Факти, Анализи, Коментари
   21 Май 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Завладяването на Пловдив: опит първи
Евгений Тодоров - 2 Април 2008
Първият човек, който изяви ясни претенции да владее града, беше банкерът Христо Александров
Eвгений Тодоров
Eвгений Тодоров

Георги Илиев – ако не се лъжа, не получи много от Пловдив. Негови хора отхапаха няколко парчета. Подлезът на Централна гара беше подарен от бащиците на града на “Локомотив” – реално на видния представител на организираната престъпност, за да се издържал отбора.

Убийството на Георги Илиев сложи край на експанзията на неговата групировка в града.

Между другото едва ли има друг отбор в света като “Локомотив” – Пловдив с толкова убити президенти.

Преди това пловдивската групировка “777” също не можа да завземе важни позиции в града. Основни фигури в нея също бяха застреляни, които оцеляха, изтеглиха бизнеса си на по-скрито.

В един момент като че ли настъпи вакуум. Пловдивските първенци започнаха да се хвалят, че  в града няма организирана  престъпност.

Няколко години след това обаче един пловдивски депутат ми довери:

”Толкова усилия положихме да изчистим Пловдив от групировките, на тяхно място обаче дойдоха политиците”.

Очевидно природата не търпи празно място. За политиците – по-късно.

Всъщност първият човек, който изяви ясни претенции да владее града, беше банкерът Христо Александров – първо поколение частник. По-късно някои започнаха да му викат Ицо Салфетката – визирайки барманското му минало, но мисля, че казусът е достатъчно сериозен, за да го профанизираме.

По времето, което описвам – 2001-2003 г., Христо Александров беше вече под домашен арест. През 2003-а неочаквано реши да излезе отново на сцената и се кандидатира за кмет. Не мога да намеря разумно обяснение за този ход. Интересното беше, че Христо Александров даде пресконференция от балкона на апартамента си – нямаше право да напуска дома си. Журналистите бяха качени на специална платформа, която ги издигна на височината на балкона. Шапка свалям на този, който измисли постановката.

Никога не съм разговарял с Христо Александров, така че нямам непосредствени впечатления от него. Беше ясно, че поне в началото  някой просто го беше харесал и му беше доверил значителни средства, с които трябваше да завладява града. Един познат ми разказваше за някакъв тайнствен самолет, който долетял от Африка с 58 милиона долара – кеш и в кашони.

Друг познат пък разказваше как на бюрото на бившия барман нямало нищо друго освен един разграфен лист. На листа пишело: “Старият град”, “Площада”, “Радио”, “Телевизия”, “Вестник” и имена на няколко важни предприятия. Христо Александров завладяваше  поредната територия и зачертаваше поредното квадратче.

За съжаление пловдивският банкер и хората около него не можаха да задраскат целия лист и фалираха. Колко пари успяха да скътат – едва ли някой може да каже. Маргарита Михнева в едно предаване пусна документ, с който жената на Александров иска швейцарско гражданство срещу гаранция за банков влог от 2 милиона долара.

Банката на “брокерите” Александров и Данов финансираше важни, но изправени пред фалит държавни предприятия, надявайки се вероятно по-късно да ги изкупи на безценица.

Разказваха ми как при среща с някакъв сериозен западен бизнесмен Христо Александров разказвал с гордост за тази уж открита от него схема.

- Че това нещо мафията го е измислила преди 80 години – махнал снизходително с ръка бизнесменът.

На гърба на брокерите живееха стотици хора – журналисти, спортисти, ченгета и не на последно място политици.

Лесно се раздаваха немъчени – както казва народът, пари.

Брокерите нямаха капацитет да управляват стихийно нарастващия като обем бизнес. Купуваха уж опитни кадри от старата номенклатура, но част от тях ги крадяха – още по-безскрупулно, отколкото до този момент бяха крали държавата.

Парите от банката се наливаха в нови и нови бизнесексперименти, изтичаха като вода в пясъка и го нямаше Тодор Живков да каже на момчетата, че идва моментът, когато от екстензивно трябва да се мине към интензивно развитие.

