | 10:54

Честит Празник на Буквите и Словото!

insomnia1304
24 May, 2008 | 10:31

Това е реакция на БУДИТЕЛ!!!
Splendid! Много точно,премерено и поучително; да(но) се извлече поука и прочете от когото трябва!...

Ч Е С Т И Т П Р А З Н И К Н А В С И Ч К И Б Ъ Л Г А Р И - 24 М А Й !

ПК
24 May, 2008 | 08:43

Честит празник!

На нашата азбука празник е днес!
Възторжена статия пиша с апломб!
Търсете я в Internet - e-mail address:
abc@yahoo.com

:)

П.Краевски

vulgar
23 May, 2008 | 11:53

за политиците: Речта му е като счупена ваза,да се чудиш пръдна ли или нещо каза
...впрочем ГОВОРИЛНЯТА е най-луксозната тоалетна за избраници,при това не само безплатна, а точно обратното - плащаме им за фекалиите.Предлагам да се учреди годишна награда: ЗЛАТНО ЛАЙНО


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.