Факти, Анализи, Коментари
   21 Май 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Възпитание с водка
Евгений Тодоров - 4 Април 2008
Българчетата пият водки, чиито етикети не възпитават в родолюбие , а ги тласкат в пагубните обятия на глобализма.
Евгений Тодоров
Евгений Тодоров

И най-добронамерените статистики признават, че поне 70% от българските ученици пият. Всеки трети клиент на изтрезвителите идва от ученическата скамейка.

Любимото ученическо питие е водката. Бирата също е популярна, но най-често тя се използва като добавка към водката -за втвърдител.

Няма точна статистика коя е любимата марка водка на учениците. Търговци на алкохол твърдят, че се пие всичко – и “Флирт”, и “Мери Джейн”, и “Бяла мечка”/бивша Търговищка/  и какво ли още не.

Родители и  възпитатели си прехвърлят вината за увеличаващия се ученически алкохолизъм. Идеите за жестоки наказания на продавачите на алкохол на малолетни, за вечерен час и т.н. очевидно не водят до забележими резултати. Тъкмо напротив.

А може би трябва да се смени подходът?

Да си спомним блестящото философско отношение към забраните на прогресивния чорбаджия Марко в първата глава на “Под игото”.

Ако следваме заветите на дядо Вазов, свободната продажба на водка на учениците не би трябвало да увеличава процента на малките пияници.

Освен това пиенето може да се натоварва и с възпитателни задачи.

Българчетата пият водки, чиито етикети не възпитават в родолюбие , а ги тласкат в пагубните обятия на глобализма.

В това време руските им връстници пият “Кремльовская”, “Юрий Дологорукий”, “Ред арми” и т.н. Възпитават се в уважение към демократичните ценности пред бутилка “Парламент”. Изпълват се с патриотично вдъхновение, пиейки “Императорская”. Или “Бородинская”.

Колко по-полезно, ако учениците пият водка“Епопеята на Шипка” – със съответната патриотична картинка на етикета. И след две-три водки ще си спомнят “Грабвайте телата”. След запой със “Симеон Велики” пък ще пеят “…лъскат саби, щикове”.

Може да се пусне и водка “Баташка епопея” с копие от картината на Пиотровски на етикета – за да се даде един урок на предателката Балева и немския историк – не му помня името.

Можем да се поучим от руския опит и по отношение на закърмването с  уважение към държавния глава, което през последните години ставаше  с “Путинка”. По-рано русначетата пиеха “Горбачов”, после “Елцин”, сега се очаква “Медведенка”

Какво коства на нашите водкопроизводители да пуснат “Първанка”? Със съответния портрет – може и онзи с пушката и убития вълк.

Такъв подход може да се приложи и при ракиите. “Кайлъшка гроздова” да стане “Руменпетковка”.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

vulgar
07 Apr, 2008 | 14:34

A be q piyte po edna studena voda vsi4ki-ot Voneshta voda

Тъпанар
06 Apr, 2008 | 21:40

Укей, уа. Яла да га запишим шоуту. Шъ тъ цаньъ за иднъ лимоната. Ай ут мен дъ мини, шъ ти бутнъ и иднъ бузъ, ъмъ ризливъ. Дъ живьей прустутийътъ, майнъ!

А.
06 Apr, 2008 | 01:47

Шъ додъ, wе, Тъпанар, що да ни дойдъ?!

Ама ти ако си мислиш, че махането на тая 4-та точка е само, за да можем ний да си говорим "както исками" жестоко съ лъжиш, брат`чед...
Първо - махат точката,
второ - я!, че то няма проблем ДРУГ език да се изучава книжовно,
трето - помисли, кой ще се зарадва на това?
Е, колкото и да сме тъпи, чак пък толкова Не Сме!!!!

Чакъй ма, брат`чед в твойту шоу, такова РиЪлИтИ ше им спретнем, че Зурлева и Славчо ше са фанат за косите...
Анадънму?

Тъпанар
04 Apr, 2008 | 19:29

А., гаче ли си праф уа. Яй ша им ...ба майката на тея тюфлйеци дет гуворът правилну блъгърски изик!Ша га гуворим тоз изик къкту си саками. Аку щйеш вервъй, ама мен мъ взейъ у иднъ медиъ. Рекаа чи многу съм фйешън. То сига йе мудерну да си тъпънар и прустак, колйега. Ела в шоуто, дет ша гу вода - ша та турна да сидиш на кинеф и да пцуваш. Ша дигним рейтингъ до на мъгариту мъдети! Чекам тъ, да знаш!

А.
04 Apr, 2008 | 18:54

E, ТИЯ наистина са ЛУДИ!
Вижте, крайно време е и ние да откачим!!!
Ако искаме да сме що-годе нормални хора в тази държавица, трябва да направим нещо Ненормално, встрани от всякакви норми и правила!

