Факти, Анализи, Коментари
   21 Май 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Паметник на Мильо може, но за Симеон Велики- не! Е па що?
Петър Краевски - 24 Март 2008
Дискусионно: Пиша тези редове по повод статията на г-н Евгений Тодоров “За Симеон и симеонизирането”
Петър Краевски
Петър Краевски

 Г-н Тодоров понастоящем е мой работодател, но въпреки това изразявам несъгласие с неговата позиция. Не смятам, че Симеон Велики не заслужава да има паметник в Пловдив повече от един Мильо или Гюро Михайлов. Самото сравнение ми се струва достатъчно да приключа коментара си тук.

Продължавам, все пак, с риск да си получа уволнението, но пък поне ще е с чисто сърце. В антрефилето си г-н Тодоров споменават за сондажи на общественото мнение. Прегледах ги тези „сондажи”. Петнайсетина мнения в някакъв сайт, неизвестен ми досега. Всеки параспул може да влезе вътре с петнайсет ника и да напише каквото си иска. Пък и дори да са от петнайсет различни души, то само една незначителна част е против и то в това число с мнение копирано три пъти. Е, ако това са „сондажите”, те са доста плитки. Диамантеният накрайник на авторовата мисъл удря о твърда скала. Сондата се чупи тържествено и с трясък. Бих се радвал, ако г-н Тодоров ми покаже официално социологическо проучване по темата черно на бяло – нещо в стила на неговия „Референдум”, но легитимно, все пак. Защото думичката „сондажи” има свойството да е доста обтекаема, да не кажа манипулативна. С нея може да се „докажат” всякакви тези и тезички, както и смело правите авторът по нататък като се пита дали кметът ще тръгне да „администрира” историята или, цитирам: „ще се вслуша в гласа на пловдивчани”? Хм. Иска се доста голям кураж да говориш на ангро от името на цял Пловдив. Аз не мога да направя това. Просто поставям под съмнение усилията на г-н Тодоров в тази насока.

Не мога да разбера още нещо - защо г-н Евгений Тодоров размахва като брадва „ножа на Симеон”? Имало битки. Ставали кланета. Така е било през Средновековието, да. А още повече през робовладелския строй. Да не говорим за родовообщиния, която са се млатили направо със сопи. По тази логика би трябвало да презрем Аспаруха, Крума Страшни, Бориса, Шишмана... абе всички, които са битували на тая грешна земя с многострадалното име България. Както вече имах възможността да отбележа в един коментар, легнем ли на тая тезисна кълка, нито един паметник не трябва да се издигне оттук насетне. А много съществуващи трябва да се разрушат. Защото кое име от историята не е спорно?

Спорен е подходът, който ни се натрапва в материала на г-н Тодоров. Важно е като как препрочитаме историята и за какви цели ни служи тя. Ако изискването е да се ликвидира българското или поне да се омаловажи, ако стремлението е да се обособи някаква по-голяма самостоятелност на Пловдив, отцепвайки го от българския етнически масив, да се форсира анти-съединистка автономизация на райюона, то подобни тези са разбираеми. Не вярвам авторът да си е дал сметка за това. Не мога да допусна и това, че глобализмът чак дотам е размътил водата околовръст. Защото глобализмът, макар и с много положителни черти и безспорни перспективи, би могъл да се използва от наши не така аргюлийски настроени съседи като елегантно средство за смазване /самосмазване/ на българския дух. Спокойно, тук не става дума за някакъв глупав национализъм или патриотарски изцепки в стил Волен Сидеров. Иде реч  за най-обикновен рационализъм. И стремеж за оцеляване на българската пулсация като една от многото на Балканите. В този смисъл, по внимателно, моля. Инак, ще трябва да почнем списъка за разрушаване на паметниците още отсега, ама не само в България! Малко ли прегрешения имат и Петър Първи, и Лорд Нелсън, и Наполеон,  и Карл Велики и т.н и т.н. Ама като се захващаме с тая си разрушителна деятелност, нека да започнем най-паче с Альоша. Нещо против, г-н Тодоров?

