Факти, Анализи, Коментари
   22 Май 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
За Симеон и симеонизирането
Евгений Тодоров - 23 Март 2008
Пловдив- с нова идея – да се издигне паметник на Симеон Велики, налице е обаче забележимо охладняване на гражданите
Евгений Тодоров
Евгений Тодоров

В  петък Пловдив осъмна с една нова идея – да се издигне паметник на Симеон Велики. Зад идеята стои почти същият екип, който издигна паметника на Кан Крум – кметът Славчо Атанасов, бизнесменът Георги Гергов, издателят на вестник “Марица” Степан Ерамян плюс новия председател на Общинския съвет Йордан Кюмюрджиев.

От почти конспиративно изтеклата информация научаваме, че новият паметник ще бъде “по-величествен” от този на Крум.

Сондажи на общественото мнение през последните месеци обаче показват забележимо охладняване на гражданите към подобни инициативи. Те предпочитат да бъде запазена паметта на хора, свързани с духовното развитие на града. Някои мнения могат да се видят на адрес 3nai.blog.bg/viewpost.php?id=153155.

Безспорна е ролята на Симеон през т.н. Златен век. Очевидно хората, които подкрепят и ще подкрепят идеята за негов паметник, не могат да забравят и вълнуващата всяко българско сърце песен, която започва с “Край Босфора шум се вдига…”. Но от перото на дядо Вазов са излезли и следващите редове: ”много войски и народи паднаха под ножа мой!” Става дума за ножа на Симеон.

Истината е, че редом със Златния век Симеон Велики воюва в продължение на десетилетия със своите съседи – християнски народи. Кръвопролитните войни изтощават държавата и карат десетки хиляди нейни поданици –особено от Тракия, да бягат във Византия.

Естествено възниква въпросът – каква следа са оставили войските на Симеон в тогавашния Пловдив. С мир ли са дошли или с нож?

В крайна сметка Симеон оставя след себе си една България с една четвърт по-малка от тази, която наследява от баща си княз Борис, една България гладна и почти без войска след трагичния опит да се завземе Хърватия.

Има историци, които виждат в безсмислената жестокост, с която Симеон Велики воюва с останалите християни на Балканите, предпоставка за бъдещите беди на балканските народи.

Сигурно има и други гледни точки към темата.

Въпросът е да се дебатира, а не да се вземат решения от последна инстанция.

Да припомним, че преди няколко години в Пловдив се издигна паметник на Филип Македонски, чиято роля в историята на града също е твърде спорна. По-голяма част от авторитетните български историци се обявиха против издигането на паметника, гражданите направиха жива верига, но в крайна сметка кметът Иван Чомаков постигна своето. В тези действия някои историци видяха “опасен прецедент” – историята да се “администрира”.

Дали сега новият кмет Славчо Атанасов няма да тръгне по същия път?

Или ще се вслуша в гласа на пловдивчани?

Впрочем кметът има и резервна идея – паметник на княз Батенберг. Доскоро тя беше приоритетна, но изглежда е надделяло изкушението да се направи нещо по-внушително.

Интересно дали на бъдещия паметник ще има плочка, от която бъдещите поколения ще научават по чие време е издигнат паметника и кой е основният дарител?

В линията Кан Крум – Симеон Велики – Княз Александър Батемберг може да се открие доказателство и за това, което историкът Георги Тодоров  “СИМЕОНИЗИРАНЕ” на българската национална доктрина.

Този израз ни кара да си спомним за онези философи, които виждат в митологизирането на историята израз на неспособността на обществото да решава днешните си проблеми.

Може би пък изправени срещу величествения паметник ще забравим за тези проблеми и в патриотичен порив ще запеем “ Край Босфора шум се вдига…”


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

me-e-e
31 Mar, 2008 | 20:50

Vijdam ,che niakoj te e nael na mushka/ot napisanoto v komentariite/ ,niamah jelanie i az da te kritikuvam,no vzemi i si procheti istoriata,be-beee-e,che mi razvaliash nastroenieto s povarhnostnite si znania!
Bil se Simeon bil,offfffffff,ami procheti zashto se e bil.Ili si mislish,che mu e doskuchalo,ta reshil da riskuva jivota i carstvoto si,hajde na boiaaaaaa.
Aman!
Az mnogo poveche se chudia po kakav povod pametnik na Filip se izlupva v Plovdiv?

do Anonimen
31 Mar, 2008 | 20:22

Anonimen,Vasilij Balgaroubieca nikoga ne e bil gracki vladetel,nito e grak po proizhod.Napravi si spravka.I prestanete s glupavata ruska teza,che iztochnata rimska imperia,bila gracka.I balgarite sa pisheli na gracki,a i dosta drugi narodi.

