Факти, Анализи, Коментари
   21 Май 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Пролетта ни донесе нови, по-високи лихви по кредитите
Иван Стойков - 10 Април 2008
В глобален мащаб ресурс на стойност около 200 млрд. долара вече не съществува

Този път покачването на лихвите не беше съвсем неочаквано. Едва ли има човек в страната, а вече може би и в света, който да не е разбрал какво се случи на световните финансови пазари. Не е нужно да се повтарят вече минали събития. Важното е, че сега се проявяват ефектите. Само с няколко думи, ако трябва да се обобщи - в глобален мащаб ресурс на стойност около 200 млрд. долара вече не съществува. В зависимост от гледната точка това може да е малко, но може и да е изключително много.

 Като че ли второто схващане е по-актуално към момента. Липсата на такава маса пари оказа своето влияние. Много от финансовите институции работещи с чужд капитал (банките например) усетиха пряко тези негативи. Набавянето на свободен ресурс вече не е толкова евтино и това е в основата на покачване на лихвите. Макар и малък, нашият пазар е част от глобалния. Няма как процесите протичащи там да не окажат влияние и тук. Дори и със закъснение, ефектите все пак се проявяват.
Показателни за това са и Индекси МОИТЕ ПАРИ.

Индекс МОИТЕ ПАРИ – BGN

През изминалия месец индексът добави 7 базисни пункта към стойността си и тя достигна ниво от 8.34%. Това първият месец от 30-месечната история на индекса, в който всички банки повлияли стойността му влошават своите оферти. През март те са 6 и всички в посока нагоре.

Първата банка влошава Годишният процент на разход (ГПР) по своята най-добра оферта с 40 базисни пункта. Причините: Естествено основната е покачване на лихви. Банката завишава своята с 25 базисни пункта. Втората причина е модифициране на годишната такса за управление на кредита. От годишна тя вече е месечна. Нещо повече, настоящият размер на месечната такса приравнен на годишна база показва ръст от 20%. Това допълнително оскъпява офертата и води до цитираният негативен резултат.

При две от банките завишенията са изключително в резултат на покачване на лихвата. Едната от тях повишава своята лихва с 10 базисни пункта. При втората ръстът е по-изразителен. Той е в размер на 50 базисни пункта. В допълнение на това банката въвежда нов метод за изчисляване на таксата си за юридическо обслужване. Резултатът от тази промяна в конкретния случай е около 59 лв. повече за тази такса.

При други две банки влошаването на ГПР по най-добрите им оферти се дължи на пазарни индекси, които пряко участват във формирането на лихвите. Единият е Основният лихвен процент на БНБ, който през март нарасна с 8 базисни пункта. Другият е 3-месечният SOFIBOR, който за месец добави нови 34 базисни пункта към стойността си.

Промените в условията по най-добрата оферта на последната банка са във всички направления и много разнообразни. Частта отнасяща се до лихвените условия е коригирана, като промоционалната лихва за първата година вече не е 0%, а 1.50%. Друго завишение е покачването на таксата за разглеждане на документи. Тя се повишава с 40 лв. Банката, също така преобразува годишната си такса за управление на кредита в месечна. Старият размер беше 0.50% годишно, а новият 0.08% месечно. Така на практика таксата се завишава с 46 базисни пункта, тъй като годишният еквивалент на месечната такса е 0.96%. Единствено намалена е таксата за усвояване на кредита. Корекцията е с 50 базисни пункта в посока надолу. Подобрението е значително, но положителният ефект се реализира еднократно в началото. Така икономията бива неутрализирана бързо от останалите завишения.

Индекс МОИТЕ ПАРИ – EUR

Както при индекса в лева, така и тук банките с корекции в своите оферти са общо 6. Другата обща черта с левовия индекс е, че корекциите са в посока нагоре. Изключение прави само една единствена банка, която подобрява ГПР по най-доброто си предложение.

Три от банките повлияли настоящата стойност на Индекс МОИТЕ ПАРИ – EUR дължат това единствено на корекции в лихвите. Първата от тях регистрира чувствително покачване от 1.75 процентни пункта, което дава своето отражение върху ГПР. Той нараства с почти същия размер – 1.92 процентни пункта. При втората банка повишението в лихвата е едва с 10 базисни пункта, което не променя чувствително ГПР по офертата. Делът на банката в индекса е достатъчно малък и тази корекция практически не оказва влияние върху стойността му. Третата от тази група банки влошава своята оферта в резултат на покачването на пазарен индекс. Това е 6-мес. EURIBOR, който за изминалия месец добави нови 35 базисни пункта към стойността си.

Следващата от банките с влошени параметри, както и при левовия индекс дължи това на комплекс от промени. И тук се наблюдава корекция в промоционалната лихва за първата година. От 0% тя вече е 1.50%. Освен това коригирана е лихвата и за оставащия срок на кредита. Корекцията е в посока надолу с 20 базисни пункта. Останалите промени в условията са същите, както при Индекс МОИТЕ ПАРИ – BGN. Годишната такса за управление на кредита се трансформира в месечна, като същевременно нараства с 46 базисни пункта. Таксата за разглеждане на документи се повишава с 20 евро. Единствено таксата за усвояване на кредита е намалена с 50 базисни пункта.

Още една от банките с влошени параметри постига това в резултат на комплекс от промени. Така например лихвата е завишена с 45 базисни пункта. Също така с 25 базисни пункта е завишена и таксата за усвояване на кредита. Завишенията не подминават и още две такси: за разглеждане на документи (+10 лв.) и за юридическо обслужване (ок. 57 лв. повече).
Единствената банка с подобрена оферта успява да постигне този резултат намалявайки лихвата по кредита. Намалението е в размер на 54 базисни пункта и е кампанийно. Предложението на банката е в сила до края на месец април. След това вероятно лихвата ще бъде върната към старата си стойност или по-близка до нея.

Очевидно е, че в края на първото тримесечие на 2008 г. основните играчи на пазара на кредити предприемат политика към покачване на лихвите. Основните причини вече са известни. Въпросът е, обаче, как ще се развият събитията в следващото тримесечие. Отговорът на този въпрос предстои да се търси.

Иван Стойков
Старши анализатор
потребителски финанси
„МОИТЕ ПАРИ” - Българският Финансов Пътеводител
www.moitepari.bg


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.