Надявам се, че ще бъда разбран правилно. Напоследък все повече люде се опитват ме направят не-българин. Да ми „докажат”, че трябва да се превърна в безгръбначно мекотело, удобно за логаритмуване. Не ща. Като човек аз съм решителен радетел за равноправие и демократични свободи, но, моля ви не, дискриминирайте правото ми да се чувствам добре в собствената си държава. Тук, където паметник за Симеон Велики винаги може да се намери място, редом с Христо Г. Данов, Левски, Ботев, Захарий Стоянов, Вазов и други бележити наши сънародници, някои от които – и съграждани.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

П.К.
25 Mar, 2008 | 22:51

Поспорихме доста с Евгений Тодоров по темата и на живо. В крайна сметка, въпреки различията, мисля че стигнахме до, да кажем, горе-долу консенсусно становище - нека да има паметници на именити пловдивчани, а ако се вдигне монумент на Симеон Велики, той да е с книга в ръка и на трон, за да се подчертае приноса му за Златния век. Но това е въпрос на художествени комисии и прочее, разбира се. Благодаря на г-н Тодоров, че ми предостави в време, за да изложа своята теза и не подходи административно-рестриктивно, а демократично, приемайки един разгорещен спор, в който победител нямаше, а и не можеше да има. Защото каквото има да става, така или иначе ще стане. Най-важното за мен е с паметници или без, да съхраняваме българското в сърцата си и така с лице и характер да се интегрираме в глобализиращия се свят.

Moshe
25 Mar, 2008 | 13:00

Darvetata mozhe da mrazish-evreite NE!!!

vulgar
25 Mar, 2008 | 12:49

a... i da podsetq bogobortsite-"ZASHTITNITSI"na prirodata...Mozhe li da unishtozhavame darveta,koito ne davat dobar plod? Ili pone da gi mrazim?

vulgar
25 Mar, 2008 | 12:08

...namirisa rabotata:"podlagay vsi4ko na samnenie"e lyubima fraza na prizraka-evrein Karl Marks - Talantliv e dqvola...Ostava da podlozhim na glasuvane:Da serim ili da ne serim? That is the question

SD
25 Mar, 2008 | 11:49

До П.К. и Е.Т. - Поздрави,
Всеки има право да оценява по един или друг начин мнението на другия, в това се състои и същността на дискусията. Доколко ще успеем да запазим националната си идентичност в условията на настъпващия ГлобализЪм и да вземем от него само полезното, с такъв продажен и нихилистичен политически елит, кой е с промит мозък и пласира чужди позиции и доколко "вторичните" мнения ще се окажат верни, ще покаже времето. Да сме живи и здрави всички за да си "редактираме" промитите мозъци, независимо кой ще се окаже прав. Бъдете здрави.

П.К.
25 Mar, 2008 | 09:50

Шефе, значи нямаш против паметник на Симеон Велики? Е, това да се чува! Пък нега вдигнат барелефи и на Христо Г. Данов, Захарий Стоянов... Това, че почитаме предците си, не означава че сме ксенофоби или глупави патриотари. Както и не е глупава почитта на всяко семейство към неговите мъртъвци. Нека направим така, че символите на българския дух да живеят сред нас и да ни дават поне малко самочувствие в тези трудни времена. Така ще бъдем хора, които имат лице, идентичност, позиция, а не са безлични функции на разни интереси.
Относно коментарите на SD. Всеки има право на позиция. Това че не споделям вижданията на SD изцяло не ми дава основание да го отрека като опонент.
Шефе, разбрах, че няма за ме уволняваш. Добре. И аз няма да напускам. :)