П.К.
25 Mar, 2008 | 22:53

Поспорихме доста с Евгений Тодоров по темата и на живо. В крайна сметка, въпреки различията, мисля че стигнахме до, да кажем, горе-долу консенсусно становище - нека да има паметници на именити пловдивчани, а ако се вдигне монумент на Симеон Велики, той да е с книга в ръка и на трон, за да се подчертае приноса му за Златния век. Но това е въпрос на художествени комисии и прочее, разбира се. Благодаря на г-н Тодоров, че ми предостави време, за да изложа своята теза и не подходи административно-рестриктивно, а демократично, приемайки един разгорещен спор, в който победител нямаше, а и не можеше да има. Защото каквото има да става, така или иначе ще стане. Най-важното за мен е с паметници или без, да съхраняваме българското в сърцата си и така с лице и характер да се интегрираме в глобализиращия се свят.


Анонимен
24 Mar, 2008 | 16:28

Г-н Тодоров, ще ме прощавате, но гледате нещата само една гледна точка, а именно негативната. Симеон I наред с меча в ръка, добре и с перото е боравил, това е факт и пред фактите и боговете мълчат. Времената са били такива и се е действало според ситуациите. Не може да включвате само негативите от управлението му, защото ако говорим за баща му Борис I, той не въведе ли християнство с КРЪВ?! Дори избоде очите на сина си! И дори цялата история на християнството е съпроведена с кръв, това също е факт! И по тази логика не би следвало да има нито една църква, по вашата логика имах предвид. Какво пък на вас ви пречи Симеон I? Ako правите аналогия с другият Симеон, то това вече нелепо. Отделно - Крум не отсече ли главата на Никифор и от черепа не пи ли ? Историята ни е манипулирана от СССР и много от историческите събития са изопачени и дедите ни са представени като варвари. Истината ще излезе!

vulgar
24 Mar, 2008 | 12:16

bay Pesho,dali nqma da obidqt PROSTAKA?

бай Пешо
24 Mar, 2008 | 12:10

Да се вдигне паметник на ПРОСТАКА, като за модел се вземе дъртия комсомолец и въртиопашка Женя Тодоров.

Боздуганов
24 Mar, 2008 | 09:21

Ех, като чета, си мисля - май идва времето, когато ще се вдигне паметник и на Поп Кръстьо... Четете Паисий! Аз съм за паметник на Симеон Велики.

Dobrev
24 Mar, 2008 | 09:08

Az podkrepiam da se izdigne pametnil na Simeon Veliki. V Balgaria sme, toi e bil nash tsar. Zashto da njama pametnik?

Колев
23 Mar, 2008 | 23:02

Нека да има паметник на Симеон Втори. Пишете мнението ми към статистиката.

майна
23 Mar, 2008 | 18:38

Ако опасенията са, че Пловдивско е нелегитимна част от България и затова трябва да го припикаем с всякакви паметници, интересно паметникът на Филип Македонски чие припикаване е? И кой може да го използва утре?

филибето
23 Mar, 2008 | 18:09

Най-добре да вдигнем паметник на Гергов - и без това бед него няма да има паметници

пловдивчанин
23 Mar, 2008 | 18:07

Доколкото знам, Симеон Велики има още два паметника или паметни знака - в Шумен и Ахелой. Пловдив няма ли си велики личности, че трябва и той да се нарежда на опашката? Един титан на духа като Христо Г.Данов. Ако трябва да е военен - нека да е Данаил НАИКОЛАЕВ /който реално прави Съединението. Или апостолът Свети Ерм? Левски също е свързан с Пловдив.


Невярващ
23 Mar, 2008 | 17:23

Женка, ти си идиот. За пореден път изказваш мнение, без имаш дори малка представа за обекта на словоблудието си. ***** комсомолец!

Пародонтокс
23 Mar, 2008 | 16:39

Гледах едно предаване, в което шеф на фирма каза в смисъл: "Мои контрагенти във Виена ми казаха да не инвестирам в Южна България, защото тя била нелигитимно присъединена на Княжество България". Опаааааа... Нещо май ни готвят голямата пързалка. Тази статия ми напомни за това. Защо ли?