Колеги журналисти, наети да управляват новата медийна империя, се разкарваха с купените от щедрия бос коли, имитираха дейност, и главно пиеха уиски.

Чрез Христо Данов брокерите влязоха във Футболния съюз. Паричните претенции на нашите национали бяха тутакси удовлетворени и бунтовете заглъхнаха – става дума за 94-а. Що народна пара изтече и там – едва ли някога ще стане ясно.

Направена бе проба да се влезе и директно във властта. В изборната кампания бе въвлечен и Стоичков. Отначало той май се дърпаше, но след известно материално стимулиране послушно позира за плакат в полза на някакъв кандидат – подставено лице. Мисля, че за награда народният любимец получи и хубава ловна пушка.

В средата на 90-те години брокерите започнаха  и бизнес с кафе. Сетих се за нашите приятели – ливанците от “Нова Бразилия”, на които бяхме тогава дистрибутори. Те ни уверяваха, че е самоубийствено да се пробваш в този бизнес, без да разбираш от сортове, от фючърсни сделки на борсата и без връзки по света. Излязоха прави.

Доколкото си спомням, по- лесен се оказа един друг бизнес -фиктивния износ на цигари.. Започнаха дела, които се заточиха с години.

Междувременно се правеха дарения. На първо място се дариха коли на полицията. Полицията ги прие с трогателна благодарност.

Изобщо философията “дарявай, за да ти се чувстват всички задължени”, беше овладяна много бързо.

Дарените се отблагодаряваха със сигурност – всеки по свой начин, но имаше момент, когато благодарността трябваше да придобие по-ясно материално изражение под формата на подарък.

Един колега има цяла касета от един от рождените дни на Христо Александров. Картинката е много любопитна. Наредили са се пловдивските първенци – политици, прокурори, бизнесмени, медийни босове, удрят теманета, връчват богати подаръци – следват прегръдки и целувки.

Мисля си дали тези хора, част от които продължават да са във властта, са ходили в апартамента на Александров в годините на домашния арест, за да покажат, че не са забравили своя благодетел, или вече се правят, че такъв човек не съществува. Макар той да не е забравил и мисля, че при нужда знае на кого да се обади и какво да му припомни.

Един мой приятел, опитен финансист, беше в екипа, който разследваше фалиралата “Агробизнесбанк”. “Банките са консервативни институции – обясняваше ми той. - Можеш да крадеш с години и няма да се усети. Та представи си с какви темпове е било точено, та да съсипят банката за нула време.”

Трябва да призная, че дълго време Христо Александров ми беше симпатичен. Като герой на своето време.

Остана ми симпатичен даже и когато разбрах, че в своята резиденция в Стария град “Ритора”, откъдето бе започнал и стремителния му възход, е оставил дълги неплатени сметки. Дребна мушенгия, но нищо.

Е, живеем в България все пак…

Иска ми се някога да се запознаем, да седнем и да си говорим за човешката неблагодарност.

Той ще разказва, аз ще слушам. Една по-друга история на Прехода. Е, сигурно  ще трябва да обещая никога да не публикувам чутото…


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

fen
06 Apr, 2008 | 02:07

Благодаря за "инфото"! Отдавна не бях "влизал" в блога.

vulgar
03 Apr, 2008 | 13:31

Ta,Gena,na teb koy v posledna smetka ti e vinoven?Vulgar-da!A Vetko?