от Евг.Тодоров до sd
25 Mar, 2008 | 09:04

Въпросите, които ми се задават на края на обширния коментар са не само некоректни, тъй като са доста далече от темата на коментара ми, но издават и пристрастно и вторично мислене. Под "вторично" имам предвид възприемане на готови тези от някои медии и политици, а не опит да се стигне до истината.
Паметник на Енихан баба няма. Има теке. Енихан баба е поробител най-вече в книгата "Време разделно". Антон Дончев призна, че просто е използвал името. И на мен не ми харесва да се строят текета, но не ми харесва и когато всеки разбрал-неразбрал започва да прави политика, на която се връзват наивници.
Паметник на Сюлейман паша НИКОГА не е бил замислян. И то на ШИпка. Идеята, около която толкова се шумя, бе съвсем друга, но тя бе поднесена умишлено или не във вида, в който сега я четем. За разлика от SD познавам нещата отблизо. Впрочем има подозрения, че цялата работа е замислена от ДПС с единствената цел да покажат на електората си колко българите мразят турците.
След което да гласуват правилно. Което и стана.
Не задавам от своя страна въпроси към SD, нито имам намерение да споря. Всеки има право да мисли, както си иска. Но ми става мъчно, когато елементарни пропагандни тези промиват мозъците на хората.

П.К.
25 Mar, 2008 | 07:46

Глобализмът като явление има и добри и лоши страни. Майсторлъка в политиката, според мен, е да се вземе хубавото и да се неглижира опасното. Не може да се отрече факта, че отворената икономика е по-печеливша. Свободното придвижване в рамките на Системата също е улеснено. Получаваме достъп до по-добри технологии и по-мощни финансови центрове. Попадаме в една зона на "цивилизация прима" т.е. водещата цивилизация и в този историчеки период, което преимущество. Сигурността ни като граждани се увеличава в пъти. И т.н. Опасностите идват главно от факта, че няма вечни неща на този свят. Ако процесът на глобализация забуксува, а ние сме се глобализирали твърде бързо, от това може да се възползват не до там глобализираните ни съседи и да ни заръфат регионално. Другата опасност е обезличаването на националната ни култура, което започва с целенасочено демитологизирането на националните символи, герои и пр. Извод: процесът не е еднозначен. Ако тръгнем да отричаме или утвърждаваме ей така на едно голо чувство, ще сбъркаме - като сърбите. Тезата е: да бъдем част от глобалния механизъм, но не като безгласни винтчета, а като достойни българи, които внасят своята уникалност в този опит да се създаде нещо като обединено човечество. Нека българите бъдем в "цивилизация прима", но дълбоко в недрата си трябва да запазим като българския ген - като спора, като ДНК! Така ще можм да възстанови отчетливия български организъм, ако, недай си Боже, настане време на дележ. В този смисъл, ако имаме умни държавници, те трябва да мислят в много по-далечна перспектива, да предвиждат различни вероятности и да търсят най-благоприятните възможности за България.