Багратион Пети
23 Mar, 2008 | 16:34

Моите уважения към автора на статията. Но. По неговата логика нито един паметник не трябва да се построи оттук насетне. А много съществуващи трябва да се разрушат. Защото кое име от историята не е спорно? Спорен е подходът, който ни се натрапва тук. Важно е като как препрочитаме историята и за какви цели ни служи тя. Ако изискването е да се ликвидира българското или поне да се омаловажи, ако стремлението е да се обособи някаква по-голяма самостоятелност на Пловдив, отцепвайки го от българския етнически масив, то подобни тези са разбираеми. Не вярвам авторът да си е дал сметка за това. Не мога да допусна, че глобализмът чак дотам е размътил водата. Защото глобализмът, макар и с много положителни черти, може да се използва от наши душмани като елегантно средство за смазване /самосмазване/ на българския дух. А те, душманите, не са никак малко. Не става дума за някакъв глупав патриотарски национализъм, за най-обикновен рационализъм. В този смисъл - по внимателно, моля. Инак, нека да почнем списъка за разрушаване на паметници отсега, ама не само в България! И най-паче с Альоша. Нещо против, г-н Тодоров?

С уважение: Багратион Пети

АНОНИМЕН
23 Mar, 2008 | 16:18

А ЗАЩО НЕ? ДОПУСКАТЕ ЛИ, ЧЕ ЗАРАДИ ДОБРОСЪСЕДСТВОТО ГЪРЦИТЕ ПОВЕЧЕ НЯМА ДА НАРИЧАТ ТЕХНИЯ ЦАР ВАСИЛИЙ ВЕЛИКИ, САМО ЗАЩОТО НИЕ ГО НАРИЧАМЕ ВАСИЛИЙ БЪЛГАРОУБИЕЦА? НЕКА НЕ ЗАБРАВЯМЕ, ЧЕ ВРЕМЕТО НА ЦАРУВАНЕТО МУ Е ИЗВЕСТНО И ПРИЗНАТО КАТО "ЗЛАТЕН ВЕК", И ТО НЕ ЗА ДРУГО, А ЗА БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА. ЗНАЧИ, ТОВА, КОЕТО Е ЗАВИСЕЛО ЕДИНСТВЕНО ОТ НЕГО В РАМКИТЕ НА ДЪРЖАВАТА, Е ИЗПЪЛНЕНО БЛЕСТЯЩО. ДРУГОТО Е РЕЗУЛТАТ НА ГОЕПОЛОТИЧЕСКИ СЪБИТИЯ, ВЪРХУ КОИТО СА ПОВЛИЯЛИ СЪСЕДНИ ДЪРЖАВИ. ЗАТОВА НЕКА НЕ ОМАЛОВАЖАВАМЕ ЦАР СИМЕОН ВЕЛИКИ, ТОЙ Е НАПРАВИЛ МАКСИМАЛНОТО ЗА РАЗЦВЕТА НА БЪЛГАРСКАТА КУЛУТУРА И НАВЯРНО ЗАТОВА Е И ПОЗВИЩЕТО МУ. В КРАЯ НА КРАИЩАТА, И НАПОЛЕОН Е ЗАГУБИЛ БИТКИ, ВОЙНИ, И ДАЖЕ КОРОНАТА СИ. НО НИКОЙ НЕ ГО ОСПОРВА.

АНОНИМЕН
23 Mar, 2008 | 16:07

НЕ ПРОЧЕТОХ СТАТИЯТА, НО АКО ОТРАЗЯВА ПРАВИЛОТО "ПОКРАЙ ИВАН - И СВЕТИ ИВАН", НЕ СТЕ ПРАВИ. ОНЯ СИМЕОН НЯМО НИЩО ОБЩО С ТОЗИ. И СРАВНЕНИЕТО Е НЕУМЕСТНО, И ОПИТЪТ ЗА АНАЛОГИЯ. ТАКА ЧЕ - НЕКА ДА ИМА ПАМЕТНИК НА ЦАР СИМЕОН ВЕЛИКИ (ДРУГИЯТ ОТДАВНА НЕ Е ЦАР), ДАЖЕ Е РЕДНО ТОЙ ДА БЪДЕ В ПО-ЦЕНТРАЛНА ЧАСТ НА ГРАДА, А НЕ НА КОЛЕЛОТО НА ПАНАИРА. УСПЕХ НА НАЧИНАИЕТО!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.