4uy hui ot Kitay
03 Apr, 2008 | 10:35

vie,maynite,go na maynta si...az-v Kitay,4e u vas voni

Койчо
03 Apr, 2008 | 02:45

May be the word "maker" is too usual, my be "painter" is more artistic. Let me see how it sounds - "love-painter".
____________

For example to describe the titanic battle between Gosha (George from Washington) and Vova (Vladimir from Moscow) I have to invent the new English word "love-maker".
____________

alexpap33
Hi Jessie,
I hope I’m not too forward, by calling you Jessie…
You also may call me Uncle Al, or simply Uncle, or more simply Mr. Al Papone.
As you already know, we Bulgarians are Great Inventors. We adore to invent new languages and to present them to the whole world to share the happiness of inventing together with us.
I also adore inventing, but unfortunately I haven’t such a big talent as Valia, as we call Valentina Hasan here in BG. Her talent is enormous, she invented a whole new language. I invented only several words that I need to describe my stories.
____________

KenLeeWorld
Well, I am Jessica Alba. Woman, pretty and horny! All the goods under one wrap :)
____________

If both answers are "yes" I will upload it.
And please, tell when we will go to discuss "Ken Lee" problems in the forest? :-)

Sincerely,
Noble-Fair Non-Satisfied Sitting Bull!
____________

Please upload your Ken Lee video to KenLeeWorld

alexpap33
Why? And which one?
I have about 7-8 "Ken Lees"?

OK, but only if you are a Pretty Woman!
I have two questions:
1. Are you a woman?
2. Are you a pretty?


Койчо
03 Apr, 2008 | 02:41

Извинявам се на аудиторията за дългото отсъствие, но бях зает с проблемите на Ken Lee. Истерията по цял свят продължава. Онзи ден се появи някакъв нов сайт KenLeeWorld, където ме поканиха и мен, като човека изприл 1/3 от всички видео отговори на основното Ken Lee в YouTube. вижте какви мили писъмца си раменяме с тях:


Койчо
03 Apr, 2008 | 02:40

Абе какво става тук?

от автора
02 Apr, 2008 | 18:36

продължението в http://zaprehoda.blog.bg/

Багратион Пети
02 Apr, 2008 | 17:25

Дирижираният "преход" е ясен. Имаше едни пари, спастрени при соца, които трябваше да се изперат, та да нагиздят новата/стара номенкратура. "Ох" и "Ах" впоследствие не вършат работа, макар че по-добре късно, отколкото никога. Най-отявлените комсомолски секретарчета станаха най-върлите капиталяги. А умните си останаха бедни /умни като различни от хитреци/. Вижда се колко ченгесарски и постановъчен е бил целия "преход" - агентурата е внедлена до девето коляно. Че как иначе - 45 години ченгенясване не са малко време. А като сложим подозрението, че мнозина все още козируват на североизток, а останалите на запад, няма какво да говорим - ние сме номер едно. По какво? Отговорът си го знаете.

fen
02 Apr, 2008 | 17:20

Ще има ли продължение на статията?

Жалко, че само се досещаме как ще живеем в мир и любов в нашия, N-ти поред "частен град"!!! Ще бъдем като задружна сицилианска фамилия!!

Както се казва: "Засега само в Дупница, но чакайте скоро и при вас !"

Е,.. ми,.. дано дочакаме...

Амин.

бай Пешо
02 Apr, 2008 | 15:50

Ех, Женя, Женя, мисля, че си недостатъчно сериозен" казус", здори да те профанизираме.
Ами твое словоблудно и продажно Нищожество с чии пари почна да прави местна телевизийка? А сега откъде цицаш, за да се фръцкаш като великомудрий многознайко.?
Хамелеоните са влечуги, но не са дълглетници .
Ех, Женя, винаги съм твърдял, че Пловдив не е Чикаго, а България не е Китай и хората се знаят. Освен поклониците на Азис, Слави Трифонови Мара Отварячката, любителите на разните му Биг,Вип брадъси и Мюзик айдъл , все още са останали и се намират люде- къде по-стари, къде по-млади, които знаят и помнят.
Да си жив и здрав и благодатна Страстна седмица.

бизнесмен
02 Apr, 2008 | 14:49

Доволен съм, че в Пловдив има и някои културни хора с обществено съзнание, както автора на статията Евгений Тодоров и които правят този град да представлява нещо на фона на появяващите се толкова измислени, но претенциозни субекти.

коки
02 Apr, 2008 | 14:46

не знаехме че има цели градове под власт на фамили


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.