SD
25 Mar, 2008 | 00:44

Петре, добър ти е коментара, и не само този. С удоволствие чета и другите, които пишеш, в които прозира винаги причинноследствената връзка на събитията, която посочваш, а не повърхностното минаване по темата. Макар, че повечето от колегите предпочитат втория начин.
Затова се учудвам на оценките ти за Глоболизма като положително явление, което противиречи на прозрението ти - "Напоследък все повече люде се опитват ме направят не-българин. Да ми „докажат”, че трябва да се превърна в безгръбначно мекотело, удобно за логаритмуване". Ами това е целта на занятието драги, наречено Глобализъм, което цели да ни направи безгръбначни животни на територията България, това не е очевидно, ами очевадно. Глоболизмът е идеология и практика на стратегическите геополитически цели на една силна държава /знаем коя е/, да наложи своята култура, своята организация и построение на общественополитическите и икономически отношения във всички страни на света, с далечна цел - постигане на световно господство. И тази цел е набелязана още преди 100 години и се осъществява със завидна последователност, независимо кои управляват - демократи или републиканци, като тактиката и стратегията на съответната външна политика се спазват не само от държавните администрации и институции, но и от всички граждански формални или неформални организанции, агенции и фондации. Целта се преследва и налага по метода на "моркова и тоягата". "Моркова" го предлагат такива организации, като небезизвестния "Американски корпус на мира" и фондацията "Отворено общество" на Джордж Сорос, в по-ново време, а "тоягата" вече я опитаха Гренада, Панама, Ирак, Югославия, Афганистан, а вероятно ще има и други. Пускането в действие на "тоягата" през последните десетина години ни убеждава, че ГлоболизЪма като идеология, все повече се доближава до ФашизЪма / Америка юбер алес/. Безспорно има какво да научим от начина по който се развива производителността в икономиката и селското стопанство на Америка - със замеделие в Америка са заети само 2,5 % от населението /в ЕС този процент е между 6 и 8/, но те осигуряват свръхпроизводство на хранителни продукти и не само изхранват страната си, но и предлагат износ. Е, през последните години Америка е обхваната от финансова криза и рецесия, но това се дължи именно на грешки в стратегията и тактиката и е друга тема. Но това не означава тотално да американизираме културния и духовен живот на народа си и да се превърнем в космополитици, или безгръбначни животни, а да възприемаме полезното, запазвайки националната си идентичност. Имайки предвид последните изречения, ние като народ сме длъжници пред всички тези наши държавници и царе от миналото, успели да съхранят България като държава. Паметници трябва да има не само на Симеон I, но и на Борис I, Крум, Иван Асен II, княз А. Батенберг и много други и да запознаваме поколенията си с делата им. Какво да говорим , та ние в столицата още не сме построили паметник на основателя на българската държава - хан Аспарух, срамота е. Колкото до Е. Тодоров, бих го запитал: защо не коментира и пише за:
1. Построения от ДПС паметник на поробителя на българите в Родопите - Елихан Баба, с хубав асфалтиран път до него, благодарение на който си имаме български граждани с турско самосъзнание ?. По разбираеми причини. Вероятно той не е проливал кръв и не е рязал непокорни глави.
2. Построения пак от ДПС паметник на турските терористи взривили вагон с майки и деца на гара Буново, при което загинаха 7 души. Пак по разбираеми опричини.
3. За намеренията да се построи паметник на палача на Стара Загора Сюлейман паша на връх Шипка. Един ден може и това да стане. Мълчи Женята. Ясен ми е.

Офтамолог
24 Mar, 2008 | 23:32

Гледащ, ако ще се звериш на Е.Тодоров, иди под неговата статия. Там може и да те забележи. Ферщензи?

Гледащ
24 Mar, 2008 | 21:07

Проблемът е: защо на този неграмотен комсомолец (а "комсомолец" е постоянно състояние на духа!) непрекъснато му дават трибуна, па макар и в bgfactor.org? Дали има не една и две задни мисли в това? Защо тая комунистическо - комсомолска пасмина все още пише, драска и целува новия "правилен" господар по г..а? Нямат ли малко срам от Бога?

Кондормил
24 Mar, 2008 | 13:46

Нека има паметник на Симеон Втори! А оня дето говори за некви Пи Ар-и из коментарите, ще му вдигнем паметник на Тъпотата - един запъртък, заоблен, пукнат и смърдящ. Ама ша требва да го турим по-далече от Пловдив. :)

pametnik Aliosha
24 Mar, 2008 | 13:27

stiga ste mi qli kamanite,bratq,4e prizhive Stalin mi izqde i kokalite,i dushata...

бай Пешо
24 Mar, 2008 | 12:25

Адаш, ти на сериозно ли взимаш скудоумните словесни иполюции на дъртия комсомолец Женя,който по принципа "шумим, брат,шумим" все се напиня да се прави на интересен, та да се търкаля името му насам-натам, че иначе бързо ще се забрави и ще го споменават понявга само като мъжа на турчеещата се помакиня Нери Терзиева ИЛИ това твое писание е евтин номер за PR на същия тип aberatio ictus?
Елементарно , адаш, елементарно!

vulgar
24 Mar, 2008 | 12:11

Iztsqlo sam saglasen s Vas,g-n Kraevski! To kakto e tragnalo skoro zadalzhitelno ste ni nalozhat " To be or not to be Bulgaria and...bulgarians"


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.