А бе, на някой пука ли му за тая държава??? На вас, случайно?
Представям си пък на кого ли му дреме за книжовния български език?????
Смях, смях, смях, ама.. много смях.
Не се кОси, Пандемий, и това ще мине и замине.. Някаква си точка, Точка №4?!?! Много издребняваш!!!Хубаво, добре - възмущавай се, пиши, осъждай, какво повече искаш? Така, де! Не се прави на интересен толкова!;)

Пандемий
04 Apr, 2008 | 18:14

Прилагам долния текст без коментар:


В ЗАЩИТА НА Т. 4, ЧЛ. 16 ОТ ЗАКОНА ЗА НАРОДНАТА ПРОСВЕТА:
да се запази усвояването на книжовния български език като част
от Държавните образователни изисквания

Ние, гражданите на Република България, протестираме срещу обявения в българските медии Законопроект на Министерския съвет за изменение и допълнение на Закона за народната просвета (внесен в НС на 25.01.08 г.) в частта, която касае отпадането на т. 4, чл. 16 от Закона за народната просвета.

Чл. 16, т. 4 от действащия сега Закон за народната просвета гласи, че държавните образователни изисквания се прилагат включително за усвояването на книжовния български език.
В Законопроекта, предложен от правителството, е записано тази точка да отпадне. Параграф 2 на законопроекта разпорежда: „В чл. 16 т. 4 се отменя.”

Като граждани и родители настояваме да има ясни и категорични стандарти по отношение усвояването на българския език в училищата. Настояваме нашите деца, наред с всички останали български граждани, да познават историята на своята странa, да знаят, да говорят и да владеят официалния език в своята Родина и това да бъде гарантирано от държавата със законови изисквания!

Силно сме обезпокоени от все по-ниската степен на владеене на родния ни език през последните години, особено сред учениците. Министерството на образованието и науката е длъжно да защитава и пази българския език като признак на образователното ниво на българските граждани. Защитавайки родния си език, ние защитаваме своята история, култура и национална идентичност.


Настояваме да не бъде погазвана Конституцията на Република България!

В нея изрично е записано, че официалният език в страната ни е българският език.Това означава той да бъде задължително изучаван и усвояван на нужното високо ниво във всички български училища, от всички български граждани и на също такова ниво да бъде изискван и използван във всички български институции.

Призоваваме всички ние, като български граждани, да се противопоставим на все по-настойчивото утвърждаване на неграмотността като норма в най-новата история на България

Фикри
04 Apr, 2008 | 15:01

Ша ви внасям баязидка колкот щете, само заръчайте къдет требва.

H8CORE
04 Apr, 2008 | 14:58

Децата се "възпитават" в уродолюбие - чрез водка Ахелой произведена в гараж, в трилитрова туба и сервирана в детска дискотека в стъклена бутилка и с бандерол.

Багратион Пети
04 Apr, 2008 | 14:45

Ракия "Кудоглувка" най-добре. С аромат на узо. Прокарваща. Или "Баязидка" - направо ти отнася главата. Кво ще си играем на патриотизъм. Направо да се усмъртим с тия алкохоли за радост околовръстна. Обаче, да си призная, подозирам, че авторът е трезвеник. А може и да са му монтирали ракиен казан в мазето, знае ли човек? Наздраве. С "Баязидка". Че по-бързо хваща. :)

бай Пешо
04 Apr, 2008 | 14:07

"Бирата също е популярна, но най-често тя се използва като добавка към водката -за втвърдител."
Ех, Женя, Женя, тука ептем си я оплескал, но дано да е lapsus calemi, защото всеки що годе пиещ унас и в чужбина от Скандинавия,през цялата Европа до Америката, та дори и в Африката знае,че КОНЦЕНТРАТА- водка, шнапс, уиски и прочия се слага в бирата за ВТВЪРДИТЕЛ, чоджум. А наздраве, да ти е сладко!

Fen
04 Apr, 2008 | 12:58

Ай, наздраве на всички във форума!

Първо да пием за здравето на г-на Тодорова, който ме развесели с коментара си в този не-весел момент за Държавата. Ма на кой му пука за държавата, бе?! "К`ъв Европейски съюз? К`во НАТО, бе?!"

После да пийнем за здравето на всички форумци, на чийто плещи се крепи коментарната рубрика!
ОБАЧЕ!!!
НЯМА да пием "Бяла мечка", тя е "демоде" както и да я... пиеш! Ще чакаме от колекцията "A Hunter of the World" - водка "Анаконда"; т`ва е друга хава!.

Абсолютно приемам предложението алкохолът да се пие с образователна цел! Колко лесно е цялата поредица "Епопея на забравените" да излезне от забрава, като всяко стихотворение бъде отпечатано на етикет от водка!!! Така учениците по-достъпно ще се запознаят с Вазовото творчество.

Друго предложение: ракия "Под игото", в скоби "Под масата", ще накара подрастващите на практика да разберат какво точно се крие зад израза "Пиянството на един народ".

Всяко училище да има кабинет, оборудван като щанд от "Винария", там да се провеждат образователни, теоретични и практически занимания. И тъй като някои учителКи ще се окажат неподготвени с материала, въвеждаме метода "Смяна на местата", т.е. учениците да запознават учителите, например, Кое с какво се замезва, Кое "влиза" най-лесно, Колко водки са достатъчни за "отскок", Текила със сол или текила с лимон по- се предпочита, и т.н., и т. н.

Наздраве, маНдами и пичове,
да вземем пример от младото поколение,
да се налюскаме до козирката и...
да чакаме новите алкохолни моди и колекции с етикет "За ценители".

Между впрочем, господин Тодоров, ти мен увъжаваш ли мъ... или ни мъ увъжаваш?, ... А?...


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.