Факти, Анализи, Коментари
   21 Май 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Дежа вю
Евгений Тодоров - 29 Март 2008
Имам чувството, че всичко, което се случва през последните дни, вече съм го гледал
Евгений Тодоров
Евгений Тодоров

Първо мислех, че това е станало в някакъв друг живот. Скоро обаче причината за странното усещане се оказа съвсем прозаична.

Всичко, което се случва, вече сме го гледали май в някакъв американски филм.

Жанрът е същият - главните герои са ченгета. Има добри ченгета и лоши ченгета – както навсякъде по света.

За завръзка служи появяването на  диск с компрометиращи записи и всичко се завърта около този диск.

В българската версия обаче има и някои разлики.

В американските филми доброто ченге влиза тайно в стаята с  компютъра и крадешком записва секретната  информация. Източването върви бавно, напрежението се качва, обикновено в този момент влиза охраната или даже самият началник.

В българския филм началникът просто си поръчва диск със записи, после си тръгва с него.

В Америка на диска има само списъци с имена и суми срещу тях. Скука. При нас се обсъждат марките на ловни пушки и лаптопи, което изгражда индивидуалността на образите –поръчители.

И в двете версии има замислени перипетии. Тук вече някак си странно започват да ми се преплитат лицата на Сандра Бълок и генерал Атанасов.

В американските филми често възниква напрежение между фамилиите. И тогава те отиват при Шефа, при Капо ди тути капи. За да потърсят справедливост.

В България проблемите на фамилиите се решават държавнически – от самия министър на вътрешните работи. Той не чака фамилиите да дойдат в кабинета му, а сам отива при тях. Така се печели време и се отстранява всяка опасност да бъде дискредитирана държавата.

В американските филми съспенсът нараства на финала – с приближаването на диска /касетата/ към някоя медия, където ще бъде огласено компрометиращото съдържание.

След огласяването прокурор с благородна осанка вдига заканително пръст и лошите тутакси  подават оставка. Следват финални надписи, от които разбираме, че не им се е разминал и затворът.

В нашия сценарий дискът/касетата/попада в медиите още в началото. Филмът обаче не свърши, а започна оттук. Перипетиите започнаха да се повтарят, изтекоха 90-те минути, но финалът не се вижда. Драматургията започна да линее. Объркахме лошите и добрите ченгета.

Възпитани в духа на чеховите драматургични правила, очаквахме пушката от първо действие да гръмне в трето, обаче някой си плати, където трябва, и оръжието съвсем изчезна от погледа ни. Героите започнаха да говорят за някакви СРС- та и съвсем му загубихме края. Няма прокурор, който да вдигне пръст, министър-председателят ги увърта, президентът се прави, че не е информиран.

Точно преди да напуснем киносалона обаче, на екрана в едър план се появи Татяна Дончева и даде срок за оставката от 48 часа.

Хронометрите започнаха да отброяват времето, появи се най-после истински съспенс. Драматургията е спасена.

Дано не сме си дали парите за билети напразно.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

бай пешо
30 Mar, 2008 | 14:09

Ех, Женя, навремето като слугинстваше в "Комсомолска Искра" направих веднъж-дваж да ти пообясня някои нещица, ала още тогаз бе толкоз самовлюбен в себе си, че дори не се договеди, що исках да кажа. А днес е късно, щото при ярко демонстрирания грандомандски комплекс за свръхценост,прикриващ стародавн комплекс за малоценост, всеки опит е всуе. Липсата на самоирония е първото доказателство , що си, а показния мерак за мерудия на всяка гозба допълва същината на личноста ти. Знаем се много добре от десетилетия, и не съм изпускал нито един гърч в развитието ти на зоон политикон. Никогане съм желал или пък съм ти сторил зло. Бъди жив и здрав, само не перчи много-много пооскубаната, поокапала перушина,че лъсва я голо теме, я гола трътка.
П.П.Все пак чест ти прави, публкуваш постингите ми, благодаря.

отавтора до бай Пешо
29 Mar, 2008 | 20:42

Абе като четеш всичко, което напиша, защо не ти дойде поне малко акъл в главата? Или само плюеш, без да четеш?

Багратион Пети
29 Mar, 2008 | 14:40

Хубав текст. Пропуснато е само да се спомене, че режисьорът на мелодрамата е учил в Московската филмова академия и е специализирал в САЩ. Зада бъде пълна съответната сюжетна обърквация. :)

бай Пешо
29 Mar, 2008 | 14:12

Ех, Женя,твое Нищожество отдавна е БАТКЪН "дежа вю".


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.