Факти, Анализи, Коментари
   21 Май 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Скандалът и шоуто
Евгений Тодоров - 27 Март 2008
Зрителка хвърли бомба в ефира на Нова телевизия, дали не се прави услуга на тресящата се от скандали държавност?
Евгений Тодоров
Евгений Тодоров

Вчера сутринта една анонимна зрителка хвърли бомба в ефира на “Нова телевизия”. Според нея Румен Петков държи в ръце Станишев, тъй като разполага с данни за неговата  – да използваме израза на Коритаров, “нестандартна сексуална ориентация”.

Някои сигурно ще се почувстват лично обидени – като отзвук на обидената държавност.

Само че дали по този начин всъщност не се прави услуга на тресящата се от скандали държавност?

Чували сме и в други времена обвинения за сексуалната ориентация на управляващите  от други политически сили, но в крайна сметка те не са довеждали до никъде. Така че отклоняването на енергията около скандала в тази посока, би било добре дошло за търсещите изход от ситуацията.

Има и още нещо, което е от полза на Станишев.

На пръв поглед на противниците на премиера се дава едно удобно и лесно оръжие. Когато българският шофьор се нервира, първосигнално той изкрещява“педал!”. След което му минава и продължава напред. Де факто  обидната квалификация вече е изпразнена от съдържание. Тя е банализирана до такава степен, че служи единствено за освобождаване  натрупаното напрежение.

Дали и на политическата сцена няма да стане същото?

На второ място отношението на българите към нестандартните ориентации се промени от известно време. По-точно – след появата на “Шоуто на Азис”. Впрочем увеличаващата се популярност на шоумена през последните години беше ясно доказателство за промяната на нагласите на българина. И закономерно получихме възможността да гледаме всяка вечер един мъж, който говори за себе си в женски род. И получава аплодисменти за това.

Ако погледнем на този феномен като ход за преодоляване на масовите негативни стереотипи в отношението към сексуалните малцинства, което е и европейска политика, “Шоуто на Азис” има всички качества да бъде финансирано по някоя европейска програма. И си е заслужило парите, защото ефектът от този тип провокация е несравнимо по-голям от серия семинари, примерно.

Някои държави отдавна използват телевизионните шоу-програми, за да атакуват по един уж несериозен начин, вкоренени стереотипи и предразсъдъци.

По всичко изглежда обаче, че в момента в кризисна ситуация се намира противоположния тип поведение – на мъжкаря.

Дали не трябва да се създаде ново шоу в негова защита? То обаче ще трябва да бъде много кратко, защото водещият постоянно ще внимава да не изпуска в ефир класифицирана информация. И няма да има открити телефони, за да не би те да бъдат подслушвани със СРС.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Анонимен
27 Mar, 2008 | 18:20

Ами от статията разбрах това, г-не - за да имате успех, бучнете по едно перо в задника и на новинарите, за да имате рейтинг.

бай Пешо
27 Mar, 2008 | 18:03

Ех, Женя, помниш ликак клепеше късно вечер и нощем по пейките на алеята към мечката в царсимеоновата градина? Ех кога беше? Помниш ли П. Я*ов?, Помниш лид нешений "луд" К. С@*ов?


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.